Sunday, February 1, 2015

baiknya Engkau

Malu..
kita tak lah berbudi berbahasa sangat dengan orang tu..
tapi dia tetap memberi..
melimpah bagi macam-macam kat kita,
kejap hantar makan, baju, buku, ps la..

Macam tu juga dengan Allah..
Dalam sehari berap kali kita minta nak udara, air, makan..
Dia tetap bagi walau kita tak minta..
baik sangat2 Dia kan?
Meski rasa diri sangat tak layak..penuh dengan dosa..
tapi Dia bagi jugak..
malu padaNya, pada diri sendiri.

Macam tu lah kita, manusia.. sentiasa lupa, alpa..
Kita mengharap sesuatu, berharap Allah bagi je..
usaha mungkin ada, tapi dalam masa yang sama tak rasa nak balas budi itu..
kalau dengan manusia, orang berbudi kita berbahasa,
kalau dengan Allah pulak?
ofkos laa...bertingkat2 lagi bahasa kita kena balas..
dengan? Banyak cara..
tinggal laranganNya, buat yang Dia suruh..
usaha sedaya upaya nak suruh Allah redha..

sayang....berjuta kali sayang..
kalau lengkap semua, kita dapat semua yang kita nak..
tapi selalu lupa nak balas..
dahlah diri tak layak pun dapat sebenarnya,
tapi atas dasar ihsan, doa mak ayah, doa orang2 soleh..kita dapat..
amatlah sombong lagi bongkak kalau selepas tu tak rasa nak bersyukur..
tak rasa sedikit pn di hati..baikNya Dia..

Waktu senang lupa Allah, mungkin biasa bg manusia sekarang,
tapi kalau time susah pun lupa Allah..lagi lah melampau..

ucapkan syukur pada Allah atas segalanya..
Jadikan kami semua hamba-hambaMu yang sentiasa cukup dan tahu syukur..

No comments:

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..