Posts

Showing posts from January, 2012

nak membetulkan tapi.....

Pada asalnya kita nak membetulkan.. Tengok orang buat salah..rasa mcm xpuas hati.. “salah tu  dia buat..sepatutnya mcm ni..mcm ni..” Tapi dalam tanpa kita sedar.. “kadang2” atau “jarang2” atau selalu2”.. Ada kata y membanggakan diri sendiri..riak,sombong.. Secara xlangsung..membandingan diri kita dengan dia.. Seolah2 mengatakan dia xbagus..kita hebat.. Xtahu la dengan tanpa sedar n mmg diwaktu sedar… Sebagai peringatan…ni bukan aku tujukan untuk sape2.. Tapi 1st untuk diri aku sendiri..n berdasarkan pengalaman nga manusia2..
Situasi 1: “tengok tu..sedeqah seringgit bgtau…bukan nk ckp lah..aku sedeqah rm10 Xde plak rasa nk bangga2 mcm dia..” =tanpa kita sedar… apa2 hal ikhlas la kan..biarlah dia nk nk bgtau org pn..kta diam jelah..
Situasi 2: “ape nak jadi dengan keluarga dia..gaduh adik beradik..nga mak ayah pun gaduh.. Alhamdulilah la..keluarga aku bahagia je..kitaorg makan sama2,bergurau senda..tiap2 bulan Pergi bercuti..setahun sekali ke overseas..” =yea..alhamdulilah la..tapi bagi aku..benda ni xp…

hipokrit atau menjaga diri??

Image
“Xperlu nk bercakap.. Bila kita bukan ahlinya… Xperlu nak membetulkan.. Bila kita turut melakukan… (boleh betulkan,tp sama2 muhasabah..bukan berlagak kita xsalah).. Xperlu nak  memandang sinis.. Sedangkan kita turut melakukan… Xperlu nak  menjadi alim,soleh n solehah.. Bila..Kalau..Sedangkan..kita hanya berpura2 dihadapan orang yang kita ingin dipandang mulia…”
Aku mmg xfaham..n xboleh faham.. Bila ada yang berlagak terlalu baik didepan… (aku pun kekadang hipokrit gak..tapi untuk sesuatu prkara).. Tapi bila dia menipu..menipu orang..menipu diri sendiri.. Untuk Nampak mulia dipadangan orang mulia,dia berlgak mulia.. Yes..dapatlah dia mulia tu…. Y xpandai nk berpura2…dapatlah hinaan..
Sedangkann….dibelakang..siapa tahu??? Apa y dia buat??..tapi siapalah kita nie…
Hmmmmmm… Pandangan orang 1 cerita.. Cerita ke2.. Bila fikir2..xboleh smpai ke otak.. Best ke buat g2??? Menipu kawan2..menipu pada kebenaran.. Dh sah2 tahu perkara tu xboleh..bahkan haram.. Dengan imej..identiti y kau bawak tu… Xtakut ke??? Xrasa bers…

jom masuk U

ye,..aku dah masuk.. tapi nnti bulan 3 kena reject kuar U dah..huhuhu.. tpaksa apply balik..kalau ada rezeki,bulan september diaorg panggil lagi... harap2 ad rezeki..kalau xde pun redha je.. Dia dah tentukan y terbaik untuk kita..
tadi p karnival Jom Masuk U kat TTC Kuala Terengganu.. 20minit je kot dari u aku ni.. ari ni n esok..tadi pun xsempat nk p melawat semua booth u..  ak pergi pun y mana rasa bersesuaian.. malu la kan..result cukup2 makan nk tanya2 pasal unvst y sah2 akn ambx pelajar yang result 3.5 keatas.. ukurlah baju dibadan sendiri.. ni untuk aku..kalau sape2 y rasa layak n yakin..silakan..insyaAllah.. segalanya bergantung pada rezeki masing2..tambah2 anda y ad result gempaq tu..
untuk kemasukan ijazah nnti..(aku abis diploma bulan 3 nie..).. sebenarnya..ad sesuatu dalm hati ni..ad y aku rasakan..aku pendamkan.. tapi xterluah..y tahu mungkin mak aku..n bff(cik ira n teha)... tp tu pun aku xciter detail. xpelah..apa y aku rasa,selagi aku boleh cari jalan nya..aku selesaikan sndiri. mak a…

