Tuesday, January 31, 2012

nak membetulkan tapi.....


Pada asalnya kita nak membetulkan..
Tengok orang buat salah..rasa mcm xpuas hati..
“salah tu  dia buat..sepatutnya mcm ni..mcm ni..”
Tapi dalam tanpa kita sedar.. “kadang2” atau “jarang2” atau selalu2”..
Ada kata y membanggakan diri sendiri..riak,sombong..
Secara xlangsung..membandingan diri kita dengan dia..
Seolah2 mengatakan dia xbagus..kita hebat..
Xtahu la dengan tanpa sedar n mmg diwaktu sedar…
Sebagai peringatan…ni bukan aku tujukan untuk sape2..
Tapi 1st untuk diri aku sendiri..n berdasarkan pengalaman nga manusia2..

Situasi 1:
“tengok tu..sedeqah seringgit bgtau…bukan nk ckp lah..aku sedeqah rm10
Xde plak rasa nk bangga2 mcm dia..”
=tanpa kita sedar… apa2 hal ikhlas la kan..biarlah dia nk nk bgtau org pn..kta diam jelah..

Situasi 2:
“ape nak jadi dengan keluarga dia..gaduh adik beradik..nga mak ayah pun gaduh..
Alhamdulilah la..keluarga aku bahagia je..kitaorg makan sama2,bergurau senda..tiap2 bulan
Pergi bercuti..setahun sekali ke overseas..”
=yea..alhamdulilah la..tapi bagi aku..benda ni xperlu untuk dibandingkan..secara xlangsung, ada unsur2 riak disitu…menunjuk2.. doakan jelah kebahagiaan untuk keluarga dia y kucar kacir tu..

Situasi 3:
“kau tahu x..si A tu suka mengumpat..dia mengumpat si B y kawan dia sndiri.. aku wlaupu brkwan dengan A tu ,,tapi mcm tu lah..banyak benda y xpuas hati.. A perngai dia bukan baik sangat..dahlah suka mengumpat,kurang mengaji,xjaga solatnya..malas study..bla..bla..bla..”
= Nampak??y bersalah tu dh sah2 bersalah sebab suka mengumpat.. pas2 yang dia tu?? Bukan mengumpat..menceritakan..boleh??bukan 1 keburukan A dia reveal..tp smpai masuk semua bab tu…hmm..contoh la ni…

Situasi 4:
“aku xboleh tengok keadaan mcm ni..makcik tu dh tua..anak2 plak sakit.. xkan kita nk diam je..masa nil ah kena tolong..apa guna kita blaja moral,agama..tapi xreti nk guna.. aku mmg dh dilahirkan dengan hati mcm nie..suka menolong org..aku xboleh tgk org dlm kesusahan.. aku blaja agama sejak kecik..mak ayah aku ajar..jadi plz la korang…tanamkan dalam hati masing2 tu sifat belas kasihan untuk orang..xkan aku je rasa belas..”
=sekali baca..xde ape2..mungkin bagi org len xde apa2..tapi untuk aku… aku agak menyampah dengan ayat2 gnie..bukan menolak kebaikan.. perlu ada.. syukur la kalau semua ada perangai mcm tu..tapi ad kata2 y memuji diri sendiri..riak lagi sombong..

Situasi 5:
Situasi 5 adalah situasi sekarang..tulis blog ni..sedap je kan aku membebel xingat… xsuke tu xsuke ni..xsuke perngai g2..gni.. dh tu aku ceritakan ni??kita kira mengumpat ke ape yea..hmmmm..

Mcm situasi blogger2 y menulis ni..aku rasa kes lain..kita bercakap secara umum.. xtujukan pada sape2..hanya untuk meluahkan apa y kita rasa..kalau ad y terasa,xboleh buat apa.. kenalah tu..untuk aku..bagi diri aku..segala apa y aku tulis..ayat2 bajet bagus aku.. nasihat sana sini..ketahuilah.. 90% tu aku tujukan untuk diri sendiri.. saling memperingati..
Waallahualam..~~~

Monday, January 30, 2012

hipokrit atau menjaga diri??

“Xperlu nk bercakap..
Bila kita bukan ahlinya…
Xperlu nak membetulkan..
Bila kita turut melakukan… (boleh betulkan,tp sama2 muhasabah..bukan berlagak kita xsalah)..
Xperlu nak  memandang sinis..
Sedangkan kita turut melakukan…
Xperlu nak  menjadi alim,soleh n solehah..
Bila..Kalau..Sedangkan..kita hanya berpura2 dihadapan orang yang kita ingin dipandang mulia…”

Aku mmg xfaham..n xboleh faham..
Bila ada yang berlagak terlalu baik didepan…
(aku pun kekadang hipokrit gak..tapi untuk sesuatu prkara)..
Tapi bila dia menipu..menipu orang..menipu diri sendiri..
Untuk Nampak mulia dipadangan orang mulia,dia berlgak mulia..
Yes..dapatlah dia mulia tu….
Y xpandai nk berpura2…dapatlah hinaan..

Sedangkann….dibelakang..siapa tahu???
Apa y dia buat??..tapi siapalah kita nie…

Hmmmmmm…
Pandangan orang 1 cerita..
Cerita ke2..
Bila fikir2..xboleh smpai ke otak..
Best ke buat g2??? Menipu kawan2..menipu pada kebenaran..
Dh sah2 tahu perkara tu xboleh..bahkan haram..
Dengan imej..identiti y kau bawak tu…
Xtakut ke??? Xrasa bersalah? Berdosa??
Yup..aku bukan ahlinya untuk brcakap pasal dosa n pahala..
Tapi aku still dapat bezakan..
Benda tu mmbwa kemudharatan y besar pada akhirnya..

