Posts

Showing posts from May, 2010

HIKMAH DI SEBALIK KEJADIAN

Image
Assalamualaikum..
sebenarnya xde apa nak tulis.. tajuk entry pun dah cukup untuk memberitahu.. saje, sebenarnya kata2 ni mmg dah jadi trademark aku.. walau apa yang berlaku baik atau buruk, gembira atau sedih semuanya dari Allah dan ada hikmahnya yang tersembunyi..ada hikmah yang terus kita dapat atau fukir, ada juga hikmah yang lambat untuk kita perolehi dan kita laluinya..ada juga hikmah yang datang tanpa kita sedari.. Allah sentiasa memberikan apa yang terbaik untuk umatnya.. orang yang diberi ujian oleh Allah,itu tandanya Allah sayang padanya.. Allah masih ingat padanya. Adat manusia, biasa lah,bila ditimpa musibah atau kegagalan baru nak ingat pada yang Maha Pencipta ini.. bukan sebelum ini tidak ingat..tp masa untuk beribadat padaNya agak terbatas..kurang memohon dariNya.. tp bersyukur la,kita masih diberi peluang oleh Allah,kita sedar kesilapan kita, kita tahu kelemahan kita berbanding dengan yang tidak ingat pada Allah..walaupun diberi kesusahan..mereka ini adalah orang2 yang…

xde pun

Image
ari ni aku bagi pagi2...eh bagi salam dulu..assalamualaikum..
28hb,dlam portal akademik tulis result final exam akan kuar..so lepas subuh aku xtdo2.. tnggu nk cek result(bukan main lagi..result bkannya tnggi)...dari kul7-4 ptg depan laptop..buka portal,tutup prtal..tapi apa yang aku cari masih tidak muncul..aku cuba lagi dan lagi.dan lagi...tp sia2 sahaja.. tiada apa2..

soalannya?? dimanakah rasionalnya pihak akedamik buat pngumuman result akan kuar 28hb tapi xkua2.. klau blom confirm sebaiknya jangan wat anncment..but aku think positive,maybe result betul phak akdmik nk kuarkan ari ni,maybe ada masalah2 yang xdpt dielakkan..mungkin la..
xbaik berprasangka buruk erk.. so..tnggu jelah..dgr kata 2,3 hari lagi..after msyuarat senat 30hb nie..

apakah motif aku letak gmbar ni..x bersangkut paut pun rasa..tp saje..gmbar cantik..ha3..
tp cam kena gak r..yng tngah bercerita tu org akademi n kat bwah2 tu student u@$...aku.. termasuk lah aku sekali..ha3..sorry u@$...gurau2 je..

HEART MIND AND SOUL-DBSK-

Image
HEART MIND AND SOUL
[Yunho]
" Furui eiga no you na koi ga dekitara ii na"
Sou itte terete wa warau kimi
Itsumo no boku to kitara shabette bakari dakedo
Sou, demo ne kon'ya wa tokubetsu sa

[Jaejoong]
Oh why... kokoro wa mata karamawari kanjite
My heart, mind and soul
Oh why... sonna ni sunda hitomi de boku wo miru no?
Nani mo ienaku naru yo

[Yoochun]
Furui eiga no you na serifu wa ienai kedo
Sou, demo ne kon'ya wa tokubetsu sa?

[Jaejoong]
oOh why... kotoba wa mata toomawari todokete
My true love to you
Oh why... sonna ni nureta hitomi de boku wo miru no?
Nani wo omotte iru n

[Changmin]
donna koi mo owari ga kuru to iu kedo
Futari no kizuna wa kono mama kienai
Don't ask me why
(Don't ask me why?) Why? (Why?) Why? (Why?) Why?

[Junsu]
Oh why... kokoro wa mata karamawari kanjite
My heart, mind and soul
Oh why... kon'ya wa boku ga mahou wo kakete ageru

[Jaejoong]
Kimi ga hitotsu mabataku tabi ni
[Junsu]
Boku wa hitotsu
[Jaejoong & Junsu]
Negai wo kanaete yuku yo
Kagay…

28 MEI??

Image
HYE...
hari ni aku dikejutkan dengan satu berita yang sungguh mngejutkan lagi mncemaskan yang mmbuatkan aku xdpt bernafas dengan tenang..yang mana bisa meluruhkan jantungku.. mnyesakkan otakku untuk memikirkan perkara itu..oh aku tidak percaya,,ia berlaku secepat ini..tidak kuduga sama sekali..sejujurnya ku ingin mngetahuinya,tp aku takut,bimbang...adakah seperti y aku hrapkan atau sebaliknya??? harap2 la sesuatu yang mmberi kgembiraan padaku..atau jika berlaku sebaliknya moga memberi pngajaran n peringatan padaku..oh..apakah itu..??

