Saturday, December 31, 2016

Wrap up

Saje la nak update sebelum 6 minit lagi tahun bertukar jadi 2017.
Punya la terperam blog ni 2,3 bulan dah.

2016. Pahit manis semua ada. Sedih, kecewa, gembira, syukur... rasa semua. Biasalah tu kan, lumrah kehidupan. Takkan nak best sahaja.. mana ada thrill..
Pahit ke manis kenangan kita lalui pada tahun, jom sama2 kita maniskan belaka. Sebab semuanya dari Allah. Aturan dariNya yang Maha Mengetahui. Of course la cantik2 kan perancangan tu.
Tinggal saja kita yang kena postifkan diri, cari hikmah tu. Kalah belum jumpa, itsss okey..coming soon kita akan nampak kenapa Allah bagi kita macam tu.

Lets smileeee...positive thinking. Positive act!!! Lets do better in 2017!! .

Tuesday, September 20, 2016

W - Two World

Sape tengok cerita ni?
K-Drama, tajuknya W (Two Worlds).

Cerita ni baru tamat minggu lepas. dan aku baru habis tengok semalam last episod tu. Dan rasa nak review drama ni berdasarkan feeling aku. Feeling yang tak sama macam orang lain. haha.

sebelum tu, sinopsi cerita ni lebih kurangnya ialah kehidupan dalam dunia yang kita hidup ni lah, dengan dunia komik. Yes, dalam komik.
Ayah kepada watak utama, seorang pelukis komik. Dia buat cerita mengenai seorang pemuda, watak utama iaitu Hero lah kiranya as Kang Chul. Cerita dalam komik tu bermula bila ibu, bapa, adik2 si Kang Chul ni mati di tembak.
Dan ada watak villain lain yang put blame on Kang Chul. Sebab tak jumpa pembunuh. Memang tak jumpa sebab pelukis komik tu tak letak siapa pembunuh tu. Tiada muka. Sebab dia just buat cam tu, untuk jadikan watak Kang Chul sebagai seorang yang kuat. Yang boleh jadinya cerita, bila heroin (Anak kepada pelukis tu), boleh pulak dia masuk dalam dunia komik tu dan selamatkan hero si Kang Chul tu tiap kali ayah dia nak matikan watak Kang Chul.
tu jelah yang aku boleh cerita kot. Malas nak menaip cerita detail pulak sebab tak ada mood.

Sebab..endingnya bagi aku tak sampai di hati aku. Kisah cintanya juga tak sampai menusuk kalbu aku. Mula-mula excited tengok. rasa lain dari yang lain. ok lah, not bad sebenarnya cerita ni. nama pun drama, dan khayalan. Tak ada logik kan macam mna dunia komik watak-wataknya boleh hidup kan. Nama pun drama, sape kesah. Aku ok je dengan cerita tak logik ni. Tapi untuk W ni, aku expect lebih sikit sebab ceritanya lain dari yang lain.

Endingnya hero dalam komik boleh bersama dengan heroin, sementara bapak heroin ni masuk dalam dunia komik tu dan menghilang. Tak boleh nak terima rasanya ending tu. Ramai jugak yang suka sebab hero-heroin boleh bersama kan. yelah, memang la aku pun kalau boleh nak gitu lah. Hero dan heroin patut bersama. Tapi kenapa perlu korbankan di bapaknya??? kenapa?? ayah kot. dia manusia hidup. Bukan watak dalam komik. Emo kan?hahaha.. kadang-kadang aku rasa tak suka jugak, bila heroin terlalu obses dengan cinta dia pada watak komik tu.Kartun.

Apa nak buat. nama pun drama. Dari awal pun cerita tak logik. So endingnya pun boleh jadi tak logik jugak. just aku kecewa tu la, how ayah dia boleh masuk dalam duni komik tu dan mati gitu. bukannya ayahnya jahat. owh, bapak dia tu yang berlakon watak selfish dalam Train to Busan. sampai ke jadi zombie tetap nak ke Busan. hahaha. k lah. itu aje nak meluahkan. banyak lagi drama aku nak tengok ni. byee.

Hasil carian imej untuk w two worls

Wednesday, September 7, 2016

Kita pilih apa yang kita nak

.
2 days ni aku log out Fb, Instagram. Tak bukak, biar noti pun tak naik, so that aku tak perlu buka. Sebab aku ni, bukak nak tengok noti untuk aku je, pastu mula la, setengah tak sudah. Scroll wall, baca itu ini yang kadang2 tu benda tu tak de bagi faedah. Tak berniat nak baca pun, tapi terrbaca juga sebab godaan tengok headline, gambar, kuasa viral. Huh.

Whatsapp tu tak masalah sangat, sebab mesej untuk kita dalam tu, dan tak beban mana pun sebenarnya. Melainkan naik noti daripada group2 dropship yang aku join. Urusan jual beli, kelas niaga..biasa lah, tak ganggu sangat pun untuk aku.

Aku decide malas dah nak habiskan masa di FB baca kisah viral orang. Masuk Instagram stalk ntah sape sape. Kadang2 memang tak berniat pun nak tengok dia tu. Tapi bila lalu update dia, eh tetiba la kalau terrmenarik g bukak profilenya dan scroll tengok update dia dari 3,4 tahun lepas. Tak gila namanya.

Dan rasa tenang sangat 2 hari ni. Aku bukak, baca, tengok apa yang aku nak je. Aku google apa-apa lah yang aku suka, baca blog travel, masak, tips kurus.haha. bukak you tube tengok kdrama, tengok my boys yang lama aku abaikan itu JYJ esp my Yoochun. Best la wei. Cuba try. Aku challenge korang no fb, no insta, no twitter. Rasa macam, sangatt lah ada life. Dah lama tak rasa macam ni. Sebelum ni rasa tertanya2 jugak, sape aku ni? Aku buat apa ni? Aku kerja apa ni?..haha.

Aku buat ni sebab utamanya aku malas nak baca cerita orang, malas nak ambil tahu orang lain makan apa. Maksud aku orang lain tu, orang yang aku tak kenal, dan aku tak nak ambik tahu. Kalau orang aku nak peduli, tak de masalah. Nak tahu boleh mesej, ora buka fb, insta kejap dan direct ke profile dia. Gitu jela. Bukannya aku nak sekat semua, tak nak kawan dengan sape2.

Dan jugak, sometimes. Kita tend to bandingkan hidup orang dengan hidup kita. Punca orang tak puas hati dengan seseorang, dengki ke sebab macam ni lah. Tak boleh tengok orang lebih. Sifat manusia. Lumrah. Itu yang jadinya kuar nasihat2, mesej berantai jangan bagi orang show kebahagiaan, jangan upload pic makan, pic cinta, pic pergi melancong, pic kawen. Jangan upload, nanti orang yang tak de tengok dia sedih. Bagi aku, yes aku ngaku kekadang aku pun jeles tengok orang update benda yang aku tak ada. Jadi perlu ke aku mesej orang tu, larang dia jangan upload pape sebab aku tak suka?? Aku tak rasa molek attitude macam tu. Orang yang tunjuk tu belum tentu dia nak show off, riak ke apa. Dia nak share, mungkin ada member2 dia yang suka tengok. Macam aku pun ada aku suka baca update2 orang lain, member, family ke. Mana dorang pergi, makan apa, cerita apa. Tak semua lah aku rasa jeles. Aku, kita sendiri pun share kekadang tu kan apa yang kita ada, pergi pasar malam ke. So, kita boleh tunjuk, orangn lain tak boleh?? Sebab kita tak dapat macam dia? Wrong idea i think. Melainkan orang tu memang niat riak sungguh2, ada niat jahat. Itu berserahlah, halnya dengan Tuhan.

 Thats why la, aku decide aku yang kena pilih. Semuanya pada aku, pada diri sendiri. Kau nak tengok apa, nak baca pasal apa? Kau pilih sendiri. Jangan bagi orang suakan pape2 je pada kau, then kau tak puas hati, xsuka pada benda tu pastu mengamuk, makan hati, mengata, mengumpat dan sewaktu dengannya.

Elaklan makan hati sendiri. Makan hati ayam ok, tapi bahaya jugak untuk darah tinggi. Tapi aku lebih suka hati lembu, sebab dia cam cheww sikit. Haha.. melalut. K bye. Ingat, kau pilih apa yang kau nak tengok. Jangan salahkan orang kalau dia tunjuk apa yang kau tak nak tengok. Dia tak paksa kau tengok, baca kan?? So, tak nak tengok blah. Kata kata untuk diri sendiri tu.


Tuesday, September 6, 2016

Pahitnya mujahadah kerna syurga itu indah

 2.47am.