Bila datang masalah..mintak nasihat..
Tapi Aku xnmpk dimana fungsinya kau minta nasihat..pendapat..
Tapi xpakai n still buat lagi..oh..mungkin aku ni sapelah kan..
Xkan layak nak nasihat untuk kau…huhuhu…
Kesian…depan aku,depan kawan2 y xtahu..best je kau berkata2..
tu xboleh..aku xsuka benda tu..
tapi pada hakikatnya...kau buat kan??
Xrasa apa2 y ke bila bercakap pasal tu???
Xterkenang ke apa y kau buat kau luar???
Tu jelah y aku mmpu cakap..luah kat blog..
Moga2 diberi petunjuk buatmu..
Dan untuk aku jugak..untuk kita semua…..aku mungkin lagi2 tidak sempurna ..
amin~~

Saturday, January 28, 2012

jom masuk U

ye,..aku dah masuk..
tapi nnti bulan 3 kena reject kuar U dah..huhuhu..
tpaksa apply balik..kalau ada rezeki,bulan september diaorg panggil lagi...
harap2 ad rezeki..kalau xde pun redha je.. Dia dah tentukan y terbaik untuk kita..

tadi p karnival Jom Masuk U kat TTC Kuala Terengganu.. 20minit je kot dari u aku ni..
ari ni n esok..tadi pun xsempat nk p melawat semua booth u.. 
ak pergi pun y mana rasa bersesuaian..
malu la kan..result cukup2 makan nk tanya2 pasal unvst y sah2 akn ambx pelajar
yang result 3.5 keatas.. ukurlah baju dibadan sendiri..
ni untuk aku..kalau sape2 y rasa layak n yakin..silakan..insyaAllah..
segalanya bergantung pada rezeki masing2..tambah2 anda y ad result gempaq tu..

untuk kemasukan ijazah nnti..(aku abis diploma bulan 3 nie..)..
sebenarnya..ad sesuatu dalm hati ni..ad y aku rasakan..aku pendamkan..
tapi xterluah..y tahu mungkin mak aku..n bff(cik ira n teha)... tp tu pun aku xciter detail.
xpelah..apa y aku rasa,selagi aku boleh cari jalan nya..aku selesaikan sndiri.
mak ak pesan..xpe,pilih je mana2 cos nnti..yang mana minat n mampu.. xpayah nk pkirkan orang.
kita nk blaja..bukan orang lain..
bila kawan2 sekelas aku cakap2 pasal cos ni..aku diam..
aku xsehebat mereka..nk kesana kesini..ambx cos tu..ambx cos nie..
yang tahu minat n kemampuan aku hanya aku..family n 2 org bff aku..
sebab ni melibatkan masa depan..aku nk pilih yang terbaik..
susah nk terangkan..sebab tu kalau org tanya aku nk ambx apa,aku ckp xtau lagi..
sebab..kalau aku gtau apa y aku nk ambx..mesti ramai y akan bangkang..xsuka.
why..dari cos y dah elok2,molek ni..nk tukar ke cos tu..
why..nk lari ke dari cos y sedia ada nie..dh xberminat ke dengn ilmu ni..
so..baik aku diam tanpa bagi apa2 sebab..
^_____^ ... segalanya susah nk di terangkan..aku xsalahkan mereka..
aku tahu diaorg nk y terbaik untuk aku..
tapi diaorg xcukup memahami aku lagi....terima kasih semua kawan2..
tapi untuk kali ni..aku akan ikut kehendak aku sendiri y direstui mak ayah aku..
aku xkan pkir da apa y orang kata....y pntg aku..
tapi..segalanya di tangan Allah..aku terima apa saja y Dia tentukan...
kita y merancang..tapi Dia ad rancangan y lebih baik..
apa2 yang dia bagi,,terima lah dgn hati y terbuka n yakin itu yang terbaik...
doakan yang terbaik untuk kita semua.... ^_^

ni jadual karnival jom masuk U :

Pahang: 14-15 Januari 2012
Sultan Ahamad International convention Centre (SASICC).


Terengganu: 28-29 Januari 2012
Terengganu Trade Center (TTC)


Kedah/Perlis: 4-5 Februari 2012
Perkarangan Stadium Darul Aman,Alor Setar.


Sabah: 11-12 Februari 2012
Suria Sabah Shopping Mall,KK


Pulau Pinang: 18-19 Ferbruari 2012
Sunway Convention Centre,Seberang Jaya


Kelantan: 25-26 Februari 2012
Perkarangan Stadium Sultan Muhammad ke-IV,KB


Negeri Sembilan/Melaka: 3-4 mac 2012
Port Dickson,Negeri Sembilan


Sarawak: 10-11 Mac 2012
Permata Exhibition Center,Kuching


Perak: 17-18 Mac 2012
Kuala Kangsar,Perak


Johor: 24-25 Mac 2012
PERSADA,Johor Bharu


Selangor,Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur & Putrajaya: 31 Mac- 1 April 2012
MINES International Exhibition Centre,Seri Kembangan,Selangor.

jom semua..adik2 lepasan spm,stpm,stam n matrix...n rakan lepasan diploma kita p karnival nie.. n mintak sedikit khidmat kaunseling diaorg..ok x cos y kita nak..sesuai ke..insyaAllah membantu.. ;-)

Friday, January 27, 2012

kekuatan yang perlu dicari

kekuatan tu bukan untuk ditunggu..
tapi perlu dicari..
untuk berubah..kita perlukan kekuatan..
sape xnak berubah kearah yang lebih baik..
tapi..alasan demi alasan tercipta..
xde kekuatan..xsmpai seru..xdapat hidayah..
tapi semua tu kita kena cari kan..
cari kekuatan untuk berubah...
seru,hidayah..semua tu dah ada..just buka mata buka hati..