kekuatan yang perlu dicari

kekuatan tu bukan untuk ditunggu.. tapi perlu dicari.. untuk berubah..kita perlukan kekuatan.. sape xnak berubah kearah yang lebih baik.. tapi..alasan demi alasan tercipta.. xde kekuatan..xsmpai seru..xdapat hidayah.. tapi semua tu kita kena cari kan.. cari kekuatan untuk berubah... seru,hidayah..semua tu dah ada..just buka mata buka hati..
aku sangat2 kagum pada orang y mampu berubah.. dari kehidupan yang jahil,lalai. tapi..dia berjaya merubah hidupnya... untuk lebih mendekatiNya.. bagaimana dia kuat?? kuat untuk melupakan semuanya? kuat untuk meninggalkan hiburan y hanya membawa kelalaian semata2?? aku cuba..pernah mencuba... untuk meninggalkan semua ni.. bukan xmampu..kita semua mampu.. tapi degil..ego..angkuh...menidakkan perkara yang haq.. menipu hati sendiri...
hati kita pada asalnya sangat suci.. hati hanya untuk Dia yang mencipta.. tapi kita??  kita yang membawa dia ke lembah kekotoran.. menghitamkan hati yang bersih... mengeraskan hati yang lembut... andai dia mampu bercakap... sudah tentu hati ini aka…

suka chinese new year sebab...

Image
1---- sebab dapat cuti.. at least 2,3 hari.... dapat outing nga kawan2... best2.. cuti raya china ni baru berkesempatan outing nga my bff teha n ira.. last kitaorg together2 ber3 masa bulan puasa ari tu...lama giler.. seblum ni jumpe je..tp asing2.. time aku jumpa mira, teha xde..time aku jumpe thah, mira xde.. tp cuti ni akhirnya dapat outing..walaupn duk kfc je 4jam.. pas2 jalan2.. xde shopping2 mcm biasa..duit xde..hihihi...

2------ dapat gift from chinese.....!! disebabkan kg aku,bersebelahan kg china..n ad jiran chinese lagi.. so...dapat lah "kuih raya"..hehehee.. diaorg mmg xkedekut..baik je..kita pun time raya xbagi kuih2 kat dia.. tp dorang tetap ingt nk bagi apa2 masa raya dorang..walaupun limau 2,3 bijik... thanks la semua.. 1 malaysia katakan..!!.. ;-) .. biasa akan dapat limau,ad y bagi 1 kotak,ad y bagi 1 plastik..y bagi junkfood..hamper,kuih2 dorang... n kami adik beradik akan bukak hamper masa last cuti..sebelum balik hostel..untuk tahun ni, hari ni la..tadi buka…

Resepi Biskut Cornflakes rangup

Image
saja nak share cookies nie.. cornflakes aka emping jagung cookies.. aku memang dari kecik smpai skrang giler cornfalkes.. raya wajib buat biskut cornflakes.. skrang xtunggu raya dah.. xtentu masa..ikut rasa nak n ad bahan..blh buat..
mula2 nak bagi bahan2 dulu..tapi aku xdelah skema sangat dari segi bahan sukata.. agak2 la kan..bahan2 ni ad ambx dari 1 blog gak..tapi lupa kat mana.. aku adjust sikit2 ikut citarasa aku
bahan: 1cawan mentega (guna je ape2 jenis pun) 2 cawan tepung gandum 1 sudu baking powder 3/4 cawan gula perang (tapi atas tahap kemanisan korang..kalau suka manis,lebihkan, kalau xsuke,kurangkan..aku tambah sikit susu pekat..nak bagi rasa manis susu) cornflakaes secukupnya... (suka hati la nk letak banyak mana..tapi pndai2 la agak..jgn smpai cornfalkes 2 kotak plak..
*(sukatan kat atas ni,xsmpai  30bijik kot..bergantung pada saiz y dibentuk.. jadi kalau nak buat banyak,gandakan sukatan tu.. 2 cawan mentega,4 cawan tepung n y len2 pun.)
cara2: pukul mentega,gula sampai kembang..pas2 ma…

jiwa aku kosong

sape dah tengok vid matlutfi y terbaru?? tajuk lalang tu..!!.. debaek....
click cni kalau nak tengok
tu y aku suka tengok setiap vid matlutfi..mmg download..n simpan.n ulang tengok.. maybe sebab aku rasa pemikiran dia tu,terbuka.. n apa y dia nak..apa y dia pikir,aku pun pikir mcm tu..kira kata boleh geng la.. haha.. dia mcm remaja len gakk..tapi tahu serba serbi.. cakap pasal khidupan dia,pasal masyarakat, pasal hiburan,lagu,filem,politik negara n bab agama pun ada..tp bukan kata dia menunjuk pndai.. just perkongsian apa y dia tahu n nk cakap..
untuk vid dia y terbaru tu..lalang???? 100% aku support.. menceritakan pasal politik kita sekarang.. suasana..permainan...pertelingkahan... yes...!!! jiwa aku kosong.. bila orang muda wat de je pasal politik...xmasuk cmpur..xnk mengundi.. orang kata jenis bangsa y xberilmu..xberkembang.. tapi..sebenarnya.... bagi aku n untuk aku..situasi ,perasaan..sama mcm y matlutfi lakonkan tu.. penat..letih...sakit kepala... bukak paper..bukak tv..bukak radio..pergi ceramah.…