Normally time ni aku tak tido lagi. Tapi harini masuk tidur sebelum pukul12. Tapi bangun kul1.30 tadi sebab ada panggilan untuk ke toilet. Hihu.

Lepas tu godek2 hp jap, bukak instagram. Sekali lalu tengok update. Then, terstop dekat satu post. Tergaman, i cannot believe. Sedaya upaya untuk positif. Tapi still duk terfikir ni and tanya why..how. aku tak pasti kesahihannya.
Aku kan follow Safie Ilyas tu. Of course semua kenal dia kan. Ramai buat inspirasi atas penghijrahannya. Tapi malam ni aku bukak IG dia namanya dah bertukar balik jadi Sofea ilyas. Gambar pun dah tukar letak gambar dia jadi perempuan balik. Aku tak nak percaya, aku rasa itu hack. Tapi bila tengok lagi dia post video yang memang itu dia, ig dia, dan keputusan dia. Dia mintak maaf, katanya dia penat. Penat dengan cercaan, orang mengata dia.
Allah..betul tu dik. Nak berubah memang banyak halangannya, dugaannya. Ustaz2 pernah kata kan, bila nekad nak berubah tu memang yang turun hasut ialah ketua syaitan. Big boss nya. Senjata hasutan lebih kuat, canggih. Dari situ kena kuat..kuat..kuat dan doa sentiasa.

Macam kes sebelum ni lah, yang artis tu buat keputusan tak nak bertudung. Reason dorang berpatah balik ke jalan tu sebabnya hati tak kuat, sebab orang mengata jugak.
Dan dalam minggu lepas jugak, aku find out, tengo gambar seseorang yang aku kagum dia free hair. Dia study overseas, cantik, pandai. Aku suka tengok dia, kata2 dia, dia pakai tudung sebelum ni. Tapi tiba2 aku tengok adiknya up pic dia tak pakai tudung. Kat IG dia masih tak ada gambar tak pakai tudung tu lagi. Aku harap tak lah, mungkin haritu dia lepak2 dengan family tak pakai tudung. And hopee dia tak bukak sepenuhnya tudung tu.
Kita sebagai orang awam ni juga memang bagi peranan sebenarnya. Why not kita sentiasa sokong, bagi kata2 positif untuk mereka yang berusaha nak berubah ni. Kalau tak mampu diam.
Kalau dia buat salah, bagi semangat lagi bukan hentam. Orang nak berubah tak boleh jadi drastik terus. Kalau ada time dia silap langkah, jangan terus hentam. Sebab dengan hentaman itulah yang buat dia downn dan rasa macam, tak ada apa yang best bila aku berubah ni, tetap kena kutuk. Baik aku jadi macam dulu semula. Jaga-jaga lah bahasa, tulisan kita.

Aku doakan dia cepat2 kembali semula dengan jalan fitrahnya sebelum ni. Allah dah bagi hidayah. Tersesat sekejap, dan boleh ke jalan yang betul semula. Tolonggg sangat jangan kecam mereka2 ni seolah kau Tuhan boleh jatuhkan hukuman. Kita manusia biasa. Buat silap, taubat, esok iman lemah, buat lagi..tapi Allah sentiasa ada, menerima taubat kita. Ya, sebaiknya taubat nasuha dan tak akan buat lagi dosa2 itu. Tapi kalau terbuat lagi, ada rasa menyesal dalam hati, itu Allah sayang kita. Taubat lah walau banyak kali tewas, daripada langsung tak ada detik "aku berdosa".

Betul lah. Nak buat perubahan mudah. Tapi nak istiqamah susah. Jangan nak kata orang lain, tengok kita yang sekarang ni. Korang pakai tudung? Labuh mana? Stokin pakai tak? Baju longgar tak? Mulut,mata jaga tak? Yang laki, maim bola pakai seluar atas lutut ke bawah lutut? Mata jaga tak? Itu bab aurat, bab solat lagi lah. Awal waktu ke solat setiap waktu tu. Hari2, istiqamah ke?
Kalau ya, and anda berjaya semua tu Alhamdulillah. Doakan untuk kami yang belum mampu nak buat ni. Zohor tepat solat orang azan, asar dekat maghrib. Subuh gajah. Gitula..niat sentiasa ada, ada yang usaha juga kunci jam siap2, plan nak tahjud, nak ke masjid. Tapi kita manusia,tak sempurna. Pincang kiri kanan. At least terus mencuba, doa banyak2 kan. Moga istiqamah lah kita untuk setiap kebaikkan, dan sentiasa upgrade diri.

Aku sendiri pernah rasa, tak guna aku pakai pakai tutup2 litup semua, tudung labuh, baju longgar, pakai stokin tapi banyak lagi dosa. Solat hujung2, zikir tak istiqamah, al quran setakat sehelai dua, tak pun al mulk je baca dalam sehari tu. Rasa macam, ape bende la aku tunjuk kat luar macam solehah pakaian, tapi hakikatnya perangai, akhlak tak solehah mana. Jauhh. Rasa hipokrit. Tapi takkan dengan sebab tu aku nak tukar imej aku, bukak tudung, atau tukar tudung pendek, tak yah pakai stokin segala. Sebab untuk tutup aurat itu juga satu struggle untuk aku dulu. Nak labuhkan tudung, macam2 eksperimen. Nak kekal pakai stokinn sangat mencabar. Walau sekarang masih belajar, sebab turun g pasar malam depan rumah, tempat2 dekat2 ada time tak pakai.
Semuanyaa kita namakam proses kan.
Kita cuba. Diri tak berapa bagus, kita sedar Alhamdulillah, cuba untuk berubah. Tapi jangan nak tunggu akhlak kita 100% bagus baru nak cari tudung pakai. Macam juga kes orang pkai purdah, jilbab labuh tapi buat perangai gedik2. Kita kata, baik tak payah pakai tudung gitu, pakai jilbab perangai macam ni. Jangan!!. Kenapa kalau perangai tak elok, tak boleh nak belajar pakai tutup aurat? Sekurangnya dia dah mulakan step tu. Lama2 insyaAllah, kalau buat kerana Allah, slowly yang lain2 pun aku turut berubah lebih baik. Doakan sahaja.

Doakan aku dan mereka2 yang hati masih berbolak balik ni, untuk sentiasa kuat, istiqamah untuk berubah pada jalan yang haq. Doakan kami.

Ya Allah, ampuni dosa dosa kami, tetapkan hati kami dengan iman padamu. Hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, bangkitkan kami dalam iman, masukkan ke syurgamu dengan iman. Aminn.




Wednesday, August 31, 2016

Merdeka 59

Assalamualaikum.

Selamat bercuti semua. Ada yang kerja ke harini?
Sambut merdeka kat mana?

Cerita pasal merdeka, rasanya lama kot aku tak sambut merdeka ni. Tetap lalui 31 Ogos ni, doakan untuk keamanan negara Malaysia kita. Tapi sambutan betol2, kibar bendera, nyanyi lagi 31 ogos ke, join pesta, konsert, apa2 majlis pasal merdeka memang lama tak buat. Last,masa sekolah kot.
Yang last aku ingat dalam form2 sebab ada gambar.
Lepas tu akh tak pasti lah, samada aku joim atau tak.
Sebab..kemungkinan besar time form3,4,5 tu aku tak g sekolah time sambutan. Hahaha.

Tapi kan, akj tak tahu lah mungkin sebab aku je yang dah lama tinggal sekolah, rasa macam semangat nak raikan merdeka tu dah hilang,kurang. Jangan salag faham, sayang dan cinta pada tanah air tetap ada, sentiasa. Tapi semangat meraikan tu.
Mungkin kat U kita tak de program ni secara khusus. Kalau ada pun sape je pergi?baik membuta je kan semua.
Kalau kata wajibbbb ada merit sekali pun, budak mana je yang pedulik, lantak lah. Sebab masing2 dah besar, ada aktiviti masing2.tak sambut merdeka pun, g lepak2 je.

Kalau dulu zaman sekolah, sek rendah terutamanya, memang semangaatt. Suka time sambutan. Sebab tak yah belajar, pastu dapat nyanyi lagu jalur gemilang tu, lagu buruh nelayan dan juga petani.. haha. 2 lagu tu memang besttt, tak de tandingan. Lagu2 untuk merdeka yang kuar sekarang, tak kuat soul patriotik tu. Kalau yang sedap di dengar pun sehati sejiwa tu. Tak tahu, mungkin dulu zaman kita kecik, fikiran kita nerd bersih, ikut je apa orang kata, cikgu cerita pasal sejarah merdeka, kena buat itu ini, kita semangat buat.  Bila dah besar, kita banyak belajar sendiri, baca sendiri, banyak tahu benda2 yang lebih besar isunya. Tak kata sejarah merdeka ada penipuan, tidak, aku salute sangat pada pejuang2 kita. Atuk nenek kita perjuangkan tanah air ni. Moyang aku pun ada terlibat dulu, diceritakan, dia bina kubu time berlawan dengan Jepun, pernah juga pergi kena kerah kerja dengan Jepun. So, bila dapat merdeka memang patut kita syukur banyak2. Thanks pada yang bermandi darah, peluh, nyawa semua tu nak bebaskan tanah air ni. Aku suka gak tengok citer patriotik, Leftenan Adnan, bukit kepong, Embun.

