Monday, May 31, 2010

HIKMAH DI SEBALIK KEJADIAN



Assalamualaikum..
sebenarnya xde apa nak tulis.. tajuk entry pun dah cukup untuk memberitahu.. saje, sebenarnya kata2 ni mmg dah jadi trademark aku.. walau apa yang berlaku baik atau buruk, gembira atau sedih semuanya dari Allah dan ada hikmahnya yang tersembunyi..ada hikmah yang terus kita dapat atau fukir, ada juga hikmah yang lambat untuk kita perolehi dan kita laluinya..ada juga hikmah yang datang tanpa kita sedari.. Allah sentiasa memberikan apa yang terbaik untuk umatnya.. orang yang diberi ujian oleh Allah,itu tandanya Allah sayang padanya.. Allah masih ingat padanya. Adat manusia, biasa lah,bila ditimpa musibah atau kegagalan baru nak ingat pada yang Maha Pencipta ini.. bukan sebelum ini tidak ingat..tp masa untuk beribadat padaNya agak terbatas..kurang memohon dariNya.. tp bersyukur la,kita masih diberi peluang oleh Allah,kita sedar kesilapan kita, kita tahu kelemahan kita berbanding dengan yang tidak ingat pada Allah..walaupun diberi kesusahan..mereka ini adalah orang2 yang hati sudah tertutup dan hitam legam.. begitu juga dengan yang mendapat kesenangan,tp tidak mahu bersyukur pada Allah..itu kita panggil istidraj.. kesenangan yang Allah berikan pada seseorang untuk mnambahkan lagi kesesatan mereka. Seperti Qarun yang angkuh,akhirnya Allah mnenggelamkan hartanya.. jadi,jadilah kita sebagai orang yang bersyukur.. walaupun ditimpa kesusahan atau kegagalan, teruskan berusaha dan berdoa, percayalah pada Allah.. Dia sudah mengaturkan apa yang terbaik untuk kita.. percayalah juga setiap apa yang berlaku ada hikmahnya yang tersembunyi.. Actually aku just ingin menguatkan diri aku sendiri,mmberi pndorong buat aku sendiri mghadapi segala dugaan yang Allah berikan.. sama2 la kita renungkan dan jangan mudah berputus asa... bittaufiq wa najah.. fighting!! gambate!! chaiyok!!.........jom layan lirik n lagu rahmat ujian dari mestica.. layannnnnnnnnnnn......
Dalam derita ada bahagia
Dalam gembira mungkin terselit duka
Tak siapa tahu
Tak siapa pinta ujian bertamu

Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang
Mempunyai berbagai tafsiran

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi
Segala ujian diberi
Maka bersyukurlah selalu 

Saturday, May 29, 2010

xde pun

ari ni aku bagi pagi2...eh bagi salam dulu..assalamualaikum..
28hb,dlam portal akademik tulis result final exam akan kuar..so lepas subuh aku xtdo2.. tnggu nk cek result(bukan main lagi..result bkannya tnggi)...dari kul7-4 ptg depan laptop..buka portal,tutup prtal..tapi apa yang aku cari masih tidak muncul..aku cuba lagi dan lagi.dan lagi...tp sia2 sahaja.. tiada apa2..

soalannya?? dimanakah rasionalnya pihak akedamik buat pngumuman result akan kuar 28hb tapi xkua2.. klau blom confirm sebaiknya jangan wat anncment..but aku think positive,maybe result betul phak akdmik nk kuarkan ari ni,maybe ada masalah2 yang xdpt dielakkan..mungkin la..
xbaik berprasangka buruk erk.. so..tnggu jelah..dgr kata 2,3 hari lagi..after msyuarat senat 30hb nie..

apakah motif aku letak gmbar ni..x bersangkut paut pun rasa..tp saje..gmbar cantik..ha3..
tp cam kena gak r..yng tngah bercerita tu org akademi n kat bwah2 tu student u@$...aku.. termasuk lah aku sekali..ha3..sorry u@$...gurau2 je..

gmbr xde motif gak nie..

Friday, May 28, 2010

HEART MIND AND SOUL-DBSK-

 HEART MIND AND SOUL

[Yunho]
" Furui eiga no you na koi ga dekitara ii na"
Sou itte terete wa warau kimi
Itsumo no boku to kitara shabette bakari dakedo
Sou, demo ne kon'ya wa tokubetsu sa

[Jaejoong]
Oh why... kokoro wa mata karamawari kanjite
My heart, mind and soul
Oh why... sonna ni sunda hitomi de boku wo miru no?
Nani mo ienaku naru yo

[Yoochun]
Furui eiga no you na serifu wa ienai kedo
Sou, demo ne kon'ya wa tokubetsu sa?

[Jaejoong]
oOh why... kotoba wa mata toomawari todokete
My true love to you
Oh why... sonna ni nureta hitomi de boku wo miru no?
Nani wo omotte iru n

[Changmin]
donna koi mo owari ga kuru to iu kedo
Futari no kizuna wa kono mama kienai
Don't ask me why
(Don't ask me why?) Why? (Why?) Why? (Why?) Why?

[Junsu]
Oh why... kokoro wa mata karamawari kanjite
My heart, mind and soul
Oh why... kon'ya wa boku ga mahou wo kakete ageru

[Jaejoong]
Kimi ga hitotsu mabataku tabi ni
[Junsu]
Boku wa hitotsu
[Jaejoong & Junsu]
Negai wo kanaete yuku yo
Kagayaku (futari no) Heart, mind and soul




TRANSLATION

When I said that I wanted to love like people in old movies

You were embarrassed and laughed

You always tell me that I’m the one

But, isn’t today special?

Oh why... Why does my heart feel troubled?
My heart, mind and soul

Oh why... are you looking at me with such fair eyes?

I’m unable to speak

I can’t talk the way they do in old movies

But, isn’t today still special?

Oh why... Why do I try to change the words?
My true love to you

Oh why... are you looking at me with such fair eyes?

I’m unable to think

Love always comes to an end

But our destiny will not fade away

Don' t ask me why
(Don' t ask me why?)
Why?(Why?) Why?(Why?) Why?

Oh why... Why does my heart feel troubled?
My heart, mind and soul

Oh why... I will make tonight be magical

Each time you blink

I will make a wish come true

Two (shining people) Heart, mind and soul


U r  my heart my mind n my soul..

