Posts

Showing posts from July, 2015

Fobia nak kahwin

Orang duk bercerita hal raya, aku citer hal kawen pulak. Barulah rare.
Cerita raya kita hold dulu. Internet kurang memberangsangkan, tak boleh connect kat laptop. Ni update pakai phone, tablet jelah.

Sekarang ni kalau bukak fb, baca isu kat blog ke banyaak sangat cerita pasal rumahtangga. Macam macam. Kahwen 6 bulan cerai, suami kawen lain lah. Masa bulan puasa haritu pun banyak kisah yang diviralkan. Yang kita rasa mengaibkan, memalukan. Aku malas nak komen time tu. Sebab kita fikir itu takdir hidup, apa yang berlaku sebebarnya kita xtahu. Kita hanya tengok, baca, dengar cerita yang secebis cuma. Hal sebenarnya,hakikatnya hanya tuan empunya diri tahu. Siapalah kita nak judge orang. Rumahtangga orang. Siapa betul siapa salah biarkan Allah yang menilai. Apa apa yang berlaku sebenarnya bukan Allah nak suruh kita nilai pada orang tu, tapi nak kita reflect pada diri sendiri. Tengok diri sendiri dulu, ambil pelajaran, muhasabah. Itu ujian untuk mereka, juga ujian untuk kita. Ujian nak teng…

SELAMAT HARI RAYA!!!!

Dah masuk Syawal.
Raya day.
Apa erti hari raya ni?
Mengikut ayat yang kita selalu dengar, baca.  Raya ni hari kemenangan untuk umat islam selepas berjaya mengharungi bulan ramadhan.
That's general meaning.
Tapi kita ni rasa menang ke?
Apa yang kita dah buat dalam ramadhan tu yang boleh mengatakan yang kita menang, kita deserve untuk beraya?
Itu yang sebenarnya kena sama2 muhasabah.
InsyaAllah ada..ramadhan kan bulan tarbiah diri.

Contoh, hari biasa subuh gajah, dinosaur je. Aku lah tu.
Tapi Alhamdulillah time puasa berjaya subuh awal sebab bangun sahur kan.
Biasa ngaji seminggu sekali, tapi puasa ada kekuatan buka quran hari2.
Lagi..biasa malam2 ngadap tv, laptop je kan..tp dengan hadir ramadhan aktiviti kurang sihat dapat dikurangkan.
Itu just contoh2 yang biasa transformasi kita buat.
Alhamdulillah.
Sekurangnya ada alasan jugak bergembira sambut raya.

Tàpi yang menakutkan ialah kehidupan seharian kita lepas ramadhan. How?
Kembali lalai macam sebelumnya?
Itu yang paling merisauka…

#Cabaran20Hari: Pengalaman Main Mercun Masa Raya

Image
Pengalam.main mercun???? Hahaha..mercun apa. Meriam buluh kah yang aku main??
Sepanjang 24tahun alu hidup ni.. 2 jenis mercun je yang aku pandai and pernah main.
Iaituuu....






















Mercun bawanggggggg!!!! Hahaha.. Ini jelah yang aku berani. Setakat lempar ke lantai..
Dannnnn....


















Bunga apiiii.. Bunga api dalam kategori mercun gak kan.. Tu gambar masa aku dlm 5 tahun kot. Kecik2 dulu memang suka main bunga api. Ayah belikan untuk kmi. Kira rasalah sikit mood raya tu.

