Wednesday, December 26, 2012

W




夜空に浮かんだ 星が文字を描き出すのは
Yozorani ukanda hoshiga mojiwo egaki dasunoha
The letters that the stars created in the night sky
偶然じゃないと 今もまだ信じてるよ
Guuzen janaito imamo mada shinjiteruyo
I still believe that it is not just by chance
同じ闇の中で 同じ距離のままで
Onaji yamino nakade onaji kyorino mamade
In the same darkness, in the same distance
W<ダブル>を描き続けている
W wo egaki tsuduketeiru
We are painting the W in the same way
君に見つかるように もっと輝くから
Kimini mitsukaruyouni motto kagayaku kara
We will shine more and more so that you can find us
keep in mind that I love you.
keep in mind that I love you.
Keep in mind that I love you.
きっ と
kitto
I wish…
いつか逢えるから 瞳を閉じる度君を想う you’re everything
Itsuka aerukara mewo tojiru tabi kimiwo omou you’re everything
Our paths will cross again, I am thinking about you every time I close my eyes, you’re everything
君が居ることが 今もまだあたりまえなんだよ
Kimiga irukotoga imamo mada atarimae nandayo
It is still natural that you are by our side
た だ今は君が幸せであると願い
Tada imaha kimiga shiawasedearuto negai
We can only wish that you are happy
僕らの階段をひとつひとつ登っていくよ
Bokurano kaidanwo hitotsuhitotsu nobotte ikuyo
We will climb our stairs one by one
僕 らはまだ僕らの未来を想像しながら 君を待ってるよ
Bokuraha mada bokurano miraiwo souzou shinagara kimiwo matteruyo
We are still waiting for you, imagining our future
きっと
Kitto
I wish..
いつか逢えるから 瞳を閉じる度君を想う you’re everything
Itsuka aerukara mewo tojiru tabi kimiwo omou you’re everything
Our paths will cross again, I am thinking about you every time I close our my eyes, you’re everything
君が居るこ とが 今もまだあたりまえなんだよ
Kimiga irukotoga imamo mada atarimae nandayo
It is still natural that you are by our side
いつか逢えるまで 君の居場所は守ってるよ
Itsuka aerumade kimino ibashha mamotteruyo
We will keep your place here, until the day we can meet again
君ともう一度 笑えると信じてるから
Kimito mouichido waraeruto shinjiterukara
We believe that we can laugh together with you once again
You’re my love Please hold on
You’re my love Please hold on
You’re my love Please hold on
時が流れ ても どんな痛みが待っていても
Tokiga nagaretemo donna itamiga matte itemo
Even when the days pass by, and that there may be pains
君はいつまでも 僕たちの 「プライド」なんだよ
Kimiha itsumademo boku tachino “pride” nandayo
You are always our “PRIDE”
夜空に浮かんだ 星に君が呟いたのは
Yozorani ukanda hoshini kimiga tsubuyaitanoha
The words that you murmured to the stars shining in the nightsky
さよならじゃないと 今もまだ信じてるよ
Sayonara janaito imamomada shinjiteruyo
We still believe that it is not “Good bye”
同 じ空の下で 同じ夢を描き
Onaji sorano shitade onaji yumewo egaki
Under the same sky, dreaming the same dream
W<ダブル>を探し続けている
W wo sagashi tsuduketeiru
We are still searching for the W
同じ形のまま ずっと輝くから
Onaji katachinomama zutto kagayaku kara
We will always shine in the same shape
keep in mind that I love you.
keep in mind that I love you.
keep in mind that I love you.
逢いたくて 逢いたくて
aitakute aitakute
I want to see you, see you
逢いたくて 逢いたくて
aitakute aitakute
I want to see you, see you
逢いたくて 逢いたくて
aitakute aitakute
I want to see you, see you
逢いたくて 逢いたくて 逢いたくて
aitakute aitakute aitakute
I want to see you, see you, see you
きっと
kitto
I wish…
い つか逢えるから 瞳を閉じる度君を想う you’re everything
Itsuka aerukara mewo tojiru tabi kimiwo omou you’re everything
Our paths will cross again, I am thinking about you every time I close my eyes, you’re everything
君 が居ることが 今もまだあたりまえなんだよ
Kimiga irukotoga imamo mada atarimae nandayo
It is still natural that you are by our side
いつか逢えるまで 君の居場所は守ってるよ
Itsuka aerumade kimino ibashoha mamotteruyo
We will keep your place here, until the day we can meet again
君ともう一度 笑えると信じているから
Kimito mouichido waraeruto shinjite irukara
We believe that we can laugh together with you once again
Source: esayel @ YouTube
Translation: smiley @ OneTVXQ.com
Credits: OneTVXQ.com { One World. One Red Ocean. One TVXQ! }


" W our letter..5 our number... red our colour.." 

Tuesday, December 25, 2012

tahniah jelah~~

bukan bertujuan nak ucap selamat hari raya atau apa2....
tapi 1 je tujuan...iaitu...nak post vid nie... hahahahaha...
SILA TENGOK~!!!!


video 2tahun lepas kot... saje tnjuk bagi... budak y sengal ubi,,,but genius~!! ^^

U~CHUN
JAE~J
YUN~HOt
Image and video hosting by TinyPic
JUN~SU~chan
CHANGMIN??? hehehe... changmin the santa ^^


dkesempatan ni jugak....esok2 malas dh nak wat entry apa2... nk ucap HAPPY ANNIVERSARY KE-9 untuk DONG BANG SHIN KI.. TONG VANG XING QI.. TOHOSHINKI... or watever their name....!!! ber5,ber2,ber3... korang tetap DBSK~!!! at least for me.. ^___^ debut 26-dec-2003~!!


zaman kecik dulu~ umur16-18!!! ^__^ kalau dbandingkan dengan gmbr terikini(gmbr2 atas tu), mmg mmbesar dengan sihat la dorang..haha....~~


Monday, December 17, 2012

lawak kampus

saje je bagi title tu... sehelai muka surat majalah lawak kampus pn ak xbaca.. ha3..
yang jadi popular nya xtahu kenapa..n aku xnak ambik tahu....!!!

tapi ni saje nk citer lawak kampus versi aku....
rasa mcm dah jadi krisis identiti pulak...
pasal masalah belajar ke...masalah xde masa,asaiment,test smua tu...
rasanya satu perkara yang perlu ada bagi kehidupan seorang mahasiswa..
kalau xde benda tu..baik balik kampung jelah...duk goyang kaki..xkisah pn sebenarnya pasal tu...n bila otak kita digunakan untuk masalah belajar, aku rasa macam seolah2 diri ini sangat beharga berbaloi untuk digelar pelajar...
tapi.....but.....
bila otak akal fikiran ni terpaksa pikir perkara yang xberkaitan...tu yang jadi agak saiko jugak la...seriusly,aku xsuka nak membebankan otak aku ni dengan perkara yang remeh2...dan yang xberkaitan dengan dengan diri aku sangat...
kat U ni,semua aku anggap kawan2 aku..yes..kawan2.. kawan jelah... sekadar kawan... setakat ni xberminat untuk mencari soulmate,sahabat karib, teman sejati, setia, sehidup semati... biar la org nk kata pn..
ada la kawan2 tu..setakat kawan baik..n y lebih baik sikit pn,ada sorang je.. sorang tu jelah tmpat untuk luahkan masalah kalau kat U nie... sbb kitaorg sama2 faham... time blaja..kita blaja.. time wat asaiment kita buat.. time naik bilik, rest..kita rest... xperlu la nk rest sesama..makan2 sesama time xperlu... ada waktu untuk makan sama2,jalan2... ada waktu! bukan selalu...!! kalau memerlukan untk citer apa2, kita ambik satu masa untk brcakap2... pas2 done..! balik rumah?? masa bersama famly n kekawan y len..kita smua ada life memasing kan...kami xkan kacau.. kecuali just msj2 tanya khbar,tu pun bila dah lama sangat x contact...
tapi (lagi)...
untuk yang lain... aku xberminat nak berkawan baik sangat..bukan sombong,xsudi... tp aku susah nk berkwan,nk percaya orang... kena ambik masa untuk mengenali seseorang tu,untuk aku tnjuk perangai aku,untuk dia trima diri aku seadanya....  mcm kawan2 yang rapat dengan aku..y selalu ak mention kat blog ni, mcm mira n t-hah, kitaorg brkwan dari form1... masa yang membawa kami untk terus rapat n rapat n selesa sesama sndiri... n ada persefahaman tu pnting... ada juga sorang lagi kawan yang ak brkawan dari form1 smpai skrang ni sekali.. 1 diploma,1 ijazah pulak, 1 kelas lagi...mmg berkwan ...tp xboleh untuk lebih baik lagi..setakat berkwan sahaja..bila aku rasa ak xselesa untk lebih rapat,ak xkan pergi... tp kawan baik aku kat U ni,y aku citer kat atas tu..mmg kitaorg satu sekolah dulu..tp xrapat pn..kenal g2 g2 je.. pas2 masuk diploma sekali..tahun 2 baru rapat...tp sebab lama2 brkawan, rasa ada persefahaman walaupun kami xde keserasian sama sekali... tp rasa mcm selesa dgn dia.. walaupun,tidaklah serapat mcm mira n t-hah tu..n tidaklah segala rahsia ak citer kat dia..just y perlu shaja..terutamanya masalah melibatkan dekat U nie... ! okey..baru pendahuluan tu... begitu gigih nk menjelaskan...sebb nk bagi faham untuk cerita yang dibawah2 nie.. ni nak meluahkan citer seorang kawan..yang pasti kawan2 ni bukan yang aku sebut diatas nie...tp ni,sekadar kawan..kawan sahaja...aku xboleh..n mmg xboleh nak berkawan rapat dengan dia,baik apatah lagi...dan dekat pn kalau blh tak mau.. setakat kawan sekelas,sama2 menyelesaikan tugasan kelas sama2... tu je...