Wednesday, May 26, 2010

28 MEI??



HYE...
hari ni aku dikejutkan dengan satu berita yang sungguh mngejutkan lagi mncemaskan yang mmbuatkan aku xdpt bernafas dengan tenang..yang mana bisa meluruhkan jantungku.. mnyesakkan otakku untuk memikirkan perkara itu..oh aku tidak percaya,,ia berlaku secepat ini..tidak kuduga sama sekali..sejujurnya ku ingin mngetahuinya,tp aku takut,bimbang...adakah seperti y aku hrapkan atau sebaliknya??? harap2 la sesuatu yang mmberi kgembiraan padaku..atau jika berlaku sebaliknya moga memberi pngajaran n peringatan padaku..oh..apakah itu..??

Skema ayat aku..ha3.. actually result final exam aku sem 2 akan kuar 28hb ni.. esok lusa.. ada kat portal u aku..xtahu la betul x..atau dtangguhkan..terkejut gak..biasanya lg smnggu nk masuk baru kuar..maybe ni kan sebulan aku cuti..logik la kan..xkan lecture x siap lagi tnda paper aku.. adakah lecture2 y aku kasihi itu gembira smasa menanda kertas aku??? gembira?? atau panadol n ubat magrain ditelan 10biji stiap 1 helai paper aku ditanda..ha3.. maafkan studen ini ya.. tidak ada niat pun untukku mnyusahkan kalian semua.. tapi oleh kerana diri ini suka menulis sesuatu yang lain dari yang lain..jadi  itulah hasilnya.. kreatif n inovatif..

Tapi mmg aku risau la nie..nk kata xstudy..aku study..tapi nak kata study aku rasa xstudy.. ntahlah..xreti nak ungkapkan dengan kata2 mahupun tulisan..hanya Allah y tahu,aku sndiri pun faham sbenarnya aku study atau x..tp aku rasakn n yg pasti aku sudah lakukan sebaik mgkin mngikut kudrat aku sewaktu itu..walaupun tidaklah yang terbaik.. Ya Allah..berikanlah yang terbaik untu aku..berikanlah result yang terbaik buat aku..dan Kau berikanlah aku kekuatan untuk menghadapi segala apa jua keputusan itu..jadikanlah aku seorang yang cekal,tabah dan kuat.. insyaAllah.. sem depan aku akan lakukan yang lebih baik lagi.. berikanlah kesempatan buat aku ya Allah..amin...

CUKUP RASA!!!

annyongsayo..
tiba2 rasa sedih..menngis xtentu pasal je..ada pasal sbenarnya..
i miss alot dbsk...rindu sgt2..pogoshipta..xtahu la mcm mana sebenarnya aku bleh minat giler kat diaorg nie...walaupun boleh dikatakan baru je..tp macam aku dh mngenali diaorg sejak diaorg debut akhr tahun 2003..suka tgk diaorg bersama..berlima..macam family..tapi sekarng,dh jadi len.. homin... jaechunsu..ape tu...smpai trpecah 2.. ye..ye.. always keep the faith..tp aku jugak manusia biasa,ada hati n perasaan..sampai bila aku perlu simpan faith aku tu..sampai bila???? adakah brpghujung dengan baik n seperti y dharapkan..kdg2 aku rasa bosan..bosan..bosan..dengr perkataan tu.. hasilnya tiada apa2..

    Actually ayat2 aku kat atas,aku xsalahkan sesaper termasuk dbsk.. junsu,yoochun n jaejoong ada hak nk tuntut hak dia..betul..teruskan.. yunho n changmin ada alasan diaorg sndiri nape xsaman sm tu..xpelah..dah ktentuan diaorg cam tu..

   Cassiopeia pulak mmg bagus..still sokong n percaya diaorg..always keep the faith tu dh mcam ubat penawar.. siap buat flashmop lagi..still percaya diaorg akan bersatu..

   Aku jadi emosi skit ni cos ada terbaca blog2 fan dbsk..yelah dh nama pun fan kan,mesti kena minat n percaya kat diaorg..yang korang pegi kutuk2 tu kenapa... cakap homin hati batu..ape kes.. jgn lah g2..diaorg 1 group..dulu minat..suka..time diaorg kat atas korang sokong bgai nk rak..skang diaorg lam kesusahan,boleh x still minat cam dulu..aku ni baru je kenal diaorg.. xsempat nk rasa kgembiraan zaman comeback diaorg..konsert diaorg kat malaysia..yang beralih arah minat kmpulan lain pun ada..ok lah nk minat pun..tp still la support dbsk..ni cam ayat endah xendah je.. sedih tau aku y bca ni..terguris..sakit hati aku..

Belum pernah lagi dlm hdup aku ni aku minat kat artis smpai mcm ni..plg lma pun biasanya 3bulan je..ni bukan setakat minat,tp sayang,cinta... i know..diaorg org kafir..hiburan2 ini melailaikan.. aku sedar..xde faedah aku gila2 kan diaorg..aku xleh kawen pun diaorg..xde phala pun aku dapat..maybe dapat dosa kalau xkena cara...aku tahu!aku tahu!aku tahu!.............

Tapi......aku xtahu nk halang mcm mana perasaan aku ni..ak berdoa gak pada Allah moga kuatkan iman aku,teguhkan kpercayaan aku,kuatkan benteng keimanan aku..kekalkan aku dlm keadaan muslim,islam dunia akhirat..jangan dipalingkan hati aku dari kbenaran..tunjukkan aku jalan yang benar..berikanlah aku taufik dan hidayah..aku doa..aku minta kat Allah..

So..walau segila mana pun aku kat dbsk ni,ak nk jadi seorg muslimah yang sejati.. boleh ke cam g2??pelik kan aku nie.. tp serius aku mmg sayang dbsk..cuma aku pgarkan kat hati aku,ni just hiburan atas dunia..untuk kgembiraan atas dunia ni,,just hiburan..kdg diaorg jadi penguat aku gak..tgk betapa hardworking diaorg,aku nk ikut gak..penguat aku mgharungi khidupan sehari2 kat hostel...