aku sangat2 kagum pada orang y mampu berubah..
dari kehidupan yang jahil,lalai.
tapi..dia berjaya merubah hidupnya...
untuk lebih mendekatiNya..
bagaimana dia kuat?? kuat untuk melupakan semuanya?
kuat untuk meninggalkan hiburan y hanya membawa kelalaian semata2??
aku cuba..pernah mencuba...
untuk meninggalkan semua ni..
bukan xmampu..kita semua mampu..
tapi degil..ego..angkuh...menidakkan perkara yang haq..
menipu hati sendiri...

hati kita pada asalnya sangat suci..
hati hanya untuk Dia yang mencipta..
tapi kita?? 
kita yang membawa dia ke lembah kekotoran..
menghitamkan hati yang bersih...
mengeraskan hati yang lembut...
andai dia mampu bercakap...
sudah tentu hati ini akan meminta kita untuk tidak menyiksanya..
hati yang rindu..rindu untuk kembali kepada Penciptanya..
hati yang rindu untuk kembali ke fitrah asalnya..
ibarat kita..yang berjauhan dengan ibu bapa..keluarga..
rindu untuk bertemu..rindu untuk kembali pada tempat asal..
tapi..hati itu milik insan yang sombong..

enggan membawa dia pulang ke tempat asal..
yang hanya tahu mencari kepuasan diri sendiri..


sama2 lah kita..
sedikit demi sedikit..
cubalah wahai diri....
untuk membawa hati dan roh kita kembali kepada asalnya..

Tuesday, January 24, 2012

suka chinese new year sebab...

1---- sebab dapat cuti.. at least 2,3 hari....
dapat outing nga kawan2... best2.. cuti raya china ni baru berkesempatan outing nga my bff teha n ira.. last kitaorg together2 ber3 masa bulan puasa ari tu...lama giler.. seblum ni jumpe je..tp asing2.. time aku jumpa mira, teha xde..time aku jumpe thah, mira xde.. tp cuti ni akhirnya dapat outing..walaupn duk kfc je 4jam.. pas2 jalan2.. xde shopping2 mcm biasa..duit xde..hihihi...

sebelum..(lapar giler ni..tp posing dulu)

selepas.. hehe.. bun tu y budak ber2 tu punye... dorang xmakan...  masa ni,dh abis makan,tolak tepi pinggan mangkuk n mengadap lappy..copy citer..mmg dh ambx port tepi plug..hihi..

+
+
+
2------ dapat gift from chinese.....!! disebabkan kg aku,bersebelahan kg china..n ad jiran chinese lagi.. so...dapat lah "kuih raya"..hehehee.. diaorg mmg xkedekut..baik je..kita pun time raya xbagi kuih2 kat dia..
tp dorang tetap ingt nk bagi apa2 masa raya dorang..walaupun limau 2,3 bijik... thanks la semua.. 1 malaysia katakan..!!.. ;-) .. biasa akan dapat limau,ad y bagi 1 kotak,ad y bagi 1 plastik..y bagi junkfood..hamper,kuih2 dorang... n kami adik beradik akan bukak hamper masa last cuti..sebelum balik hostel..untuk tahun ni, hari ni la..tadi bukak 1 hamper..y 1 lagi tinggal..bagi2 kan untuk sape2 y datang.. so,jimat duit,xperlu beli makanan untuk makan2 kat hostel.. ;-)

curi dari blog cik violet..adik aku .. saje,aku tunggu dia upload dulu gmbr ni..senang nk ambx..copy je.. laptop aku masalh sikit nk upload gmbr.. hahha.. kerjasama adik beradik...kih2..

untuk gmbr len boleh tgk disini


****kembali ke hostel-kuliah..tesis..asaiment..test menunggu..huhu..!!.. hwaiting!!!!****



Sunday, January 22, 2012

Resepi Biskut Cornflakes rangup

saja nak share cookies nie..
cornflakes aka emping jagung cookies..
aku memang dari kecik smpai skrang giler cornfalkes..
raya wajib buat biskut cornflakes.. skrang xtunggu raya dah..
xtentu masa..ikut rasa nak n ad bahan..blh buat..

mula2 nak bagi bahan2 dulu..tapi aku xdelah skema sangat dari segi bahan sukata..
agak2 la kan..bahan2 ni ad ambx dari 1 blog gak..tapi lupa kat mana.. aku adjust sikit2 ikut citarasa aku

bahan:
1cawan mentega (guna je ape2 jenis pun)
2 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
3/4 cawan gula perang (tapi atas tahap kemanisan korang..kalau suka manis,lebihkan, kalau xsuke,kurangkan..aku tambah sikit susu pekat..nak bagi rasa manis susu)
cornflakaes secukupnya... (suka hati la nk letak banyak mana..tapi pndai2 la agak..jgn smpai cornfalkes 2 kotak plak..