ceritanya bermula.... ^^

untuk setiap manusia tu..aku tahu n faham... kita ada kelebihan dan kekurangan masing2.. cuba untuk menerima kelebihan dan kekurang masing2 tanpa nak mengungkit2... sekali kita mengata kelemahan orang... tersingkap jua kelemahan kita... tapi....sebagai manusia biasa juga, yang aku akui, aku bukanlah punya iman setebal orang lain..(ayat tetibe berubah jadi skema..hihi)... tapi aku punya kesabaran yang boleh dikatakan agak tinggi... bukan baik..tapi cuba untuk memahami orang lain...menerima kekurangangnya...walaupun seringkali,banyakali dan berkali2 terpaksa aku sakitkan hati sendiri,tipu diri sendiri untuk menjaga org lain.. sabar untuk ke 100 aku boleh lagi... tapi,bila untuk kali kesejuta, pertahanan aku runtuh.. bila hanya kita untuk menerima kekurangan orang... dan kadangkala, kelemahan tu,boleh diubah dan xpatut pada ada diri.. seorang y brcakap blh kata khbar angin..2 orang bercakap, blh kata fitnah, 3 org bercakap blh kata mengumpat.. tapi bila dah 10 orang kat perkara yang sama....itulah perangainya...
dah 3tahun kot aku sabar(ayat xformal dh kuar..bersedialah....!!)

sangat sakit hati..and teramat sakit untuk aku menghadap dia sorang!! just yang pernah kena dengan dia faham! kalau sape nk kena..boleh tinggalkan no phone...n silakan berkawan! ya, dari luaran,dari jauh nmpk dia sangat baik,bijak n sopan santun...!! aku akui,dia baik...mmg baik... tp kebaikan dia tu kekadang buat org xselesa...n timbul masalah di kemudian hari bila ada kes ungkit mengungkit!!  pertama, sangat2 sensitive.. kawan2 y len pn ada y sensitv,tp ada had nya.. dia snsitv,nk sakit hati sorang2 xpe jugak...tp menyebabkn org len turur serba salah..kalau masalah besar xpe la,,, ni...
contoh situasi 1 : a-kwan aku.. c-dia
A buat air... bagi rasa..
c-manis sangat la..
a-ye ke?? husna,ce rasa..
aku- manis gak..tp ok je..blh dtrime!
pengakhiran cerita disebabkan kes air tu, dia terus senyap n naik bilik, xbercakap2 smpai ke pagi esok..!! kes air je kot...!buat air trlbh manis,xde masalah... dia xsuka manis xde masalah.. ak bg komen pn bkn sebelahkan sape2..sbb mmg bnda tu benda xpenting sangat... baru satu... 3tahun terpaksa berkawan dgn dia.. skurangnya sekali seminggu akn brlaku benda2 mcm nie... skurangnya...! kalau x,hari2.. sehari 2,3kali pn blh jadi..kira la berapa ratus kali dah hati ak n kekawan y len tersentap! tapi.......atas dasar kawan..senyap je.. cuba bawakkan bersabar n positive thinking again pasal benda ni..terima sahajalah kekurangan dia..sbb kita pn ad kekurang.. tapi....masalah ke-2!!
suka mengata orang..walaupun sikit..(xpasal2 ak pn termengata dia sama).. terlalu mudah sangat nak menghukum org n mengata... selalu saje pndang negatf kat orang len...duk saje jalan2..tngk ada kawan sekelas bawak kereta.. dia- "baru bawak kereta,dah berlagak"  aku- *&^@*(...wat the....aku xnmpk kot mana yang berlagaknya...kawan tu xbuat pape pn,just bawak kereta..biasa la..dia mampu.. kau mampu,kau bawak la jugak..ni jenis dengki namanya,xleh org lebh dari kita... duk saje jugak...mmg ada, wajib n cnfirm,akan ada skurangnya 1 nama y akan dia cerita tntang keburukan..even kawan dia sndiri..ni benda y aku xleh accept.. sem1 dia kawan nga org len..sem2 dia lari kawan nga org len.. sem3, dia lari mai kawan dgn geng aku..padahal xrapat pn sblm tu.. dia brkawan ramai nga org..depan bukan men baik..blakanggg..mengata..bila org tu,xikut apa y dia nk..n xkena pada pndangan dia..kawan y dia baik masa sem 1,2 dulu pn duk mengata..ak xnmpk masalah pn.. dan y lebih teruk,bila dia masuk geng2 aku dulu..boleh dia p mengumpat dengan sesama kitaorg..contoh,dlm geng2 aku ni, adalah dalam 5,6 org..bukanlah geng2 berpuak2..tp kawan y agak kita dekat sikit dari org len.. dlm 5,6 org ni,dia ada xpuas hati nga salah sorang,dia blh dtang citer ke aku pasal kawan baik aku... bengong x bengong... (saki ati sangat dah rasa).... dsebabkan sem 3 dia 1 bilik nga kawan baik (A) tu...datang citer nga aku, ckp dia xgembira duduk sebilik nga A, mcm2 keburukan dia citer..bayang perasaan aku?? A aku kenal dulu dari dia.. n yang paling best,bila dia citer, "aku xsuka.. A selalu mcm nk berlumba2 wat amal ibadat nga aku..aku mengaji,dia ngaji..aku solat hajat,dia solat hajat" !!! siyes,rasa nak pengsan masa tu jugak...baru sikit..banyak lagi...kalau citer satu satu, mmg blh buat smpai part1000000 la...
bukan mengata pasal A je..tp dengan aku sekali pernah dia mengata... okey la,ak bg letak nama geng2 aku.. A B C D E F...faham2kan jelah... kekadang tu,masalah remeh je pun dia nk mengata, contoh, bila dia mengata orang depan aku, aku akn balas "biarlah dia..." "biasala tu..xde y pelik pn" "eh,xlah...mmg perangai dia mcm tu..aku kenal..dia baik sangat"... so dia bengang..n p ckp B,xsuka citer apa2 kat aku..sbb aku xlayan dia..n slalu postv thinking...n bla..bla...bla...ada la y dia tmbh2 tu.. skrang ni,sbb dia jd 1 course dgn aku n housmate plak tu, tu y jadi selalu dtg dekat aku..kalau masa dip dulu,dia lbh rapat nga sorang lagi kawan aku..tp kawan ak tu,mmg dh xboleh g nga dia...sbb dia lah satu2 nya y dipanggil "kawan" tp telah buat dia menangis..kesian member tu...bg aku,kawan ak y tu sangat kuat...balik kg pn 1 sem tu, sekali,2 je..kluarga pn xsenang sangat..banyak jugak masalah..tp xpernah nk nanges or tnjuk kat org..tp dsebabkan dia ni,pasal tesis ke apa ntah sem lepas...dia boleh nanges gila2... untuk ijazah ni, geng2 ak ni trpecah kpd bebrapa cos..tp still baik.. n boleh pulak ak 1 cos nga dia..dugaan betol.. nasib baik ada sorang lg kawan ak tu,sekali.. dats why untuk skrang,dia selalu nk rapat2 n baik nga aku.. sorry la...aku xlayan!! tp mmg jenis xfaham bahasa... aku buat2 xfaham...!! tolong jangan bagi aku kesabaran habis..sekarang hilang sabar...pas2 blh jumpa balik kesabaran tu...tp kalau dh sabar aku hilang xjumpa2,habis la... 3tahun lbh lagi ni nak mengadap muka tu....!!!!!
dsebabkan aku housmate nga dia..senang la kuar masuk sebb bilik brdepan... i need privacy too..dahlah,aku mengadap muka kau kat kelas... jgn nk semakkan muka tu,dlm bilik aku yang aman bahagia ni..tmpat aku nk berehat.. kalau xpenting jangan datang! .. datang buat cara elok xpe jugak..ni datang, mengata org tu..mengata org nie..usha2 aku men fb,tgk citerr... menggesel2...ewwwww...rimasss..geliiiii!!!! tau kenapa..sebab dia lonely..xde sape nk berkwan...pas2 pndai pulak ckp, "xde sape nk brkwan nga aku..." tau pun...dh tgk ramai kawan2 kau tnggalkan kau..pkir la ape salah kita..ubah perangai tu sikit... lagi satu benda yang aku paling benci bila dia suka ganggu2 org...xpikir pn...malam sebelum test..aku duk study sikit2, boleh msj, tolong aku p kutip hutang dia nga org len..xke bengong otak aku..dahlah ari tu ada test..otak tengah serabut..balik malam,kena study untuk test esok plak..bkn dia xtau.. pas2 mntak tolong benda y xde kaitan nga aku plak... ce bayang, kau berhutang dengan A,, pas2 tetibe dtg si C y mntak hutang tu...rasa terhina x?? padahal benda tu atra korang A je..kenapa C blh tau n dtg mntak plak... len la kalau dh 10 kali dia mntak kau xbayar..siyesly xfaham...! smlm pn,aku xreti nk tolak ajakan org len..dia nak makan sekali.. benci giler kot..ak xsuka makan mengadap muka dia.. sorry to say.. lbih selesa makan sambil tengok citer2.. sekali sekala tu xpe la..smlm,ok la....aku redhakan diri je..walaupun xlalu makan.. sambil layan movie jugak..dahlah citer gangster2 yang mmg xkena nga jiwa aku.. habis je smua..citer tu pn habis..ingt nk balik la..dahlah guna laptop aku... ak nk kemas2 la,ambik buku,nk siapkan asaiment...boleh pulak pasang 1 lagi citerr.. panass gila hati..aku standby sambil belek2 buku..dengan word terpasang dh,nk sambung asaiment tadi..dia buat selambe lembu duk tgk citer.. dia kacau org nk buat keje xpe...tp kalau dia, habisla.. ~~ dah habis gila dah aku ni.... mmg xboleh nk buat baik sangat.....okey..malas nk citr panjang lgi... ya,aku pn dlm katogeri mengumpat jugak ni...tp aku pn manusia biasa..y biasa sangat2...ada rasa sakit hati n ada rasa nk meluahkan dgn cara mcm nie....!! nnti la..bila hati ni dh rasa sejuk sikit,ak padam balik entry nie... and satu lgi..aku n dia,secara fizikalnya,dari luar,mmg org nmpk mcm baik...tp aku tpaksa jelah buat baik..time aku baik ak baik..tp jaht,mmg jahat...!!sekian terima kasih.......... waallahualam~


