Posts

Showing posts from 2016

Wrap up

Saje la nak update sebelum 6 minit lagi tahun bertukar jadi 2017. Punya la terperam blog ni 2,3 bulan dah.
2016. Pahit manis semua ada. Sedih, kecewa, gembira, syukur... rasa semua. Biasalah tu kan, lumrah kehidupan. Takkan nak best sahaja.. mana ada thrill.. Pahit ke manis kenangan kita lalui pada tahun, jom sama2 kita maniskan belaka. Sebab semuanya dari Allah. Aturan dariNya yang Maha Mengetahui. Of course la cantik2 kan perancangan tu. Tinggal saja kita yang kena postifkan diri, cari hikmah tu. Kalah belum jumpa, itsss okey..coming soon kita akan nampak kenapa Allah bagi kita macam tu.
Lets smileeee...positive thinking. Positive act!!! Lets do better in 2017!! .

W - Two World

Image
Sape tengok cerita ni?
K-Drama, tajuknya W (Two Worlds).

Cerita ni baru tamat minggu lepas. dan aku baru habis tengok semalam last episod tu. Dan rasa nak review drama ni berdasarkan feeling aku. Feeling yang tak sama macam orang lain. haha.

sebelum tu, sinopsi cerita ni lebih kurangnya ialah kehidupan dalam dunia yang kita hidup ni lah, dengan dunia komik. Yes, dalam komik.
Ayah kepada watak utama, seorang pelukis komik. Dia buat cerita mengenai seorang pemuda, watak utama iaitu Hero lah kiranya as Kang Chul. Cerita dalam komik tu bermula bila ibu, bapa, adik2 si Kang Chul ni mati di tembak.
Dan ada watak villain lain yang put blame on Kang Chul. Sebab tak jumpa pembunuh. Memang tak jumpa sebab pelukis komik tu tak letak siapa pembunuh tu. Tiada muka. Sebab dia just buat cam tu, untuk jadikan watak Kang Chul sebagai seorang yang kuat. Yang boleh jadinya cerita, bila heroin (Anak kepada pelukis tu), boleh pulak dia masuk dalam dunia komik tu dan selamatkan hero si Kang Chul tu tiap ka…

Kita pilih apa yang kita nak

.
2 days ni aku log out Fb, Instagram. Tak bukak, biar noti pun tak naik, so that aku tak perlu buka. Sebab aku ni, bukak nak tengok noti untuk aku je, pastu mula la, setengah tak sudah. Scroll wall, baca itu ini yang kadang2 tu benda tu tak de bagi faedah. Tak berniat nak baca pun, tapi terrbaca juga sebab godaan tengok headline, gambar, kuasa viral. Huh.

Whatsapp tu tak masalah sangat, sebab mesej untuk kita dalam tu, dan tak beban mana pun sebenarnya. Melainkan naik noti daripada group2 dropship yang aku join. Urusan jual beli, kelas niaga..biasa lah, tak ganggu sangat pun untuk aku.

Aku decide malas dah nak habiskan masa di FB baca kisah viral orang. Masuk Instagram stalk ntah sape sape. Kadang2 memang tak berniat pun nak tengok dia tu. Tapi bila lalu update dia, eh tetiba la kalau terrmenarik g bukak profilenya dan scroll tengok update dia dari 3,4 tahun lepas. Tak gila namanya.

Dan rasa tenang sangat 2 hari ni. Aku bukak, baca, tengok apa yang aku nak je. Aku google apa-apa lah …

Pahitnya mujahadah kerna syurga itu indah

Image
2.47am.

Normally time ni aku tak tido lagi. Tapi harini masuk tidur sebelum pukul12. Tapi bangun kul1.30 tadi sebab ada panggilan untuk ke toilet. Hihu.

Lepas tu godek2 hp jap, bukak instagram. Sekali lalu tengok update. Then, terstop dekat satu post. Tergaman, i cannot believe. Sedaya upaya untuk positif. Tapi still duk terfikir ni and tanya why..how. aku tak pasti kesahihannya.
Aku kan follow Safie Ilyas tu. Of course semua kenal dia kan. Ramai buat inspirasi atas penghijrahannya. Tapi malam ni aku bukak IG dia namanya dah bertukar balik jadi Sofea ilyas. Gambar pun dah tukar letak gambar dia jadi perempuan balik. Aku tak nak percaya, aku rasa itu hack. Tapi bila tengok lagi dia post video yang memang itu dia, ig dia, dan keputusan dia. Dia mintak maaf, katanya dia penat. Penat dengan cercaan, orang mengata dia.
Allah..betul tu dik. Nak berubah memang banyak halangannya, dugaannya. Ustaz2 pernah kata kan, bila nekad nak berubah tu memang yang turun hasut ialah ketua syaitan. Big bo…

Merdeka 59

Image
Assalamualaikum.

