Saturday, January 31, 2015

nak rasa manis sahaja, tapi pahit tak nak telan

Ada tak orang yang hidup kat dunia tanpa buat apa-apa?
lahir je family jaga, semua orang buat.. tak sekolah, tak kerja.. nothing..
rehat jela..buat benda-benda yang menggembirakan dia sahaja.
such as tengok tv,makan, tidur, main..apa yang dia suka sahaja..
agak-agak best tak hidup macam tu?

kadang-kadang kita ni asyik-asyik nak rehat je.
buat kerja sikit. nak sekolaha kalau boleh sehari seminggu je.
nak duduk je melepak depan laptop,tv..
pada fikiran kita rasa macam fun sangat..
hidup tak ada masalah.

terasa jugak la nak jadi macam tu.
tak nak tertaklif tanggungjawab.

tapi......akan seronok ke hidup macam tu?
boleh la kot dalam masa seminggu dua..
tapi lama-lama semua tak tahan.
even kau tak kerja, duit tetap masuk pun..
tapi still duduk saja-saja tanpa tujuan meletihkan.

kalau datang fikiran rasa nak give up.
rasa bosan buat kerja,belajar..
then..cuba la fikir, duduk bersenang-senang tu best sampai bila2 ke?

kehidupan yang dilalui dengan smooth sahaja tanpa sangkut walau sikit macam tak normal pulak,
dengan ada dugaan-dugaan tu sikit, pancorobanya..
membuatkan perjalanan hidup kita ada alasan..
ada lenggok,melodinya.. lebih sedap la kata..
nak-nak lepas dapat atasi dugaan tu.. fuhh,rasa bangga giler..

so..bertabahlah.
kehidupan memang macam ni.
cubalah berseronok dengan dugaan,kesusahan,ujian,onak yang datang..
kerana jalan yang lurus sampai ke penghujung membosankan jugak..

hope for the best..esok start sem baru!! bertahanlah..
Esok mungkin pahit,
Sedekad menanti manis,
Mana mungkin rasa manis itu,
andai pahit esok tidak mahu ditelan,.
May Allah ease everything..Permudahkan segala urusan..
moga semuanya baik-baik sahaja..amin

dunia bukan tempat istirehat...
kerna syurga destinasi rehat selamanya..
moga ada tempat untuk kita semua dia sana..amin.

No comments:

Giveaway Time by Aishah Badrulhisham

Hai... another giveaway. Jom join. Semoga berezeki..aminn. Click gambar diatas untuk join ya...