Friday, August 31, 2012

Merdeka~~!!!!

Assalamualaikum

Salam kemerdekaan negara MALAYSIA tercinta yang ke 55!!!
*semangat kan??* ^__^
alhamdulilh..tq Allah.. diberikan keamanan kepada negara kita ni..

walaupun still ada cakap2 yang kita belum merdeka sepenuhnya la..n mcm2 lagi.. tapi, bersyukur la kita dengan apa yang kita dapat hari ni..
apa yang tak kena,boleh di ubah lagi,boleh di tingkatkan..boleh di tambah, yang penting kita kena bersatu..kalau masing2 duk bercakap je lebih, mengata sana sini,tak kan jadi la kan...
dan juga...merdeka ni, tak payah la kot nk kaitkan dengan politik sangat.. sayang tak dengan Malaysia?? so, haruslah sambut merdeka ni tanpa mengaitkan dengan politik..
mungkin ramai yang menyampah bila, tema tahun ni "janji ditepati" ??.. lagu pun janji ditepati.. aku pun menyampah ..hahaha..xdelah,rasa mcm xkena tema tu..tapi nak buat lagu mana kan.. kalau xsuka,xpayah la sebut tema tu.. (aku untuk selamanya suka lagu Keranamu Malaysia and Jalur Gemilang je..bestt wei.. dan lagu baru tu, Janji ditepati eh??xpernah dengar secara detail..setakat lalu lalang depan tv/radio,trdengar... xde masa la nk streaming kat you tube,sbb tau dah xsuka kan..pas2 duk kutuk2..baik xpayah dengar)
so..kita rayakan sahaja sambutan dengan cara kita..demi negara..bukan demi parti..
duk mengata tu pun,bukan dapat apa pun.. mengata over2, duk Malaysia jugak kan.. plus, sila la sama2 kita tingkatkan diri kita,kalau nk sumbangkan apa2 untuk negara..kalau ada yang tidak kena dimata kita..cuba kehadapan,belajor rajin2,cukup ilmu, buat lah..tanpa bercakap banyak,tp xde usaha.. (aku xpandai mana..xtahu apa nak sumbangkan untk negara..so,diam2 jelah.. hahahaha..)..
apa2 pun.. I LOVE MALAYSIA!!! tanah tumpahnya darahku..!!!
sama2 kita doakan.. moga Allah merahmati negara kita, dilindungi dari segala bala bencana,kesusahan..rahmati pemimpin n seluruh rakyat.. amin~~!!

pinjam kata2 kawan aku..dia post dekat fb.. selalu sama je pkiran aku nga dia..haha..mcm ni la y aku nk cakap..tp dia post dulu.. credit to : farahin



"celebrating Merdeka simply means that I am grateful to live in this peaceful country..be grateful that our country is not like rohinga,syria,myanmar and other parts of the world..it comes with feeling of being Merdeka..u doesnt necessarily need to shout merdeka or even sing songs u dont want to..jz feel it..if u dont feel it that means u messed yr mind up with some unnecessary worries..

p/s-whther u sokong kerajaan or not,,or like the song or not,,or like the theme or not,juz feel the feeling of being free, we had Merdeka man!..it has nothing to do with menyokong kerajaan or pembangkang..it's our country!

#selamatharimerdekaMALAYSIATERCINTA =D"





#mesti ada y menyampah masuk blog aku kan.. semangat citer pasal Malaysia..tapi lagu korea jugak..haha..layan jelah.. lagu korea pun,gila korea pun.. MALAYSIA tetap no1 okey.. dunt judge book by its cover!!