p/s- satu jari menunding ke arah orng.. 10 jari menunding balik pada kita,,,!! same kes dengan dia.. dia mengata n selalu ckp xsuka org tu,ni..tp tanpa dia sedar, sbnrnya, ramai lgi y xsuka dia..!!

Saturday, December 15, 2012

xingat muka sendiri



tapi tadi...agak free sikit... sempat la tengok cermin dekat2 sikit..
tetibe rasa terkejut.. eh,bila masa ak tahi lalat atas bibir, bawah dagu ni..
siyes xingat....nk bengong plak duk pkir, mmg sebelum ni ada ke atau baru ada...
terpaksa tengok balik gambar2...nk pastikan sblm ni,ada ke x tahi lalat tu.. haha...
xdelah big issue sangat...just....

baru ku sedar...
rupanya dah lama aku xtengok muka sendiri.. haha
bukanlah xtengok terus..mungkin sekilas lalu je..
dah 2 minggu kot...duk berkejaran sana sini..
bersiap p kelas pun...asal sempat je..
aku ada 1 kelebihan,iaitu confident pada penampilan sndiri... kkk..
pakai tdung,xpayah tengok cermin... pakai...n just rasa2 je...
kalau rasa mcm dah ok tu...done..!! kuar rumah...
kalau tengok cermin pn dari jauh, sekilas atau cermin gelap dari luar kelas..
untuk duduk,ngadap cermin, makeup2 tu..mmg xlah..
bukan la kata selekeh pn kuar...tapi asalkan kita selesa dengan diri sndiri..
setakat tudung senget sikit tu apa la sangat...
kekadang,aku agak xleh sabar kalau y jenis terlalu kontrol...nk2 kalau kita kejar masa untuk sesuatu y lbh penting...
dahlah nk bersiap sejam dia sorang..baiki tdung saje pn kat sejam dah..
lepas iron..iron lagi..tambah lilin...tmbh spray smua tu..
jalan2,kena angin sikit,cari cermin..bilik air...berjam plak dalam tu..huhu..
penting jaga imej..tp bagi aku,asal xnmpk selekeh sudah... kemas+bersih..
lgpun xde sape jugak nak tengok nye... xperlu nk kontrol sangat...hahaha...



#sebut pasal kontrol2 ni....dulu aku agak malu2 jugak la kot nk jalan2 depan orang ramai...nak turun kafe time malam2 ...sebab ramai org duk lepal bawah tu.. tapi, bila pkir2..buat apa nk malu2... menyusahkan diri sndiri je... nk buat tu pkir org..buat ni pkir org... jalan jelah....sape nk kata.. postive thinking!! confident with urself...kalau lapar turun...kalau duk malu2, buat sakitkan diri sndiri je... nak p mana2 pun p jelah...walaupun sorang...xde org nk teman, xperlu nak malu jalan sorang...lagi best jalan sorang2...cepat sikit.. asalkan tempat nk pegi tu selamat dari bahaya n fitnah.... ^____^

bertahanlah


tinggal seminggu je lagi nak habiskan blaja untuk sem ni..
tapi still ada lagi keje2 y xdapat di settle kan..huhu..
ada lagi perkara yang perlu kepada preparation..
non-stop minggu nie...ahad-sabtu....
rehat tu ada je..memang ada sangat masa nak duduk2...
tengok citer,makan ke..ada je..
tapi rehat untuk otak sama sekali xde...just rehat fizikal..
tapi,,betul la kata cikgu aku dulu..
pemandu teksi,petani ke..dorang kuar keje awal,guna fizikal, sangat2 letih tu..
tapi balik malam...dorang rehat..tidur..esok bangun alhmadulilah,segar dah..
tapi yang keje pakai otak ni.. tidur,rehat 12jam pyn xjadi...
selagi benda y dpikirkan tu still xkeluar dlm otak..
malam ni,disebabkan esok xde kelas, blh la mengdap laptop skit..
sambil kena selesaikan 1 asaiment ni..huh..
skrang rasa mcm xselesa je...huhu.....
yelah...pagi tadi bangun p test...pas2 sambung buat rakaman video, tengahari buta.. mengedit yang bukan senang kejenya.. sampai pukul3 lbh petang...baru sedar, hanya seteguk air masak(yang diminum pada jam7.30 pagi) dan 2 bijik coklat je yang masuk dalam perut aku..huhu..pas2 balik tdo jap.. turun petang beli makanan,,
banyak pulak dah makanan nk makan... beli dengan tomyam+burger+jagung+kepok lekor+air nyo yakni kelapa... p makan sblm mahgrib petang tadi except for tomyam...nyesal beli.. n housemate wat balik cake secret resepi plak, untuk besday katanya...makan lagi.... dan sekarang...aku rasa macam...errmmm... nak mun***...huk2.. dahlah tomyam tu,xmakan2 lagi ni... xterliur langsung,n tengok dari luar, tetibe dapat tangkap ada sekor semut dalam tu...huhu...memang xlah aku nak makan... habis membazir rm3....!!! sekarang mmg kuat membeli,tp makan x...  =___=

Thursday, December 6, 2012

Teaser~~~








p/s: tengok kat fb semua member pakat duk upload pic... sorry la,x terbuka hati lagi nk upload pic kat facebook sana tu.. hi2.. kecuali dalam kes tertentu..len kali la citer pnjang..ni je y sempat.... *bajet busy lagi....*

Friday, November 9, 2012

2nd hand novels



novel untuk di let go:

1- bini aku tomboy ke? (Arisa Eriza)= rm16
2- hanya kau yang tahu(Kamsiah Abu) = rm16
3- puncak kasih kita (Intan Arnida) = rm15
4- untuk awak (Teja Aulia)= rm15
5- tanya pada hati(Iman Xara) = rm15
6- seribu kali sayang (Anis Ayuni) = rm14

harga termasuk post daftar.. berminat boleh komen/tinggal msj dekat chat sblh.. ^^

ada 2 lagi novel, dia idaman hati dan encik abangku romantik,tp ada dekat hostel, kalau nak boleh book.. after 18hb baru blh post.. harga rm18..