Skema ayat aku..ha3.. actually result final exam aku sem 2 akan kuar 28hb ni.. esok lusa.. ada kat portal u aku..xtahu la betul x..atau dtangguhkan..terkejut gak..biasanya lg smnggu nk masuk baru kuar..maybe ni kan sebulan aku cuti..logik la kan..xkan lecture x siap lagi tnda paper aku.. adakah lecture2 y aku kasihi itu gembira smasa menanda kertas aku??? gembira?? atau panadol n ubat magrain ditelan 10biji stiap 1 helai paper aku ditanda..ha3.. maafkan …

CUKUP RASA!!!

Image
annyongsayo..
tiba2 rasa sedih..menngis xtentu pasal je..ada pasal sbenarnya..
i miss alot dbsk...rindu sgt2..pogoshipta..xtahu la mcm mana sebenarnya aku bleh minat giler kat diaorg nie...walaupun boleh dikatakan baru je..tp macam aku dh mngenali diaorg sejak diaorg debut akhr tahun 2003..suka tgk diaorg bersama..berlima..macam family..tapi sekarng,dh jadi len.. homin... jaechunsu..ape tu...smpai trpecah 2.. ye..ye.. always keep the faith..tp aku jugak manusia biasa,ada hati n perasaan..sampai bila aku perlu simpan faith aku tu..sampai bila???? adakah brpghujung dengan baik n seperti y dharapkan..kdg2 aku rasa bosan..bosan..bosan..dengr perkataan tu.. hasilnya tiada apa2..

    Actually ayat2 aku kat atas,aku xsalahkan sesaper termasuk dbsk.. junsu,yoochun n jaejoong ada hak nk tuntut hak dia..betul..teruskan.. yunho n changmin ada alasan diaorg sndiri nape xsaman sm tu..xpelah..dah ktentuan diaorg cam tu..

   Cassiopeia pulak mmg bagus..still sokong n percaya diaorg..always keep the …

IMAN MUDA...

Image
Assalamualaikum..
tdi aku dh update blog aku...ni update lagi..
saje,xde keje..lagipun ada modal nak bercerita..
IMAN MUDA....satu program baru kat astro oasisi..
aku mmg suka n tabik la..dari duk af je memanjang..aku nga af mmg rasa dh xsehati..
xberminat..tawar hati..just tengok g2 g2 je...tp af8 minat shahir..ha3..
kira af8 mmg aku xfollow la..dtmbah dgn mmg xada kat umah masa awal2 af ari tu..
eh..tajuk iman muda,cakap af..hu2..okey2..

  Dengan adanya program iman muda ni at least ada la jugak program y bermanfaat lepas akademi al-quran..kalau nk dbndingkan nga rncangan hiburan,habis segenap stesen tv ada..aku pun layan hiburan2 ni gak..jgn kata x..cuma iman muda ni tiba2 rasa teruja nk tgk.. sejuk hati aku tgk peserta2 iman muda ni..klau tgk mamat hensem atau artis2..rasa senang,gembira kan..tp y iman muda ni punya mmg sejuk je hati tgk..xkira la hensem ke x hensem ke..bgi aku la plak,kalau dh baik,muka bersih,hati suci,mmg secara automatik trserlahlah kehenseman itu..ni pe kes c…

BOSAN KE X...

Image
SALAM...annyeongsayo...

dalam sedar x sedar, kaba x kaba, rupanya dah sebulan aku cuti n ada kat rumah..

......xde buat apa2..tdo..bgn..makan...tdo....paling pnting brtenet xpenah miss...

-----------FB----BLOGGING--------DOWNLOAD DRAMA KOREA-----DBSK-----------

Xde apa2 sumbangan aku sepanjang cuti..baki cuti tinggal sebulan 2minggu lagi....
nak kata bosan kat umah x jugak..bosan lagi kat kampus..so selagi ada masa cuti ni..kita enjoy la..
ha3...gunakan peluang sementara ada kesempatan..(betul ke x tau ni)...
tapi tiap2 hari akan sntiasa pasang azam nk buat sesuatu y berfaedah n bermanfaat... apa manfaat n faedah tu..??xtahu la..belum nmpak lagi..maybe coming soon...pe2 pun layan korea dulu... annyong....

jadi baby pun best gak..xpayah pikir apa2...buat ikut suka dia je...

hah..yang ni pun sama..ha3..hilang stress jap..he3..

eh..nape y ni interpren..salah entry..ni pakwe aku..he3..tngah kebosanan gak tu..hu3

AMALAN PENGHAPUS DOSA

Image
Salam..
hari ni aku just nak share n mmperingtkn diri sndiri gak..kdg2 kita baca saje xbrape nk lekat..so kalau baca+tulis ni maybe blh than lma skit n insyaAllah kekal ingt la..ni adalah untuk mmperingtkan diri aku la terutamanya..antara amalan penghapus dosa yang aku bca kat 1 majalah ni..