Cukuplah..aku pun xfaham apa yang aku mngarut ni.. aku sayang Allah..sayang Nabi Muhammad,sayang Islam,syang Mak Ayah aku,ayang Family aku,sayang Saudara Islam aku, sayang Kwan2 aku, aku sayang Dbsk..itulah kesimpulnnya..
aku tertekan..aku stress..aku sedih..aku kecewa..aku sakit hati..pedih sgt rsa mlm ni.. entry aku pun giler serius rasa ni... Wallahualam...

hey..aku rindu korang semua...........bila nk berlima mcam ni lagi???ya.. i still keep the faith...

rindu kat kegilaan n kelucuan anda semua..masihkah aku bila lihat anda begini lagi??? masih???

uljima....!!!!aku xmarah kat korang pun... korang jangn buat aku menangis ye...kalau x ak akn marah kat korang semua...aku akan mnangis cam korang tu... oppa5.. I KEEP THE FAITH 4 U.. SARANGHAE!!!!

Tuesday, May 25, 2010

IMAN MUDA...



Assalamualaikum..
tdi aku dh update blog aku...ni update lagi..
saje,xde keje..lagipun ada modal nak bercerita..
IMAN MUDA....satu program baru kat astro oasisi..
aku mmg suka n tabik la..dari duk af je memanjang..aku nga af mmg rasa dh xsehati..
xberminat..tawar hati..just tengok g2 g2 je...tp af8 minat shahir..ha3..
kira af8 mmg aku xfollow la..dtmbah dgn mmg xada kat umah masa awal2 af ari tu..
eh..tajuk iman muda,cakap af..hu2..okey2..

  Dengan adanya program iman muda ni at least ada la jugak program y bermanfaat lepas akademi al-quran..kalau nk dbndingkan nga rncangan hiburan,habis segenap stesen tv ada..aku pun layan hiburan2 ni gak..jgn kata x..cuma iman muda ni tiba2 rasa teruja nk tgk.. sejuk hati aku tgk peserta2 iman muda ni..klau tgk mamat hensem atau artis2..rasa senang,gembira kan..tp y iman muda ni punya mmg sejuk je hati tgk..xkira la hensem ke x hensem ke..bgi aku la plak,kalau dh baik,muka bersih,hati suci,mmg secara automatik trserlahlah kehenseman itu..ni pe kes ckap pasal hensem2 plak ni..hu3..tiba2 nk insaf..tgk diaorg,muda2 lag n ada sorang 18thn,lg muda dr aku,hafaz al-quran,suara setiap pserta n y dtg audition tu, ya Allah...best sgt2..lunak,merdu je..mmg tenang hati dengar..smpaikan ada sorang juri/ustaz tu mnangis bila dengar slah seorg pserta msa diujibakat tu mngaji..yelah org dh faham kan..tmbah2 kalau ayat tu y mmberi mksud seksa n azab Allah..kekuasaan Allah,mnyedarkan betapa kecilnya kita ni... bg aku y xpham nie,dengar sedengarnya jelah.. Subjek Tafsir paling lemah..hu3..tp aku rasa nk cuba n blja jgak,slow mndalami ilmu tafsir n bhasa arab ni..alangkah bestnya..bca al-quran dpt faham... hrap2 Allah permudahkan aku untuk kejalan-Nya itu..insyaAllah...

   Tapi.........korea boyband aku still aku xleh tnggal...mmg dh thap kritikal ni..wlaupun dbatskan jugak agar xmelampaui batas n hukum syarak..tp ni melalaikan jugak...ak just dpt berdoa agar Allah boleh slow2 pudarkan hati aku untuk benda2 nie... tp lam hati mmg gila nekad nk khwin nga dia la..xdapat dia pun muka yng sama n perangai y sama..islam..malaysia..n tmbah ciri2 keislaman sperti pserta iman muda..he3..hrap2 la ada..tp aku cuba n terus cuba la...wlaupun xtahu bila akn brpghujung kasih syg aku kat mamat korea ni...hu3... Jam mnunjukkan jam 1.40 pagi.. blah lu.. syukran..next esok,ak nk cari profile pasal pserta iman muda ni lak...

isyy...entry iman muda..masuk gmbar nie..tp mmg btul,xtahu camane nk lupakn dia ni..comel,hensem,sweet kan... ad lagi 4 org,tp y ni y trlekat kat hati sanubari aku...hu3.. camane nk lupakan erk...

Monday, May 24, 2010

BOSAN KE X...

SALAM...annyeongsayo...

dalam sedar x sedar, kaba x kaba, rupanya dah sebulan aku cuti n ada kat rumah..

......xde buat apa2..tdo..bgn..makan...tdo....paling pnting brtenet xpenah miss...

-----------FB----BLOGGING--------DOWNLOAD DRAMA KOREA-----DBSK-----------

Xde apa2 sumbangan aku sepanjang cuti..baki cuti tinggal sebulan 2minggu lagi....
nak kata bosan kat umah x jugak..bosan lagi kat kampus..so selagi ada masa cuti ni..kita enjoy la..
ha3...gunakan peluang sementara ada kesempatan..(betul ke x tau ni)...
tapi tiap2 hari akan sntiasa pasang azam nk buat sesuatu y berfaedah n bermanfaat... apa manfaat n faedah tu..??xtahu la..belum nmpak lagi..maybe coming soon...pe2 pun layan korea dulu... annyong....

jadi baby pun best gak..xpayah pikir apa2...buat ikut suka dia je...

hah..yang ni pun sama..ha3..hilang stress jap..he3..

eh..nape y ni interpren..salah entry..ni pakwe aku..he3..tngah kebosanan gak tu..hu3

Thursday, May 20, 2010

AMALAN PENGHAPUS DOSA

Salam..
hari ni aku just nak share n mmperingtkn diri sndiri gak..kdg2 kita baca saje xbrape nk lekat..so kalau baca+tulis ni maybe blh than lma skit n insyaAllah kekal ingt la..ni adalah untuk mmperingtkan diri aku la terutamanya..antara amalan penghapus dosa yang aku bca kat 1 majalah ni..