Wednesday, October 31, 2012

my rules




#memang kita kawan..sama2 p kelas..gelak2..makan2 kat kafe sekali.. kekadang hangout sama2..
tapi.........sorry to say... jangan ganggu saya ketika saya berada dalam bilik!! dah mmg lagu ni perangai..bilik saya, privasi saya.. xsuka org datang lepak2,nk berbual2, mengumpat2,datang join tgk aku online apa,baca apa,tgk citer apa... pleaseee... xsuka!!
KECUALI, : dskus untuk asaiment,nak tanya hal penting,memerlukan khdmat nasihat, jika anda dijemput, my famly/bff..
sorry..bukan berlagak..tp that's me..!!!!! bukan kata tak boleh datang terus.. singgah kejap,say hye2... xperlu nak duduk,baring2 atas katil aku, citer mcm2..kena pulak time masa xsesuai..baru balik kelas,malam,hujung mnggu time nak rehat...

#paaaaaaalinggg xsuka, bila datang tengok time aku online..chatting dengan kawan2..sbuk plak tanya..sape tu,kenal kt mana..chat pasal apa..bla..bla..

#setakat kita bersama spanjang hari ,1 kelas, 1 group,bukanlah dkira bff lagi ya.. yes,aku senang untuk baik dengan orang..tp amatlah susah n sukar n payah untukku RAPAT dan declare as my BFF,teman sehati sejiwa..(selama 21 tahun hidup ni...just 2 orang je,aku blh anggap as BFF... yang lain baik2 sayang sahaja jelah walaupun pada zahirnya nmpk rapat... )

#bukan senang untuk aku bercerita pasal diri aku kat org.. wlaupun laju saja kau cerita..pasal diri..femly,sanak saudara..tp xbermakna aku kena citer jugak... thanks kerana selesa untuk brcerita denganku..insyaAllah apa2 yang perlu drahsiahkan,akanku amanah.. tp mntak maaf,aku bukan seorang yang mudah untuk bercerita pasal diri aku,famly,masalah mcm tu je pada org..!!hanya beberapa insan terplih..sprt y dnyatakan diatas..


*yes,bilik aku sentiasa berkunci..time aku rehat,tdo,makan,ngadap laptop..so??? faham2 kanlah.. adakala kita nk bersndrian..bukan 24jam kita kena berteman,, bukan tidak menghargai kawan,menghrmati tetamu,,tp........sendri fikirkan lah~~!! ^^

Sunday, October 21, 2012

Psikologi Problem?


Assalamualaikum...

Sesak nafas? nafas pendek2? rasa macam bernafas tu xlepas,xpuas? sakt atau tekanan bahagian dada??
sape yang pernah,sedang melalui simptom2 ni??
yes i did... sebelum tu.. baca artikel dibawah ni dulu :

---------

Di sini saya sertakan beberapa sebab sakit dada dan karakter spesifik yang berkaitan :
1. Masalah Jantung
• Dada terasa bagai ditekan-tekan (pressure), sesak (fullness), ketat (tightness)
• Terasa panas ( searing pain) di bahagian dada dan merebak (radiate) ke belakang, leher, dagu, bahu dan tangan (lebih spesifiknya ; tangan kiri)
• Nafas pendek dan penat setelah melakukan aktiviti biasa yang pada asalnya tidak mendatangkan sebarang kemudaratan
• Sakit dada yang menyebabkan terjaga dari tidur
• Sakit dada yang dapat dikurangkan dengan meninggikan / menambah bilangan bantal semasa tidur
• Sakit yang mengambil masa beberapa minit, kemudian hilang, dan kemudiannya menyerang semula dengan intensity yang lebih kuat (serangan kedua lebih sakit daripada serangan pertama)
• Nafas menjadi pendek, berpeluh secara tiba-tiba, pening dan loya
• Sakit pada mana-mana bahagian badan
• Badan menjadi letih tanpa sebab yang nyata
• Kulit kebiru-biruan
• Bengkak kaki

1. Bukan masalah jantung

• Masalah system pencernaan :
-Rasa terbakar (burning sensation) di bahagian belakang di tengah-tengah dada
-Rasa masam atau rasa makanan keluar semula kedalam mulut
-Mempunyai masalah menelan makanan
-penghasilan air liur yang berlebihan
-rasa mual, pening, dan muntah

• Masalah system pernafasan :
-sakit dada secara tiba-tiba
-nafas pendek ketika melakukan aktiviti mahupun ketika rehat
-batuk dan berkahak (mungkin batuk berdarah)
-sakit seperti dicucuk-cucuk pada bahagian dada (sharp pain)
-denyutan jantung menjadi kencang
-Sakit dada yang bertambah baik atau buruk dengan perubahan posisi badan
-Sakit dada yang bertambah teruk apabila anda batuk atau menarik nafas dalam

• Masalah otot dan tulang :
-Sakit pada bahagian dada sewaktu anda menekannya dengan tangan
-sakit dada apabila menarik nafas dengan dalam
-nafas pendek (untuk mengelakkan sakit dada jika bernafas dalam-dalam)
-mengalami jangkitan kuman atau demam pada masa-masa sebelum sakit dada

• Psikologi (tekanan diri)
-sakit dada menyusul selepas perasaan takut muncul
-denyutan jantung menjadi kencang
-nafas menjadi pendek
-berpeluh berlebihan tanpa sebab

• Kanser
• Organ dalam badan pecah
-sakit pada bahagian badan atau dada secara tiba-tiba dan merebak kebelakang
-bahagian depan badan menjadi keras (abdominal rigidity)
Bila anda perlu berjumpa dengan pengamal perubatan?
BILA-BILA MASA ANDA BERASA SAKIT PADA BAHAGIAN DADA.
Anda tidak perlu membuang masa memikirkan sebab sakit dada anda. Anda juga tidak perlu risau jika anda tidak didiagnosikan dengan apa-apa penyakit setelah melalui pemeriksaan.
TERUS KE HOSPITAL dan NYATAKAN ADUAN ANDA!

Rawatan di rumah sementara dalam perjalanan ke hospital
1. Jika anda mengesyaki ianya serangan jantung berdasarkan karakter-karakter symptom yang spesifik, terus mengunyah pil aspirin 160mg (maksima). Anda perlu mengunyahnya sebelum menelan untuk penyerapan dan tindak balas ubat yang cepat
2. Jika anda mengesyaki ianya seranganpada salur pencernaan ; acid di bahagian perut yang menyebabkan inflamasi pada esophagus, sila mengambil antacid.

Secara konklusinya, anda perlu terus mendapatkan pemeriksaan dan rawatan doctor, samada rawatan di rumah member kesan ataupun tidak

Bagaimana untuk mendapatkan penjelasan yang optimum dan rawatan yang berkesan sementelah anda melaporkan diri ke hospital?
Sila LAPORKAN kepada doctor:
1. Symptom-simptom yang anda alami. Jika boleh, nyatakan rentetan symptom yang anda alami secara kronologi sehinggalah symptom yang paling terbaru yang menyebabkan anda mengambil keputusan untuk mendapatkan terus rawatan dari hospital
2. Nyatakan latar belakang kesihatan anda dan keluarga seperti apa- apa penyakit, ubat yang diambil.
3. Nyatakan jika anda mengalami apa-apa kecederaan pada bahagian dada
4. Nyatakan kehidupan peribadi anda juga seperti apa-apa perubahan yang berlaku dalamm hidup seperti masalah keluarga, peperiksaan, dan lain-lain
Sila BERTANYAKAN kepada doctor :
1. Apakah kemungkinan- kemungkinan yang menyebabkan saya sakit dada?
2. Apakah ujian kesihatan yang perlu saya lakukan?
3. Perlukah saya tinggal di hospital untuk pemeriksaan lanjut?
4. Apa rawatan yang saya perlu jalani buat masa ini?
5. Apa rawatan dan ujian lanjutan yang saya perlu jalani pada masa akan datang?
6. Apa yang perlu saya lakukan dan elakkan apabila saya pulang ke rumah?
7. Perlukah saya berjumpa doctor pakar?

Ujian yang perlu anda laksanakan apabila mendapat pemeriksaan di hospital
1. ECG (paling basic dan perlu)
2. Ujian darah

Apabila keputusan ujian menunjukkan tanda-tanda yang mengkhuatirkan, doctor akan menyarankan beberapa ujian lanjutan ;
1. X-ray
2. Ujian tekanan (stress test)
3. CT scan
4. MRI
Rawatan
Doktor akan mengesyorkan rawatan yang sesuai berpandukan sebab sakit dada. Rawatan hendaklah dilaksanakan sekaligus dengan pencegahan untuk mengelakkan serangan sakit dada untuk kesekian kalinya.