อย่าบอกให้ใครรู้

อย่าบอกให้ใครรู้ ว่าเรารู้สึกต่อกันเช่นไร yaa bok hai krai roo waa rao roo-seuk dtor gan chen-rai 

แค่เรามองตากัน ก็สั่นสะท้านไปทั้งหัวใจ kae rao mong dtaa gan gor san sa-taan bpai tang hua jai 

อย่าให้ใครเห็น ว่าฉันแอบส่งสายตาหวานๆให้ไป yaa hai krai hen waa chan aep song saai dtaa waan-waan hai bpai

เพราะอยากเก็บไว้เป็นเรื่องของเราสองคน pror yaak gep wai bpen reuang kong rao song kon

ฉันก็เกือบยั้งใจไม่อยู่ กลัวใครจะรู้ chan gor geuap yang jai mai yoo glua krai ja roo

เมื่ออยู่กับเธอเลยต้องทำเฉยไป meua yoo gap ter loie dtong tam choie bpai 

แล้ว..ก็เกือบจะเผลอจนได้ ก็ทนไม่ไหวก็ใจมันสั่นทุกที laew . . gor geuap ja pler jon daai gor ton mai wai gor jai man san took tee

หากใครถามเรื่องดอกไม้ ก็ให้ทำไม่รู้ไม่ชี้ไป haak krai taam reuang dok maai gor hai tam mai roo mai chee bpai 

หากใครถามที่เราดูแปลกไป หรือถามความรักที่มี haak krai taam tee rao doo bplaek bpai reu taam kwaam rak tee mee

อย่าบอกให้ใครรู้ ว่าเรารู้สึกต่อกันเช่นไร yaa bok hai krai roo waa rao roo-seuk dtor gan chen-rai 

แค่เรามองตากัน ก็สั่นสะ…

Ombak Rindu

Image
dh berkurun dah ombak rindu nie... baru nak cerita..hahaha.. act baru je tengok... sebelum2 nie..hold dulu..mcm2 benda nk buat..
1-kelas...pagi smpai petang..kdang2 malam pun ada..pas2 tido..atau pun tgk variety show y blh buat ketwa.. reles tension katakan..aku xsuke tgk citer berat2 n sedih2 time tension..makin tension nnti.. 2-cari mood yang sesuai...dulu masa mula kuar,mmg excited,nak p tgk wayang la..tp xkesampaian..pas2 tunggu2 org upload..cd..kat astro..n aku pilih download jelah..wat abis duit plak beli cd,or bayar astro.. bila dh lama tunggu tu,rasa mcm mood nk tgk dh brkurang..plus ramai y komen2 negatif.. 3-2minggu ni banyak test,kuiz,asaiment,n tesis..hujung minggunpun stress.. 4-disebabkan aku banyak test seblum ni,jadi kena study kan..baca2 sikit.. xnak tgk ombak rindu lagi sebab aku takut aku akan gila bayang kat aoran aziz.. hahhaa...
ok..jadi malam rabu ari tu..lepas settle semua..sebab semalam start cuti n ad kat rumah ni.. mmg mood aku len la..heppy je..jadi blh la tengok.. …

cuti lagi

di akhir2 sem ni..nga banyak keje..asaiment..test..+tesis xsempurna lagi..
tapi......
tetap bercuti... hihihi.... 
hari raya cina pun kita kena cuti gak la kan..
kira xadil..raya aidilfitri or raya haji,kaum lain turut cuti..
so..kali ni,kita pun kena turut sama.. hahaha....
tapi..xboleh cuti gila2 sangat...banyak kerja n t/jawab as student y perlu diselesaikan..
sabar....2bulan je lagi...xsampai 2bulan pun...
just harap..lulus semua..!!amin...

:-/

eh...bila nak minta tolong n buat keje menyusahkan memenatkan..membodohkan diri aku,baru tau cari aku??? sorry la...bukan nk balas dendam..tapi rasanya anda perlu lalui jugak pengalaman y dilalui kawan2 y penah anda tinggalkan ini....!!.. n my question.. kenapa x minta tolong kawan y anda sanjung2kan tu yea???????zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzztidozzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

penyakit hari ahad

Image
mcm ni la kot aku...(bukan aku je..y len2 pun...my frend mira,anda pun sama kan???)..huhuhuhuhuhu..
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + +
+
+
+
+
+
+
+
+ +