But, now...ntah lah. Rasanya banyak campur tangan dalam politik. Aku fed up dengan benda tu sebenarnya. Segalanya di politikkan. Tak kira mana parti pun, sama je. Muak rasa. Ramai yang tak bersatu hati. Sebab lain politik, yang sana kata pada siji. Yang sini hentam sana. Bukak tv, paper cerita sengketa politik yang tak ada sudahnya. Rasa macam, why laaaa Malaysia ni gini. Huhu. Tapi tetaplaah, aku sayang Malaysia. Dan doakan moga negara ini sentiasa berkembang maju,  pesat tanpa meninggalkan agama iaitu Islam. Dan lebih penting moga lebih bertamadunn, berakhlak baik2 semua rakyat ni. Kita lah, dan aku juga. Merdeka kan dari mafsu, syaitan dan perkara yang tak baik. Sama2  jadi lebih baik.


11 tahunn yang lampaui. Haha.kena pakai baju kurung dan baju melayu warna merah time sambutan ni. Nasib baik baju aku banyak merah. Meriah dulu zaman sekolah, hias2 kelas semua tu. Tampal gambar bendera.




Suka sekali sambut merdeka. Suka sebab tak yah belajar, pastu dapat masuk dewan tengok persembahan dan jumpa crushh banyak kalii. Chissss.. haha

.
.
.

Pssstt..malam tadi aku mimpi. Aku ada laki, tapi macam mat salleh. Hahahaa.. mat salleh mana la yang nak tu kan. Tak pasti la sebab tak berapa jelas. Tapi aku tenang je tengok dia, dia solat, buat baik. Macam pernah tgk and kenal laki tu. Tp aku xingat. Samada laki ak jmpa real life ni or artissss dlm drama,movie. Haha. TAPI├Čiiiiiiii.......!!!!!!yang kacau sikit bila aku rasaa la aku cam jadi bini no2 dia je. Kah2. Sebab ada sorang prmpuan tu selalu dgn aku, cam bini no1 dia. Tp baikkk sgt wehh ppuan tu. Haha.. mimpi sekadar mimpi jela. Kadang2 mimpi aku ni menjadi, tapi bukan mcm sebijik dlm mmpi tu, tp dia twist sikit. Contoh aritu ak mimpi member aku si C pakai purdah. Esoknyaa, si C ni whatsapp kata dia jmpa member kelas aku yang lain si M pakai purdahh. Nampak?? Story tu ada, sama. Tapi dia twist sikit gitu. 

Tuesday, August 30, 2016

Baik kena kutuk, burukmpun kena kutuk. Korang nak apa??

Cerita viral lagi.
Aku sebenarnya taklah layann sangat gosip dan cerita artis ni. Sebelum ni laa. Dulu zaman remaja memang semua artis tahu. Dari umur 10tahun ke belasan tu memang tiap bulan beli majalah mangga, urtv, HI.lagi apa lg.. sekarang ada lagi tak eh majalah2 tu??
Tak sedar jugak bila masa aku stop semua tu. Dan tak lagi berminat nak ambik tahu, nak kenal dengan dunia hiburan malaysia. Drama, filem baru kuar kalau best aku layaann. Lagu best kuar aku dengar. Tapi sape pelakon, penyanyi nya aku tak kenal. Mungkin kenal setakat nama lah kotl
Sape penyanyi baru semua tak kenal.
Aimam tino sape? Aku tengok suggestion vid kat youtube. Hahaha. Now aku banyak tahu juga sebab banyak layan FB sejak habis blaja ni. Haha.. faham2 la fb sekarang banyaakk pages, and kisah viral kisah artis banyak di muat naikkan kat pages tu, lalu kat wall aku..menarik baca la. Kadang2 tak buka baca full pun, tapi tengok headline tahu la, artis tu cerai, yang ni kawen la apa. Tapi baca setakat baca jela.

Oh, sebelum tu nk crite pasal Sufian Suhaimi. (Betul kn nama dia ni??). Ramai orang duk share2 lagunya. Tngok kat IG budal U aku duk share lagu lirik lagu dia semua.
K.. ak ada la dengar dalam radio2 tu. Tapi dia dari mana?? Bila masa popular?? Huhu. Pastu terrtengok rancangan apa ntah kat astro 2mnggu lepas ada intview dengan Sufian Suhaimi ni, then ada dia sebut pasal unisza. Ingat aku salah dengar. Pastu try search, laaaa....budak U aku ke?? Nape tak kenal. Mungkin aku pernah terserempak nga dia tu.haha. sebab dia dalam batch aku juga la. Kat unisza group nyanyi y aku tahu MAHAMERU (xsure eja), je. Tak pasti adakah Sufian Suhaimi ni dalam group tu or x. Sebab aku kenal nama group n tengok dorang perfom sesekali je. Xtahu ahli dan cam rupa.

Aku nak tulis pasal kes Uqasha Senrose sebenarnya. Uqasha aku xpasti yang mana satu, sebab ada sorang ag kan kakak ke adik dia Nelydia senrose tu. Aku tengok yang dalam citer Jebat tu, tajuk ape ntah. Ada nampak kuar drama muka gitu, tapi tak tahu akak ke adik. Haha. Yang kes Uqasha ni korang pun tau kan. Alaa, yang dia bertudung then now tak nak bertudung dah sebab dia tak nak hipokrit,katanya dia pakai tudung selama 3tahun ni kalau dia buat salah orang akan kaitkan dengan tudung dia. Dia start pakai pun sebab dia putus cinta. Kalau ikut hati kita nak kata of course la kan boleh kata apehal minah ni, buka tutup tudung, tahu dah benda baik dan wajib dan pelbagai kecaman lain lagi boleh bagi. Tapi, aku tak lah kata nak sebelahkan dia. Dan aku tak terrarik mana pun dengan kisah tu, dah bukan lah concern sangat aku nak tulis kat blog ni. Yes, aku tahu itu hal besar dalam agama, kes macam persendakan agama sebab nak buka tutup tudung ni. Tapi aku kurang dan malas nak judge sesuatu yang aku tak duk dalam tu, aku tak rasa benda tu.

Aku just terrtarik nak tuliss sebab baca komen netizen jee. Adoii lah, macam2. Aku rasa aku ni tak lah baik mana jugak, mulut kata orang jugak, jari pun tulis benda gosip gak. Tapi belum lah tahap nak mencaci,hina, kafirkan segala. Takutt baca komen2 tu. Ramai sebenarnyaa manusia yang suka tulis tanpa fikir ni kan. Tanpa rasa bersalah pulak tu. Sometimes, benda negatif berlaku, ya tetap salah, tapi kita yang mengawal otak, akal, jari kita ni. Kita boleh turn tu positif. Bukan nak suruh kata benda tu baik, xpelaa dia nak jadi diri sendiri, tak ada paksaan dalam agama la apa. No, aku tak suruh kata macam tu. Tapi why nott, kita tengok, baca dan doakan untuk dia kalau kita tak ada kuasa nak ubah tu. Duk mencaci tu adakah orang tu akan baca komen kita dan terrsedarr lalu berubah?? Oh, big no aku rasa. Kita manusia susaah nak terima kata cacian ni. Seseorang tu takkan berubah dengan baca makian ni.

Kita dibesarkan, dilahirkan dengan suasana berbeza. Yang dari kecik brtudung tak de hal, dia tak rasa struggle orang yang fre3 hair, tiba2 bertudung di usia remaja, dewasa atau yang dah beruban baru bertudung. Cabaran walaupun nampak senang. Sedap sangat kita mengata, tapi kita tak faham, tak tengok, tak rasa cabaran dia hadapi tu. Aku pun tak dapat nak rasa. Sebabnya aku bertudung dari kecik. Taklah kecik mana, tapi darjah 2 dah start bertudung walau buka tutup. Darjah 3,4 tu dah istiqamahh la kot bertudung tiap kali kuar rumah. Tapi kat rumah orang datang free hair jugak, haha. Till kita semakin besar, semakin banyak blaja baru slowly progress tu. Pakai tudung time orang datang. Nak turun sidai kain pakai tudung. Sebab mungkin aku membesar, melalui hari2 aku dengan suasana begitu. Habis sekolah rendah, pergi sekolah men agama, habis sek men, masuk universiti latar blakang islamic. Thats why, aku tak ada cabaran tu. Cuba kalau lepas sek aku masuk bintang kecil ke, jadi pelakon cilik ke. Adakah dapat rasai revolusi itu. Dan anda, anda jugak lah..yang Alhamdulillah tutup aurat dengan baik kan? Kalau sebelum ni anda free hair dan mula berhijab tentu anda faham perasaan orang tu to be specific Uqasha. Bukan tak bagi tegur, boleh silakan. Tapi betul ke cara teguran tu sampai sumpah seranah, penuh perlian. Hati sape nak lentok dengan kata2 begitu?