1- MENYEMPURNAKAN WUDHUK DAN BERJALAN KE MASJID     Ini diriwayatkan oleh Muslim dan Al-Tarmizi bhawasanya Rasulullah bersabda "Mahukah kalian aku tnjukkan sesuatu yang dapat mnghapuskan dosa" Mereka menjawab Ya Rasulullah. Maka jawab Rasulullah " Menyempurnakan wudhuk ketika waktu sukar dan memperbayakkan langkah ke masjid serta menunggu solat yang lain kerana itu adalah ribath"

2-SOLAT TERAWIH BULAN RAMADHAN
   Dalil Rasulullah "Siapa yang mnegakkan Ramadhan(solat terawih) dengan iman dan mengharapkan pahala Allah,maka diampunkan segala dosanya yang lalu" 

3-BERTAUBAT    Rasulullah bersabda" Sesiapa yang bertaubat sebelum terbitnya matahari dari sebelah barat,maka …

IBU OH IBU

Image
Salam...
mmg betul lah kan ibu ni segalanya..apa y mak cakap kena dengar..wlupun kita rasa diri kita n kputusan kita betul,tp kalau mak rasa xbetul..kita kena follow gak..hati ibu ni aku rasa Allah kurniakan 1 gerakan atau detik pada hati mereka untuk memilih dan mengetahui apa yang trbaik buat anak mereka..jadi dengarlah kata ibu..hormatilah n terima apa yang mereka rasakan terbaik 4 kita..
jadi yang xdengar kata mak tu..n terima balasannya...PADAN MUKA la ye..hu3.. maybe itu adalah 1 hukuman n pengjaran dari Allah.. sape org tu??? hik3...secret...annyong......

ha..ni la budaknye...sedih la tu konon...sendiri buat,sendiri tanggung la..ha3..xpe dia kuat semangat,insyaAllah..dia dah jadi somebody yang tabah skang...hu3...annyong sekali lagi..

SELAMAT HARI GURU

Image
Assalamualaikum..
walaupun terlambat sikit untuk ucap n post entry hari guru,tapi aku tetap bersemangat nak citer pasal hari guru ni. Tadi pun dah wish kat cikgu2 aku yang mna ada contact la..walaupun dah hampir 2tahun meninggalkan alam persekolahan,tapi aku tetap selalu akan ingat guru2 yang mngajar dan mendidik hinggga ke ipta ini..walaupun tiadalah sehebat n secemerlang mana,tp sekurangnya berbaloi jugak segala ajran mereka..aku memang rindu alam persekolahan dan guru2 sek rendah dan mnengah..
kat universiti pun ada pensyarah yang tugasnya sama jugak dengan guru,tapi pendekatan mereka pada pelajar berbeza..

   Jika dilihat guru sekolah rendah memang cakna,tugas mereka mmg berat,menjaga kelas, membuat jadual tugasan pelajar,jadual kelas,tugas mencatikkan kelas juga terletak dibahu guru, Ini pada zaman aku lagi sekitar akhir 90-an dan awal 2000...ini kerana murid2 tidak matang dan tidak tahu untuk menguruskan kelas..setakat membatu guru menampal hisan2,langsir dan perlatan lain. Jamu…

FRIENDS..KAWAN..صديقة

Image
Bismillahirahmanirahim..Assalamualaikum w.r.t..
Sebenarnya semalam nak post tajuk friends,pas2 tiba2 rasa malas nak menaip,so bila sifat malas tu datang,xleh buat apa2..tu pasal just post gambar..as preview..

   Tiba2 rasa nak tulis pasal kawan ni bcoz aku rindu kat kawan2 aku,geng sekolah menengah aku,dari tingkt1-5..mmg group the best la bagi aku..bila dah masuk alam pengajian tinggi ni,masing2 terpisah, ada ke utara,selatan,timur..tapi kekuatan kitaorang ialah,xpernah lupa each other..pantang ada cuti wajib 'dating'..dari pagi smpai petang..g shopping2.. KFC jadi tempat makan biasa bila keluar..kalau x kebandar pun, perpustakaan la jadi mangsa..mmg xabis satu hari kalau bercerita and bercakap..masing2 ada citer,ad tukang sampuk,ada tukang lawak, ada tukang tokok tambah..sampaikan 1 cerita tu nk habiskan 1jam..pdahal xde apa2 pun..tu yang buat aku selesa dengan diaorg..1 kepala..gila2..miss them alot.. Hari khamis tu aku dah pegi jumpa salah seorang nye,lepak2 sambil tgk dbs…

FRIENDS..(preview)

Image

LUPA..LUPA..LUPA..