Lagipun kami ni adik beradik perempuan 4 orang. Membesar sama2 smua perempuan. So nak main mercun apanyaa??? Xde abang nak ajar main mercun ganas2. Lagipun mak ayah memang xbagi. Adik lelaki bongsu ak pn lahir thun 2001, kitorg dah besar2. Bila dia pun membesar..skarang dh 14tahun, dah retila sikit2 main mercun. Mercun bola la apa..ak pun xtahu. Tapi dapat lah dia main sekali dua..pastu xleh dah kena tortured nga kakak2..haha.. Nasib la adik laki tu, membesar dgn kakak2 je. Tp kami xlah sekat terus.. Zaman kanak2 dia kan..nk2 as …

Khayal

Selama 27 hari ramadhan dengan pnuh keyakinan aku sangka raya tahun ni adalah hari sabtu.
Masa mula2 puasa duk sembang2 nga kawan aku mira. Dia ngajar kat Sabah. Tanya la kan dia balik bila. Dia bagitahu dia sampai ganu hari 16hb Khamis. Then kami sama2 berteka teki, raya hari jumaat ke sabtu. Pastu member aku ni dengan confident jugak la dia kata sabtu kan? Ok..tanpa siasat pape maka aku pun pegang la kata2 tu bahawa raya hari sabtu yakni 18hb.
Hadap la aku puasa dengan penuh ketabahan, ada ujian melanda hati, tanpa dengan rahmat bulan mulia masih kuat meneruskan kehidupan.
Sampailah semalam duk potong kain dan wat tudung mak kata esok buat tapai. Aku macm blur. Esok ke??
Kan raya sabtu, so buat tapai khamis la.
Adik aku bagithu raya jumaat..
Ohmaaiii... Baru tersedar.
Kalau lah aku duduk sorang2, kat perantauan ke konfem la aku raya sorang2.
Orang siap pergi raya kita xtahu.huhu.
Kekalutan nak siapkan biskut raya.
Dah boleh dah nak stop buat sbab dh 2,3 jenis aku buat. Kakak ak pun …

#Cabaran20Hari: Senarai Kuih Raya Pilihan Anda

Image
Kadang2 time raya xsempat mana pun nak makan kuih2 ni.
Tapi klau ada yang best2 simpan, sorokkan sikit..haha..  Lepas raya ke4 baru smpat nak duduk atas kerusi ngadap segala jenis kuih, biskit, kerepek. Termasuk ketupat, tapai.
Antara feveret mkanan time raya ialah:
Biskut2 raya. Cornflakes terutmanta. Coklat chipss.. And aku suka merasa biskut raya yang org bgi jugak.

Then.. Suka maruku. Haha.. Kata 1 malaysia. Maruku ni special, sedap. Tiap2 tahun tempah. Jiran aku buat. Of cos la melayu. Tu kena dengan selera tekak melayu aku ni. Mmang best nguyah maruku ni. Tambah lelemakkk..

#Cabaran20Hari: Nostalgia Kad Raya

Image
Kad raya. Nostalgia tu.
Dah lama rasanya tak hantar dan xterima kad raya dari kawan2.
Gambar atas tu antara kad raya yang sempat alu simpan. Dari kawan2 sekolah menengah. Kami mmang main tukar2 kad raya sek dulu.
Sekolah rendah banyakkk jugak. Tapi aku lupa kat mana letaknya kad2 raya tu..nt kna cari balik..huhu..
Bila naik sek menengah pun ada kwan2 sek rendah still post. Ada la dlm setahun,dua. Pastu senyap semua..
Yelaah..sebab dah ada hp kan time tu. Main msj je.. Fb,watsap xde la lg.

Suka sebenarnya main tukar2 kad raya ni. Mcm biodata la.
Tadi buka kotak yang simpan kad raya, ada sekali buku biodata sek rendh n menengah.. Serius klakar baca. And rindu.huhu..
Benda ni kan dia ad tanda, ingatan. Ada tulisan. Kita blh simpan.
Berbanding dengan msj,watsap, fb ke.. Itupun banyak copy paste je.
Kalau kad raya kita tulis satu2.

Tapi zaman dah berubah.
Segalanya dah mudah.
Ada e-card, just edit gmbar tulis slamat hari raya..then post! Post kat fb, watsp.
1saat sampai dh.
Xperlu pakai s…

#Cabaran20Hari: Menu Wajib Pagi Raya

Image
Antara menu wajib pagi raya ialah..