Cerita pasal teguran ni plak. Tadi scroll2 tengok lah ada pulak sorang ustaz Imam muda ni bagi teguran lembut, terbuka buat Uqasha. Aku bukak, baca sikit je..pastu serabut dengan iklan, kuar banyak terus tutup dari ak duk klik pangkah tapi buka iklan, sebab dah boleh agak la the whole isi cerita tu. Malas ambik tahu, tapi sekali lagi lalu kat newsfeed yang di viralkan oleh pages lain plak. Aku bukak komenn bawah tu. Fuhhh.. ponnn teruk kena hentam ustaz tu. Tak boleh digest otak aku ni, bukak salah dah tentu2 kena hentam. Buat baik pun kena. Kononn la dorang duk kata saje ustaz tu tulis gitu nak ngayat Uqasha, nanti Uqasha jatuh cinta, pastu ada kata sebab Uqasha cantik, muda.. cuba kalau orang tua or yang tak berapa hot buat, tak ada pun ustaz2 muda ni nasihat segala. Wah..wahh banyak sangat la tafsirannya. Sungguh tak faham, siapa la kau eh nak tahu orang tu niat betul nak nasihat atau nak mengayat. Why..why..? Aku pun tak baik jugak, kadang2 n selalu pun ada terlintass benda2 gitu kat hati ni, biasa la manusia. Faham. Lintasan hati kita nak kata, ek eleh ustaz ni, nak masuk line lah tu. Ya, ada. Tapi perlu ke kita ambik lintasan hati kita dari syaitonnni rojim tu and spit outt, tulis kata macam tu,beribu orang baca. Perlu?? Perasaan kita nak kata bukan2 tu aku faham. Tapi cuba la..sama2 kita ubah diri, pemikiran kita. Nak tulis fikir dulu. Nak type tu reflek diri dulu.

Adakah mental, akal, roh kita ni semakin tenat?? Atau memang wujud dari dulu manusia macam ni tapi sebab sekarang zaman viral, keyboard warrior maka nampak lah semakin menjadi2. Ok lah, ni masalah berat la kot. Aku cuba bagi kes simple je lah. Ada video lawak pasal budak2, baby ke.. ada satu aku tengok ibu dia rakam anaknya girls dalam 4,5 tahun nangis2 sebab tak nak adik dia baby dalam 8,9 bulan kot membesar, dia kata adik dia too cutee, i did not want him to grow up. Eh, itu video lawaakk la wehh. Ada oranggg caci, kata mak dia manjakan lah, anak kena diajar realistik. What?? Kenapa serius sangat weh. Pastu ada vid yang budak laki nangiss sambil bawak nasi/beras, nasi tu kena patuk ayam. Aku rasa tu beras, memang mak dia nak kasi ayam. Budak tu pegang dan duduk je, ayam datang patuk. Dia nanges ak x sure samada dia takut ayam atau sebab lain. Nampak macam tak takut, lebih pada dia geram ayam makn beras tu. Budak kot.watever la sebabnya.. tetap benda tu funny..untuk kita suka2. Budak kot, memang budak ni comel, cute..dia buat apa pun kita rasa nak ketawa, tenang. Tapi bila kes se simple macam tu pun ramaii orang duk bagi baddd, negatif komen, aku tak tahu nak kata apa dah dengan masalah pemikiran orang2 ni. Buruk kena hentam, buat baik kena hentam, buat lawak pun kena hentam. Korang nak apa sebenarnyaaaa????

Sunday, August 28, 2016

Nak tutup Instagram. Nak remove friends Facebook

Heloowwww.
Aku cuba sedaya upaya untuk tidak menyarangkan blog ini. Dan cuba untuk update blog walaupun sebulan sekali walaupun jiwa aku mahu update hari hari. Hahaha.

Nak cerita pasal Instagram. Sejak kebelakangan ni memang rasa love hate relationship gitu dengan Instagram tu. Walaupun ramai yang madly deeply lovey dovey dengan IG kan. Haha. Setiap apa kita buat, upload semua kat sana. Apa saja nak tulis, tulis kat sana. Upload video pun bolehh. Mudah, senang.. ya. I need to agree with that. Well...untuk aku pulak, aku banyak benda nak share, jiwa penulisan, penceritaan sangat tinggi. Ada benda aku upload sana, tulis kat sana. BUT, rasa mcam someething not ritee la..rasa macam tak bebas. Ntah la.

Aku jenis yang reserved punya orang. Aku banyak mendengar, membaca. Orang banyak bercerita pada aku. Aku banyak memahami orang. Tapi aku sendiri orang susah nak faham. Mungkin dia rasa faham, tapi tak sebenarnya. Sebab aku banyaakk simpan perasaan, hati aku. Aku sangat berhati2 nak luahkan sesuatu kalau bukan pada orang dan tempatnya. Thats why bila aku menulis di IG, penulisan aku more to blog style. Blog ni bagi blogger memang satu tempat dia la, diari..luahan hati semua. Tak ada siapa nak ambil peduli sangat kan. Tapi IG ni gaya hipster sikit. Haha. Orang duk upload pic2 cantik je, gaya modern, hipster. U know kan?? Haha. Aku bukan dari gaya macam tu. Sebab aku tak kisah pasal gambar cantik ke tidak, ada gambar ke tidak, asalkan aku dapat tulisss. Stress kot kalau tiap kali nak tulis sesuatu, kena up pic yang bergaya hip. Ok, tak wajib pun. Aku pun up gambar biasa2 je. Tak de hal. Tapi itu lah, rasa tak masuk.

Then aku decide nak tutup akaun sebenarnya, tapi of courseee akan hilangg kan gambar2 tu semua. Sayang jugak, sebab dah berapa tahun. Lagipun kat situ jugak nak tengok update member2, makin gemuk kurus ke, dah keje ke kan. Nak private pun susah. Aku fikir from now onwards, pape yang terlintass nak tulis, update aku terus ke blog jelah. Sebab before, aku up sesuatu di fb or IG sebab aku fikir just short comment, short story aku nak tulis, then aku akan masuk blog pasal tu nanti. But noo..tak menjadi macam tu. Status tu kekal disitu jela. Sebab aku dah tulis panjang kat sana. Rasa nak tulis sikit, tapi tak boleh control, terrpanjang jugak. Gitula kot, nak tutup akaun semua tu rasa sayang jugak walaupun aku anggap tu anak angkat je, rumah sewa je. Haha. Pasni IG tu ak cuba lah, just up pic dengan sebaris ayat sahaja. Tanpa huraian, macam tu jugak dengan Fb.

Oh, cerita pasal FB pulak ni. Aku sebelum ni lama dah tak buka sangat fb tu. Tapi lepas habis belajar, start buat bisnes online banyak belajar di FB. Dan cikgu aku tu suruh bina engagemant dengan FB. Maksudnya kena selalu update apa2, nanti senang nak menjual sebab orang percaya kat kita. Huhu. Tapi lama2 buat rasa bukann. Bukan gaya aku. Haha. Sebenarnya fb tu aku cukup suka sebab aku expend kenalan dari galangan geng cassies aku. Alaa..geng korea aku, fandom cassiopeia. Geng lepak2 la kira. And ada fan lain lagi. Tapi dalam linkungan peminat korean tak kira drama or kpop. Aku suka je, bebas update pape. Rasa kawaaann semua. Tapi sejak aku join kelas tu, ak kena add dalam beribu2 jugak lah kawan, yang dalam lingkungan bisnesss. Hari2 buka banyak status pasal bisnes, jual beli, ayat2 acah2 nak remove kalau tak komen or like status dia. Sometimes aku ok, sebab motivasi untuk buat bisnes kan, tapi most of time now aku rasa bukan aku, bukan fb aku. Not meeee.. bukan style aku ni. Ber "sis" sis pulak semua. Ntahlaa. Aku tengah cubaa pikir sebaiknyaa skarang, mana yang terbaik. Samada aku perlu removeeee semua friends tu balik, n back to my normzl life macam dulu. Bersantai2 kat situ je, sambil update citer korea, sometimes boleh jugak buat luahan. Atauu teruskan jelah macam ni, anggap ini fasa perubahan hidup, untuk kemajuan diri..(walaupun aku rasa terlaluu "not me"). Sebab online bisnes aku banyak aku up di IG, dan dapat cust banyak kat sana.