Cadangan penulis
Di sini, saya ingin menyatakan bahawa keterangan pemeriksaan kesihatan yang saudari susulkan tidak terlalu terperinci.
Adakah saudari menjalani ujan ECG dan apakah keputusannya? Adakah saudari menyatakan dengan jelas simptom-simptom yang dialami kepada doktor? Saudari juga ada menyatakan bahawa doktor mendiagnosikan saudari mengalami jangkitan kuman pada tulang rusuk sebagai punca sakit dada, namun, sudahkan doktor tersebut membuat beberapa ujian untuk menyatakan TIDAK pada PUNCA UTAMA KEMATIAN iaitu SAKIT JANTUNG?
Di sini, saya mencadangkan agar jika saudari atau mana-mana kenalan mengalami sakit dada untuk kesekian kalinya, dan untuk mengelakkan saudari berjumpa doktor berulang-ulang kali di pusat rawatan yang berlainan untuk mendapatkan pemeriksaan yang berkesan demi mengenal pasti sebab sakit dada saudari, saya berharap, agar keterangan dan panduan ini sedikit sebanyak dapat membantu saudari mendapatkan rawatan yang optimum pada setiap pemeriksaan yang pertama. Wallahualam


p/s:mohon share and copy ya untuk tuan punya blog tu.. tak ada ruangan untuk komen atau tnggalkan pesan dekat blog tu.. tq.. ^^

okey..berbalik pada masalah aku tu...rasanya,mmg selalu kot jadi mcm ni..tp lama2 hilang.. kalau siang hari blh tahan lagi la.. tp time malam, nk tidur,mmg waktu yang mendebarkan..lepak atas katil pukul12... pukul 3,4 baru tido..tu pun lepas buat sedikit "treatment".. bila tidur..rasa mcm tekanan kat dada.. tarik nafas,mcm xlepas.. kena bernafas pendek2... 1 je cara nk bagi biar lega sikit tekanan kat dada n oksigen masuk,iaitu dengan menguap...paksa menguap..tp y seksa bila xdapat menguap...mcm xjadi..benda ni terjadi ikut masa jugak la.. terpaksa bangun kejap..minum air.. dan "treatment" special y aku buat... bukak laptop,pasang something yang boleh tenangkan diri..zikir Syamil, alunan2 y tenang, muzik y ulit tidur, and meditasi..rasanya,cara ni berkesan..

selalu jugak google pasal benda ni..nak tahu sakit apa..biasa,kalau kalau sakit dada atau masalah pernafasan orang kaitkan dengan jantung kan.. nauzubillah..mintak dijauhkan,wlaupun kekadang terpkir jugak.. lepas jumpa artikel yang atas tu,aku renung,cuba rasakan pada diri sendiri, rasanya, masalah aku adlah termasuk dalam sakit PSIKOLOGI.. huhuhu... sebab??
benda ni akan menyerang bermusim..dan pada ketika yang tertentu.. time tgk citer,baca novel ke, sembang2 dengan kawan dan time aku buat sesuatu yang mengembirakan,rasa macam ok je..bila xde nak buat apa2,time nk tidur tu, otak kosong, so datang pkir mcm2.. asaiment banyak,esok dalam kelas ada kena buat apa,esok kelas full,sempat tak nak study...dan len2... bila je pkir benda2 mcm ni,terus rasa semput dah...xdapat kontrol... sebab aku xde masalah batuk2, bengkak kat mana2 ke..loya,mual, demam.... tp dalam masalah psikologi tu,semua tanda aku alami..

• Psikologi (tekanan diri)
-sakit dada menyusul selepas perasaan takut muncul  (ya,bla pkir sesuatu yang menyesakkan,akan rasa tekanan tu)
-denyutan jantung menjadi kencang (yang ni xselalu la...)
-nafas menjadi pendek (selalu sangattt....)
-berpeluh berlebihan tanpa sebab (xselalu jugak...hehe)

rasanya ya la kot...aku ni,masalah psikologi kuat jugak...bukan masalah mental erk.. contoh,pasal kucing..ya,aku alah dengan kucing..time lepak2 kafe ke,dalam keadann biasa..tiba2 lalu kucing..lalu je pun...terus rasa mcm geli2 tekak,hidung, sesak nafas dah rasa..padahal,aku xrasa pun, bulu2 kucing tu boleh terbang dengan hanya beliau lalu je... dan,situasi ke2, aku duduk jelah kat mana2 pun.. ada kucing sebelah aku..dekat je..tp aku xperasan..duduk dalam berjam2..tp xde masalah pun.. yang jadi masalah,bila tengok...dats why,aku rasa ni just masalah pskologi.. 
apa2 pun, semua kuasa DIA.. harap2 dijauhkan dari masalah2 yang serius.. amin~
jagalah kesihatan sebaik mungkin... ^^


**latest update (4/7/2015)
ya Allah..rupanya ramai yang mengalami masalah ni.
Entry ni aku tulis dulu saje2 nak share masalah diri dan aku rasakan ni masalah pelik lah bagi aku kan.
Tapi tengok komen, ramai yang ada masalah sama.
kena menguap dulu baru boleh tarik oksigen masuk semua.
dan ramai yang google pasal masalah ni.
aku sekarang ni...lepas 3 tahun artikel ni ditulis.
Rasa macam dah ok sikit dah masalah ni.
Rasa sesak tu dah jarang2 berlaku. ada lagi... kadang2 dia datang.
mungkin sebab tekanan, macam aku citer atas tu..psikologi problem,
dan mungkin sebab pencernaan jugak.
sebab...selalu bila lepas makan, nak sendawa dia kuar sekali dengan makanan.
ini masalah baru yang aku alami. susah.
rasa macam stress je, makan kuar balik.
penyelesaian dia, makan sikit2..kunyah lumat2. minu air suam,
aritu aku minum Ephyra.. just share ni,bukan jual..
aku minum sebab untuk kulit muka, nak hilangkan parut jerawat n konon nak flawless lah kan.
Tapi...Alhamdulillah, rupanya berkesan tu pada sistem pencernaan aku and masalah sesak nafas ni.
dah mudah nak sendawa tanpa muntah balik. Kira cam angin mudah lah nak kuar.
Nafas pun ok... not totally ok...tapi semakin baik.
mungkin boleh juga kalau nak cuba Ephyra tu. ikhtiar.

Then...pasal masalah sesak nafas ni ramai bimbangkan sebab jantung kan.
Macam yang artikel atas tu, boleh jadi jantung, boleh jadi bukan.
Kalau rasa simpton tu x ada bawah sakit jantung, alhamdulillah.
tapi tetap kena berhati2.
yang UTAMA sekarang ialah jaga pemakanan!!! seriously, aku banyak belajar pasal pemakanan sekarang.
Bila nak tidur, aku x boleh tidur telantang, dada jadi sempit, macam kena hempap. Kena mengiring, which is sunnah kan.. tak apalah.
tapi pemakanan kena jaga sangat. Cuba elakkan yang berlemak.
Risau benda tu sebenarnya yang boleh block sistem pernafasan kita,jantung kita.
yang mana mengalami masalah ni, boleh cuba jaga pemakanan tu and bersenam jugak,

1- sujud lama2 dalam solat atau buat senaman.

2-Minum air banyak2... sehari sekurangnya 2 liter. (aku belajar minum air masak 3,4 liter sehari. Best!!)

3-jangan tertekan. cuba elakkan tekanan. Sebab bila tertekan tu yang jadi masalah ni. Cuba buat benda2 yang menggembirakan.

we try... aku still fight lagi dengan masalah ni. Pelan2 juga nak cuba ubah lifestyle kepada yang lebih sihat. tapi kalau masalah korang teruk, baik jumpa doktor.
wallahualam. moga ada manfaat dari perkongsian entry ni.


Update 16/7/2016
Makin ramai yang share pengalaman sakit ni. hmm, hope bukan sakit lah. Tapi simpton.
Aku sekarang? Sekarang rasa macam kerap jugak kena nafas pendek2 ni. Tapi xlah teruk sampai tak tidur. Sebab dia just ganggu kejap2 je. No doubt, i think y utama sebab TEKANAN. kalau tengah stress, fikir banyak memang akan jadi sesak. And aku juga ni, kalau terlampau fokus buat sesuatu xingat nak bernafas. Boleh??haha.. Sedar2 macam rasa sesak, baru bernafas balik, itu pun kena tarik panjang2, and menguap. Now pun ada tengah alami masalah ni sebab fokus menulis kan. Tapi belum mengnggu kehidupan harian aku terlampau la. Still blh control.
Second, sebab kesihatan. Aku makin gemuk weyyy..haha. Penyebab jugak tu sesak nafas, rasa pendek2 nafas. Korang gemuk gak ke? Kalau tak, mungkin jugak sebab pemakanan macam aku citer atas tu.

Kesimpulanya, pada yang tanya aku samada masih alami benda ni. my answer is YES. masih ada. Tapi tak risau sebab aku tahu sebabnya. sebab stress and tak jaga kesihatan, tak jaga makan. Kejap jaga, kejap tak. bila nak insaf ntah.

tq y sudi share pengalaman tu, sudi kome. Maaf tak dapat reply sorang2, yang drop no phone pun aku tak dapat nak whatsapp sembang2 nga korang gak. Busy sikit and terlepas pandang jugak komen2 dalam entry ni. Moga kita diberikan kesihatan yang baik, sembuh dari segala kesakitan. Moga Allah permudahkan segalanya. Aminn.