*(sukatan kat atas ni,xsmpai  30bijik kot..bergantung pada saiz y dibentuk.. jadi kalau nak buat banyak,gandakan sukatan tu.. 2 cawan mentega,4 cawan tepung n y len2 pun.)

cara2:
pukul mentega,gula sampai kembang..pas2 masukkan gandum,baking powder n cornflakes..
dan???? siap lah.. kacau2.. sudukan dalam loyang..pas2 bakar dalam 15-20minit.. dia akan mengembang..so,just sudukan..pas2 dia akan membesar n meleper sendiri... tunggu sejuk dulu.. sebab masa panas mmg rasa mcm rapuh or xmasak..bila dh sejuk ok je..rangup.. nak2 kalau campur cornflakes..

sangat2 mudah kan..semua blh buat..biasa kalau 1st time buat xjadi..aku pun cam tu gak dulu..
tp ak jenis suka try n error.. pas2 try..try..smpai jadi..nak buat ni atas kretvt masing2..
kalau xsuka cornflakes,letak coklat chip,badam ke..ape2 je.. sukatan pun..aku xsuka terlalu mengikut resepi.. atas citarasa kita n kretiviti kita nak mengolah resepi ikut kesesuaian.. resepi ni mmg sesuai untuk sape2 y suka ringkas,sedap,n malas mcm aku.. xsuka prepare barang banyak2..timbang la.. oh 1 lagi..lupa esen vanila..aku xletak..sebab tu xingt..sebab aku xsuka bau tu..(makan je kalau ad esen vanila,tapi kalu wat sndiri,aku xletak)... ok,selamat mencuba..

blur..sebab ambx bawah al-nur misbah..hihi.. xcantik pun..ak xpndai bab2 kekemasan,hias2.. kena blaja ni..

Saturday, January 21, 2012

jiwa aku kosong

sape dah tengok vid matlutfi y terbaru?? tajuk lalang tu..!!..
debaek....


tu y aku suka tengok setiap vid matlutfi..mmg download..n simpan.n ulang tengok..
maybe sebab aku rasa pemikiran dia tu,terbuka..
n apa y dia nak..apa y dia pikir,aku pun pikir mcm tu..kira kata boleh geng la.. haha..
dia mcm remaja len gakk..tapi tahu serba serbi.. cakap pasal khidupan dia,pasal masyarakat,
pasal hiburan,lagu,filem,politik negara n bab agama pun ada..tp bukan kata dia menunjuk pndai..
just perkongsian apa y dia tahu n nk cakap..

untuk vid dia y terbaru tu..lalang????
100% aku support..
menceritakan pasal politik kita sekarang..
suasana..permainan...pertelingkahan...
yes...!!! jiwa aku kosong..
bila orang muda wat de je pasal politik...xmasuk cmpur..xnk mengundi..
orang kata jenis bangsa y xberilmu..xberkembang..
tapi..sebenarnya....
bagi aku n untuk aku..situasi ,perasaan..sama mcm y matlutfi lakonkan tu..
penat..letih...sakit kepala...
bukak paper..bukak tv..bukak radio..pergi ceramah..
semua pasal politik.. politik y menunding jari sesama sendiri..mencari salah sesama sendiri..
kau salah aku betul...masing2 tegakkan pendirian masing2.. salah ke betul..semua betul..
minda orang muda,student.. jadi keliru..menyampah..
pihak a fitnah pihak b.. n sebaliknya..
kejahatan demi kejahtan dibongkarkan..pelbagai rahsia y xperlu tahu jadi tahu..
hal kecil diperbesarkan...mereka bertelagah sesama tu..
tapi..yang tengok,yang gila adalah rakyat kat bawah ni...
kepentingan rakyat,kepentingan agama??? atau?? kepentingan sendiri...waallahulam..
aku pun bukan nk kritik politik..
aku minat politik..aku minat sejarah..aku minat nk ambik tahu sejarah tamadun,islam,malaysia..
aku hargai setiap yang diusahkan pemimpin untuk rakyat..dari segi segala bantuan..pembangunan..
aku senang je..mana y betul aku akan sokong.. minda kita xboleh nk taksub kepada 1,1 politik..
mcm jugak dengan kita nk ikut mazhab kan..walaupun kita bermazhab syafie..
tapi xbermakna y mazhab hanafi,maliki,hanbali salah kan??minda kena terbuka dude,babe..!!
tapi jgn salah faham..bukan nak samakan politik dengan mazhab2 ni..len..tp just contoh...
dari segi politik pun mcm tu.. walaupun kita pengikut parti a,bukan bermakna kita kena tolak 100% parti b..
mana y elok dari parti b kita kena sokong jugakk.. 
sama kes denga parti2 y terlibat...apa2 y berlaku..sila lah berbincang secara sihat.. pendapat y betul sila ambik,walaupun dari lawan kita..jangan nak salah menyalahkan..jangan cari kesilapan..tapi perbetulakan kesilapan..

peace no war
^_______________^

kesimpulannya...politik harmony penting..bak kata matlutfi..:
"benar politik itu tidak kotor. cumanya penghujahan sihat jarang sekali berlaku. seringkali sesuatu isu itu dicemari sentiment parti, peribadi malah emosi. Lalang menceritakan sisi pandang pihak ketiga, sang kancil yang tersepit antara dua gajah, dan seekor rama-rama(?) "

Friday, January 20, 2012

อย่าบอกให้ใครรู้



อย่าบอกให้ใครรู้ ว่าเรารู้สึกต่อกันเช่นไร
yaa bok hai krai roo waa rao roo-seuk dtor gan chen-rai 


แค่เรามองตากัน ก็สั่นสะท้านไปทั้งหัวใจ
kae rao mong dtaa gan gor san sa-taan bpai tang hua jai 


อย่าให้ใครเห็น ว่าฉันแอบส่งสายตาหวานๆให้ไป
yaa hai krai hen waa chan aep song saai dtaa waan-waan hai bpai


เพราะอยากเก็บไว้เป็นเรื่องของเราสองคน
pror yaak gep wai bpen reuang kong rao song kon


ฉันก็เกือบยั้งใจไม่อยู่ กลัวใครจะรู้
chan gor geuap yang jai mai yoo glua krai ja roo