Aku just nak enjoyyy diri aku. Life aku. Buat apa yang aku suka tapi still dalam landasan yang betul. Track yang betul.

Tuesday, August 23, 2016

APA AKU BUAT LEPAS TAMAT BELAJAR PART 1: Tolong orang, Niaga online, duit poket.


23/8/16


.
Story sepanjang 3 bulan lepas belajar ni. (Mungkin panjang, tak baca pun xpe kot)

Maybe rezeki. Arini abis final exam, esok terus orang mintak buat kerja. Dari bulan 2 lagi ikut akak tu g buat research dia. This time turun g fieldwork, ada buat intview, namanya jadi enumerator dan ada upah.Dpt la duit wat beli hadiah kahwin kekawan, bulan6 aritu berderet geng kawen kan. And smpan untk dri sndiri.

Bulan puasa terjebak dgn bidang bisnes.buat bisnes online. Belajar untk niaga, siap msuk kelas blaja marketing, copywriting, storytelling, fbads n mcm2 lg. seronok niaga sbnrnya. time tu lajuu jualannya, musim raya kan. Tak sampai ribu riban, tp cukuplah untk beli biskut raya letak kt rumah. Nk beli sofa baru mmg jauhh lagi.haha. Now slow down sikit n xsmpat nk fokus sbb wat keje lain.Iklan jap, my ig shop @nha_attire dan @nha_foodelicious . Haha.

Then mggu akhir puasa till now buat transkrip untuk tesis senior lain plak.
Ala2 budak suruhan gittew. Xsenang jgak wlau nmpk snang, bnyk kali kene reject, kejar dateline.mcm kije office plak.Haha.
It's ok la. Pengalaman kena kutip banyak2.
Kena mula dari bawah. Suka, sebab smpan cita2 nak blaja tnggi lagi, nak explore dunia researcher ni. Blh jadikan pengalaman n basic.
Gajinya cukup untuk beli kudapan2 buat diri sendiri kuyah2 smbil tengok running man, drama korea dan menambahkan lelemak. haha.

Alhamdulillah, rezeki, walau tak semaju orang lain. ihsan Allah smuanya. So,tak rasa sangat menganggur. And tak mintak duit ayah spanjang 3 bulan ni untk beli keperluan n kehendak diri sendiri. Semua org dpt rezeki masing2 kn?ada yang lebih hebat Lagi. Syukurlah.. Itu (pic)mungkin transkrip terakhir aku buat ni. Lps ni nak buat keje ape plak ya?? Perlu kah esok g pasar beli benih jagung dan balik tanam? Best juga jadi petani. Tapi dah lama tak turun dari istana ni,dan pegang cangkul. :-D
.
.

Still waiting for better chance. And, rasa macam nak try semua keje, smua bidang. Mana2 jela, rezeki semua tu kan.

Untuk kekawan dan diri sendiri moga dipermudahkan urusan, diluaskan rezeki dan diberkati Allah untuk semua yang kita lakukan. Amin.

Thursday, July 28, 2016

Ramen Samyang Super Spicy (RSSS)

Kecoh pulak sekarang kan orang duk berchallenge pasal ramen korea tu.
Pedas nak mam**s katanyaaa. Budak-budak ni siap buat video bagai la masa tengah makan tu. Ada yang keluar air hidung, air mata. Pedasss sangat-sangat lah tu.

Maka aku insan yang suka makan pedas ni ofkos lah teruja nak try kan.
Nak rasa sikit ah pedas tahap mana tu. Meleleh air mata tak.
Sebab aku memang gila spicy food lah. Cili padi boleh je gigit-gigit manja.
Buat meggi, nasi goreng mee goreng ke konfem letak cili padi.
Apa-apa aku masak mesi nak pedas. Tapi kalau masak untuk family terpaksa lah ikut piawai yang telah disediakan bonda. Hahaha.

"jangan pedas sangat, ingat orang tua nak makan"
"Letak lado atas darat lah kekgih, jangan campur sekali"

hahaha..pesanan biasa lah tu.
Kalau masak lemak cili padi ke, tak blender cili padi sekali.
Tapi letak sebijik-sebijik cili tu.
Tapi kalau aku buat, aku blend je sikit lada, and ketuk-ketuk lada tu.
Apa kes kan buat masak lemak cili padi tak pedas???
Tapi ni style terengganu, kelantan..biasa la.
Cek mek molek, cik manis-manis semua. Tak makan pedas.
Terkecuali aku la kot, tak berapa manis sebab tak suka manis, suka pedas. wawaaaaaa(Trademark Dato' Red ni..kahkah).

Ok, back to Ramen Samyang ni.
Aku beli yang 5 in 1 tu. Sebungkus ada 5 paket.
Alang-alang beli tak main la beli 1 atau dua je.
Aku beli dekat shoppee.my. rm30. Hahahaa..giler mahal.
Kalau 1 paket je around rm7.(Ni dapat beli 6 paket mee meggi Malaysia kot).
Demi cintaku pada kepedasan, pejam mata je bayorrr.
Beli bulan puasa haritu, kebetulan dapat untung niaga kan.
(IKLAN: Sape nak beli baju kurung, jubah, tudung, nak makanan coklat, sambal hitam boleh PM k.. hihii).


Ini rupanya..bungkusan besar, ada 5 paket dalam ni.


Ni paket kecik dalam tu. Halal k. jangan kata makan benda haram pulak. Ok, kalau nak debate isu halal haram ni panjang pulak kan, pergilah cari artikel, baca. And buat keputusan sendiri. Yakini sendiri macam mana. Kalau yakin,silakan. Tak yakin jangan. Aku yakin, aku makan. Ada benda jugak yang aku tak yakin aku tak beli. tapi ada yang yakin dia beli. No hal.


My review bila makan ramen ni?? Dah 3x makan.
2x buat macam biasa, rendam ramen tu, then gaul2 dengan paste.
And latest aku masak letak telur,sosej. Tapi still buat style kering.
Ramen ni buat macam mee goreng tu. Bukan sup berkuah.


Makan sambil tengok running man or korean drama memang bestt lah. Feeling2 duk korea gituuwww.

OK. Rasanya??Tahap Kepedasan??
Ya, memang rasa pedas. Bila start kunyah tu memang rasa la kepedasannya. 
TAPI bagi aku yang suka pedas ni, rasanya JUST NICE for me. Tak keluar air mata, air hidung pun. Rasa pedas tuu, tapi bukan tahap kritikal lagi bagi aku.
Mungkin pada orang yang tak tahan pedas memang meleleh lah.
Adik aku rasa 2 suap pun berdesit jugak dia.
For me..OK.SEDAP, tahap kepedasan dia sesuai dengan aku. Pedas yang aku suka. Kalau dapat pedas lagi pun boleh tahan lagi kot. Hahaha.

So, korang yang suka pedasss WAJIBBB try lah. Untuk kita test skala kepedasan kita tu. K bye. 

Ada sape nak bagi aku review makanan pape??Boleh PM k..hehee

Sunday, July 17, 2016

Master or Work and Travel?

Dilemma.
Antara ketiga persoalan tu semua bagi benefit untuk kita kan.
Kalau tanya jujur, aku nak travel je. haha.
Tak payah kerja, tak payah sambung belajar.
Tapi kalau tak kerja macam mana nak g travel kan? Bukan free nak travel or berjalan-jalan tu.

Kalau ikut impian aku, impian kita semua kot.
Aku nak buat semua tu.
Dulu plan lepas degree nak continue master sambil kerja sambil g jalan2.
Tamak kan? Tapi kalau tak buat sekarang bila?
Tapi, now aku tengah berkira-kira samada nak hold or ketepikan sambung master tu dulu.
Tak perlu sambung lagi.
Aku tak lah pandai sangat, tapi belajar tu suka.
Nak2 dalam bidang research, penulisan ni.
BUT bila aku buat master, aku kena continue PHD terus.
Sebab bidang dan minat aku lebih pada bidang research and education.
So, kalau setakat ambik master tak boleh jadi Lecturer. Mungkin boleh, tapi susah la sikit. That's why kena terus ke phd.
Kalau tak RUGI! Itu yang lecturer2 aku pun selalu pesan sebelum ni.
Semangat dan minat tu masih ada.
Tapi diri ni masih mahu berfoya-foya.
Sekarang setup bisnes online, rasa best pulak ngada bisnes ni kan walaupun belum maju. haha.