Come On Over JYJ bersamaku~~

Image
yeaaa...dah dapat COO!!! dah 3hari lepas dh dapat...!!baru nak kecoh!! sebab xtengok semua lagi.. baru layan part jae n micky...
adakah aku beli???? hahahhahahahhahhaa.. jangan terpedaya... download jelahh... jimat 1k!!!! tapi nak d.load ni pun.memerlukan keazaman n kerajinan n kesabaran y tinggi (ce kalu time blaja mcm ni kan?) sebab.......... benda ni baru kuar..n sangat2 special..tunjuk kehidupan jyj kat rumah,kerja nga kawan2.. dahlah mahal..1k lebih tu... xsemua mampu.. jadinya..mcm biasa..kami fan2 nie..cassiopeia..sharing is caring..caring is cassiopeia.. kerja y dh berzaman kitaorg buat..y mampu tu,beli(mestilah fan korea,sebab sana lbh murah,n y kaya2).. y beli tu..dengan baik hatinya upload untuk y xmampu beli nie..so,kitaorg pun download.. tapi xleh lama..pas2 link download kena padam..maybe kes copyright.. tapi xperlu risau..sebab ad y upload lg..kena remove..fan upload lagi..smpailah semua dh d.load..hihi..
setakat y aku tgk y jae n micky n intai2 y len2 tu..memang best..best!! kelakar.. n…

my plane

Image
http://www.youtube.com/watch?v=5RnCwtIwTCQ



ni la my plane.. ce tekan tengok..y kenal aku tau la why aku ngaku ni my plane..hahhaa tetibe terjadi my name plak.. y part narita tu okey la.sebab narita mmg nama jepun n segala benda y jepun banyak pakai nama narita.. kod dia kat depan tu..tetibe B- HUS.. hus + narita .. so?jadi nama aku..hmmm..selama ni ingat nama aku ni pelik..tp ad gak y sudi gabungkan nama aku.. ;-)

simple+ikut kemampuan+sempoi+happy always

Image
semalam tgk running man..episode terbaru-75-.. wajib download setelah diupload.. tema semalam matematik..oh,subjek y paling aku xsuke.. ada guest minho(shinee),siwon(suju),sulli(f(x),hyorin,and sohee(wondergurls) ak kenal minho n siwon je.. hahaha..n sulli sebab dia penah jadi guest dulu,kenal la jugak.. dh nama running man,mesti pertandingan dia melibatkan semua.. guna tubuh badan(fizikal),dan mental..n guna otak sekli.. untuk tema matematik nie..mcm biasa,dorang kena selesaikan mission2.. n then pilih 2 no d setiap check point..dan kat tempat y terakhir, dorang kena cari simbo maths.. mcm +,-,x,/,( ), n simbol2 len..banyak je kat c2..dan jugak,dengan menggunakan no2 y diaorg pilih tadi,  bersama nga simbol2 maths y dorang cari ni,dorang kena selesaikan no2 tu biar = 1..  pusing la mcm mana pun,nk tmbh tolak,bahagi,pakai algebra ke,asalkan dapat jwapan 1..
member2 diaorg ni hmm..ok la kan.. jaesuk byk pngalaman,jongkook pkiran pantas, jihyo pun sama,siwon pun aku ase cerdik gak,nga minho still st…

apa yang kita buat

dah tabiat atau sifat semulajadi.. xtau lah..
mmg mulut kita kot suka brcakap2..
isu kecik jadi besar..jadi sorang tau..jadi tahu 1 dunia..
xkire tu benda baik atau x..benar atau x..

.
banyak benda y orang duk cakap2 n tulis sekrang kat laman masing2..
ada banyak matlamat orang nk sebar citer2 gnie..
1-untuk memberitahu org ramai..n as iktibar..
2-saja2 dia..nak luahkan perasaan or bagi pendapat dia sendiri..
3-nak sesakkan trafik blog dorang..bile y view..banyak income masuk..

okey..y 1,2 xkisah la kan..atas niat masing2..
tapi y ke3 tu buat aku terkilan n sedih..penuh je kat fb link2 pasal tu..
untuk apa,sampai post link y sama,promote entry tu dua belas kali sehari???
ada y aku bukak..dengan xmalu,dia mengaku sendiri,saje untuk sesakkan trafik..
xmalu ke?? anda menjatuhkan maruah orang lain..(betul,y dia mmg salah)..tapi kita nie??
perlu ke buat mcm tu..sebar 1 malaysia.. dia still ada mak ayah..ada keluarga..
kalau keluarga dia baca??kau duk maki hamun dia tu??
berbaloi ke dapat i…

SELAMAT TAHU BARU 2012

OK..tu je nk cakap..selamat tahun baru 2012.. doakan y terbaik untuk kita semua di dunia n akhirat.. ^______________^