Wednesday, August 29, 2012

Raya dah habis~~~~

Lama cuti raya kan..macam bz sangat..
padahal 24jam on9..
just mood nk menulis malas..
ni pun malas..tp kena tulis jugakk..
tak tulis pun xpe..bukan ada orang nk baca pon..haha
tapi tak kisah la...buat untuk diri sendiri..
rujukan dimasa hadapan..
disamping ada topik sikit nak update beloggg!!!

raya..raya..raya.. dah raya ke 11 ni~!!
walaupun basi dah citer raya..
tetap rindu nk kenang balik..
hmmm.. bila nk tua remawa ni.. excited raya dah hilang..
mcm biasa2 je.. nak je,puasa 2,3bulan..
tapi..tengok adik excited..kita pun tumpang la sekaki..
aku lebih suka suasana malam raya.. rasa mcam nak malam raya tu tiap2 mlm..
sebab time tu mcm bz g2.. buat tu..buat ni..
masak..kemas rumah..gosok baju raya..bersih apa yang patot..
dari c2 la..macam rasa lah juga nak raya esok nya..



apakah ini??????? pulut semangat kah????

jeng...jeng.....
















tadaaa~~ tapai la... or tapey kot ganu kelate nya.. hihi... comel x?? ni kakak no2 aku buat.. rajin n suka bebenor tapey.. tahun lepas ada kaler merah..tahun ni xnk merah.. ni dia bg nama "Tapai 1 Malaysia".. keke
ni moden versi la kira.. letak dalam bekas...

p/s:hmm.. tak tahu la suratan atau kebetulan.. orang tua2 cakap,perempuan yang tengah period dilarang bungkus tapey.. sebab??nnti bila bukak tapey y nk masak tu..akan ada kesan..hmm..mcm merah2 g2..pernah terjadi..tp xdelah kita percaya kan..mgkin kebetulan sahaja..n org tua2 ckp mcm tu..mgkin ada sebb dia.. dan dapat tips jugak.. nak bungkus tapey ni,kena sntiasa happy n senyum..barulah,tapey tu manis..hehe.. waallahualam~~

juadaha raya yang aku buat..selain biskut raya..yang ada kat entry2 sblm ni.. tugasan aku adalah buat rendang.. hahaha.. tapi, xsempat nk ambik gambar..huhu.. dah habis licin dah..nmpk sangat sedap kan??? hehe.. tp mesti korang xpercaya,sbb xde bukti..xpe2..tahun depan buat,ambik gmbr..xpun tunggu raya haji.. semua orang cakap bestt!!! (bangga xingt)...

***nanti sambung semula...malas nk tnggu upload pic.. ^^***

Sunday, August 19, 2012

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum..

Dikesempatan ni,nak ucap selamat hari raya untuk semua..
mintak maaf atas segala salah dan silap..
yang tidak disengajakan,mahupun yang memang disengajakan..hehe..
buang segala api permusuhan,dendam kesumat dan xpuas hati apa2..
sama2 kita berlapang dada..dan saling memaafi..
agar aidilfitri tahun ni dapat disambut dengan penuh ketenangan n kegembiran..
yang paling penting.. moga2 kita semua dalam lindungan dan rahmat serta diberkati Allah sentiasa.. amin~~~





#jemput la mai rumah raya ni yea..yang mana mengenali..yang xkenal nk datang pun boleh..kalau xmalu la.. hahahhaa... sekali lagi, mintak maaf semua ya!!! wassalam!!

Thursday, August 16, 2012

2 in 1

2 biskut yang berlainan...
tapi resepi yang sama.. bahan asas yang sama..
senang citer nak buatnya..
xpayah pening2 nak buat banyak kali..








buat je satu adunan terus.. pas2, bahagi 2.. 1 bahagian tambah cornflakes.. 1 bahagian lagi tmbah coklat chip+badam+serbuk koko..done.. ^^
resepi..dah tulis sblm nie...  SINI dan SINI ^__^

Monday, August 13, 2012

Biskut Arab / Suji


1st biskut yang dibuat untuk raya nie adalah biskut arab..
tak tahu mimpi apa rasa nak buat tahun nie..
senang sangat nak buat biskut ni..
aku xpernah buat sndiri sblm nie..bila try smlm..eh,senang je pun..*berlagak disini*..hahaha..