Tapi dunia akademik, bidang Antropologi aku kuat lagi dirindui.
Kalau sambung master maybe kena buat mode research jugak.
Boleh coursework, sebab tak payah pening fikir nak buat proposal.
Tapi aku kena committe dengan jadual kelas,exam pulak.
Kalau research masa kita free. Tapi lama sikit dan kena usaha lebih.
Kena istikharah lebih lagi ni.
Sebab semua suka.minat,
Tapi tetap kita kena tengok kemampuan, tahap kita.
Mak aku pun macam suruh hold dulu kalau nak sambung master sebab dia kata nampak letih sangat nak habiskan tesis degree aritu.haha.
Thesis degree tu bayangkan lah, kena siapkan dalam masa 4 bulan.
Kajian bukan yang rujuk buku je, tapi research betul.
Dahlah ada kelas lagi, program, exam semua.
Serius penat weh.

Cerita Thesis and Me degree haritu,
Aku buat pasal OKU. Sebab haritu praktikal dekat Pusat Pemulihan Dalam Komunit (PDK). So, buat tajuk mengenai pekerjaan OKU. Senang nak collect data dan nak faham sikit sebab masa yang ada memang terhad.
Ada ke tesis degree 4 bulan je nak siapkan?? Dulu time diploma aku buat gak tesis, start dari sem 4 lagi kot. Dah start cari tajuk semua tu. Sem 6 final.
Ni degree, last sem8, maka sem8 tu jugak baru cnfirm tajuk, confirm supervisor, kena siapkan dalam masa 4 bulan lebih kurang.
Nasib baik dapat supervisor ok. Cerewettt sangat, kepochi sangat tapi baikkkk,
Tahu siapa supervisor aku?? Mungkin ada yang kenal.
Korang kenal group nasyid All One suatu ketika dahulu? tak kenal?
Kalau lagu Bilal bin Rabah pernah dengar? Mesti ramai yang pernah dengar ni.
Supervisor a.k.a Pensyarah aku tu, salah seorang ahli group tu.
Dr Fadzil. hehe. Dia dulu study UIA, aktif dengan program2, sampai masuk kumpulan nasyid tu. Lagipun dia major komunikasi and about branding something la.
Sekarang tak aktif dah rasanya All One tu sebab semua ahli dah ada kerjaya masing2 kan.
Matilah aku kalau Dr dapat jumpa entry ni. Maafkan saya mendedahkan identiti Dr ya..hehe.. And terima kasih untuk tunjuk ajar, dan bagi saya A-. hahaha...jadiklah tu.

Ok berbalik cerita aku yang bersupervisorkan artis ni, rasa syukur sangat sebab Dr Fadzil jenis teliti, dia ajar betul2..sabar banyaakkkk...walaupun tiap minggu muka ni mengadap n datang bilik dia. Salah itu ini, dia rilex je komen, pangkah2, mintak tukar dan ajar apa yang patut. Tak pernah tinggikan suara, marah, jerkah ke apa. Syukur sebab ada member aku yang lain, ada yang jadi drama airmata dengan SV dorang. Kalau boleh master nak buat dengan Dr Fadzil ni, tapi takut tak kena sebab major dia dalam Komunikasi. Time degree aritu xpelah sebab belum kita specific bidang. Bila master, kita kena specific bidang kita nak and cari SV yang pakar bidang tu. Dan komunikasi bukanlah bidang major aku. Tak apelah, nanti master tu kita tengok macam mana, jadi ke tak. Ikut istikarah, petunjuk hati yang Allah bagi.




Masa struggle siapkan tesis degree ni memang itulah peneman setia aku. Makan coklat je. Sebab kadang2 tak sempat makan. Makan tu tetap makan, tapi lewat sikit, terrrpaksa hold dulu. So, memang standby coklat tu. Time ni tak kisah dah gemuk ke apa ke. Asal aku tak pengsan. Tu masa kat rumah sewa, sama2 serabut dengan kawan aku. Penuh bilik dengan buku, artikel semua. Meniarap buat kat bawah je.

Ni masa kat rumah sendiri ni. Aku balik, lari dari rumah sewa sebab memang time ni kelas dah habis. Kira study week, tapi kitaorg memang tak ada study week la, semua duk gila kejar dateline tesis ni. Rasanya tak tidur betul2 seminggu kot. Buat sampai pukul 4,5 pagi. Malam sebelum aku submit draft tu tak tidur langsung.Haha..itu yang mak aku kata jangan sambung lagi master sebab dia jadi saksi kegilaan aku time ni.
 Final exam aku 2 paper je. And aku tak study mana. Tak sempat nak study sangat2. Jawab time final tu pun jawab jela. Rasa macam dapat B je. Tapi bila kuar result aritu Alhamdulillah dapat A semua..haha..mungkin lecturer bagi ihsan la kot, ni budak final year dah ni. Bagi la A kesian. kecuali tesis dapat A-. Tu pun aku syukur sangat lah.


Itu artikel dari kajian lepas, which is kajian aku hampir sama dengan dia and aku kena rujuk method, teori dia banyak lah. Dan kaedah research aku ni kuantitatif. Huhuhu.tak pernah terbayang akan buat kuantitatif yang penuh dengan number, subjek mathss banyak terlibat. Time belajar metod penyelidikan aritu memang aku tak ambik tahu pasal kuanti ni, tahu gitu gitu je. Sebab fokus nak buat kaedah kualitatif. And memang bidang aku banyak pakai kualitatif. Tapi, disebabkan aku dapat SV yang bidang komunikasi,dia punya kepakaran method ialah kuanti. And dia suruh kitaorg anak buah bawah dia pakai kuanti untuk lebih mudah dan cepat. Mudah bagi dia lah. Tapi memang mudah bagi yang faham and kaedah ni cepat jugak siap sebab dia just analisis data tu. Tapi tak apala, syukur sekali lagi sebab aku boleh belajar. Walaupun pening, nak nanges, memang nanges pun. Nak kira mean skala likert macam pic atas tu pun aku tak tahu. So, update kat FB, kekawan sana tolobggg. tq sangat2 pada yang bantu aritu. Then kena analisis pakai korelasi la apa. Yang aku tahu korelasi cari hubungan. Tu je. Nak kira, masuk data dalam SPSS semua NO. pergi la mengadap Dr F, walaupun seram sejuk takut kena marah. Dia tak marah, sindir jela.hahaha. Tapi dia ajar jugak. And banyak rujuk step by step dalam buku.



Finally!!!! DONE lah ni. Dr tengah sign tu. Kira diterima dan lulus. Masa ni pergi hantar yang jilid. Sebelum tu dah hantar yang belum hardcover tu, untuk dia cek and bagi markah. So masa aku masuk bagi yang dah dijilid ni sembang2 ngan dia. Dia dah bagitahu markah kitaorg. haha. sempoii.. Dia kata "korang punya saya bagi A- jela yaa,,kan bagi A solid nanti kena double cek dengan dekan semua(memang pun, ak pun tak nak A tu kalau orang lain cek nanti makin down markah).huhu..



Waa....rindu fakulti.. Fakulti Sains Sosial Gunaan (FSSG). tempat lepak. haha. 

 So, kesimpulannya macam mana? Apa yang perlu aku fokus sekarang ya? any idea tak? Semua minat. Semua aku nak buat. Tapi kena sedar limit kita jugak kan. Baru habis bulan 5 haritu.

Plan A: Start buat proposal master, cari SV and buat master, then cari kerja sambilan sebab pakai duit banyak jugak nanti. Pastu otak start kena kerah balik, baca, rujuk, kaji kajian lepas, artikel2 dan hadam 10x ganda dari degree haritu, do the research..works. And, ada ke masa travel? mungkin ada laa..g kg orang Asli. Fieldwork dengan geng sains sosial. hahaha. Tapi fakulti aku banyak berjalan overseas. Tapi berjalan dengan belajar la.. huhuuu.. penat weh.

Plan B: Daftar master mode coursework (UKM bnyak), tak payah pening nak buat research, tapi still ada mini projek, assgmnt,kuiz, exam. mintak biasiswa, mintak duit mak bapak untuk tanggung blaja. Sebab coursework masuk kelas, macam degree jugak. So, nak kerja susah. melainkan buat bisnes, tapi sempat ke.huhu. dan terpaksa lupakan impian nak mengembara tu. dekat2 jelah boleh.