Sunday, September 30, 2012

dulu sekarang

Hidup dalam kenangan??
semua orang pasti pernah melaluinya..
samaada sekejap,lambat ke..
akan ada jugak waktu2 yang kita hidup dalam kenangan..
kekadang tu..kita rindukan kenangan itu..walaupn x merinduinya orgnya..
hahaha..
contoh..sekarang,dah bertukar cos.. still rapat dengan kawan2 masa dip dulu..
makan sama2..kuar sama2.. chatting xbenti..
tapi....suasana tu tetap lain..even aku dalam cos y sama pn,tetap len..
sebab member2 dulu y bersama 3tahun dh bertukar..
bertukar U,brtukar cos, ke overseas pn ada, duk umah,kerja..
bkan kata sekarag xbest..
tp kenangan tu tetap kita kenang.. manis atau pahit...
kami bertemu dengan masing2 yang tak tahu apa2..
cari kelas,kafe,dewan,library sama2...
membesar sekali..baru lps sekolah katakan..
kenangan y xmngkin dpt dilupa..
walaupun ada juga pahit disitu..

sekarang..segalanya ok..xde masalah pun..
enjoy dengan apa y dlakukan..enjoy dgn kelas,kawan2..
just,suasana tu len..
mgkin nnti dah kerja, aku akan hidup dalam kenangan degree plak..^^

selain dari hidup dalam kenangan time blaja tu..
ak jgak rasanya still terkenang waktu single y ak lalui dari bulan 3-9..
hampir 6bulan single..sekarang dah berteman...dah xboleh buat suke2 hati..
kapel dengan????
dengan buku,kelas,asaiment!!! dh kurang masa nak berfoya2..

dulu...dapat online 24 jam..
sekarang... dapat 2jam pun susah..
dulu...boleh habiskan baca novel semalaman..
sekarang... sebijik novel, seminggu tak habis lagi..
dulu...layan drama korea 20 epsd sehari je..
sekarang...makan masa 2minggu..
dulu..lain..
sekarang...lain,,,
^________^

xpelah kan..
dah lumrah hidup...
mmg perlu melalui revolusi ni...hehe
xkan dah tetap mcm tu je...
hidup dalam kenangan tu xde masalah..
tp jangn sampai nk balik pada kenangan tu smpai xblh buat apa2!!

Sunday, September 23, 2012

space


yes..
we need some or a lot of space for ourself!!
heart,mind and soul~ they need rest..space too..
how should i explain this??

sometimes, we think so deep..
but not for ourself..
sometimes, we cry...
but not for ourself..
sometimes, we laugh..
but not for ourself..
until we realize,
we do not care on ourself

..this is the time..
we need to leave anything that not related with us..
forget anything that not related with us..
we just need to take care about ourself and they who care about us!!
^^

heart mind and soul


Friday, September 21, 2012

nothing

Assalamualaikum..

dah 2 minggu x menulis apa2..
actually ada tulis 17hb ari tu,,
tp smpai hari ni xsiap2 lagi..
xde mood+xde masa+xtahu nk mula mcm mana..
sebab trlampau banyak yang ingin d kongsi..
nnti la len kali..cari masa~~

^_____^

Friday, August 31, 2012

Merdeka~~!!!!

Assalamualaikum

Salam kemerdekaan negara MALAYSIA tercinta yang ke 55!!!
*semangat kan??* ^__^
alhamdulilh..tq Allah.. diberikan keamanan kepada negara kita ni..

walaupun still ada cakap2 yang kita belum merdeka sepenuhnya la..n mcm2 lagi.. tapi, bersyukur la kita dengan apa yang kita dapat hari ni..
apa yang tak kena,boleh di ubah lagi,boleh di tingkatkan..boleh di tambah, yang penting kita kena bersatu..kalau masing2 duk bercakap je lebih, mengata sana sini,tak kan jadi la kan...
dan juga...merdeka ni, tak payah la kot nk kaitkan dengan politik sangat.. sayang tak dengan Malaysia?? so, haruslah sambut merdeka ni tanpa mengaitkan dengan politik..
mungkin ramai yang menyampah bila, tema tahun ni "janji ditepati" ??.. lagu pun janji ditepati.. aku pun menyampah ..hahaha..xdelah,rasa mcm xkena tema tu..tapi nak buat lagu mana kan.. kalau xsuka,xpayah la sebut tema tu.. (aku untuk selamanya suka lagu Keranamu Malaysia and Jalur Gemilang je..bestt wei.. dan lagu baru tu, Janji ditepati eh??xpernah dengar secara detail..setakat lalu lalang depan tv/radio,trdengar... xde masa la nk streaming kat you tube,sbb tau dah xsuka kan..pas2 duk kutuk2..baik xpayah dengar)
so..kita rayakan sahaja sambutan dengan cara kita..demi negara..bukan demi parti..
duk mengata tu pun,bukan dapat apa pun.. mengata over2, duk Malaysia jugak kan.. plus, sila la sama2 kita tingkatkan diri kita,kalau nk sumbangkan apa2 untuk negara..kalau ada yang tidak kena dimata kita..cuba kehadapan,belajor rajin2,cukup ilmu, buat lah..tanpa bercakap banyak,tp xde usaha.. (aku xpandai mana..xtahu apa nak sumbangkan untk negara..so,diam2 jelah.. hahahaha..)..
apa2 pun.. I LOVE MALAYSIA!!! tanah tumpahnya darahku..!!!
sama2 kita doakan.. moga Allah merahmati negara kita, dilindungi dari segala bala bencana,kesusahan..rahmati pemimpin n seluruh rakyat.. amin~~!!

pinjam kata2 kawan aku..dia post dekat fb.. selalu sama je pkiran aku nga dia..haha..mcm ni la y aku nk cakap..tp dia post dulu.. credit to : farahin



"celebrating Merdeka simply means that I am grateful to live in this peaceful country..be grateful that our country is not like rohinga,syria,myanmar and other parts of the world..it comes with feeling of being Merdeka..u doesnt necessarily need to shout merdeka or even sing songs u dont want to..jz feel it..if u dont feel it that means u messed yr mind up with some unnecessary worries..

p/s-whther u sokong kerajaan or not,,or like the song or not,,or like the theme or not,juz feel the feeling of being free, we had Merdeka man!..it has nothing to do with menyokong kerajaan or pembangkang..it's our country!

#selamatharimerdekaMALAYSIATERCINTA =D"





#mesti ada y menyampah masuk blog aku kan.. semangat citer pasal Malaysia..tapi lagu korea jugak..haha..layan jelah.. lagu korea pun,gila korea pun.. MALAYSIA tetap no1 okey.. dunt judge book by its cover!!

Wednesday, August 29, 2012

Raya dah habis~~~~

Lama cuti raya kan..macam bz sangat..
padahal 24jam on9..
just mood nk menulis malas..
ni pun malas..tp kena tulis jugakk..
tak tulis pun xpe..bukan ada orang nk baca pon..haha
tapi tak kisah la...buat untuk diri sendiri..
rujukan dimasa hadapan..
disamping ada topik sikit nak update beloggg!!!

raya..raya..raya.. dah raya ke 11 ni~!!
walaupun basi dah citer raya..
tetap rindu nk kenang balik..
hmmm.. bila nk tua remawa ni.. excited raya dah hilang..
mcm biasa2 je.. nak je,puasa 2,3bulan..
tapi..tengok adik excited..kita pun tumpang la sekaki..
aku lebih suka suasana malam raya.. rasa mcam nak malam raya tu tiap2 mlm..
sebab time tu mcm bz g2.. buat tu..buat ni..
masak..kemas rumah..gosok baju raya..bersih apa yang patot..
dari c2 la..macam rasa lah juga nak raya esok nya..



apakah ini??????? pulut semangat kah????

jeng...jeng.....
















tadaaa~~ tapai la... or tapey kot ganu kelate nya.. hihi... comel x?? ni kakak no2 aku buat.. rajin n suka bebenor tapey.. tahun lepas ada kaler merah..tahun ni xnk merah.. ni dia bg nama "Tapai 1 Malaysia".. keke
ni moden versi la kira.. letak dalam bekas...

p/s:hmm.. tak tahu la suratan atau kebetulan.. orang tua2 cakap,perempuan yang tengah period dilarang bungkus tapey.. sebab??nnti bila bukak tapey y nk masak tu..akan ada kesan..hmm..mcm merah2 g2..pernah terjadi..tp xdelah kita percaya kan..mgkin kebetulan sahaja..n org tua2 ckp mcm tu..mgkin ada sebb dia.. dan dapat tips jugak.. nak bungkus tapey ni,kena sntiasa happy n senyum..barulah,tapey tu manis..hehe.. waallahualam~~

juadaha raya yang aku buat..selain biskut raya..yang ada kat entry2 sblm ni.. tugasan aku adalah buat rendang.. hahaha.. tapi, xsempat nk ambik gambar..huhu.. dah habis licin dah..nmpk sangat sedap kan??? hehe.. tp mesti korang xpercaya,sbb xde bukti..xpe2..tahun depan buat,ambik gmbr..xpun tunggu raya haji.. semua orang cakap bestt!!! (bangga xingt)...