just sediakan 3 barang!!yes..3 je..

bahan2:

1 cawan minyak sapi
3/4 gula kastor
3 cawan tepung (atau ikut rasa..kalau still lembik,tmbh je tepung..tak payah nak skema sgt..tp adunan biskut ni mmg agak lembut la..jgn tmbah tepung smpai keras pulak..agak2 boleh dibentuk ok la..tapi,mmg lembut..dun't worry)..

cara nak buat : campur je semua bahan2 tu..kacau2.. bulatkan,letak dalam bekas kertas or tak nak letak pun xpe..hias ikut suka dengan apa2 pun..xnak hias pn xpe.. bakar dlm 15minit



okey..done...senang sgt.. makan je,mmg lembut dan cair dimulut...hehehe.. kalau beli aku rasa biskut arab ni mahal kot sikit..sebab minyak sapi mahal brbanding dengan mentega lain.. 400gram dlm rm14.. kalau mentega, 1kg baru rm10.. apa2 pun y penting best n puas hati makan.. resepi di atas,diambil dari buku resepi mak aku..dh berpuluh tahun tu..thanks to cikgu yang mengjar dulu.. moga ilmu yang diberikannya boleh dipanjangkan dan dpt kebaikan untk beliau jua..^^ 
selamat mencuba!


Monday, August 6, 2012

Salam Nuzul Al-Quran


17 Ramadhan~!!!!!
SALAM NUZUL AL-QURAN UNTUK SEMUA MUSLIM~~!!!!!!! jadikan al-quran petunjuk untuk kita semua..insyaAllah tidak akan sesat.. brape juzu' dah baca al-quran hari ni?? sepanjang  ramadhan ni??? sepanjang tahun ni?? sepanjang hidup???? (persoalan yang xperlu dijawab disini..tapi jawab dalam hati masing2..n then masing-masing tahu2 la apa yang perlu sama2 kita lakukan kan??)...




"Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang mana kamu tidak akan sesat buat selama-lamanya selagi berpegang dengan keduanya, iaitu Kitab Allah (Al-Quran) dan sunnah RasulNya" (Riwayat Muslim)



Perantauan

Citer kecik2 dulu(xde lah kecik sangat..hahaha)..
bila bulan puasa ni..buka surat khabar..tengok ruangan "salam perantauan"..
ruangan yang students or yang bekerja kat overseas letak gambar dan bagi ucapan untuk keluarga kat Malaysia..sebab dorang tak boleh balik raya..
aku memang cukup teruja tengok..ni zaman sekolah rendah..habis surat khabar belek2 tengok ruangan tu.. tilik satu2 gambar dorang,sekali nga ucapan.. siap hafal nama universiti2 tu..kat England ada U apa,kat German ada U apa..
aku rasa masa tu,kira hebat saaaaaangaaatt la..dahlah study oversea..pas2 raya masuk surat khabar.. orang kampung tengok..wow!memang bangga..ni apa yang aku rasa bila tengok masa tu la..bukan kata orang2 yang post gambar tu rasa.. budak2 kan.. so,dah tanamkan cita2 dalam hati, nnti besar nk sambung study oversea..(mcm senang la kan,nk study luar negara ni).. naik sekolah menengah pun still tanamkan cita2 tu..nk p England yang utamanya.. apa y special nya pun aku xtahu..hahaha..maybe sebab kat paper,yang banyaknya student study kat England kot.. sampai la aku naik form3.. haaa..baru rasa langit tu tinggi ke rendah.. nk study kasi lepas PMR pun,nk pecah otak..plus,duk asrama masa tu..mmg berendam air mata(padahal,rumah nga asrama 5minit je)... terus,lama2 makin pudar and dah tak ingat dah cita2 aku nk study oversea..hahahaha..
dah lama tak layan ruangan tu..yelah, sejak 2,3tahun ni aku pun jadi perantau.. hahaha..(perantau la sangat..tiap2 minggu balik).. tapi,tahun ni sebab  free, rehat merantau jap..so,layan jugak la ruangan2 tu..tengok sorang2.. dulu2 tengok yang bagi ucapan tu,kira kakak/abang yang tua 5-10tahun lebih dari aku.. tapi now,bila tengok..eh,sama umur..adik2 pun ada.. oooo..member pun ada..kawan sekolah,kawan blogger,kawan facebook... ^^