Gambar dari raya tahun2 lepas..
Menu wajib ang utama ialah Nasi.. Memang akan buat Nasi Minyak, Nasi beriani ke..
Lepas tu nasi himpit nga kuah kacang..
Ketupat dan tapai tu wajib ada.
Yang aku buat rendangggg daging..
Jadi rutin dah sejak 4,5tahun ni buat rendang.
Then..biskut2 raya..kuih muih..kek segala tu.
Sebab kat rumah ni memang pagi ke tengahari tetamu bertalu2 datang.
Kena sedia makanan banyak.

#Cabaran20Hari: Aktiviti Di Pagi Raya

Image
Aktiviti di pagi raya.
Macam.biasa..
Bngun tidoo.. Sayu..dengar takbir.
Pastu kemas apa yang patut.
Biasanya mmang dah berkemas pun.
Pergi mandi.. Siap2.
And..solat raya. Aku x solat. Huhu..
Dah berapa tahun x solat raya.
Bngun xbrape awal, nak siap bnyak benda lagi.. Prepare makanan untuk tetamu datang nanti lg..huhu..
Pastu siap2.. Melawa segala.. Akulah palingg cantik pagi tu..haha.



Then tunggu tetamu datang berjalan dari dapur ke luar xhenti..huhu..
Gitu lah aktvitinya di pagi raya nan indah..

#Cabaran20Hari: Gambar dan Ucapan Raya

Image
Dah kena ucap selamat hari raya ke??haha..
Ada 6 hari sebelum raya..
Rasanya nak ucap selamat berpuasa dulu lah. Kesian ramadhan.. Dia belum pergi.. Hehehe..


Salam akhir ramadhan.
Moga dapat jumpa laila and qadr.
Aminn...

#Cabaran20Hari: Memori Raya 90-an/ zaman kanak-kanak

Aku lahir 1991..
Jadi pengalaman raya 90-an tu ada la.

Kalau dulu raya yang paling excited ialah nak shopping pakaian raya. Baju kurung memang awal2 disiapkan.
Sedondon lagi sebab aku 4 beradik perempuan. Lelaki sorang je, itupun lahir pada abad ke20 dh.
Biasa shopping pakaian tambahan untuk raya ke2,3.. Tshirt, seluar, kasut raya semua. Budak2. Sekarang xtahu la budak2 harini mcm mana. Sebab dah sellu dapat pakaian baru kan, mungkin tak rasa excited nak nak pergi shopping raya tu.

Pastu bab kutip duit raya lagi lah. Masing2 siap ada bag sendiri.
Letak duit yang dikumpul dalam tu.
Berjalan la nga sepupu sepapat kliling kampung. Selalu beria kalau pergi kutip duit raya ni time raya umah tok belah ayah aku.
Dapat rm1 dh gmbira. Banyak sangat dah tu rasanya.

Amalan ziarah menziarahi. Jumpa setahun sekali, jarang2..banyak benda diborakkan. Yang kecik2 main2 sekali. Main pondok2, kira duit raya ke.. Sekarang?? Semua sibuk dengan gadjet.
Gadjet.. Ada bagus. Tp ada buruk juga. Depend pada pe…

#Cabaran20Hari: Kuih Raya Paling Best

Kuih raya palinggggg best bagi aku dari dulu kini dan selamanya ialah Biskut Cornfalkes..  Apa sahaja yang ada cornflakes. Tapi yang utama mestilah cornflakes kukis yang aku selalu buat tu. Cornflakes+butter+gandum+telur+gula+susu. Bukan cornflakes madu yang pejam mata tu blh buat.. Cehh berlagak. Tapi yang tu pun aku suka. Resepi aku pernah letak dalam blog ni. Kalau nak cari lah. Nanti aki rajin aku cari balik and letak link sini. Hehehe.. Tak pun update resepi versi tahun 2015. Tak buat satu pun lagi kuih raya ni.huh.
Tahun ni rasa macam nak buat semua biskut bertemakan cornflakes. Selain cornflakes suka juga coklat chips kukis. Start buat 2,3 tahun ni. Tapi xdapat lagi tekstur yang terbaik...usaha..usaha..huhu.