1- MENYEMPURNAKAN WUDHUK DAN BERJALAN KE MASJID
    Ini diriwayatkan oleh Muslim dan Al-Tarmizi bhawasanya Rasulullah bersabda "Mahukah kalian aku tnjukkan sesuatu yang dapat mnghapuskan dosa" Mereka menjawab Ya Rasulullah. Maka jawab Rasulullah " Menyempurnakan wudhuk ketika waktu sukar dan memperbayakkan langkah ke masjid serta menunggu solat yang lain kerana itu adalah ribath"

2-SOLAT TERAWIH BULAN RAMADHAN
   Dalil Rasulullah "Siapa yang mnegakkan Ramadhan(solat terawih) dengan iman dan mengharapkan pahala Allah,maka diampunkan segala dosanya yang lalu" 

3-BERTAUBAT
   Rasulullah bersabda" Sesiapa yang bertaubat sebelum terbitnya matahari dari sebelah barat,maka Allah akan menerima taubatnya" (riwayat Muslim)

4-KELUAR MENUNTUT ILMU
   Rasulullah bersabda" Sesiapa yang keluar menuntut ilmu, maka Allah akan mempermudahkan jalannya ke syurga' (Riwayat Muslim)

5-MELAKUKAN AMAL KEBAJIKAN
    Rasulullah bersabda " Semua amal makruf adalah sedekah dan petunjuk kepada kebaikan seperti orang yang melakukannya" (Riwayat Bukhari)

6-BERJIHAD PADA JALAN ALLAH
   Sabda Rasulullah" Sesiapa yang berdakwah pada jalan Allah,maka baginya pahala seperti pahala orang yang mengikutnya,tidak kurang pada pahala2 mereka itu"

7-MEMBERI SALAM DAN BERKATA BAIK
   "Sesungguhnya termasuk sebab untuk mendapatkan keampunan dari Allah adalah dengan memberikan salam dan berkata baik ( Riwayat al-Kharaithi dan Makarim al-Akhlak)

8- MEMPERBANYAKKAN SOLAT
    Dalil Rasulullah " Hendaklah kamu memperbanyakkan sujud kepada Allah,kerana tidaklah kamu sekali sujud kepada-Nya melainkan Dia mengangkatmu satu darjat dan menghapuskan satu kesalahan(dosa dirimu) (riwayat Muslim)

9-SOLAT MALAM
   Sabda Rasulullah " Hendaklah kamu solat malam kerana ia adalah adat orang soleh sebelum kamu dan amalan yang mendekatkan diri kepada Rabb kamu serta penghapus kesalahan dan mencegah dosa2"

10-MENDIRIKAN SOLAT
     Rasulullah bersabda" Bagaimana pendapat kalian seandainya ada sungai di pintu yang digunakan untuk mandi lima kali sehari,apa yang boleh kalian katakan,adakah masih ada kekotoran? Mereka menjawab, "Tidak ada kekotoran sedikit pun. Baginda berkata lagi, "Solat lima waktu menjadi sebab Allah menghapuskan segala dosa' (riwayat Bukha)

IBU OH IBU

Salam...
mmg betul lah kan ibu ni segalanya..apa y mak cakap kena dengar..wlupun kita rasa diri kita n kputusan kita betul,tp kalau mak rasa xbetul..kita kena follow gak..hati ibu ni aku rasa Allah kurniakan 1 gerakan atau detik pada hati mereka untuk memilih dan mengetahui apa yang trbaik buat anak mereka..jadi dengarlah kata ibu..hormatilah n terima apa yang mereka rasakan terbaik 4 kita..
jadi yang xdengar kata mak tu..n terima balasannya...PADAN MUKA la ye..hu3.. maybe itu adalah 1 hukuman n pengjaran dari Allah.. sape org tu??? hik3...secret...annyong......

ha..ni la budaknye...sedih la tu konon...sendiri buat,sendiri tanggung la..ha3..xpe dia kuat semangat,insyaAllah..dia dah jadi somebody yang tabah skang...hu3...annyong sekali lagi..

Monday, May 17, 2010

SELAMAT HARI GURU

Assalamualaikum..
walaupun terlambat sikit untuk ucap n post entry hari guru,tapi aku tetap bersemangat nak citer pasal hari guru ni. Tadi pun dah wish kat cikgu2 aku yang mna ada contact la..walaupun dah hampir 2tahun meninggalkan alam persekolahan,tapi aku tetap selalu akan ingat guru2 yang mngajar dan mendidik hinggga ke ipta ini..walaupun tiadalah sehebat n secemerlang mana,tp sekurangnya berbaloi jugak segala ajran mereka..aku memang rindu alam persekolahan dan guru2 sek rendah dan mnengah..
kat universiti pun ada pensyarah yang tugasnya sama jugak dengan guru,tapi pendekatan mereka pada pelajar berbeza..

   Jika dilihat guru sekolah rendah memang cakna,tugas mereka mmg berat,menjaga kelas, membuat jadual tugasan pelajar,jadual kelas,tugas mencatikkan kelas juga terletak dibahu guru, Ini pada zaman aku lagi sekitar akhir 90-an dan awal 2000...ini kerana murid2 tidak matang dan tidak tahu untuk menguruskan kelas..setakat membatu guru menampal hisan2,langsir dan perlatan lain. Jamuan kelas,semua guru yang urus,murid just bagi duit dan tolong buat persiapan..Pada rumusannya guru sek rendah lebih cakna,jika murid nakal atau tidak melakukan homework mesti kena denda scara fizikal spti berdiri,rotan,cubit2 untuk perkara biasa..pada pendapat aku adalah ini kerana ingin memdidik pelaja2 ini..sept kata pepatah melentur buluh biar dari rebung..

  Menginjak pula alam sekolah menegah,lain suasananya. Lebih matang.. segalanya diuruskan sendiri..pada mulanya aku terkejut juga,masuk kelas bila semua sudah dilantik,guru kelas cuma memberitahu,ketua kebersihan sediakan jadual bertugas,penolong sediakan jadual kelas, ketua keceriaan dan ajknya sila berbincang cara untuk menceriakan kelas,alas meja macam mana, langsir, dan lain2.. terkejut juga aku sebenarnya..xbiasa..mcm mana nak buat..nak2 yang part langsir tu,mana nak cari..tapi sebenarnya itu mengajar kita berdikari,bagaimana nak selesaikan tugas,mengenal apa erti tanggungjawab. Begitu juga ketika ada jamuan,spti jamuan akhr tahun,semua pelajar yang uruskan,cuma berbincang dengan guru kelas bila nak adakan majlis tu,macam mana pengurusannya.. makanan,peljar yang tempah,semua tu kena pikir,kena guna akal tang bijak,cari kedai mana yang boleh menghantar makanan terus ke sekolah.jika tidak,siapa yang nak ambix makanan tadi..persiapan tempat juga sama,pinggan,gelas, jemputan pada guru2.. semua memerlukan rancangan yang teliti..bagi aku sekolah mnengah mengajar kita lebih bertanggungjawab,berdikari.. Guru sekolah menengah juga prihatin dan cakna,tapi pendekatan mereka berbeza dengan guru sek rendah..ini kerana mereka perlu menguruskan lebih ramai murid berbanding guru sek ren..cara dan pendekatan mereka terhadap pelajar juga lain,seperti adik dan kakak atau ibu dan anak remaja..tiada lagi rotan,denda fizikal..hanya pendekatan psikologi,nasihat..kerana pelahar sek men sudah dikira matang,mampu membezakan baik dan buruk..