dah citer pasal perantau2 ni.. semalam!!! wah..meriah, semua duk citer pasal Dato' Lee Chong Wei (DLCW).. aku tak de lah follow sangat sukan olimpik nie.. sokong tetap sokong..tapi ada penyakit gayat nk tengok sukan or apa2 pertandingan..nk2 yang diberi perhatian/harapan sangat.. bila DLCW menang separuh akhir,dan dapat ke peringkat akhir, aku dah happy dah..at least ada pingat untuk Malaysia.. tapi,untuk tengok dia beraksi di final xboleh.. sakit hati,sedih berganda2 kalau kalah.. kalau menang,baru aku tengok balik.. plus,yang semalam, lawan dia Lin Dan.. sape xkenal.. Lin Dan pun aku minat..hahahahaha.. tapi.... ofkos la DLWC no1.. so,bila kalah..okey je..terkilan jugak..tapi,masih berbangga..dia dah buat yang terbaik.. main 3 set..dengan beza mata set akhir pun just 2.. dalam permainan ada menang kalah kan..mcam2 mana pun kena ada juga sorang yang kalah..mana ada seri dalam badminton tu..~!!! apa2 pun,bangga dan berterima kasih untuk DLCW.. we proud of u!!!!! don't be sorry ;-)
just..yang jadi masalah and menyampah nya bila orang duk kutuk2.. kau duk depan tv,boleh la kan mengata..siap boleh ajar..salah smash g2..salah kedudukan g2.bla..bla..bla.. ok, ce ambik raket and pergi kat court tu,then lawan Lin Dan.. menang x???? korang kalau masuk olimpik tu, ntah tahap mana nk lepas..nak mengata tu,letak la situasi kita pada dia.. dan bergantung juga pada rezeki.. and...siyes menyampah giler juga bila orang main politik..pleasee la...sukan pun masuk politik ke apa.. bila dah xsuka tu,tak boleh nk buat apa dah kan.. cuba buka sikit minda tu..apa kata kita berlapang dada je dalam semua keadaan and situasi.. tak kira pihak mana yang buat,yang bagi cadangan apa2, sila la terima kalau itu membawa kebaikan..dan sila tolak kalau membawa keburukan..~~ bukan taksub pada satu2 pihak sahaja..tak de sape yang sempurna k.. oh,masuk politik pulak..sorry2..hahaha..!!! apa2 pun, tahnias Dato' Lee Chong Wei.. wira sukan negara.. and untuk atlet2 lain jugak.. esp yang bergama islam and mampu untuk berpuasa tu..~~ syabas!!!! ^_____^

ada juga kan bendera Malaysia naik kat depan berpuluh,ratus negara tu!


