Posts

Showing posts from July, 2012

Selera Ramadhan

bulan Ramadhan..puasa..memang bulan menguji banyak perkara..
kena tahan macam2 benda..
nk dengar lagu korea pun agak2 je rasa.. hahaha.. tapi dengar jugak la kan..>_<

tapi..sejak 2,3 tahun ni.. selera mengidam teringin nafsu makan di bulan ramadhan dah makin berkurang untuk aku.. esp untuk tahun ni..
biasa zaman budak2..remaja, berbuka ni nak makan cendol,nak kuih ketayap,nak ikan bakar,daging bakar,ayam golek, itik golek, lembu golek.. macam2 jugak la request untuk mak masak atau belikan..
tapi sekarang ni, ya, aku memang suka makan..tapi untuk puasa kali ni,. tak teringin nak makan apa2... sekarang ni pun,tertanya2 juga diri sendiri, aku nak makan apa?apa yang aku terliur?? apa?? no...tak tahu..tak ada.. untuk setakat ni la.. tak tahu la kan,kot2 esok teringin apa2 pulak..hati manusia mudah berubah..tapi sepanjang 8hari berpuasa termasuk hari ni, xde la lagi craving gila2..dan bukanlah jugak mati selera terus..setakat tengok tu,macam tengok air kelapa,sedapnyaa...tapi tak ras…

Ramadhan- Projek Masak2

Image
Semalam..1st day puasa..
biasa la kan.. puasa,makanan tidak dapat dipisahkan..
kadang2 bukan nak makan sangat pun..tapi menjadi kebiasaan,adat pulak kena ada makanan tambahan yang lain..macam kuih muih,puding ke..
semalam..adik aku nak buat onde-onde atau gula melaka..
plus buat Puteri Mandi sekali..sebab adunan dia sama saja..











lepas tu..kat bawah buat puteri mandi pulak.. sama sahaja adunan dia.. cumanya, kalau onde2, bulat2 kan dan letak gula melaka kat dalam.. tapi puteri mandi, just bulatkan and penyet sikit,terus masukkan dalam air yang mendidih tu.. kat bawah nak buat mandian dia..hehehe...



saja..berkongsi aktiviti dan resepi.. bukan lah resepi sangat..sebab buat pun tanpa ada sukatan yang khas..just resepi ibu2,nenek2.. yang dah mahir..dan ajar kita dengan teknik dia jelah..campak2 dan main rasa agak... kalau nak resepi yang betul2, sila dapatkan dekat blog masakan..  ^__^ selamat berbuka!!!

Ramadhan 1 - Tahun ni lebih best

Image
Assalamualaikum..salam 1 Ramadhan~~~

Lebih best? apa yang lebih best??
Puasa tahun ni lebih best dan tenang untuk aku...
ya...setiap tahun Ramadhan sama sahaja, apa yang kita diperintahkan untuk lakukan adalah sama sahaja..begitu juga dengan ganjaran pahala dan lain2.. tetap sama setiap tahun...

Tapi..yang lainnya adalah suasana.. ^__^
setelah lama tak dapat berpuasa dirumah..
akhirnya tahun insyaAllah sepanjang 29/30 hari Ramadhan, akan ku lalui dirumahku syurgaku ini...
tiada apa yang lebih menyeronokkan..
bazar ramadhan,kat mana2 pun ada..lauk pauk best pun kat mana2 ada juga..
terawih pun sama..
tapi.....suasana di rumah sendiri,kampung sendiri..masakan dari ibu sendiri tak akan dapat cari kat mana2 ^__^

Kalau tahun lepas, rasanya untuk 1st day puasa, aku sempat bersahur sahaja..
lepas bersahur,pagi tu..terus terbang naik bas balik U.. sedih..sedih.. mungkin bagi orang lain tak ada apa2.. relax je..angkat beg naik bas balik u.. berbuka dengan kawan2, p bazar... tapi aku lain.. nak…

Salam Ramadhan ~~^^~~

Image
Assalamualaikum~~~

Salam Ramadhan untuk semua muslim..
insyaAllah, esok sabtu 20/7/2012 bersamaan 1 Ramadhan 1433 hijrah.
apa yang diharapkan, moga2 Ramadhan kali ni kita dapat lakukan yang terbaik..
seperti yang kita tahu.. Ramadhan, bulan penuh kemuliaan, penuh keberkatan..
bulan yang Allah tawarkan pelbagai  peluang untuk rebut..
ganjarannya?? diakhirat kelak kita akan dapat..atau mungkin di dunia juga Allah akan bagi untuk kita.. yang penting, ikhlaskan hati berpuasa, meninggalkan laranganNya, melakukan suruhanNya, mengikut sunnah Rasulullah S.A.W, perbanyakkan amalan sunat.. insyaAllah akan mendapat ganjaran yang besar dariNya.. dan yang penting juga, dari keikhlasan itu, adalah untuk mendapat redhaNya.. dalam apa jua yang kita buat,dan untuk siapa jua kita lakukan, yang paling penting adalah untuk mendapat keredhaan daripada orang itu kan?? baru kita dapat apa yang kita nak dengan berkat....
sama2 lah kita meningkatkan apa yang patut kita tingkatkan..dan kurangkan apa yang patut…

Chocolate Chip's Cookies

Image
Assalamualaikum.. ^^

Lagi 4hari nak puasa...
Moga kita semua dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan untuk bertemu dengan Ramadhan lagi.. bulan yang penuh keberkatan dan kemuliaan.. amin..