***nanti sambung semula...malas nk tnggu upload pic.. ^^***

Sunday, August 19, 2012

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum..

Dikesempatan ni,nak ucap selamat hari raya untuk semua..
mintak maaf atas segala salah dan silap..
yang tidak disengajakan,mahupun yang memang disengajakan..hehe..
buang segala api permusuhan,dendam kesumat dan xpuas hati apa2..
sama2 kita berlapang dada..dan saling memaafi..
agar aidilfitri tahun ni dapat disambut dengan penuh ketenangan n kegembiran..
yang paling penting.. moga2 kita semua dalam lindungan dan rahmat serta diberkati Allah sentiasa.. amin~~~





#jemput la mai rumah raya ni yea..yang mana mengenali..yang xkenal nk datang pun boleh..kalau xmalu la.. hahahhaa... sekali lagi, mintak maaf semua ya!!! wassalam!!

Thursday, August 16, 2012

2 in 1

2 biskut yang berlainan...
tapi resepi yang sama.. bahan asas yang sama..
senang citer nak buatnya..
xpayah pening2 nak buat banyak kali..








buat je satu adunan terus.. pas2, bahagi 2.. 1 bahagian tambah cornflakes.. 1 bahagian lagi tmbah coklat chip+badam+serbuk koko..done.. ^^
resepi..dah tulis sblm nie...  SINI dan SINI ^__^

Monday, August 13, 2012

Biskut Arab / Suji


1st biskut yang dibuat untuk raya nie adalah biskut arab..
tak tahu mimpi apa rasa nak buat tahun nie..
senang sangat nak buat biskut ni..
aku xpernah buat sndiri sblm nie..bila try smlm..eh,senang je pun..*berlagak disini*..hahaha..

just sediakan 3 barang!!yes..3 je..

bahan2:

1 cawan minyak sapi
3/4 gula kastor
3 cawan tepung (atau ikut rasa..kalau still lembik,tmbh je tepung..tak payah nak skema sgt..tp adunan biskut ni mmg agak lembut la..jgn tmbah tepung smpai keras pulak..agak2 boleh dibentuk ok la..tapi,mmg lembut..dun't worry)..

cara nak buat : campur je semua bahan2 tu..kacau2.. bulatkan,letak dalam bekas kertas or tak nak letak pun xpe..hias ikut suka dengan apa2 pun..xnak hias pn xpe.. bakar dlm 15minit



okey..done...senang sgt.. makan je,mmg lembut dan cair dimulut...hehehe.. kalau beli aku rasa biskut arab ni mahal kot sikit..sebab minyak sapi mahal brbanding dengan mentega lain.. 400gram dlm rm14.. kalau mentega, 1kg baru rm10.. apa2 pun y penting best n puas hati makan.. resepi di atas,diambil dari buku resepi mak aku..dh berpuluh tahun tu..thanks to cikgu yang mengjar dulu.. moga ilmu yang diberikannya boleh dipanjangkan dan dpt kebaikan untk beliau jua..^^ 
selamat mencuba!


Monday, August 6, 2012

Salam Nuzul Al-Quran


17 Ramadhan~!!!!!
SALAM NUZUL AL-QURAN UNTUK SEMUA MUSLIM~~!!!!!!! jadikan al-quran petunjuk untuk kita semua..insyaAllah tidak akan sesat.. brape juzu' dah baca al-quran hari ni?? sepanjang  ramadhan ni??? sepanjang tahun ni?? sepanjang hidup???? (persoalan yang xperlu dijawab disini..tapi jawab dalam hati masing2..n then masing-masing tahu2 la apa yang perlu sama2 kita lakukan kan??)...




"Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang mana kamu tidak akan sesat buat selama-lamanya selagi berpegang dengan keduanya, iaitu Kitab Allah (Al-Quran) dan sunnah RasulNya" (Riwayat Muslim)



Perantauan

Citer kecik2 dulu(xde lah kecik sangat..hahaha)..
bila bulan puasa ni..buka surat khabar..tengok ruangan "salam perantauan"..
ruangan yang students or yang bekerja kat overseas letak gambar dan bagi ucapan untuk keluarga kat Malaysia..sebab dorang tak boleh balik raya..
aku memang cukup teruja tengok..ni zaman sekolah rendah..habis surat khabar belek2 tengok ruangan tu.. tilik satu2 gambar dorang,sekali nga ucapan.. siap hafal nama universiti2 tu..kat England ada U apa,kat German ada U apa..
aku rasa masa tu,kira hebat saaaaaangaaatt la..dahlah study oversea..pas2 raya masuk surat khabar.. orang kampung tengok..wow!memang bangga..ni apa yang aku rasa bila tengok masa tu la..bukan kata orang2 yang post gambar tu rasa.. budak2 kan.. so,dah tanamkan cita2 dalam hati, nnti besar nk sambung study oversea..(mcm senang la kan,nk study luar negara ni).. naik sekolah menengah pun still tanamkan cita2 tu..nk p England yang utamanya.. apa y special nya pun aku xtahu..hahaha..maybe sebab kat paper,yang banyaknya student study kat England kot.. sampai la aku naik form3.. haaa..baru rasa langit tu tinggi ke rendah.. nk study kasi lepas PMR pun,nk pecah otak..plus,duk asrama masa tu..mmg berendam air mata(padahal,rumah nga asrama 5minit je)... terus,lama2 makin pudar and dah tak ingat dah cita2 aku nk study oversea..hahahaha..
dah lama tak layan ruangan tu..yelah, sejak 2,3tahun ni aku pun jadi perantau.. hahaha..(perantau la sangat..tiap2 minggu balik).. tapi,tahun ni sebab  free, rehat merantau jap..so,layan jugak la ruangan2 tu..tengok sorang2.. dulu2 tengok yang bagi ucapan tu,kira kakak/abang yang tua 5-10tahun lebih dari aku.. tapi now,bila tengok..eh,sama umur..adik2 pun ada.. oooo..member pun ada..kawan sekolah,kawan blogger,kawan facebook... ^^



dah citer pasal perantau2 ni.. semalam!!! wah..meriah, semua duk citer pasal Dato' Lee Chong Wei (DLCW).. aku tak de lah follow sangat sukan olimpik nie.. sokong tetap sokong..tapi ada penyakit gayat nk tengok sukan or apa2 pertandingan..nk2 yang diberi perhatian/harapan sangat.. bila DLCW menang separuh akhir,dan dapat ke peringkat akhir, aku dah happy dah..at least ada pingat untuk Malaysia.. tapi,untuk tengok dia beraksi di final xboleh.. sakit hati,sedih berganda2 kalau kalah.. kalau menang,baru aku tengok balik.. plus,yang semalam, lawan dia Lin Dan.. sape xkenal.. Lin Dan pun aku minat..hahahahaha.. tapi.... ofkos la DLWC no1.. so,bila kalah..okey je..terkilan jugak..tapi,masih berbangga..dia dah buat yang terbaik.. main 3 set..dengan beza mata set akhir pun just 2.. dalam permainan ada menang kalah kan..mcam2 mana pun kena ada juga sorang yang kalah..mana ada seri dalam badminton tu..~!!! apa2 pun,bangga dan berterima kasih untuk DLCW.. we proud of u!!!!! don't be sorry ;-)
just..yang jadi masalah and menyampah nya bila orang duk kutuk2.. kau duk depan tv,boleh la kan mengata..siap boleh ajar..salah smash g2..salah kedudukan g2.bla..bla..bla.. ok, ce ambik raket and pergi kat court tu,then lawan Lin Dan.. menang x???? korang kalau masuk olimpik tu, ntah tahap mana nk lepas..nak mengata tu,letak la situasi kita pada dia.. dan bergantung juga pada rezeki.. and...siyes menyampah giler juga bila orang main politik..pleasee la...sukan pun masuk politik ke apa.. bila dah xsuka tu,tak boleh nk buat apa dah kan.. cuba buka sikit minda tu..apa kata kita berlapang dada je dalam semua keadaan and situasi.. tak kira pihak mana yang buat,yang bagi cadangan apa2, sila la terima kalau itu membawa kebaikan..dan sila tolak kalau membawa keburukan..~~ bukan taksub pada satu2 pihak sahaja..tak de sape yang sempurna k.. oh,masuk politik pulak..sorry2..hahaha..!!! apa2 pun, tahnias Dato' Lee Chong Wei.. wira sukan negara.. and untuk atlet2 lain jugak.. esp yang bergama islam and mampu untuk berpuasa tu..~~ syabas!!!! ^_____^

ada juga kan bendera Malaysia naik kat depan berpuluh,ratus negara tu!