Sunday, August 5, 2012

Separuh

Alhamdulilah...
dah pun sama2 kita menjalani ibadat puasa 15hari..hari ni masuk ke 16..
separuh sudaaah~~huhu.. jadi, tinggal separuh lagi sebelum ramadhan melabuhkan tirainya,dan diganti dengan Syawal..hmmm..
bukan  nk bercerita pasal Syawal..semua orang memang excited nk raya..kadang2 orang tua mengalahkan budak2..
tapi....15 hari yang berlalu ni, apa yang sudah kita lakukan??
dan untuk 15hari yang bakal kita lalui ni..apa yang akan kita buat??
persoalan untuk diri aku yang terutamanya..
kalau sebelum tak ada apa2 pengisian, sama2 lah kita isikan dengan perkara yang sepatutnya..kalau sebelum ni dah kita wujudkan banyak pengisian, tidak salah untuk kita tambah lagi dan tambah lagi kan??
apakah pengisian tu?? masing2 tahu la..aku bukan nak berceramah untuk kita buat itu,ini..tapi untuk memperingati diri aku sendiri..muhasabah diri sendiri..
kita diberikan kesempatan pada ramadhan ini, tapi, masih kan Dia akan bagi kesempatan ini pada tahun hadapan?? waallahualam.. kita mengharapkan dipanjangkan umur, di berikan kesihatan yang berpanjangan.. tapi.. segalanya dalam kekuasaanNya.. guna kan lah kesempatan yang ada kan..
contoh..kita diberi peluang untuk melancong ke tempat yang best selama sebulan.. Europe contohnya..bukan senang nak pergi kan.. sekurangnya,kena ada 10k, sekurangnya la..sebab bukan kita nak pergi 1negara.. tapi kena cover banyak negara kat sana.. London,Paris,,Switzerland,Scotland...dan lain2.. pergi sebulan pun belum tentu cukup nak travel seluruh europe.. tapi sebab itu lah peluang yang kita ada..tak akan kita persia2 kan??? hari2 check jadual..sempat ke tidak.. nak makan pun terkejar2..takut nanti lambat..pas2 xsempat nak melawat tempat2 lain.. tidur pun dikorbankan.. sudahlah tidur pukul2 pagi..tapi pagi2 dah bangun seawal mungkin..sebab?? "eh..rugi lah kalau tidur..kita dah datang jauh2 ni nk melancong..kan tak sempat nk habiskan ronda 1 europe..peluang nie..ntah bila pulak boleh datang..so,kali ni jelah..alah,korban lah sikit masa tidur tu..." .. hmmmm...kalau aku pun,bukan kata pegi Europe je, tapi dapat pergi Langkawi ke, Pulau Perhentian pun..akan buat macam tu..sayang nk tidurr..sayang nak berehat2 dalam bilik..sayang nak lengah2 kan waktu..sebab kita diberi waktu,tempoh..bukan kita akan tinggal disana selamanya..
alangkah bestnya,kalau untuk Ramadhan ni pun,kita pikir macam tu jugak.. ramadhan datang dah lah setahun sekali..setahun tu, sebulan je pun.. tapi,mungkin orang cakap..ala,tahun depan ada lagi.. oooo,yakin ke kita diberi kesempatan lagi tahun depan dan depan?? kalau diberi,alhamdulilah..kalau tidak?? menyesalnya...tapi xde guna..
bukan mengata orang..tapi aku pun macam tu..suka bertangguh..berjanji dengan diri sendiri,tapi mungkir..huhuhu..
cuba la kan..dalam sisa masa yang tinggal ni.. xbanyak pun lagi..tapi masih belum terlambat.. usaha dan usaha.. moga2 keredhaan dan keberkatanNya milik kita semua.. amin~~ ^___________^

Thursday, August 2, 2012

he really did......

After around 3weeks no tweet..no pictures..no news:

last week: (20 JULY 2012)


Photobucket

Trans : TWITTER.. SHOULD I DELETE IT..???







TODAY:


Trans: REALLY, THANK YOU ALWAYS, FOR SUPPORTING AND LOVING ME ALL THE TIME..I WANT TO MEET U ALL WITH GOOD MUSIC,AND ACTING AND GOOD ACTIVITIES IN THE FUTURE..^^ ONCE AGAIN THANK YOU SINCERELY AND I LOVE YOU!!♥^^







LATER:



















































=________________________________=









it's okey..respect ur decision.. ^__^ just go everywhere u want.. just rest as much u want..just enjoy till u satisfied.. we'll stand by u~!!!




Hati Kita

Ikhlas tu payah nak sembang. Macam mana ikhlas? Betul ke ikhlas? Tahap mana ikhlas tu?  Entah lah. Selalu...aku takut dengan setiap kata2, n...