  Berbeza pula di universiti..sangat berbeza..pertama kali menginjak kaki di bumi ipta,terasa mmg berbeza,tambah lagi pertama kali masuk kelas.. universiti lebih bebas, dari segi pakaian,tiada lagi uniform sekolah,tiada buku teks yang perlu dibawa n berat,jadula lebih bebas,tudak terikat, masa kuliah yang berbeza2 setiap hari,hanya paling banyak just 3 kelas sehari..tiada homework setiap hari.. begitu juga dengan guru atau dipanggil pensyarah di universiti. Tiada bebelan dari mereka. Pensyarah masuk kelas dan terus bersyarah. Jika pelajar tidak memberi tumpuan,tidur atau bermain2,tiada teguran seperti di sek men,tiada herdikan seperti d sek ren..para pensyarah terus menyampaikan isi kuliah tanpa mempedulikan mereka,cuma segelintir pensyarah sahaja yang tidak boleh melihat pelajar sedemikian dan menegur Cuma jumlahnya terlalu sedikit. Namun bukan aku ingi mengtakan pensyarah tidak prihatin atau cakna. Tapi mereka juga mempunyai pendekatan yang berbeza.. Sebenarnya pelajar universiti terdiri dari peljar berumur 17tahun keatas. Jika dilihat umur sedemikian sudah dewasa,matang,boleh berfikir denagn baikmtahu mana buruk dan baik. Jadi tidak perlu pensyarah memarahi mereka,kerana tiada gunanya.. kerana sudah tahu perkara yang mereka buat itu salah. Jdi mereka perlu berfikir sendiri. Di universiti,hanya untuk orang yang mahu belajar dan rajin berusaha,pensyarah juga hanya mengjar orang yang mahu belajar..

   Tidak lupa juga kepada guru agama.. ustaz dan ustzah yang mengahar al-quran yang membawa kita mngenal huruf jawi,tahu baca quran,khatam al-quran,tahu hukum hakam agama.. sebenarnya sejak kecil sebelum dihantar kesekolah kita terlebih dahulu dihantar mengaji oleh ibu bapa(pada kebiasaanya dan kebanyakannya) walaupun dihantar ke rumah guru di kampung sahaja,belajar dengan guru kampung,yang tidaj masuk universiti atau mempunyai sijil2,tapi itulah guru yang perlu kita hormati lebih dari yang lain. mereka ini mengjar ilmu agama,ilmu Allah..tambah2 lagi yang ikhlas mengajar tanpa mngenakan bayaran.. sesunggunhya ilmu agama itu tidak boleh diukur dengan segulung ijazah,master atau spm sekalipun..itu adalah ilmu yang paling mulia dan tinggi.. hanya yang betul2 ikhlas dan cintakan pada agama islam dan Allah sahaja yang mampu mengajar ilmu tersebut.

  Sebagai kesimpilanya, guru tadika,sek ren,sek men atau pensyarah mempunyai tanggungjawab masing2..lebih tinggi tahap lebih besar tanggungjawab, Kita nampak mudah tugas seorang guru/pensyarah/ustaz,tetapi sebenarnya mereka banyak bermain denagn emosi,hati dan fikiran.. kita seharusnya berterima kasih pada mereka yang telah mendidik kita semua sehingga ketahap ini.tahu abc,alif ba ta.. sekurangnya berjaya menjadi manusia berguna..

   Di kesempatan ini aku ingin mengucapkan selamat hari guru pada semua guru yang telah mengajar aku. bermula ketika belajar mengaji muqoddam denganarwah toki aku dan guru agama dikampung,sehingga aku dapat mengingati surah2 pendek,seterusnya guru agama yang mengajar aku iqra',yang membuatkan aku boleh mengaji al-quran, tidak lupa guru tadika aku, seterusya guru sek rendah,mendidik aku menjadi dewasa,guru sekolah menengah yang menjadikan aku lebih bertanggungjawab dan berdikari,tidak lupa pada pensyarah di universiti yang menjadikan aku lebih kuat,tabah dan cekal dalm menuntut ilmu....moga Allah merahmati kalian semua..amin.. SELAMAT HARI GURU..

Saturday, May 15, 2010

FRIENDS..KAWAN..صديقة

Bismillahirahmanirahim..Assalamualaikum w.r.t..
Sebenarnya semalam nak post tajuk friends,pas2 tiba2 rasa malas nak menaip,so bila sifat malas tu datang,xleh buat apa2..tu pasal just post gambar..as preview..

   Tiba2 rasa nak tulis pasal kawan ni bcoz aku rindu kat kawan2 aku,geng sekolah menengah aku,dari tingkt1-5..mmg group the best la bagi aku..bila dah masuk alam pengajian tinggi ni,masing2 terpisah, ada ke utara,selatan,timur..tapi kekuatan kitaorang ialah,xpernah lupa each other..pantang ada cuti wajib 'dating'..dari pagi smpai petang..g shopping2.. KFC jadi tempat makan biasa bila keluar..kalau x kebandar pun, perpustakaan la jadi mangsa..mmg xabis satu hari kalau bercerita and bercakap..masing2 ada citer,ad tukang sampuk,ada tukang lawak, ada tukang tokok tambah..sampaikan 1 cerita tu nk habiskan 1jam..pdahal xde apa2 pun..tu yang buat aku selesa dengan diaorg..1 kepala..gila2..miss them alot.. Hari khamis tu aku dah pegi jumpa salah seorang nye,lepak2 sambil tgk dbsk..xsabar nak tnggu semua balik n jumpa lagi, pegi bercuti ke bermalam sehari 2 kat resort..harap hbungan ni akan till the end lah..hope we keep the faith each other.. aku,t-hah,miera,yanie,nurul,saparah......lain kali la post gambar..

