Posts

Showing posts from August, 2012

Merdeka~~!!!!

Image
Assalamualaikum
Salam kemerdekaan negara MALAYSIA tercinta yang ke 55!!!
*semangat kan??* ^__^
alhamdulilh..tq Allah.. diberikan keamanan kepada negara kita ni..

walaupun still ada cakap2 yang kita belum merdeka sepenuhnya la..n mcm2 lagi.. tapi, bersyukur la kita dengan apa yang kita dapat hari ni..
apa yang tak kena,boleh di ubah lagi,boleh di tingkatkan..boleh di tambah, yang penting kita kena bersatu..kalau masing2 duk bercakap je lebih, mengata sana sini,tak kan jadi la kan...
dan juga...merdeka ni, tak payah la kot nk kaitkan dengan politik sangat.. sayang tak dengan Malaysia?? so, haruslah sambut merdeka ni tanpa mengaitkan dengan politik..
mungkin ramai yang menyampah bila, tema tahun ni "janji ditepati" ??.. lagu pun janji ditepati.. aku pun menyampah ..hahaha..xdelah,rasa mcm xkena tema tu..tapi nak buat lagu mana kan.. kalau xsuka,xpayah la sebut tema tu.. (aku untuk selamanya suka lagu Keranamu Malaysia and Jalur Gemilang je..bestt wei.. dan lagu baru tu, Janji …

Raya dah habis~~~~

Image
Lama cuti raya kan..macam bz sangat..
padahal 24jam on9..
just mood nk menulis malas..
ni pun malas..tp kena tulis jugakk..
tak tulis pun xpe..bukan ada orang nk baca pon..haha
tapi tak kisah la...buat untuk diri sendiri..
rujukan dimasa hadapan..
disamping ada topik sikit nak update beloggg!!!

raya..raya..raya.. dah raya ke 11 ni~!!
walaupun basi dah citer raya..
tetap rindu nk kenang balik..
hmmm.. bila nk tua remawa ni.. excited raya dah hilang..
mcm biasa2 je.. nak je,puasa 2,3bulan..
tapi..tengok adik excited..kita pun tumpang la sekaki..
aku lebih suka suasana malam raya.. rasa mcam nak malam raya tu tiap2 mlm..
sebab time tu mcm bz g2.. buat tu..buat ni..
masak..kemas rumah..gosok baju raya..bersih apa yang patot..
dari c2 la..macam rasa lah juga nak raya esok nya..




jeng...jeng.....

















p/s:hmm.. tak tahu la suratan atau kebetulan.. orang tua2 cakap,perempuan yang tengah period dilarang bungkus tapey.. sebab??nnti bila bukak tapey y nk masak tu..akan ada kesan..hmm..mcm merah2 g2..…

Salam Aidilfitri

Image
Assalamualaikum..
Dikesempatan ni,nak ucap selamat hari raya untuk semua.. mintak maaf atas segala salah dan silap.. yang tidak disengajakan,mahupun yang memang disengajakan..hehe.. buang segala api permusuhan,dendam kesumat dan xpuas hati apa2.. sama2 kita berlapang dada..dan saling memaafi.. agar aidilfitri tahun ni dapat disambut dengan penuh ketenangan n kegembiran.. yang paling penting.. moga2 kita semua dalam lindungan dan rahmat serta diberkati Allah sentiasa.. amin~~~




#jemput la mai rumah raya ni yea..yang mana mengenali..yang xkenal nk datang pun boleh..kalau xmalu la.. hahahhaa... sekali lagi, mintak maaf semua ya!!! wassalam!!

2 in 1

Image
2 biskut yang berlainan... tapi resepi yang sama.. bahan asas yang sama.. senang citer nak buatnya.. xpayah pening2 nak buat banyak kali..







buat je satu adunan terus.. pas2, bahagi 2.. 1 bahagian tambah cornflakes.. 1 bahagian lagi tmbah coklat chip+badam+serbuk koko..done.. ^^ resepi..dah tulis sblm nie...  SINI dan SINI ^__^

Biskut Arab / Suji

Image
1st biskut yang dibuat untuk raya nie adalah biskut arab.. tak tahu mimpi apa rasa nak buat tahun nie.. senang sangat nak buat biskut ni.. aku xpernah buat sndiri sblm nie..bila try smlm..eh,senang je pun..*berlagak disini*..hahaha..
just sediakan 3 barang!!yes..3 je..
bahan2:
1 cawan minyak sapi 3/4 gula kastor 3 cawan tepung (atau ikut rasa..kalau still lembik,tmbh je tepung..tak payah nak skema sgt..tp adunan biskut ni mmg agak lembut la..jgn tmbah tepung smpai keras pulak..agak2 boleh dibentuk ok la..tapi,mmg lembut..dun't worry)..
cara nak buat : campur je semua bahan2 tu..kacau2.. bulatkan,letak dalam bekas kertas or tak nak letak pun xpe..hias ikut suka dengan apa2 pun..xnak hias pn xpe.. bakar dlm 15minit


okey..done...senang sgt.. makan je,mmg lembut dan cair dimulut...hehehe.. kalau beli aku rasa biskut arab ni mahal kot sikit..sebab minyak sapi mahal brbanding dengan mentega lain.. 400gram dlm rm14.. kalau mentega, 1kg baru rm10.. apa2 pun y penting best n puas hati makan.. resepi…