เมื่ออยู่กับเธอเลยต้องทำเฉยไป
meua yoo gap ter loie dtong tam choie bpai 


แล้ว..ก็เกือบจะเผลอจนได้ ก็ทนไม่ไหวก็ใจมันสั่นทุกที
laew . . gor geuap ja pler jon daai gor ton mai wai gor jai man san took tee 


หากใครถามเรื่องดอกไม้ ก็ให้ทำไม่รู้ไม่ชี้ไป
haak krai taam reuang dok maai gor hai tam mai roo mai chee bpai 


หากใครถามที่เราดูแปลกไป หรือถามความรักที่มี
haak krai taam tee rao doo bplaek bpai reu taam kwaam rak tee mee


อย่าบอกให้ใครรู้ ว่าเรารู้สึกต่อกันเช่นไร
yaa bok hai krai roo waa rao roo-seuk dtor gan chen-rai 


แค่เรามองตากัน ก็สั่นสะท้านไปทั้งหัวใจ
kae rao mong dtaa gan gor san sa-taan bpai tang hua jai


อย่าให้ใครเห็น ว่าฉันแอบส่งสายตาหวานๆให้ไป
yaa hai krai hen waa chan aep song saai dtaa waan-waan hai bpai


เพราะอยากเก็บไว้เป็นเรื่องของเราสองคน
pror yaak gep wai bpen reuang kong rao song kon


รู้ว่าเธอคงไม่พูดหรอก ว่าเราแอบชอบ ว่าเราแอบเก็บสิ่งดีๆเอาไว้
roo waa ter kong mai poot rok waa rao aep chop waa rao aep gep sing dee-dee ao wai 

เพราะที่เรารู้กันอยู่ข้างใน มันเกินบรรยาย เกินกว่าใครจะรับฟัง
pror tee rao roo gan yoo kaang nai man gern ban-yaai gern gwaa krai ja rap fang

หากใครถามเรื่องดอกไม้ ก็ให้ทำไม่รู้ไม่ชี้ไป
haak krai taam reuang dok maai gor hai tam mai roo mai chee bpai 


หากใครถามที่เราดูแปลกไป หรือถามความรักที่มี
haak krai taam tee rao doo bplaek bpai reu taam kwaam rak tee mee


อย่าบอกให้ใครรู้ ว่าเรารู้สึกต่อกันเช่นไร
yaa bok hai krai roo waa rao roo-seuk dtor gan chen-rai 


แค่เรามองตากัน ก็สั่นสะท้านไปทั้งหัวใจ
kae rao mong dtaa gan gor san sa-taan bpai tang hua jai 


อย่าให้ใครเห็น ว่าฉันแอบส่งสายตาหวานๆให้ไป
yaa hai krai hen waa chan aep song saai dtaa waan-waan hai bpai


เพราะอยากเก็บไว้เป็นเรื่องของเราสองคน
pror yaak gep wai bpen reuang kong rao song kon




aku y tulis sendiri tu... hahhaa...
my feveret thai song..selain lagu ni aku suka lagu low sugar by mafia candy.. ;-)
okey..actually lagu atas ni..maksud dia sangat mendalam..
bila dengar lagu ni n tengok lirik..mengingatkan diri sendiri..pengalaman diri n kawan2 aku..kkk..
selain kitaorg2 ni..
lagu ni jugak,aku tujukan untuk 2 orang y aku sayang..tapi kesian..lebih kurang mcm forbidden love la..
its ok..aku tetap suka korang...pada y tahu,tahu la yea..hak2.. 
ce dengar lagu nye....!!!best..best..!!n cari translate sekali.. ini kerja anda semua.. ^___^


ni link video nie... click


p/s- sape yang tahu siapakah 2 orang y maksudkan tu,aku bagi seringgit..lalalala...~~ kena cari translate dulu baru faham..sape2 y sekepala nga aku..n minat "two lovers" ni mmg akan tahu la..bila baca translate akan tersenyum sendiri n ingt kat 2 orang tu.. hik2...

Ombak Rindu

dh berkurun dah ombak rindu nie...
baru nak cerita..hahaha..
act baru je tengok...
sebelum2 nie..hold dulu..mcm2 benda nk buat..

1-kelas...pagi smpai petang..kdang2 malam pun ada..pas2 tido..atau pun tgk variety show y blh buat ketwa..
reles tension katakan..aku xsuke tgk citer berat2 n sedih2 time tension..makin tension nnti..
2-cari mood yang sesuai...dulu masa mula kuar,mmg excited,nak p tgk wayang la..tp xkesampaian..pas2 tunggu2 org upload..cd..kat astro..n aku pilih download jelah..wat abis duit plak beli cd,or bayar astro.. bila dh lama tunggu tu,rasa mcm mood nk tgk dh brkurang..plus ramai y komen2 negatif..
3-2minggu ni banyak test,kuiz,asaiment,n tesis..hujung minggunpun stress..
4-disebabkan aku banyak test seblum ni,jadi kena study kan..baca2 sikit.. xnak tgk ombak rindu lagi sebab aku takut aku akan gila bayang kat aoran aziz.. hahhaa...