Image
Bismillahirrahmanirahim..
Salam semua..salam 1 Malaysia..
  Asalnya entry kali ni bukan tajuk ni aku nak tulis...but ari ni aku pun xtahu kenapa dengan aku, LUPA password nak login blog nie..hu3..padahal semalam baru buka..nak kata sibuk banyk benda nak buat xjuga,sibuk mend.load je lah.. yang heran kalau sekalu xpe jugak,ni 2 kali dalam masa xsampai 24jam.. tadi petang dalam pukul4.30,nk masuk blog xboleh,trpaksa buat lagi..pas2 mlam ni pun xingat jugak..xtahu la maybe masalah sistem ke..he2...salahkan sistem pulak..jadi alang2 tu aku nak kongsi petua supaya dikuatkan ingatan..aku search dalam internet jelah nie..as pedoman for me gak lah..

Biasanya kalau untuk menguatkan ingatan,makanan lah yang memainkan peranan penting,kat bawah ni antara makanan yang mampu menguatkan daya ingtan..tapi segalanya dengan izin Allah,kita hanya mampu berusaha.


MADU LEBAH
madu lebah ni mmg popular yang mana dikenali sebagai makanan yang mampu menguatkan ingtan, sejak zaman Rasulullah lagi, dan terdapat b…

MY SUPERHERO!!!

Image
Salam semua.. ni nak citer n prkenal superhero aku..yang mmg aku gila2 kan..minat n sayang giler kat diaorg..mmg crazy love la..biar la org nak cakap apa pun..yang penting aku tahu batasnya...
superhero aku ialah...not batman,sebab aku aku dah tnggal kat kg y bernama keluang,so kelawar n keluamg sama la..he3..bukan jugak superman..ultraman tu superhero adik aku,aki tumpang tengok je.. cicakman lagi la tidak..spiderman pun x..spider kat umah ni pun banyak..so siapa superhero aku????jeng..jeng..jeng..
inilah dia BEST ASIA GROUP.. DONG BANG SHIN KI(nama koreanya) TOHOSHINKI(nama jepunnya) TVXQ(nama asia n china)..ha3..inilah dia..5 jejaka yang berjaya mencuri hati aku.. korang kenal x?? mesti ramai yang kenal.. xkenal?? isy3...jom aku perkenalkan sorang2..

  Mempersembahkan kepada anda...

MICKY YooChun

Stage Name:Micky YooChun
Real Name: Park Yoo Chun(박유천)Birthdate: June 4, 1986
Birthplace: Seoul
Height: 180 cm
Weight: 60 kg
Blood Type: O
Hobbies: Composing music/lyrics/rap, piano,RCcar dri…

alam maya

Image
Salam..ni bukan nak citer drama adamya tu ye.ni aku nak shared pendapat yang mana aku just baca dari surat khabar..tajuk dia DOSA DALAM FACEBOOK.. tp bgi aku bukan just facebook,tp semua la lman web sosial yang ada sekarang ni such as facebook,friendster,myspace,twitter n so on la.. aku pun bukan kenal semuanya..aktif dalam facebook je..

Sebenarnya tiada salahnya n dosanya laman wen sosial ni or blogging sekalipun,tapi cara kita menggunakannya tu yang membezakan dapat pahala,dapat dosa atau xdapat apa2.. aku pun bimbang jugak adakah aku menggunakan laman wen sosial ni secara betul..jangan jatuh kepada hukum berdosa dah la.. Nauzubillah..

Ni antara perkara yang menyebabkan dosa dalam penggunaan laman web sosial ni..terlebih dahulu aku nak bagtau aku just shared apa yang aku baca dalam surat khabar metro ahad 9 mei 2010 lam ruangn ekpresi-an-Nur bersaman pensyarah Perbankan n Kewangan Islam UIA, Zaharuddin Abd Rahman.. detail aku bagi ni..

1)Mendedahkan keaiban suami atau isteri
diaorang …

cuti vs kerja sambilan

Image
Assalamualaikum..
akhirnya dapat kembali menulis blog nie..]
mood dan kerajinan akan datang time sibuk..time kat kampus tngah study week nk exam,mulalah teringat nak mengarang n menulis kat blog..bila balik umah sepi n senyap je..tapi ari ni tiba2 rasa semangat nak blogging..

Actually dah 2 minggu kat umah after abis exam 26hb/4 ari tu.. aduh..xtahu apa benda nak buat kat umah..nak kerja xtahu nak kerja apa..2minngu ni just facebook, d.load citer korea,d.load my idol asia dbsk n tgk diaorg je..tu jelah kerja aku hari2.. tp buat jgak la kerja umah ni.. aku sebenarnya ada baca satu iklan kat surat khabr tentang kerja sambilan kat umah..tapi xtau la boleh caye ke x..sekrang ni kan mcm2 tipu daya..hu2.. kalu blh nk keje y duk rumah je..tp masuk income..boleh?? hehehe...
sape2 nk bagi aku keje,contact la... ^_______^