Selamat bercuti semua. Ada yang kerja ke harini? Sambut merdeka kat mana?
Cerita pasal merdeka, rasanya lama kot aku tak sambut merdeka ni. Tetap lalui 31 Ogos ni, doakan untuk keamanan negara Malaysia kita. Tapi sambutan betol2, kibar bendera, nyanyi lagi 31 ogos ke, join pesta, konsert, apa2 majlis pasal merdeka memang lama tak buat. Last,masa sekolah kot. Yang last aku ingat dalam form2 sebab ada gambar. Lepas tu akh tak pasti lah, samada aku joim atau tak. Sebab..kemungkinan besar time form3,4,5 tu aku tak g sekolah time sambutan. Hahaha.
Tapi kan, akj tak tahu lah mungkin sebab aku je yang dah lama tinggal sekolah, rasa macam semangat nak raikan merdeka tu dah hilang,kurang. Jangan salag faham, sayang dan cinta pada tanah air tetap ada, sentiasa. Tapi semangat meraikan tu. Mungkin kat U kita tak de program ni secara khusus. Kalau ada pun sape je pergi?baik membuta je kan semua. Kalau kata wajibbbb ada merit sekali pun, budak mana je yang pedulik, lantak lah. Seba…

Baik kena kutuk, burukmpun kena kutuk. Korang nak apa??

Cerita viral lagi.
Aku sebenarnya taklah layann sangat gosip dan cerita artis ni. Sebelum ni laa. Dulu zaman remaja memang semua artis tahu. Dari umur 10tahun ke belasan tu memang tiap bulan beli majalah mangga, urtv, HI.lagi apa lg.. sekarang ada lagi tak eh majalah2 tu??
Tak sedar jugak bila masa aku stop semua tu. Dan tak lagi berminat nak ambik tahu, nak kenal dengan dunia hiburan malaysia. Drama, filem baru kuar kalau best aku layaann. Lagu best kuar aku dengar. Tapi sape pelakon, penyanyi nya aku tak kenal. Mungkin kenal setakat nama lah kotl
Sape penyanyi baru semua tak kenal.
Aimam tino sape? Aku tengok suggestion vid kat youtube. Hahaha. Now aku banyak tahu juga sebab banyak layan FB sejak habis blaja ni. Haha.. faham2 la fb sekarang banyaakk pages, and kisah viral kisah artis banyak di muat naikkan kat pages tu, lalu kat wall aku..menarik baca la. Kadang2 tak buka baca full pun, tapi tengok headline tahu la, artis tu cerai, yang ni kawen la apa. Tapi baca setakat baca jela.

Nak tutup Instagram. Nak remove friends Facebook

Heloowwww.
Aku cuba sedaya upaya untuk tidak menyarangkan blog ini. Dan cuba untuk update blog walaupun sebulan sekali walaupun jiwa aku mahu update hari hari. Hahaha.

Nak cerita pasal Instagram. Sejak kebelakangan ni memang rasa love hate relationship gitu dengan Instagram tu. Walaupun ramai yang madly deeply lovey dovey dengan IG kan. Haha. Setiap apa kita buat, upload semua kat sana. Apa saja nak tulis, tulis kat sana. Upload video pun bolehh. Mudah, senang.. ya. I need to agree with that. Well...untuk aku pulak, aku banyak benda nak share, jiwa penulisan, penceritaan sangat tinggi. Ada benda aku upload sana, tulis kat sana. BUT, rasa mcam someething not ritee la..rasa macam tak bebas. Ntah la.

Aku jenis yang reserved punya orang. Aku banyak mendengar, membaca. Orang banyak bercerita pada aku. Aku banyak memahami orang. Tapi aku sendiri orang susah nak faham. Mungkin dia rasa faham, tapi tak sebenarnya. Sebab aku banyaakk simpan perasaan, hati aku. Aku sangat berhati2 nak luahkan s…

Instagram updste: Buat apa lepas habis belajar

Image
23/8/16


.
Story sepanjang 3 bulan lepas belajar ni. (Mungkin panjang, tak baca pun xpe kot)

Maybe rezeki. Arini abis final exam, esok terus orang mintak buat kerja. Dari bulan 2 lagi ikut akak tu g buat research dia. This time turun g fieldwork, ada buat intview, namanya jadi enumerator dan ada upah.Dpt la duit wat beli hadiah kahwin kekawan, bulan6 aritu berderet geng kawen kan. And smpan untk dri sndiri.