Salam Nuzul Al-Quran

Image
17 Ramadhan~!!!!!
SALAM NUZUL AL-QURAN UNTUK SEMUA MUSLIM~~!!!!!!! jadikan al-quran petunjuk untuk kita semua..insyaAllah tidak akan sesat.. brape juzu' dah baca al-quran hari ni?? sepanjang  ramadhan ni??? sepanjang tahun ni?? sepanjang hidup???? (persoalan yang xperlu dijawab disini..tapi jawab dalam hati masing2..n then masing-masing tahu2 la apa yang perlu sama2 kita lakukan kan??)...




"Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang mana kamu tidak akan sesat buat selama-lamanya selagi berpegang dengan keduanya, iaitu Kitab Allah (Al-Quran) dan sunnah RasulNya" (Riwayat Muslim)


Perantauan

Image
Citer kecik2 dulu(xde lah kecik sangat..hahaha).. bila bulan puasa ni..buka surat khabar..tengok ruangan "salam perantauan".. ruangan yang students or yang bekerja kat overseas letak gambar dan bagi ucapan untuk keluarga kat Malaysia..sebab dorang tak boleh balik raya.. aku memang cukup teruja tengok..ni zaman sekolah rendah..habis surat khabar belek2 tengok ruangan tu.. tilik satu2 gambar dorang,sekali nga ucapan.. siap hafal nama universiti2 tu..kat England ada U apa,kat German ada U apa.. aku rasa masa tu,kira hebat saaaaaangaaatt la..dahlah study oversea..pas2 raya masuk surat khabar.. orang kampung tengok..wow!memang bangga..ni apa yang aku rasa bila tengok masa tu la..bukan kata orang2 yang post gambar tu rasa.. budak2 kan.. so,dah tanamkan cita2 dalam hati, nnti besar nk sambung study oversea..(mcm senang la kan,nk study luar negara ni).. naik sekolah menengah pun still tanamkan cita2 tu..nk p England yang utamanya.. apa y special nya pun aku xtahu..hahaha..maybe seb…

Separuh

Alhamdulilah...
dah pun sama2 kita menjalani ibadat puasa 15hari..hari ni masuk ke 16..
separuh sudaaah~~huhu.. jadi, tinggal separuh lagi sebelum ramadhan melabuhkan tirainya,dan diganti dengan Syawal..hmmm..
bukan  nk bercerita pasal Syawal..semua orang memang excited nk raya..kadang2 orang tua mengalahkan budak2..
tapi....15 hari yang berlalu ni, apa yang sudah kita lakukan??
dan untuk 15hari yang bakal kita lalui ni..apa yang akan kita buat??
persoalan untuk diri aku yang terutamanya..
kalau sebelum tak ada apa2 pengisian, sama2 lah kita isikan dengan perkara yang sepatutnya..kalau sebelum ni dah kita wujudkan banyak pengisian, tidak salah untuk kita tambah lagi dan tambah lagi kan??
apakah pengisian tu?? masing2 tahu la..aku bukan nak berceramah untuk kita buat itu,ini..tapi untuk memperingati diri aku sendiri..muhasabah diri sendiri..
kita diberikan kesempatan pada ramadhan ini, tapi, masih kan Dia akan bagi kesempatan ini pada tahun hadapan?? waallahualam.. kita mengharapkan di…

he really did......

Image
After around 3weeks no tweet..no pictures..no news:
last week: (20 JULY 2012)


Trans : TWITTER.. SHOULD I DELETE IT..???






TODAY:

Trans: REALLY, THANK YOU ALWAYS, FOR SUPPORTING AND LOVING ME ALL THE TIME..I WANT TO MEET U ALL WITH GOOD MUSIC,AND ACTING AND GOOD ACTIVITIES IN THE FUTURE..^^ ONCE AGAIN THANK YOU SINCERELY AND I LOVE YOU!!♥^^






LATER:


















































=________________________________=








it's okey..respect ur decision.. ^__^ just go everywhere u want.. just rest as much u want..just enjoy till u satisfied.. we'll stand by u~!!!