Kuih raya tu sama dengan biskut raya la kan? Hahaha...

#Cabaran20Hari: Bajet Raya

Image
Untuk bajet.. Bagi aku yang masih dibawah tanggungan ibu bapa ni tak fikir sangat lah.hehe.. Nak apa2 daddy akan bagi duit.. tetiba daddy plak.  Jadi untuk entry bajet raya ni aku tak pandai lah nak komen untuk membahagikan duit as persiapan raya sebab tak ada gaji, tak ada tanggungan lagi.
yang boleh cerita, tiap2 tahun ayah aku bagi bajet raya untuk kami adik beradik yang belajar lagi ni, dalam rm200-300 seorang. Ni tak termasuk baju raya. Baju raya sebelum puasa dah tempah. Bajet ni akan diberi pada awal bulan puasa. tahun2 lepas dalam rm200, 250.. Tahun ni up Rm300. Kalau kira tak banyak pun nak beli. Baju dah tempah, bajet asing, bahagian2 rumah semua mak ayah sediakan. Yang rm300 ni untuk diri sendiri. Kebiasaannya duit tu buat beli beg, kasut raya, tudung, alat solek...haha.. macam budak2. Biasalah.. Banyak habis bahagian tudung dan kelengkapan diri macam bedak, pencuci muka, pin2 tudung semua tu..dan sandal. Kalau rasa nak jimat xperlu beli pun sandal, selipar, kasut dan hand…

#Cabaran20Hari: Lagu Raya Pilihan

Image
tiap kali raya ada satu lagu yang cukup bagi kesan kat aku.
tak adalah kisah,peristiwa ke apa. tapi bila dengar lagu tu dah rasa nak raya, mood raya datang. Feeling dia pun rasa macam sayu,best, gembira.

Iaitu lagu dari M.Nasir-Satu Hari Di Hari Raya. Semua orang pernah dengar kan?? Lagu yang cukup famous. Kalau tak pernah dengar tu,boleh buka youtube ni.


Lirik Lagu: Satu Hari Di Hari Raya : M. Nasir

Satu hari di Hari Raya Ku lihat cahaya bersinar indah Langit cemerlang tak terkira Tanda kuasa yang Maha Esa Memberi nikmat pada manusia
Satu hari di Hari Raya Ku dengar irama yang sungguh indah Ku coba mendekati padanya Kira irama itu adalah Suara pujian pada yang Esa
Satu hari di Hari Raya Aku menangis tanda gembira Aku menangis tanda ku cinta kepadaNya
Satu hari di Hari Raya Ku lihat wajah suci ibuku Ku lihat wajah kasih ayahku Ku gembira Mungkin inilah dia kebahagiaan

Lirik dia pun kalau tengok best.. M.Nasir kan, memang penulis lirik yang cukup puitis, cerita tentang kehidupan, ketuhanan. Setiap bait li…

#Cabaran20Hari: Tetamu raya paling ditunggu-tunggu

Image
Tak adalah tetamu istimewa yang ditunggu2 tu.
Tiap2 tahun raya, semua tetamu yang datang itu ialah yang istimewa.
Tetamu tu kan rezeki.
Biasa pagi2 lepas solat hari raya ramai orang kampung lah datang. Kawan2 mak, ayah semua.
Mungkin yang istimewa sikit kanak2 yang datang nak kutip duit raya lah.haha..
Seronok tengok dorang datang ramai2, pakai baju sedondon yang adik beradik tu, pastu sling bag yang berisi duit raya. Pakai tdung meriah2, ikat rambut pony tail. Lelaki pun comel2, innocent2 semua.
Tapi kan... 2,3tahun raya kebelakangan ni dah tak ramai kanak2 yang datang in group macam tu. Ramai kanak2, tapi datang dengan family.huhu..
Then untuk raya ke2,3,4 tu biasa sedara mara lah datang. Kawan2 kami semua.
Kalau kira semua kita tunggu2 lah dorang datang.