Bulan puasa terjebak dgn bidang bisnes.buat bisnes online. Belajar untk niaga, siap msuk kelas blaja marketing, copywriting, storytelling, fbads n mcm2 lg. seronok niaga sbnrnya. time tu lajuu jualannya, musim raya kan. Tak sampai ribu riban, tp cukuplah untk beli biskut raya letak kt rumah. Nk beli sofa baru mmg jauhh lagi.haha. Now slow down sikit n xsmpat nk fokus sbb wat keje lain.Iklan jap, my ig shop @nha_attire dan @nha_foodelicious . Haha.

Then mggu akhir puasa till now buat transkrip untuk tesis senior lain plak.
Ala2 budak suruhan gittew. Xsenang jgak wlau nmpk snang, bny…

Ramen Samyang Super Spicy (RSSS)

Image
Kecoh pulak sekarang kan orang duk berchallenge pasal ramen korea tu.
Pedas nak mam**s katanyaaa. Budak-budak ni siap buat video bagai la masa tengah makan tu. Ada yang keluar air hidung, air mata. Pedasss sangat-sangat lah tu.

Maka aku insan yang suka makan pedas ni ofkos lah teruja nak try kan.
Nak rasa sikit ah pedas tahap mana tu. Meleleh air mata tak.
Sebab aku memang gila spicy food lah. Cili padi boleh je gigit-gigit manja.
Buat meggi, nasi goreng mee goreng ke konfem letak cili padi.
Apa-apa aku masak mesi nak pedas. Tapi kalau masak untuk family terpaksa lah ikut piawai yang telah disediakan bonda. Hahaha.

"jangan pedas sangat, ingat orang tua nak makan"
"Letak lado atas darat lah kekgih, jangan campur sekali"

hahaha..pesanan biasa lah tu.
Kalau masak lemak cili padi ke, tak blender cili padi sekali.
Tapi letak sebijik-sebijik cili tu.
Tapi kalau aku buat, aku blend je sikit lada, and ketuk-ketuk lada tu.
Apa kes kan buat masak lemak cili padi tak pedas???

Master or Work and Travel?

Image
Dilemma.
Antara ketiga persoalan tu semua bagi benefit untuk kita kan.
Kalau tanya jujur, aku nak travel je. haha.
Tak payah kerja, tak payah sambung belajar.
Tapi kalau tak kerja macam mana nak g travel kan? Bukan free nak travel or berjalan-jalan tu.

Kalau ikut impian aku, impian kita semua kot.
Aku nak buat semua tu.
Dulu plan lepas degree nak continue master sambil kerja sambil g jalan2.
Tamak kan? Tapi kalau tak buat sekarang bila?
Tapi, now aku tengah berkira-kira samada nak hold or ketepikan sambung master tu dulu.
Tak perlu sambung lagi.
Aku tak lah pandai sangat, tapi belajar tu suka.
Nak2 dalam bidang research, penulisan ni.
BUT bila aku buat master, aku kena continue PHD terus.
Sebab bidang dan minat aku lebih pada bidang research and education.
So, kalau setakat ambik master tak boleh jadi Lecturer. Mungkin boleh, tapi susah la sikit. That's why kena terus ke phd.
Kalau tak RUGI! Itu yang lecturer2 aku pun selalu pesan sebelum ni.
Semangat dan minat tu masih ada.
Tapi …

I'm Back with entry tertunggak sejak 3 tahun lepas

Image
Rindunyaaaaaaaaaaa. hahaha.
Rindu dunia blogging. sungguh.

Last update tahun ni bulan Januari lepas. Now dah bulan 7 kan.
Apa yang aku sibukkan? Ntahla.
Banyak cerita. Banyak benda nak luah, nak tulis nak kongsi.
Tapi tak sempat(?) nak masuk blog, nak menulis.
Walaupun hari-hari sebenarnya aku menulis. Kat IG, FB, Whatsapp tu.