ok..jadi malam rabu ari tu..lepas settle semua..sebab semalam start cuti n ad kat rumah ni.. mmg mood aku len la..heppy je..jadi blh la tengok.. walaupun sebelum ni aku baca ramai org bagi feedback negatif,ad y xkena kat mana2..kesilapan lah..lepas aku tengok...hmm..okey je.. daripada 5 bintang.. boleh la bagi 3.5 bintang.. kita xleh samakan dengan novel..sebab ni movie.. ombak rindu ni antra 1st batch novel y aku baca dalam ke2 or ke3.. sekali nga bicara hati,kau yang satu n seangkatan dengannya.. masa tu umur 12,13 tahun baru..tengah meningkat remaja kan..aku mmg suka membca..dari komik, anak2 sidek,ana muslim,kawan,buku2 citer..hehe..tu zaman sekolah rendah la..bila dh akhir2 tahun lepas upsr tu..dh start baca novel.. novel 1st jendela hati aku baca.. n then naik sek men..kenal mira..my bff n soulmate now.. dia pembekal novel..rumah dia giler banyak novel..sebab kakak n mak dia suka baca n beli..jadi dialah pembekal novel masa tu..lepas satu..satu..hingga hari ni,dh xterbilang brape novel y aku baca n dh start beli sndiri.. 

ok..back to topik..ombak rindu kan??? hihihi...
bagi aku la..mmg jalan citer agak slow sikit..nak kata bosan..xjugakk..kalau bosan,mmg aku akn tutup terus..tapi berjaya tgk smpai habis..dari segi lakonan.. aoran mmg betul2 haris.. masa baca novel ni dulu,mmg bayangkan haris tu style mcm tu la..tp masa tu aku xkenal lagi aoran..xmuncul pun lagi kat tv.. bila dalam movie ni diaorg ambx aoran as haris..mmg sesuai.. maya karin plak..ok je..sesuai..ak baca komen orang y kata maya karin xsesuai..sebab dia mix..xmcm kampung..izzah tu betul2 kampung..bila aku tengok,aku rasa nmpk kekampungan maya tu..muka asli..walaupun dia muka mix,tp bila dia pakai pakaian kampung,n tanpa make up kan?ak xnmpk sebrang makeup..or diaorg makeup kan dia mcm tu??y tu aku xtau..tapi aku rasa sesuai...dlm novel pun digambarkan izzah ni cantik.. maya mmg cantik.. bab dia mengaji pun..ada dia baca surah Yaasin dlm 4 ayat xsilap..bila orang cakap cara dia baca xbetul..1st,kena ingat,dia artis..bukan ustazah.. kita pun bukan betul sangat baca quran.. at least maya cuba sebaik mungkin..sebab dengar lenggok dia baca tu,mcm dia praktis sambil dengar bacaan dari ustaz2..sedap bagi aku suara maya..bab tajwid ke apa..xboleh komen..sebab aku pun xbrape nak betul jugak..masih blaja.. dan..aku tengok maya pakai tudung sangat2 sweet..ayu,,,,comel n seangkatannya.. moga2 dibukakan pintu hatinya untuk betul2 pakai tudung nnti..amin~. keseluruhan citer ok..nk kata best,best giler xjugak..tp dalam tahap masih boleh ditonton..maybe sebab aku ni dh baca novel dia..so tau jalan citer..n mmg sangat teruja dengan novel ombak rindu dulu..bila movie pun mcm2 mana aku akan kata ok kan.. just untuk diri aku bila tgk movie ni..feel xsampai..xsampai nanges.. orang lain nanges2..aku xsampai..tahap bergenang je air mata..masa part akhir y haris datang cari izzah kat kampung tu..sebab dia nanges minta maaf nga izzah..kalau lah..lebih sikit masa tu,mmg aku nanges gak r..kalau aoran rayu2,nanges gila2 sambil2 minta maaf nga izzah,bertaubat atas khilaf nya selama ni..y tu lagi debaek.. kesimpulannya..ok,boleh ditonton..tapi xsampai feel untuk aku.. hahaha..


ni feedback aku..len2 orang..lain komen..lain pentatsiran..kalau xsetuju..tu hak masing2..sebab lain orang lain citarasa..ok..pas ni mood bicara hati plakk..!!! top 5 novel feveret aku.. bicara hati,ombak rindu, cinta pertama,kau yang satu, n cerita cinta(Megat Afiq Akram-smpai la ni dia bayangan aku hero aku..)... tapi banyak je lagi novel2 y best..just ni antra y da best n special for me..sebab antra novel y aku baca..n mood masa baca tu..suasana..baca kat sekolah pas exam akhir tahun..nga kawan2..n y merapatkan lagi hubungan aku nga kwan2 masa tu,dh akhirnya mmbentuk geng..aku,mira,thah,nurul,parah,yani~~.. miss u all!!.. hehhehehe... 


p/s-pas ni aku komen bicara hati plak..nnti habis semua la..baru 3 episode skrang...!!

Wednesday, January 18, 2012

cuti lagi

di akhir2 sem ni..nga banyak keje..asaiment..test..+tesis xsempurna lagi..
tapi......
tetap bercuti... hihihi.... 
hari raya cina pun kita kena cuti gak la kan..
kira xadil..raya aidilfitri or raya haji,kaum lain turut cuti..
so..kali ni,kita pun kena turut sama.. hahaha....
tapi..xboleh cuti gila2 sangat...banyak kerja n t/jawab as student y perlu diselesaikan..
sabar....2bulan je lagi...xsampai 2bulan pun...
just harap..lulus semua..!!amin...

Monday, January 9, 2012

:-/

eh...bila nak minta tolong n buat keje menyusahkan memenatkan..membodohkan diri aku,baru tau cari aku??? sorry la...bukan nk balas dendam..tapi rasanya anda perlu lalui jugak pengalaman y dilalui kawan2 y penah anda tinggalkan ini....!!.. n my question.. kenapa x minta tolong kawan y anda sanjung2kan tu yea???????
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzztidozzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Sunday, January 8, 2012

penyakit hari ahad

mcm ni la kot aku...(bukan aku je..y len2 pun...my frend mira,anda pun sama kan???)..huhuhuhuhuhu..