tapi...tapi...tapi....
raya tahun ni, tertunggu2 sorang budak tu datang.
Siti Dewi kesayangan beta. Nak tengok budak buas,nakal tu pakai baju kurung..



Baju kurung macam mana la plak dia ni pakai tahun ni. Budak ni ala2 macam tomboy…

#Cabaran20Hari: kenangan terawih zaman kanak-kanak

Image
Cerita pasal kenangan terawih time kecik2 dulu memang best.
Budak2 sekarang ni dah tak rasa kot.
Berpakat nga kekawan kat sekolah lagi, malam ni pergi terawih.
Ada yang pergi dengan mak ayah.
Yang rumah dekat2 ni berpakat pergi jalan kaki.
Tunggu dekat rumah, pastu jalan sekali.
Ingat dalam drama je?? itu semua realiti.
Budak2 zaman dahulu buat. Nak2 yang duk kat kg ni.
Seronokkk sangatlah.
Mak ayah ajak naik motor tak nak, nak berjalan nga kawan2.
Excited nak pergi terawih. Padahal bukan solat pun.
Solat lah Isyak tu..

Untuk terawih...
kitaorang dulu macam2 akal.
time2 sekolah rendah lah ni. Yelah, rasa macam banyak je solat.
Budak2 memang kena saf belakang masa tu.
Senang lah lagi nak ponteng solat.
Kami solat selang satu.
Solat 2 rakaat..pastu berhenti.. Pastu ikut balik.
Yang paling gila bila time x solat tu, duk main.
Bercakap, suka2.. apa lah yang disembangkan, aku pun xingat.
Pastu bila imam dah tahiyat akhir, kelam kabut pergi masuk saf.
Konon2...solat jugak.
Padahal dah buat…

#Cabaran20Hari: Amalan berbalas juadah di bulan Puasa

Image
ini merupakan amalan yang bagus dan mulia.
aku duk kat kampung amalan ni still ada.Masih,
Untuk situasi ni, aku bercakap dan tulis dengan pemerhatian kat kawasan aku lah. Kwasan lain tak tahu.
Aku tengok, amalan ni still ada, tapi x selalu.
bertukar2 juadah antara jiran tetangga.
kalau nak kira maksud jiran tu yang aku belajar PAI, PSI, PQS dulu ialah yang mana rumah/mereka yang tinggal 40 buah rumah sebelah kiri, kanan, depan dan belakang dari rumah kita. Itu lah jiran.
Cuba korang kuar rumah. Dan kira lah..tengok sampai jauh mana jiran2 korang.

Yang mana aku tengok, buka kata bulan puasa lah, bulan2 lain pun ada bertukar2 juadah ni.
Biasanya bertukar2 juadah ni berlaku pabila kita masak sesuatu yang special.
Buat puding kastard jagung istimewa baru hantar jiran.
kalau goreng ikan kering je ada tak yang hantar jiran???
xde kan...melainkan jiran kau datang mintak sebab teringin sangat.
mungkin mengandung.. :-D


huiii...cuba kalu ada mamat handsome mcm diatas tu sebelah rumah aku. Conf…

#Cabaran20Hari: Kuih Kegemaran di Bulan Puasa

Image
semua kuih aku telan.
tak adalah istilah kegemaran sangat.
rasa teringin nak makan buat, beli.
Cendol, puteri ayu, seri muka, kuih cara.
sesekali tu ada la teringin kan nak makan kuih tertentu.