Plan C: Cari kerja je. Tak kisah apa2 pun. or buat bisnes ni. Aku duk kat kampung ni, tak kisah. Duk rumah mak ayah ada, kereta rembat yang mana ada. Dapat gaji 1k pun dapat bersih lah tak perlu bayar rumah sewa, kereta. Just pandai2 lah tolak bayar ptptn, minyak kereta, bagi mak ayah, simpan sikit2 untuk jalan2. sebab, sekarang dah jumpa partner in crime. Haha.. partner newbie travel. Kami plan nak start tahun depan, so kena start kumpul duit dalam masa 6 bulan dari sekarang.

Itu antara plannya. Mana satu yang akan dipilih nanti??huhu.. Tunggu petunjuk Dia. aku pun masih konfius. Kalau korang??

Saturday, July 16, 2016

I'm Back with entry tertunggak sejak 3 tahun lepas

Rindunyaaaaaaaaaaa. hahaha.
Rindu dunia blogging. sungguh.

Last update tahun ni bulan Januari lepas. Now dah bulan 7 kan.
Apa yang aku sibukkan? Ntahla.
Banyak cerita. Banyak benda nak luah, nak tulis nak kongsi.
Tapi tak sempat(?) nak masuk blog, nak menulis.
Walaupun hari-hari sebenarnya aku menulis. Kat IG, FB, Whatsapp tu.

Sebelum tu belum terlambat nak ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI untuk semua. Kawan-kawan blogger, fb and semua.
Walaupun blog ni sendu je. haha.
Tapi aku happy dengan blogging. Bila menulis sini rasa macam balik kampung je. Berlainan kalau aku menulis di Instagram atau Facebook. Lain sangat.
Sebab di blog aku lebih jujur, Jujur, Ikhlas dan puas hati menulis. sebab more to perkongsian, diari. Untuk aku sendiri.
Sebab bila aku baca entry aku dulu2, dari start blogging, banyak benda aku story sini, share pergi situ sini. Makan pizza nga kawan pun letak.
Bila baca balik rasa happy, tenang dan..tak tahu describe, rasa tulus sangat rasa dan penulisan tu.

Aku selalu kata aku suka menulis.
Memang suka menulis, aku bercerita dengan penulisan sebab aku tak bagus sangat nak bercerita dengan verbal, public speaking ni.
So banyak aku luahkan dengan menulis.
Tapi sejak 2,3 tahun ni aku tak banyak menulis, share segalanya disini,kat blog. Mungkin sebab ada instagram, fb kan? Instagram la kot punca salah satunya. Sebab kita dapat update pic direct dan tulis pape kat bawah tu kan. Share sana terus. Ya, memang aku update kat Instagram pape. Tapi sejujurnya tak ada kepuasan. Sebab rasa kurang telus. hahaha.. Rasa macam,hmm...rasa tak bebas. Walaupun blog ni public, dan instagram or fb aku private and hanya yang aku approve je boleh tengok. But still..rasa sini lebih selamat,selesa dan sentimental banyak.

Faktor sibuk belajar juga salah satu jarang update blog ni, dulu zaman diploma kurang sibuk. Masa banyak duduk dalam bilik hostel aje. Ngadap laptop.
Tapi masuk degree, aktiviti banyakkkk..tambah lagi duk rumah sewa. Sebilik dengan geng sendiri, ada pape kita cerita je kat member. so masa sendirian tak banyak. Kalau dulu emo, sedih bukak blog luah sini.

Now aku dah tamat degree. Yeaa, Alhmadulillah.Harap sangat dapat update blog selalu macam dulu.
Banyak benda nak cerita ni, aktiviti2 aku dari tahun 2014 lagi ada banyak yang best. Korang nak baca tak kalau aku update??? Walaupun dah lapuk?? Hahahaha... best kot aktviti aku tu.
Pergi kg orang Asli... ada bberapa perkampungan orang Asli aku pergi dulu, sempat update sikit je aritu.
Pergi dekat gelendangan/homeless, g Langkawi, g main lumpur la.
Best tak wei???hahaha.. itulah kehidupan as student Antropologi.
Cerita Annual Dinner nak?? kahkah.
And,,,last April aku g Indonesia. Bukan g berfoya2 ok, tapi belajar jugak..program mobiliti student. cehh, cam hebat bunyi. Padahal banyak g makan je sana.

Lagi...cerita bestfriend kahwin. Yang ni sedih sikit nak cerita..tapi it's ok lah. Redha je and doakan kebahagiaan dorang.Aminn. Moga ada bahagia untuk aku jugak. Eh bahagia je ni. Hidup ni dah rahmat Allah bagi ni. Dapat bernafas, makan, berjalan, bergelak ketawa ni. Bukan bahagia lagi ke?? Nikmat mana lagi kamu nak dustakan?? (Tanya diri sendiri ok...).
Cerita apa lagi ya?? Owhh, Tesis and Me. How struggle aku nak siapkan tesis. Masa tertekan buat tu, laju ayat lalu dalam kepala ni nak update blog, nak luahkan konon, tapi tak terbuat sebab the end aku terpaksa meluahkan penulisan pada tesis. haha.

Story lepas habis belajar?? Macam menarik jugak untuk diceritakan nanti. Aku habis bulan 5 haritu. And till now, belum menganggur sepenuhnya lagi.
Ada rezeki je selalu untuk aku buat kerja, dan dapat duit rm100-200 tu.Hahaha. Tak banyak, tapi ok lah lepas beli benda kehendak, makanan2 untuk diri sendiri kan. Kerja apa? Nanti la citer kan.
And aku start buat bisnes online gak sikit2. hehe.. Nak start fokus gak ni, sebab sebelum ni buat sambil2 je. Now ada masuk kelas online, kelas berbayar untuk belajar bisnes. Start in love dengan dunia bisnes ni. Tapi tetap kena cari kerja makan gaji gak. Tak kisah kerja apa,.minat nak kerja taska, kat kedai ke...sebab malas masuk office, hadap protokol. haha.. tengok la nanti bab cari kerja tu. Huhuhu..

Cerita raya pun kena cerita gak ni. Dari raya 2013 kot aku tak update sini. haha. Melampau pulak nak update semua. Aku cuba lah slow2 update mana yang perlu. Perlu untuk aku share and as a reminder untuk aku sendiri. Macam panjang dah tulis ni. Inilah aku, bila dah menulis susah nak stop. Itu baru pendahuluan, belum masuk entry betul, isi, penutup semua. Hope betul2 dapat update semua tu. Hope aku rajin hari2 masuk blog ni. menulis.

Ada yang rindu aku? nak tengok perKEMBANGan aku?? hahaha.
sangat kembang dengan jayanya sekarang ni.



2 gambar atas ni 2014. Taklah kurus. Tapi better than....

THIS... Mac 2015. hahaha...

Mei 2015

Akhir tahun 2015. Time praktikal, bahagia duk rumah. Macam donut. kahkah


April 2016


Mei 2016


Raya 10 hari lepas. And sure harini lebih kembang berbanding semalam. hahaa.

Wey..korang jangan nak zoom2 gambar tu eh. Aku dah setting paling small. Kalau tak nak kena heart attack jangn cuba2 nak zoom sebab tu gambar2 antara gambar jujur tu. Biasala kann...kita sebelum upload tengok dulu, pilih gambar y terbaik, yang rasa nampak kurus, cantik, putih and gojes. Tapi gmbar atas2 ni aku main letak je tanpa tengok lighting, tanpa plih yang mana nampak kurus ke apa. dah tua2 ni malas dah nak nampak cantik untuk manusia. haha.

k.bye. Jumpa lagi. Doakan aku betol2 update citer2 yang aku gebang atas tu k. luv u all.. kawan lama, kekasih lama i love u all. Kawan baru, kekasih baru , hye all.. geng baru nak berkenalan blh komen.hahah..:-)

Saturday, May 28, 2016

Instagram update: geng dah kahwenn. Berjemaah pualk tu pilih tarikh.

28/5/16



Pic: 11 years ago.

Caption dbawah mgkin pnjang dan jadi karangan spm.
.
Cuti ni, minggu ni, 3 bestfriend dari geng kami kahwin. Geng ni x popular pun dulu, tapi bahagia dgn sesama sendiri.hahaha. sekolah dulu,setiap hari dapat kumpul semeja kejap pun jadiklah, citer pasal novel, pasal citer kt tv smalam tu, and pasal crushh..opss.haha. sungguh bahagia. G sekolah x excited nk blaja, tp nk jmpa kwan.

Masa form4 gila dgn citer supernatural, dean n sam.hensem kott. Tiap ahad, malam tu tgk supernatural sambil pgang pen and buku, nak catat part2 best untuk dijadikan ulasan esoknya kat sekolah. Haha. Tu xmasuk sembang pasal future boyfriend lg. Msing2 x agak2..nak bf, suami ceo,pakai kete bmw. Pngaruh novel. Too young too dumb to realise. Haha.