Ni antara rahsia persahabatan kekal sepanjang hayat,yang aku baca dari majalah comel kegemaran aku, dara.com..

1- JANGAN LEMPAR PENGHINAAN
Jangan memperlekehkan,merendahkan sahabat dalam apa jua bentuk samaada peribadi,bentuk fizikal,keadaan sosial dan sebainya. Ini menimbulkan perasaan sakit hati antara satu sama lain..

2-JANGAN BUAT PERBANDINGAN
Jangan membandingkan kebaikan,jasa atau penampilan rakan dengan seseorang yang lain sehingga sahabat merasa rendah diri dan tidak berharga.

3-JANGAN ROSAKKAN KEBAHAGIANNYA
Apabila sahabat sedang gembira, bergembiralah dengannya. Jangan rosakkan kegembiraanya dengan melakukan perkara yang tidak disukainya..


4-JANGAN UNGKIT KISAH LALU
Setiap orang mempunyai rahsia dan masa lalu samada baik atau buruk. Jangan cuba untuk mengungkit atau menceritakan kisah silam sahabat.


5-JANGAN KETAWAKAN SAHABAT
Jangan ketawakan sahabat dengan kegagalanya atau kekurangan pada dirinya. Ini juga akan mengundang sakit hati sahabat..

Jika diikutkan masih banyak lagi tips2 bersahabat,termasuk menurut islam dan apa yang ada didalam hadis nabi dan al-quran.. Tapi aku belum cukup pengisian lagi untuk mengupas semua itu..biarkan dahulu aku mengembara mencari ilmu.. tapi apa yang penting didalam berkwan ialah percaya,bagi sokongan,menegur jika kawan buat kesalahan dan yang paling penting berdoa untuk kesejahteraan sahabat dan kejayaan bersama-sama..sambung lagi tajuk ini di lain entry..

FRIENDS..(preview)




Thursday, May 13, 2010

LUPA..LUPA..LUPA..

Bismillahirrahmanirahim..
Salam semua..salam 1 Malaysia..
  Asalnya entry kali ni bukan tajuk ni aku nak tulis...but ari ni aku pun xtahu kenapa dengan aku, LUPA password nak login blog nie..hu3..padahal semalam baru buka..nak kata sibuk banyk benda nak buat xjuga,sibuk mend.load je lah.. yang heran kalau sekalu xpe jugak,ni 2 kali dalam masa xsampai 24jam.. tadi petang dalam pukul4.30,nk masuk blog xboleh,trpaksa buat lagi..pas2 mlam ni pun xingat jugak..xtahu la maybe masalah sistem ke..he2...salahkan sistem pulak..jadi alang2 tu aku nak kongsi petua supaya dikuatkan ingatan..aku search dalam internet jelah nie..as pedoman for me gak lah..

Biasanya kalau untuk menguatkan ingatan,makanan lah yang memainkan peranan penting,kat bawah ni antara makanan yang mampu menguatkan daya ingtan..tapi segalanya dengan izin Allah,kita hanya mampu berusaha.


MADU LEBAH
madu lebah ni mmg popular yang mana dikenali sebagai makanan yang mampu menguatkan ingtan, sejak zaman Rasulullah lagi, dan terdapat banyak hadis2 Rasulullah yang menggalakkan kita minum madu,antaranya ialah  Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu”..







HALIA
yang ni actually aku pun baru tahu halia dapat bantu kuatkan ingtan jugak..apa rasionalnya juga aku xpasti kenapa halia ni termasuk jugak. apa yang aku tahu halia mengandungi banyak antioksidan.kalau ada sape2 tahu sebab musabab dia boleh la share2..sharing is caring kan..ha3.. kepada yang xkenal halia,ni dia gambar halia ye..digunakan juga dlam masakan,buat masak ayam halia pun best jugak..


BUAH BADAM
buah  badam ni pun termasuk dalam kekacang kan??jenis2 kekacang ni pun boleh kuatkan ingtan. buah badam jugak boleh jugak mencatikkan kulit..hmm..yeke..






SUSU
seterusnya susu..ini juga adalah sunnah Rasulullah,yang mana susu merupakan minuman kegemaran Rasulullah.sesungguhnya apa jua kegemaran dan sunnah dari rasulullah ada hikmahnya dan patut kita turuti.









AIR ZAM ZAM
air zam zam ni ibarat raja segala air,air yang bermukjizat lagi suci, tidak pernah kering, begitu hebat kuasa Allah. Ini buka hanya cakap kosong,tapi ujian saintifik juga dah membuktikannya. Bukan sekadar untuk menguatkan ingatan,tapi boleh juga membantu menyihatkan tubuh juga mengkabulkan hajat seseorang. ini terdapat dalam hadis Rasulullah "Air Zam Zam itu mengikut apa yang diniatkan oleh peminum"..



KISMIS
kismis juga tidak boleh dinafikan. inilah makanan yang paling popular menjelang peperiksaan,hantar rumah ustaz la untuk baca2..juga khasiat kismis seperti hadis Rasulullah,Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian” kesimpulannya kismis mampu menghilangkan pelbagai penyakit dan menyihatkan tubuh disamping menguatkan daya ingatan.



KURMA
kurma juga sama dan khasiatnya lebih kurang dengan kismis..walaupun bukan bulan puasa,sepatutnya kismis perlu ada sentiasa dirumah dan menjadi makanan kita. aku ada terbaca hadis nabi yang mana Rasulullah bersabda “Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat”.




 IKAN TUNA
kalau tuna ni aku kurang arif.yang aku tahu tuna kaya dengan omega,sama dengan telur. tapi serius betul,ni first time aku tengok ikan tuna yang asli.ha3..sebelum ni tengok yang dalam tin jadi sardin tu je..