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

Saturday, January 7, 2012

Come On Over JYJ bersamaku~~

yeaaa...dah dapat COO!!!
dah 3hari lepas dh dapat...!!baru nak kecoh!!
sebab xtengok semua lagi..
baru layan part jae n micky...

adakah aku beli????
hahahhahahahhahhaa..
jangan terpedaya...
download jelahh... jimat 1k!!!!
tapi nak d.load ni pun.memerlukan keazaman n kerajinan n kesabaran y tinggi (ce kalu time blaja mcm ni kan?)
sebab..........
benda ni baru kuar..n sangat2 special..tunjuk kehidupan jyj kat rumah,kerja nga kawan2..
dahlah mahal..1k lebih tu... xsemua mampu..
jadinya..mcm biasa..kami fan2 nie..cassiopeia..sharing is caring..caring is cassiopeia..
kerja y dh berzaman kitaorg buat..y mampu tu,beli(mestilah fan korea,sebab sana lbh murah,n y kaya2)..
y beli tu..dengan baik hatinya upload untuk y xmampu beli nie..so,kitaorg pun download..
tapi xleh lama..pas2 link download kena padam..maybe kes copyright..
tapi xperlu risau..sebab ad y upload lg..kena remove..fan upload lagi..smpailah semua dh d.load..hihi..

setakat y aku tgk y jae n micky n intai2 y len2 tu..memang best..best!!
kelakar.. nak2 micky nga chunface.. junsu nga innocent nye tu...
kesimpulannya BEST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.....
tapi...aku xpasti download link still available ke x..kat you tube dh xde..
cuba la google2.. aku nak letak link cnie pun xberani... 
atau..y duit banyak..beli jelah terus..hahaha,..

nnti len kali..upload pic2 y best dari coo.. ^^

my plane

http://www.youtube.com/watch?v=5RnCwtIwTCQ



ni la my plane.. ce tekan tengok..y kenal aku tau la why aku ngaku ni my plane..hahhaa
tetibe terjadi my name plak.. y part narita tu okey la.sebab narita mmg nama jepun n segala benda y jepun banyak pakai nama narita.. kod dia kat depan tu..tetibe B- HUS.. hus + narita .. so?jadi nama aku..hmmm..selama ni ingat nama aku ni pelik..tp ad gak y sudi gabungkan nama aku.. ;-)

Friday, January 6, 2012

simple+ikut kemampuan+sempoi+happy always



semalam tgk running man..episode terbaru-75-..
wajib download setelah diupload..
tema semalam matematik..oh,subjek y paling aku xsuke..
ada guest minho(shinee),siwon(suju),sulli(f(x),hyorin,and sohee(wondergurls)
ak kenal minho n siwon je.. hahaha..n sulli sebab dia penah jadi guest dulu,kenal la jugak..
dh nama running man,mesti pertandingan dia melibatkan semua..
guna tubuh badan(fizikal),dan mental..n guna otak sekli..
untuk tema matematik nie..mcm biasa,dorang kena selesaikan mission2..
n then pilih 2 no d setiap check point..dan kat tempat y terakhir, dorang kena cari simbo maths..
mcm +,-,x,/,( ), n simbol2 len..banyak je kat c2..dan jugak,dengan menggunakan no2 y diaorg pilih tadi, 
bersama nga simbol2 maths y dorang cari ni,dorang kena selesaikan no2 tu biar = 1.. 
pusing la mcm mana pun,nk tmbh tolak,bahagi,pakai algebra ke,asalkan dapat jwapan 1..

member2 diaorg ni hmm..ok la kan.. jaesuk byk pngalaman,jongkook pkiran pantas,
jihyo pun sama,siwon pun aku ase cerdik gak,nga minho still student(21) mesti masih panas lagi maths tu, kwansoo wlaupun ben**,tp agak cerdik.. yang jadi masalah,gary n Haha,bukan aku kata,tp mmg geng2 diaorg gak r kata 2 orang ni IQ rendah..haha.. dh umur 32,33.. blaja pun dh lama tinggal..nga perangai childish gilerr..kurang pengtahuan,lmbt nk tangkap.. simbol square root diaorg xreti gune..(aku pun xreti),
hehhe...jadi,aku ingt group haha n gary mmg xleh buat la..sebab bukan senang,diaorg pilih no random2, pas2 kena jadikan jwapan 1..

tapi...............
jangkaanku xtepat sama sekali..last2 group haha,gary n sulli y menang!!!!..
terkejut mula2..tp bila tgk,mcm mana penyelesaian dorang..huh..tabik r...
diaorg sedar diaorg xbrape pndai,xreti nak guna simbol2 y susah...
so,diaorg just guna simbol y diaorg reti.. iatu TAMBAH(+) n TOLAK(-)...
senang kan????
group len??semua sebab otak akan genius,so pkir y tinggi2.. guna square root,guna bracket,bahagi,darab..
last2 xleh jugakk..
tu aku mcm...s.p.e.e.c.h.l.e.s.s.. 
pengajaran y aku dapat...jangan pandang rendah pada orang len..walaupun kita tahu dia xbrape bijak, or
kurang kat mana2,tp kena ingat..kita semua diberi kelebihan n kekurangan..xde sape yang perfect,cukup lengkap semua.. maybe y nie xpndai dalam belajar,tp dia pndai kemahiran,dia kreatif...
pengajaran ke2, xperlu la kita nak rumitkan keadaan n situasi.. benda senang jadi susah..
mcm group haha n gary tu,diaorg mmg hepy gud lucky,walaupun selalu kena buli pasal IQ,tp relax je..
gelak2,tukang wat lawak..kena selesaikan masalah tu pun,walaupun diaorg xpndai,tp xde stress2.. boleh gurau2 lagi..boleh nyanyi2..n last decide just guna apa y diaorg pndai..tambah n tolak..
so,kita pun mcm tu la jugak..bukan kata xperlu mencari ilmu..perlu..
tapi kalau dh dlm kes y kita xpndai...ikut jelah kemampuan kita..y penting cuba.. bukan dalam belajar je,
tp dalam menjalani hidup ni pun sama..xde ayam,makan jelah telur.. best jugak kan.. hehehehe...
kalau ikutkan dalam running man ni,dari episode1-75,banyak je benda y aku dapat.. benda xberfaedah, benda y berfaedah, ilmu ilmiah, pengajaran,pengalaman, dapat tahu benda baru..banyak sangat.. n y paling penting dapat gelak gile2 n golek2.. hahahhahaa...