kalau citer zaman kecik2 dulu banyak lah.
nafsu bebudak. membuak2 kan. haha..
puasa pun takat tahan dahaga dan lapar.
kira berbuka tu kena raikan betul2 dengan segala jenis makanan.
kalau dulu wajib beli gula melaka/onde2 dan puteri mandi.
Puteri mandi tu aku suka.
Dia cam manis..suka kelapa dia tu.
dulu pernah juga buat.

tapi dah makin dewasa ni, kuih2 ni xmasuk dah dalam senarai.
puasa tahun ni, sebiji gula melaka or puteri mandi pun aku xmakan.
walaupun ada je ayah,mak belikan. tak rasa nak makan.


Yang berbalut daun pisang kuih lepat pisang. Lama xmakan. Dia pulut, then dalam tu pisang. oh, maafkan jari itu. Ramai orang, ambik gambar pun cepat2 je kalau tak kena langgar nanti.

Kuih muih yang aku snap kat bazar ramadhan. Kuih Muih tradisonal di malaysia, terengganu, kelantan. see..tu baru sep…

#Cabaran20Hari: Pengalaman Manis Di Bulan Puasa

Nak cerita pengalaman manis bulan puasa tu, segalanya manis lah kot.
Bila masuk bulan ramadhan tu, diberi umur panjang, kesihatan yang baik syukur alhamdulillah..
Bila datang bulan Ramadhan ni banyak perkara best, manis dan seronok untuk kita buat. Yang tak ada pada bulan lain.

1- Sahur
Bulan lain tak ada sahur. Eh tak, bukan bulan lain, bulan lain kalau kita puasa pun sahur jugak. Tapi ramadhan ni special sebab dapat sahur ramai-ramai. Tengok ragam macam2 nk blh ke bangun sahur. Tak tahu nak cakap, tapi sahur ni aku suka. Masuk dalam kenangan manis jugak.

2- Terawih
Okey terawih ni lagi lah. Memang bulan puasa je ada.. kalau ada yang kata solat terawih bulan muharam ke, itu semua sesat. Ramai2 terawih kat masjid. Tak pun buat sorang-sorang. Kekuatan datang sendiri, dengan rahmat bulan ramadhan ni.

Ingat kalau zaman kecik2 dulu, pergi masjid terawih jalan kaki je. Janji nga kawan2, sepupu.. jalan ramai-ramai. kena kejar anjing. Berhampiran rumah aku ni aku rumah china. Selalu la anjin…

#Cabaran20Hari: Pengalaman Pahit Di Bulan Puasa

Sepanjang ingatan aku ni tak ada lah pengalaman pahit bulan puasa. Semuanya ok. Pahit tu mungkin jugak kita kalau boleh xmahu kenang lagi peristiwa tu. Tak mahu benda tu berulang kembali dah. Kalau setakat kenangan berpuasa kat asrama, hostel and jauh dari family tu rasanya x pahit. Hmm...mungkin pengalaman sedih la tu, tapi sedih yang memberi memori.  Sebab dari situ kita belajar berpuasa kat tempat orang, bergaul dengan kawan2, masyarakat setempat. Sedih tapi menyeronokkan dan agak best untuk dikenang nanti2.
Kalau tanya pasal pengalaman yang berlaku dalam bulan puasa yang memang aku tak mahu berulang lagi sampai bila2 ialah, test driving bulan puasa. haha.. Ya Allah... tak tahu nak cakap. Rasa macam tak happy je sambut puasa. Ni peristiwa tahun 2012, aku buat lesen kereta. Daftar awal lagi, tapi masuk belajar lewat dah. Dan terbawa ke bulan ramadhan. Dan test JPJ pun bulan ramadhan. Agak tertekan. Pagi2, lepas sahur tak boleh relax2.. siap2 kena pegi kelas memandu. Dalam minggu ked…