Sebelum tu belum terlambat nak ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI untuk semua. Kawan-kawan blogger, fb and semua.
Walaupun blog ni sendu je. haha.
Tapi aku happy dengan blogging. Bila menulis sini rasa macam balik kampung je. Berlainan kalau aku menulis di Instagram atau Facebook. Lain sangat.
Sebab di blog aku lebih jujur, Jujur, Ikhlas dan puas hati menulis. sebab more to perkongsian, diari. Untuk aku sendiri.
Sebab bila aku baca entry aku dulu2, dari start blogging, banyak benda aku story sini, share pergi situ sini. Makan pizza nga kawan pun letak.
Bila baca balik rasa happy, tenang dan..tak tahu describe, rasa tulus sangat rasa dan penulisan tu.

Aku selalu k…

Instagram update: geng dah kahwenn. Berjemaah pualk tu pilih tarikh.

Image
28/5/16



Pic: 11 years ago.

Caption dbawah mgkin pnjang dan jadi karangan spm.
.
Cuti ni, minggu ni, 3 bestfriend dari geng kami kahwin. Geng ni x popular pun dulu, tapi bahagia dgn sesama sendiri.hahaha. sekolah dulu,setiap hari dapat kumpul semeja kejap pun jadiklah, citer pasal novel, pasal citer kt tv smalam tu, and pasal crushh..opss.haha. sungguh bahagia. G sekolah x excited nk blaja, tp nk jmpa kwan.

Masa form4 gila dgn citer supernatural, dean n sam.hensem kott. Tiap ahad, malam tu tgk supernatural sambil pgang pen and buku, nak catat part2 best untuk dijadikan ulasan esoknya kat sekolah. Haha. Tu xmasuk sembang pasal future boyfriend lg. Msing2 x agak2..nak bf, suami ceo,pakai kete bmw. Pngaruh novel. Too young too dumb to realise. Haha.

And now, kejap je. nk kawen dh korangg?? Start arini, esok, and the highlight is this thursday, wedding my bff aka soulmate.

tak teragak2 budak2 ni pilih tarikh time gini, semua nak kejar sblm puasa. yang sibuknya aku. Haha. Jadi mak andam ter…

Don't expect

Biasa la masuk tahun baru ni masing-masing sibuk update umur dah meningkat..ada yang suka ada yang nangis ada yang terkejut yang buat-buat lupa umur sendiri pun ada. Ada apa pada umur? angka semata?

Pada pemerhatian aku lah, yang aku tengok by status kat laman sosial ni, kebanyakan  mungkin yang tengah excited umur meningkat ialah yang berjaya memasuki ke angka 2. which is 20 tahun keatas. Sesuatu yang membanggakan, mungkin excited bila dah masuk series ke 2 ni. Aku bercakap by pengalaman lah sebab aku pernah melalui fasa tersebut. wah, masa tahun 2011 i turn 20 years old! rasa macam dewasa dan expect macam2 this is the time yang aku tunggu. Zaman yang menyeronokkan untuk dilalui..mungkin. Nak kejar banyak benda.

Dan perkara yang aku nak highlite untuk entry ni ialah pasal cinta,love, couple thing, cinta islamik, cinta selepas nikah, misi mencari iman, cinta ana enti dan seangkatan dengannya. Aku faham, ramai yang berperasaan sebegini sebab rasa ini ialah waktu yang terbaik untuk menc…

move on

Assalamualaikum 2016.
rasa baru je type entry 2015 haritu.
rasa macam apa je la yang aku buat sepanjang 2015 ni.

Jalan yang aku lalui untuk 2015 tidak mudah jugak.
tapi berjaya lepasi jugak dengan izin Allah.
Allah datangkan ujian memang untuk uji kita. bukan untuk zalimi kita.
why not kalau kita tempuhi macam kita tengah demam final exam.
susah pun hadap lah dalam dewan tu. kerah la tenaga, otak jiwa segala untuk jawab. berjaya lepasi? Alhamdulillah.
kalau sangkut? jangan merungut. mungkin persediaan belum cukup. ambil pengajaran...do better next. jangan putus asa.
macam itu jugak ujian Allah untuk kehidupan kita.
iman tak kuat mungkin rapuh kesabaran, keteguhan untuk mengharungi. tapi kesusahan itu sebenarnya yang mengajar kita.

kenapa nak pertikai ujian Dia pada kita? seolah kita tak patut diberi ujian?
baik sangatkah kita?
sedangkan Nabi dan Rasul yang taat pada Dia pun diberi ujian maha hebat. so kita siapa kita yang solat subuh pun dinasour nak kata tak patut aku diberi ujian?
t…