Sunday, August 5, 2012

Separuh

Alhamdulilah...
dah pun sama2 kita menjalani ibadat puasa 15hari..hari ni masuk ke 16..
separuh sudaaah~~huhu.. jadi, tinggal separuh lagi sebelum ramadhan melabuhkan tirainya,dan diganti dengan Syawal..hmmm..
bukan  nk bercerita pasal Syawal..semua orang memang excited nk raya..kadang2 orang tua mengalahkan budak2..
tapi....15 hari yang berlalu ni, apa yang sudah kita lakukan??
dan untuk 15hari yang bakal kita lalui ni..apa yang akan kita buat??
persoalan untuk diri aku yang terutamanya..
kalau sebelum tak ada apa2 pengisian, sama2 lah kita isikan dengan perkara yang sepatutnya..kalau sebelum ni dah kita wujudkan banyak pengisian, tidak salah untuk kita tambah lagi dan tambah lagi kan??
apakah pengisian tu?? masing2 tahu la..aku bukan nak berceramah untuk kita buat itu,ini..tapi untuk memperingati diri aku sendiri..muhasabah diri sendiri..
kita diberikan kesempatan pada ramadhan ini, tapi, masih kan Dia akan bagi kesempatan ini pada tahun hadapan?? waallahualam.. kita mengharapkan dipanjangkan umur, di berikan kesihatan yang berpanjangan.. tapi.. segalanya dalam kekuasaanNya.. guna kan lah kesempatan yang ada kan..
contoh..kita diberi peluang untuk melancong ke tempat yang best selama sebulan.. Europe contohnya..bukan senang nak pergi kan.. sekurangnya,kena ada 10k, sekurangnya la..sebab bukan kita nak pergi 1negara.. tapi kena cover banyak negara kat sana.. London,Paris,,Switzerland,Scotland...dan lain2.. pergi sebulan pun belum tentu cukup nak travel seluruh europe.. tapi sebab itu lah peluang yang kita ada..tak akan kita persia2 kan??? hari2 check jadual..sempat ke tidak.. nak makan pun terkejar2..takut nanti lambat..pas2 xsempat nak melawat tempat2 lain.. tidur pun dikorbankan.. sudahlah tidur pukul2 pagi..tapi pagi2 dah bangun seawal mungkin..sebab?? "eh..rugi lah kalau tidur..kita dah datang jauh2 ni nk melancong..kan tak sempat nk habiskan ronda 1 europe..peluang nie..ntah bila pulak boleh datang..so,kali ni jelah..alah,korban lah sikit masa tidur tu..." .. hmmmm...kalau aku pun,bukan kata pegi Europe je, tapi dapat pergi Langkawi ke, Pulau Perhentian pun..akan buat macam tu..sayang nk tidurr..sayang nak berehat2 dalam bilik..sayang nak lengah2 kan waktu..sebab kita diberi waktu,tempoh..bukan kita akan tinggal disana selamanya..
alangkah bestnya,kalau untuk Ramadhan ni pun,kita pikir macam tu jugak.. ramadhan datang dah lah setahun sekali..setahun tu, sebulan je pun.. tapi,mungkin orang cakap..ala,tahun depan ada lagi.. oooo,yakin ke kita diberi kesempatan lagi tahun depan dan depan?? kalau diberi,alhamdulilah..kalau tidak?? menyesalnya...tapi xde guna..
bukan mengata orang..tapi aku pun macam tu..suka bertangguh..berjanji dengan diri sendiri,tapi mungkir..huhuhu..
cuba la kan..dalam sisa masa yang tinggal ni.. xbanyak pun lagi..tapi masih belum terlambat.. usaha dan usaha.. moga2 keredhaan dan keberkatanNya milik kita semua.. amin~~ ^___________^

Thursday, August 2, 2012

he really did......

After around 3weeks no tweet..no pictures..no news:

last week: (20 JULY 2012)


Photobucket

Trans : TWITTER.. SHOULD I DELETE IT..???







TODAY:


Trans: REALLY, THANK YOU ALWAYS, FOR SUPPORTING AND LOVING ME ALL THE TIME..I WANT TO MEET U ALL WITH GOOD MUSIC,AND ACTING AND GOOD ACTIVITIES IN THE FUTURE..^^ ONCE AGAIN THANK YOU SINCERELY AND I LOVE YOU!!♥^^







LATER:



















































=________________________________=









it's okey..respect ur decision.. ^__^ just go everywhere u want.. just rest as much u want..just enjoy till u satisfied.. we'll stand by u~!!!




Saturday, July 28, 2012

Selera Ramadhan


bulan Ramadhan..puasa..memang bulan menguji banyak perkara..
kena tahan macam2 benda..
nk dengar lagu korea pun agak2 je rasa.. hahaha.. tapi dengar jugak la kan..>_<

tapi..sejak 2,3 tahun ni.. selera mengidam teringin nafsu makan di bulan ramadhan dah makin berkurang untuk aku.. esp untuk tahun ni..
biasa zaman budak2..remaja, berbuka ni nak makan cendol,nak kuih ketayap,nak ikan bakar,daging bakar,ayam golek, itik golek, lembu golek.. macam2 jugak la request untuk mak masak atau belikan..
tapi sekarang ni, ya, aku memang suka makan..tapi untuk puasa kali ni,. tak teringin nak makan apa2... sekarang ni pun,tertanya2 juga diri sendiri, aku nak makan apa?apa yang aku terliur?? apa?? no...tak tahu..tak ada.. untuk setakat ni la.. tak tahu la kan,kot2 esok teringin apa2 pulak..hati manusia mudah berubah..tapi sepanjang 8hari berpuasa termasuk hari ni, xde la lagi craving gila2..dan bukanlah jugak mati selera terus..setakat tengok tu,macam tengok air kelapa,sedapnyaa...tapi tak rasa wajib beli,nak jugak mcm2 mana pun,duk meleleh kat c2..x..
masuk berbuka pun,redha dengan apa yang ada.. dah tak rasa nak bersungguh2 ambil tiket no1.. berbuka dengan kurma+air memang dah keyang sangat.. tapi ambil la sikit nasi lepas tu,untuk energy,setakat setengah senduk je blh masuk..huhu.. tapi......kalau bersahur blh telan banyak pulak.. aku rasa aku yang paling berselera untuk sahur..even just dengan ikan goreng pun.. ^^
ini lah kan..yang dikatakan,bila umur meningkat tua..hahahaha.. -duk mengira detik berbuka,p bazar, beli semua jenis makanan yang nak,minum 10jenis air, pikir baju raya siap ke tak lagi-..benda2 ni semua still pikir,tapi bukan lah menjadi keutamaan..sebab ada lagi benda lain yang lebih penting untuk kita pentingkan.. hehehe..faham2 kan lah..

selamat berpuasa dan berbuka.. terawih dan sahur jangan lupa.. ^__^

Sunday, July 22, 2012

Ramadhan- Projek Masak2

Semalam..1st day puasa..
biasa la kan.. puasa,makanan tidak dapat dipisahkan..
kadang2 bukan nak makan sangat pun..tapi menjadi kebiasaan,adat pulak kena ada makanan tambahan yang lain..macam kuih muih,puding ke..
semalam..adik aku nak buat onde-onde atau gula melaka..
plus buat Puteri Mandi sekali..sebab adunan dia sama saja..


Blend daun pandan dengan air.. (dalam 1 cawan)

lepas tu tapis..ambik airnya sahaja

tepung pulut..ni xde sukatan..ikut resepi mak.. tepung pulut setengah bungkus tu..tambah tepung beras sikit(4 sudu).. dan sedikit air kapur.. dan air daun pandan tadi.. masukkan slow..and uli.. tak ada sukatan yang khas..ikut rasa sahaja..agak2 dah jadi doh..ok la..


jadi macam ni.. agak2 boleh dibentuk..

bulat2 kan..tekan leper..masukkan gula melaka yang dipotong dadu

bulatkan cantik2

masukkan dalam boiling water.. bila dah terapung tu,maknanya dah masak.. angkat,sejatkan,,

golekkan atas kelapa.. (kelapa muda yea..tambah garam sikit)..golek2 hingga rata..siap!!

lepas tu..kat bawah buat puteri mandi pulak.. sama sahaja adunan dia.. cumanya, kalau onde2, bulat2 kan dan letak gula melaka kat dalam.. tapi puteri mandi, just bulatkan and penyet sikit,terus masukkan dalam air yang mendidih tu.. kat bawah nak buat mandian dia..hehehe...

kelapa+air+gula melaka/gula biasa sesedap rasa(tapi kurangkan lah manis yea..hehe).. biarkan sampai kelapa masak dan agak lembik..siap!!

siap,gaulkan puteri yang kita bulat n penyetkan(y dah masak dalam boiling water tu la)denga mandian dia ni.. jadilah Puteri Mandi!!

saja..berkongsi aktiviti dan resepi.. bukan lah resepi sangat..sebab buat pun tanpa ada sukatan yang khas..just resepi ibu2,nenek2.. yang dah mahir..dan ajar kita dengan teknik dia jelah..campak2 dan main rasa agak... kalau nak resepi yang betul2, sila dapatkan dekat blog masakan..  ^__^ selamat berbuka!!!

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..