TEMPE
inilah dia makanan kegemaran aku.mula belajar makan temper baru je,awal tahun ni,tiba2 kat kafe kampus jual lauk tempe..mma aku suka,dia berasaskan soya..best..rupanya boleh ingatkan daya ingatan.. erk..tapi aku...he3





AIR SOYA
ini pun aku suka..adik beradik tempe..ibu dia kacang soya..ni dia khasiat soya..Khasiat protein kacang soya dapat disamakan dengan dua kali protein daging, empat kali telur, empat kali gandum, lima atau enam kali roti dan dua belas kali susu. Hasil kajian juga mendapati protein kacang soya bukan sahaja tinggi, tetapi baik dari segi kualitinya. Kacang soya dapat membantu keperluan wanita, di antaranya adalah, kacang soya membantu perkembangan otak, mempertingkatkan kadar metabolisme badan seterusnya serat yang terkandung di dalamnya membantu mengawal berat badan. Ia juga baik untuk mencegah gejala ‘hot flashes’ sebelum menapous dan membantu mencegah kanser serta anemia.



Itu hanyalah sebahagaian drpd makanan yg boleh meningkatkan daya ingatan.Selain itu tidur yang cukup juga penting untuk merehatkan minda kita..

Tapi apa yang paling penting ialah mengingati Allah SWT selalu. Daya ingatan akan bertambah kukuh sekiranya tidak sesaat pun kita lupa kpd-NYA. Amalan berpuasa sunat juga baik kerana puasa juga boleh menajamkan minda. Berdoa juga penting agar Allah menajamkan fikiran kita terutamanya dalam menuntut ilmu Allah.. Dibawah ni adalah zikir yang boleh diamalkan untuk menguatkan ingatan:

1) Ya Rahman (Maha Pemurah) 100x selepas solat fardhu.

2) Ya Hakim (Maha Bijaksana) 300x setiap hari

Wallahualam..segalanya bergantung pada Allah...yan pentinh kita berusaha dan ikhtiar juga berdoa..

Tuesday, May 11, 2010

MY SUPERHERO!!!

     Salam semua.. ni nak citer n prkenal superhero aku..yang mmg aku gila2 kan..minat n sayang giler kat diaorg..mmg crazy love la..biar la org nak cakap apa pun..yang penting aku tahu batasnya...
superhero aku ialah...not batman,sebab aku aku dah tnggal kat kg y bernama keluang,so kelawar n keluamg sama la..he3..bukan jugak superman..ultraman tu superhero adik aku,aki tumpang tengok je.. cicakman lagi la tidak..spiderman pun x..spider kat umah ni pun banyak..so siapa superhero aku????jeng..jeng..jeng..
inilah dia BEST ASIA GROUP.. DONG BANG SHIN KI(nama koreanya) TOHOSHINKI(nama jepunnya) TVXQ(nama asia n china)..ha3..inilah dia..5 jejaka yang berjaya mencuri hati aku.. korang kenal x?? mesti ramai yang kenal.. xkenal?? isy3...jom aku perkenalkan sorang2..

  Mempersembahkan kepada anda...

MICKY YooChun

Stage Name:Micky YooChun
Real Name: Park Yoo Chun(박유천)Birthdate: June 4, 1986
Birthplace: Seoul
Height: 180 cm
Weight: 60 kg
Blood Type: O
Hobbies: Composing music/lyrics/rap, piano,RCcar driving.
Specialty: Singing, composing
Position: Middle low vocal
Education: Kyunghee University

   
HERO JaeJoong

Stage Name: YoungWoong JaeJoong(영웅재중 or 英雄在中)
Real Name: Kim Jae Joong (김재중)
Birthdate: January 26, 1986
Birthplace: Chungnam
Height: 180 cm
Weight: 63 kg
Blood Type: O
Hobbies: Playing computer games, listening to music, playing the piano, composing, cooking
Specialty: Singing
Position: Main vocal 
 
 
       
MAX ChangMin

Stage Name:ChoiKang ChangMin
Real Name: Shim Chang Min(심창민)
Birthdate: February 18, 1988
Birthplace: Seoul
Height: 186 cm
Weight: 61 kg
Blood Type: B
Hobbies: Music, singing, eating
Specialty: Singing, dancing
Position: High vocal
Education: Kyunghee University


      
U-KNOW YunHo

Stage Name:U-know YunHo
Real Name: Jung Yun Ho(정윤호)
Birthdate: February 6, 1986
Birthplace: GwangJu
Height: 184 cm
Weight: 66 kg
Blood Type: A
Hobbies: Music, reading, playing sports, composing music
Specialty: Dancing
Position: Bass Vocal
Education: Myongji University

 
       
XIAH JunSu

Stage Name:Xiah JunSu
Real Name: Kim Jun Su(김준수)
Birthdate: December 15, 1986, though his parents registered him on January 1, 1987
Birthplace: Gyeonggi
Height: 178 cm
Weight: 63 kg
Blood Type: B
Hobbies: Piano, soccer
Specialty: Singing, dancing
Position: Middle high vocal
Education: Myongji University

ok..itulah my superhero..my beloved oppa from korea..hiburanku..tapi apapun walau segila mana pun aku kat diaorg,tapi aku selalu harap n berdoa agar jangn dipesongkan diri n hati aku..moga ditetapkan iman dan hati pada Allah yang satu..ini cuma hiburan diatas dunia yang sementara ini.. yang penting aku sentiasa letakkan Allah,Nabi Muhammad, ibubapa,keluarga,rakan2,saudara seislam yang teratas.. insyaAllah..
tapi mmg DBSK ni favourite artist 4 me..lain kali aku tulis lebih lanjut dari pasal diaorg..


alam maya

Salam..ni bukan nak citer drama adamya tu ye.ni aku nak shared pendapat yang mana aku just baca dari surat khabar..tajuk dia DOSA DALAM FACEBOOK.. tp bgi aku bukan just facebook,tp semua la lman web sosial yang ada sekarang ni such as facebook,friendster,myspace,twitter n so on la.. aku pun bukan kenal semuanya..aktif dalam facebook je..

Sebenarnya tiada salahnya n dosanya laman wen sosial ni or blogging sekalipun,tapi cara kita menggunakannya tu yang membezakan dapat pahala,dapat dosa atau xdapat apa2.. aku pun bimbang jugak adakah aku menggunakan laman wen sosial ni secara betul..jangan jatuh kepada hukum berdosa dah la.. Nauzubillah..

Ni antara perkara yang menyebabkan dosa dalam penggunaan laman web sosial ni..terlebih dahulu aku nak bagtau aku just shared apa yang aku baca dalam surat khabar metro ahad 9 mei 2010 lam ruangn ekpresi-an-Nur bersaman pensyarah Perbankan n Kewangan Islam UIA, Zaharuddin Abd Rahman.. detail aku bagi ni..