layan pic2 y semalam...:
ni group jaesuk,jongkook n sohee.. mcm2 simbol kat ats tu.. bracket 2,3,nga square root n tndaa apa ntah tu..

ni group ace jihyo with little prince minho n prince siwon.. hahhaa.. rumit kan?(rumit bagi aku y xpndai maths..haha)
ni group kwang soo+big nose hyung ji suk jin and hyorin.. lagi pening.. 6 bahagi 3 pas2 tolak 8.. hahhaa..(gelak2..ingt kau pndai????)





dan ni dia..... group Haha&Gary with Sulli.. simple kan??????????
tambah n tolak jee....xyah pening2 kepala...


p/s-so??ukurlah baju dibadan sendiri sebagai konklusinya... annyeong..!!!

Wednesday, January 4, 2012

apa yang kita buat

dah tabiat atau sifat semulajadi.. xtau lah..
mmg mulut kita kot suka brcakap2..
isu kecik jadi besar..jadi sorang tau..jadi tahu 1 dunia..
xkire tu benda baik atau x..benar atau x..

.
banyak benda y orang duk cakap2 n tulis sekrang kat laman masing2..
ada banyak matlamat orang nk sebar citer2 gnie..
1-untuk memberitahu org ramai..n as iktibar..
2-saja2 dia..nak luahkan perasaan or bagi pendapat dia sendiri..
3-nak sesakkan trafik blog dorang..bile y view..banyak income masuk..

okey..y 1,2 xkisah la kan..atas niat masing2..
tapi y ke3 tu buat aku terkilan n sedih..penuh je kat fb link2 pasal tu..
untuk apa,sampai post link y sama,promote entry tu dua belas kali sehari???
ada y aku bukak..dengan xmalu,dia mengaku sendiri,saje untuk sesakkan trafik..
xmalu ke?? anda menjatuhkan maruah orang lain..(betul,y dia mmg salah)..tapi kita nie??
perlu ke buat mcm tu..sebar 1 malaysia.. dia still ada mak ayah..ada keluarga..
kalau keluarga dia baca??kau duk maki hamun dia tu??
berbaloi ke dapat income dengan entry2 g2..esp sekrang nie kes ariff n amalina.
boleh je nak tulis,sebab tu hak masing2 kan..blog sendiri..xde sape boleh halang..
tapi,blh x jangan sebarkan link kau tu..n buat semata2 nak dapatkan trafik??

mcm kes amalina tu..bila orang duk citer2..duk maki hamun amalina..ckp mcm2..
nyesal jadikan kau idol,kau mmg bla..bla,,bla... ..
plz la..dia tu ada mak ayah kat malaysia nie.. daripada 1 masalah,jadi 10 masalah..plus nasi tambah lagi.
aku rasa dia dulu biasa2 je..dengan pakaian,tudung pun ala2 bienda..mcm gadis bandar y len2..
dia just dianugerahkan kelebihan dari segi akademik..bijak dalam belajar..
so,bila kes dia kat sana y seperti org duk citer2 tu..hmm..ye,banyak pengaruhnya kat sana..
amalina dulu kita xtau mcm mana..kita just tgk dia kat tv,paper.. apa y dia buat belkang kamera?
kita xtau..mungkin tu mmg diri dia dari dulu..
aku xnak ulas pnjang..takut nnti ada y salah anggap kata aku sokong amalina..no,bukan aku sokong dia..
tapi..nak kita ni sendiri..jangan jatuhkan hukuman mengikut apa y kita lihat..
apa y baik dari dia,kita ikut,ambik contoh..
y xbaik..kita buang..dan doakan untuk dia biar berubah kearah kebaikan..
masa hadapan kita,kita xtau apa y aku terjadi kan..jadi berhati2 lah..
nak mengata,nak bercakap lebih2,ingt2 lah diri kita,keluarga kita..
kita xada ramalan mcm ramalan cuaca..
jangan bercakap takbur,jangn rasakan diri kita terlalu baik untuk mengata n menilai orang lain..
daripada kita duk mencaci menghina 24jam pun,xkan mengubah apa2 pun..
lebih baik berdoa..moga2 dia sedar apa y dia lakukan xbaik n berubah..
atau kalau nk menasihat..tegur lah dengan cara y baik n personal..bukan mencaci dengan terbuka..
waallahualam..afwan..

Monday, January 2, 2012

SELAMAT TAHU BARU 2012

OK..tu je nk cakap..selamat tahun baru 2012..
doakan y terbaik untuk kita semua di dunia n akhirat..
^______________^

Hati Kita

Ikhlas tu payah nak sembang. Macam mana ikhlas? Betul ke ikhlas? Tahap mana ikhlas tu?  Entah lah. Selalu...aku takut dengan setiap kata2, n...