And now, kejap je. nk kawen dh korangg?? Start arini, esok, and the highlight is this thursday, wedding my bff aka soulmate.

tak teragak2 budak2 ni pilih tarikh time gini, semua nak kejar sblm puasa. yang sibuknya aku. Haha. Jadi mak andam terjun, kaunselor tanpa tauliah, PA tidak rasmi, tukang masak la apa, request buat itu ini, pagi buta msj tanya kain putih ada x, bekas cincin ada x, camera pun cari nga aku. hoii,ingat aku bukak butik pengantin, photograper,skali nga katering ke.Haha.
Saje la mengimbauu. Selamat jadi isteri orang kepada yang berkenaan. Hope sudi lepak2 lagi pasni. Bukan hope, tp kena sudi gak.

K..sambung jd mak andam.

#jangantanyabilaakunakkahwin #tungguputeradengankudaputih #jangancarijodohuntukaku #naktraveldulu #naklepakrumahdulu #tunggudia #bye

Monday, January 4, 2016

Don't expect

Biasa la masuk tahun baru ni masing-masing sibuk update umur dah meningkat..ada yang suka ada yang nangis ada yang terkejut yang buat-buat lupa umur sendiri pun ada. Ada apa pada umur? angka semata?

Pada pemerhatian aku lah, yang aku tengok by status kat laman sosial ni, kebanyakan  mungkin yang tengah excited umur meningkat ialah yang berjaya memasuki ke angka 2. which is 20 tahun keatas. Sesuatu yang membanggakan, mungkin excited bila dah masuk series ke 2 ni. Aku bercakap by pengalaman lah sebab aku pernah melalui fasa tersebut. wah, masa tahun 2011 i turn 20 years old! rasa macam dewasa dan expect macam2 this is the time yang aku tunggu. Zaman yang menyeronokkan untuk dilalui..mungkin. Nak kejar banyak benda.

Dan perkara yang aku nak highlite untuk entry ni ialah pasal cinta,love, couple thing, cinta islamik, cinta selepas nikah, misi mencari iman, cinta ana enti dan seangkatan dengannya. Aku faham, ramai yang berperasaan sebegini sebab rasa ini ialah waktu yang terbaik untuk mencari dan mengejar. Tak semua tapi kebanyakan. Walau sikit perasaan tu tetap ada.

Errr...hmm..
Typical thinking bila umur berubah ke angka ke2. Angka y kita rasa bangga.
Sama dengan aku dulu ni..tp now rasa nk balik umur 5 tahun..haha.
Untuk adik2 yang sedang melalui fasa tu, meh nak story sikit.
Hidup kita tidak lah semudah yang difikirkan itu. 
Perasaan, fikiran, fitrah itu normal.. 
Tp bkn hal cinta kawen semata yang perlu difikir dan dikejar bila mnginjak ke umur 20an.
Banyaaakkkkk lagi benda lain kena settle selain cinta. 
Sangat banyak, jangan sebab kejar cinta tu smpai tercicir perkara lain yang jauuuh lebih menarik dan gembira dalam perjalanan ni.
Umur 20-25 adalah waktu y bnyak bende y kita blh buat,kena buat dan sekitar waktu yang menyeronokkan, tenaga masa smua banyak. So,ambil peluang improve diri, bersosial scara baik,cari pengalaman hidup time ni.

Rugi!
kalau kita kejar cinta or sesuatu yang belum pasti tu kita rugi!!! sebab dalam proses kita duk main kejar, mencari, kita tak pandang kiri kanan. Tak tengok sebenarnya kiri kanan perjalanan yang kita lalui tu banyak perkara yang best. Antaranya mak,ayah family kita. Bila kepala penuh cinta pada yang bukan yang selayaknya kita jadi mabuk,khayal dan fokus pada benda tu je.
Sampai kita lupa cinta kasih sayang perhatian kita patut diberi pada siapa sebenarnya?? Masa bersama family banyak terbuang, komunikasi dengan mak ayah tak ada. Padahal ini waktu yang sesuai untuk kita bercakap dengan dorang secara matang, as orang dewasa nak bercerita itu ini dan untuk lebih memahami.
Selain family, masa dengan kawan terjejas. Kita kurang kawan. kawan yang sebetulnya..interkasi sosial antara kelompok sejenis akan down. maksud aku interaksi secara sihat dan bijak. 
Ini yang tengok bila ramai terlalu mengejar untuk mencari sesuatu yang dapat isi hati dorang tu. i know. rasa kekosongan tu. Aku pun pernah melalui zaman orang kata budak baru nak up ni. Kekosongan tu bukan kosong sebab kita perlukan cinta lelaki. Tapi kekosongan kita pada kehidupan. Fikiran kita semakin matang, semakin banyak yang kita boleh masukkan data baru, semakin banyak juga yang kita boleh bagi. Bukan semata cinta pada lelaki/perempuan tapi untuk Allah, agama, keluarga, kawan, pada ilmu dan banyak lagi..itu kekosongan yang perlu kita isi sebenarnya.
That's why kena pandai pilih jalan mana yang nak ikut.

Kat sini aku bukan nak kata jangan cari cinta, jangan kahwin awal, jangan nak ngada2.. NO!
Kalau dh jodoh awal memang akn jumpa la time tu. Kira jodoh awal, then Alhamdulillah. Siapa kita nak tolak takdir? itu Allah dah aturkan dan itu yang terbaik. tapi hendaklah dengan cara yang betul.
Tapi,kalau belum diberi, jangan rushing terdesak nak cari!! yang trbaik untk kita ialah buat bnda lain yang xkurang hebatnya, cari kwn ramai2, blaja bhsa korea ke, baca buku bnyk2, masuk kelas baking, travel, makan bnyk2 dan bnyak lagi lah.. seronok mcm kawen n org kapel jgak..haha.. sabarlah. sabar dan yakin dengan Allah. sedikit lagi masa. Allah dah atur yang terbaik.

Thru da flow..enjoy ur life..
Tulisan untuk peringatan diri sendiri yang terutamanya.

Friday, January 1, 2016

move on

Assalamualaikum 2016.
rasa baru je type entry 2015 haritu.
rasa macam apa je la yang aku buat sepanjang 2015 ni.

Jalan yang aku lalui untuk 2015 tidak mudah jugak.
tapi berjaya lepasi jugak dengan izin Allah.
Allah datangkan ujian memang untuk uji kita. bukan untuk zalimi kita.
why not kalau kita tempuhi macam kita tengah demam final exam.
susah pun hadap lah dalam dewan tu. kerah la tenaga, otak jiwa segala untuk jawab. berjaya lepasi? Alhamdulillah.
kalau sangkut? jangan merungut. mungkin persediaan belum cukup. ambil pengajaran...do better next. jangan putus asa.
macam itu jugak ujian Allah untuk kehidupan kita.
iman tak kuat mungkin rapuh kesabaran, keteguhan untuk mengharungi. tapi kesusahan itu sebenarnya yang mengajar kita.

kenapa nak pertikai ujian Dia pada kita? seolah kita tak patut diberi ujian?
baik sangatkah kita?
sedangkan Nabi dan Rasul yang taat pada Dia pun diberi ujian maha hebat. so kita siapa kita yang solat subuh pun dinasour nak kata tak patut aku diberi ujian?
tak kata orang..aku lah tu.
ujian juga tanda dia ingat. mungkin jugak sayang...amin.
sayang lagi.ingat lagi pada kita...nak tarik kita balik dan ingat pada Dia.
syukur lah dengan ujian.

the moments bila kita diberi ujian tu paling nikmat bila kita terima,rasai!!
rasakanlah...
rasakan bila tekanan, hilang punca, terdesak.
rasa itu yang mengembalikan akal kita untuk balik cari penciptanya.
yang merayu2 meminta memohon pada Dia yang selayaknya.
itu hikmat..itulah nikmat.
perit...pahit ketika lalui. sabarlah sedikit..move..move..move!!
till hilang sendiri rasa-rasa sisa-sisa pahit.
kalau belum timbul rasa manis pun at least dapat rasa tawar pun okey lah dari pahit kan.

so..2016!!!
aku tak mintak untuk hilangkan segala ujian.
sebab itu kerja Dia. Tuhan kita. Allah.
Dia tahu lah apa yang baik. mungkin diberi ujian yang kita tak suka adalah baik pada kita.
just mampu berdoa agar tahun ni dan seterusnya di dunia dan akhirat ni, Allah pinjamkan secebis kekuatan untuk mengharungi segalanya.
may Allah bless us.
amin.

Hati Kita

Ikhlas tu payah nak sembang. Macam mana ikhlas? Betul ke ikhlas? Tahap mana ikhlas tu?  Entah lah. Selalu...aku takut dengan setiap kata2, n...