1)Mendedahkan keaiban suami atau isteri
   diaorang ni seperti meluahkan perasaan kecewa,sedih atau benci kat pasanagn masing2.. contohnya kalau bergaduh terus tulis kat status,ataupun apa jua kehendak yang xdapat pasangan penuhi luah kat status web sosial tu. Dari status tu pulak timbul banyak respon n komen2 dari kawan. Itu seperti membuka pekung didada sendiri sedangkan perihal rumahtangga tidak boleh diceritakan sewenangnya. Segala masalah perlu rujuk pada ustaz,ustazah, atau kaunselor rumahtangga yang mana dilakukan secara tertutup.

2)Terlebih gambar
   terjadinya dosa bila ramai yang memuji kecantikkan seseorang itu dan ini dikhususkan pada wanita. lebih  nenghairankan lagi ada yang telah bersuami dan suami seperti redha dengan perbuatan isteri itu,dan lelaki di luar sana yang melihat gambar itu memberi pujian malah bergurau senda serta membuat lamaran nafsu.

3)Penyamaran
   Ada lelaki menyamar sebagai wanita untuk mendapatkan maklumat wanita yang dikehendakinya. ini kerana ada sesetengah wanita mengunci gambarnya dan hanya rakan perempuan atau yang dikenali sahaja boleh akses pada gmbar tersebut,jadi apabila menyamar sebagai wanita ini membolehkannya mengakses gambar wanita tersebut

4)Muat turun gambar untuk simpanan dan tatapan
   Ada juga lelaki yang menyimpan dam memuat turun gambar wanita2 sebagai koleksi peribadinya. Terlalu banyak gambar wanita cantik dan jelita di dalam akaun web sosial,dan mereka boleh memilih mana2 gambar yang dingini. Dan wanita ini pula lebih ghairah menjaja gambar mereka untuk mendaptkan pujian. Ini juga boleh menjadikan kekecohan dalam rumahtangga jika gambar anda disimpan oleh lelaki yang telah beisteri.

5)Tandakan gambar tanpa izin dan gambar silam yang membuka aurat
    Tnda gambar atau tag ini dilakukan untuk meluaskan penyebaran gambar..yang mana menjadi dosa ialah:
    a-sebahagian gambar terbabit mungkin gambar silam sewaktu salah seorang didalam gambar itu tidak menutup aurat,tapi kini dia sudah menutup aurat,jadi penyebaran gambar yang tidak menutup aurat adalah haram
    b-gambar yang dimuat turun mungkin diambil didalam rumah dan aurat tidak ditutup dengan sempurna, akibat ketidak prihatian anggota keluarga yang lain,gmbar itu tersiar dan mengaibkan. Apabila seseorang yang ditanda didalam keadaan tidak menutup aurat,sepatutnya tanda itu perlu dibuang,walaupun gambar itu masih kekal,tetapi tiada sebarang pengenalan. Ini adalah tindakan paling kurang boleh dilakukan.
    c-gambar yang mengaibkan orang lain. mungkin gambarnya dalam keadaan elok,tetapi gambar rakan pula dalam keadaan terbuka aurat atau mengaibkan. Lebih memalukan jika org yang didalam keadaan mengaibkan itu sekarang adalah orang ternama,ini mencemarkan namanya.

6)Mengutuk diri sendiri dan kebaikan
   Ada pula yang sebelum ini baik,warak dan berpakain menutup aurat,tapi mengikut peredaran masa dan zaman dia telah berubah menjadi lebih moden dan aurat tidak ditutup dengan sempurna. Apabila tersiar gambar lamanya,dia seolah2 mengtuk diri sendiri kononnya itu gambar sewaktu kuno, zaman solehah, zaman suci dan sebagainya. (bagi pendapat aku,ini juga menunjukkan seolah2 memperolokkan islam). Tanpa dia sedari,dia telah mendedahkan keaiban sendiri.

Kesimpulanya laman web sosial ini boleh jadi sumber pahala jika digunakan dengan betul dan boleh jadi pemudah azab jika digunakan tanpa ilmu. Niat untuk mendekatkan ukhwan dan mencari rakan lama atau baru itu sesuatu yang bagus,tapi ini tidak boleh dihalalkan dengan sembangan mesra antara perempuan dan lelaki yang bukan mahram atau antara suami dan isteri orang.

   Jadi,ini conclusion dari aku plak,tidak salah untuk kita mencari kenalan dalam fb,fs,ms ke.. asalkan tahu batasnya,terutama pergaulan dan percakapan dengan yang bukan muhrim. Jangan terlebih2. Aku juga harap cara kita menggunakan laman web sosial ini adalah tidak mendatangkan dosa..amin.. moga2 ada yang mendatngkan kebaikan pada diri sendiri mahupun orang lain dan yang lebih hebat jika mampu mencapai redha Allah dan diberikan pahala olehNya..sekian..



  

Monday, May 10, 2010

cuti vs kerja sambilan


Assalamualaikum..
akhirnya dapat kembali menulis blog nie..]
mood dan kerajinan akan datang time sibuk..time kat kampus tngah study week nk exam,mulalah teringat nak mengarang n menulis kat blog..bila balik umah sepi n senyap je..tapi ari ni tiba2 rasa semangat nak blogging..

Actually dah 2 minggu kat umah after abis exam 26hb/4 ari tu.. aduh..xtahu apa benda nak buat kat umah..nak kerja xtahu nak kerja apa..2minngu ni just facebook, d.load citer korea,d.load my idol asia dbsk n tgk diaorg je..tu jelah kerja aku hari2.. tp buat jgak la kerja umah ni.. aku sebenarnya ada baca satu iklan kat surat khabr tentang kerja sambilan kat umah..tapi xtau la boleh caye ke x..sekrang ni kan mcm2 tipu daya..hu2.. kalu blh nk keje y duk rumah je..tp masuk income..boleh?? hehehe...
sape2 nk bagi aku keje,contact la... ^_______^

Hati Kita

Ikhlas tu payah nak sembang. Macam mana ikhlas? Betul ke ikhlas? Tahap mana ikhlas tu?  Entah lah. Selalu...aku takut dengan setiap kata2, n...