Thursday, October 20, 2011

ada undang2 begitu kah??

sehari 2 orang duk kecoh pasal budak kat china y mati kene langgar tapi xde orang tlong kan..
semua dh baca rasanya nie..aku baca detail kat facebook.. 
kat cnie.. sini facebook razif yusof..ada member share..


oh..agak terkedu bila baca tu.. betul ke?? mcm tu ke undang2 kat china?
xleh tlong orang kalau x, t/jawab tu akan brpindah ke si penolong??
mmg zalim sangat la tu kan... biarkan orang mati...
nak salahkan orang awam sekiling tu xleh salahkan 100% jugak..
sebab tu undang2 dorang..mesti y nk tlong tu fikirkan pasal diri dia jugak..
contoh..kalau dia tolong.budak tu selamat n hidup..tp patah tangan..
jadinya,dia kene tanggung segala bil,sara hidup,kebajikan budak tu..
kalau keluarga budak tu nak tangn palsu,kene buat tngn palsu..kene beli ubat lagi..
kene bayat doktor...
mesti si penolong nie pkirkan diri dia,keluarga..dorang pun ade tanggungan kan...
y patot disalahkan 100% sape?undang2??undang2 xbersalah...tapi orang y menggubal undang2 tu...
ni undang y trmaktub kat perlembagaan dorang n bertulis ke just undang2 adat masyarakat sekliling?


seblm kite judge..sblm kite ckp banyak..kene cari kebenaran n fakta dulu..
try gak search pasal undang2 china tu..huhu.. undang2 malaysia pun xlepas ag blaja..haha..
kalau korang ade jumpe link undang2 china y ada trtulis pasal xleh tolong org ,kalau x kene tanggung mangsa tu..boleh la share2 ..ak ada cari gak..(google jelah mampu)..tapi xmenepati..(atau xfaham??hehhe).. n aku malas nk baca..nk faham..dh penat 3minggu duk membaca.. ;-) ... share2 je.. sharing is caring ..caring is blogger.. 

boleh relaxs ke??

^__________________________^


wah..tanda smile.....
20/10/2011..
dah abis exam dah..~~~lega2..blh relax2..
walaupun pada hakikatnya dalam masa 3minggu ni aku bukan study pon..
tp kalau time nk tgk citer,baca blog,google,u tube ke..mesti xsenang hati..
sebab ingtkan exam kan..tp xde la struggle giler2..
ya..ya..mmg aku malas..pemalas..n xleh ikut cara org len study..
aku akan study mengikut citaras sendiri..xsuke stress2..xsuke mengadap buku 24jam..
xsuke menghafal fakta..xsuke hafal direct...xsuke suasana sunyi sangat n bising sangt..
semua xsuke..so,ape y aku suke???? tido la kan...hihihihi....
study aku last minit,sambil dgr2 lagu,tgk citer ke..(except kalau kene menghafal ayat quran,hadis ke..kurang ajor benar la kalau hafal ayat quran sambil dgr lagu kan..)..suke study y santai2 je.. xleh la nk menghdap buku 24jam...aku baca shelai aku g main2..smbung shelai ag..main2 plak.. g2 lah.. dunt follow k.. n aku xleh menghafal..kalau fakta2 or ape2 je,mmg xleh nk hafal direct.. just ingt kata kunci 1,2 pkataan y pnting..
n then aku faham2 kan isi tu..(kadang2 xfaham)..pas2 dlm exam belasah ayat sndiri(bajet betol la kan ayat tu.)
sebab bende ni atas diri masing2..ade y blh ade y xleh.. bagi aku, kalau aku ikut org len study 24jam tu, menghadap buku, hafal 1 buku..mmg xkan jadi n xkan masuk 1 pun..baik ikut gaya aku..walaupu n xleh 100%.. dapat la jugak sikit2,,,paper aku ade 6..alhamdulilah xde masalah spnjang 2minggu nie..demam ke,trlajak tdo ke,salah dewan ke.. just bab menjawab tu lah..biasalah kan,budak xpndai cam aku,ade blh ade x..hmm..1 jelah aku harap..lulus semua subjek n xrepeat..tp diri ini sedia redha atas apa y akn brlaku nnti..


okey2..ttup citer pasal exam2..kan kuar lagi tips2 giler aku..sesat lagi menyesatkan...


now..kirenya dah boleh balik..tp aku overtime sikit la..dlm 4,5hari.. kalau ikut adat n 'uruf aku selama 2tahun lebih kat u nie,mmg abis exam terus cabut balik..tp kali ni kene korban la.. kene siapkan tesis..xdelah siapkan semua.. lepas proposal,bab1 pun dh ok.. blh rangka2 bab.. walaupun ade lagi masa lbh kurang 4bulan lebih..tp time cuti ni lah kene ambx peluang.. nti bulan depan masuk sem baru,bz nga asaiment,kelaz,test..xde masa 100% kat bende nie.. huhuhu...hrap semua nya bjalan lancar n dpt siapkan keje..n harap jugak musyrif xmarah2 kalau salah... da~~nak tdo... mlm ni marathon citer smpai pagi.. selamat bercuti jumaat sabtu to penduduk ganu,kelate,n y seangkatan..oh..1 more.. miss rumahku..n seisi keluarga... nak balik..nak balik..cepatlah masa..n cepatlah settle bende2 nie.. >__<


p/s
selingan sikit..tadi pas exam..antar msj kat bff ku cam bese..aisy..kitaorg mmg xleh kalau xwat report.. haha.. aku msj "merdeka??perlu ke merdeka sedangkan exam xleh jwab sangt...hhaaha".. n then dapat balasan from soulmate2 ku....


cik teha~~ "perlu j,same nga aku ri tu,xleh sangt gok..hha..dance mirothic la sekali.."
cik ira~~~ "ahhh...xkire..(blh jwb ke x)..merdeka la tu..bestnyeeeee...."


hehhehhe..just wanna share..kawan y selalu bagi support( selain dari mak ayah,adik beradik)..untuk aku dlm ape jua bende..xpenah sekali mematahkan semangt aku..even aku kata ak malas study pun..mesti dorang balas dgn ayat2 giler2 n semangat..xdelah marah2,pandang rendah ke ape.. opss,,emo plak..len kali smbung pasal budak be2... hik2..

Saturday, October 15, 2011

~~FACEBLOG~~~

assalamuailaikum~~
masuk sat..dah lama x update blog..
but ni just nak wat entry pasal FACEBLOG..hehhee..
baru tahu ade faceblog nie.. y blom join lagi tu.. jom lah join...!!!!
boleh menambahkan followers n kenalan.. ;-)
ni aku just copy paste pengenalan faceblog dari site dorang..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------


SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH

Edit


Thanks..!!



p/s- tngh final exam..rindu nk berblogging...seminggu je lagi..see u!!!


Hati Kita

Ikhlas tu payah nak sembang. Macam mana ikhlas? Betul ke ikhlas? Tahap mana ikhlas tu?  Entah lah. Selalu...aku takut dengan setiap kata2, n...