Semalam aku ada try buat cookies coklat chip..
sebelum ni selalu buat cornflake cookies je..
kali ni nak try dulu sebelum buat untuk raya..
takut buat bulan puasa nanti and then tak jadi, aku akn stress..hehe..
kalau buat sekarang,blh la nak kenalpasti kesilapan2 dulu..
Dan..cookies semalam..alhamdulilah,ada la bentuk cookies coklat chip tu..haha..
rasa pun ada kot..tapi tidak lah sesedap otai or famos amos tu..
untuk permulaan,rasaya okey~~~~!!!!



resepi dia... senang sahaja.. xsampai 20minit pun nak buat.. yang lamanya proses membakor.. aku ni jenis yang simple2 je..tak suka benda terlalu skema and rumit.. jadinya, aku masak apa saja dengan kaedah yang tidak merumitkan diri sendiri.. (padahal yang utamanya,kau malas kan???) kekeke... sukatan semua aku guna pakai cawan je.. resepi ni sama dengan r…

HOT & SPICY

Image
siapa suka makan pedas macam aku?? >__<
kalau makan tak ada kepedasan..memang tak dapat nikmat makan..

minggu lepas je..aku try 2 resepi yang berasap..
buat maggi yang pedas gila..(tp rasa mcm nak pedas lagi la)..

dalam tu..semua jenis cili aku letak.. dahlah guna mamee kari berapi yang extra pedas tu(plastik warna hitam).. kat dalam, tambah dalm 7,8biji cili padi.. tambah lagi cili benggala separuh.. hahahaha.. memang nikmat makan..tak boleh digambarkn denga kata2... try la yea..


Yang ke2- Sambal Tauhu&Tempe Black pepper..
ni lagi best...!!! letak black pepper lagi rasa pedas..pedas lada hitam kan best..pedas+panas.. tumis bawang+lada merah+cili padi 4,5 biji yang dah dikisar tu..sampai masak.. pas2, tempe n tauhu tu aku bakar dulu.. perap tauhu+tempe dengan lada hitam+garam+limau.. lepas tu bakar dalam 15minit.. kenapa bakar dulu?? sebab kalau tak nak goreng,nak kurangkan minyak and kalori..haha.. dan aku sebab aku tak masukkan teru benda2 tu,biar mereneh dalam sambal yang…

Saseng

Image
Dulu time news JYJ and Saseng trsebar..
ramai yang hentam kot..cakap macam2..
that's not right..walau apapun tetap fans..kena layan..
tapi.. haters tetap haters..
sehingga trjadi pada artis yang diaorg minat,baru nak kecoh..
tahu kan sekarang apa perasaan Jaechun's Fans masa tu??
that's we called karma~~ >_<



"The Shocking Brutality Of JYJ Yoochun's "Sasaeng" Fans

The Shocking Brutality Of JYJ Yoochun's "Sasaeng" Fans. Sasaeng fans are often described as obsessive fans that follow their idol stars around constantly and who try to dig into every aspect of their lives, even to the obnoxious point of stalking.

On July 10th, a picture of Yoochun's daily life was posted onto an online community board with the caption, "Sasaeng fan of Park Yoochun installs CCTV camera in his parking lot."

In the screenshot picture, one can find Park Yoochun hiding behind walls to check if there are any sasaeng fans before getting the courage to fin…

Emir Jihan

Image
siapakah Emir Jihan??? BF aku? kekasih gelap?? hurmm..boleh dikatakan begitu lah.. ^^ tapi........ Emir Jihan tidak wujud dalam dunia nyata nie.. macam mana tu.. hahahahaha...
okey2... siapa yang baca novel Tuan Rumah Pembantu Rumah karya Orkid Edyliyne.. nama hero dalam novel tu Emir Jihan.. tapi.....walaupun Emir Jihan tak wujud dalam dunia nyta nie.. tapi.....jasad dia tetap ada.. hahahahahaha.pening kan...
ni la dia Emir Jihan!!!!!














tadaaaa....










ini lah Emir Jihan yang digambarkan oleh penulis tu.. kalau yang baca mesti tahu kan.. agak familiar perkataan nie.. "Xiah Celup".. sebab... muka Emir tu sama dengan Xiah Junsu(Kim Junsu)- DBSK/JYJ..  Heroin dalam novel tu Intan Asha Areen,memang fan Junsu (act penulis dia la kan fan Junsu..hehe).. so, bila tengok muka Emir tu,terus dia panggil Xiah Celup..
Kenapa pic diatas aku gambarkan as Emir Jihan?kenapa bukan pic2 Junsu yang lain? sebab....Emir tu as Doktor (Doktor kanak2.. hehe..comel jee).. tiba2 bila tengok pic kat atas n…

Kim Kyung Tak Vs Lee Gak

Image
tak ada pape..saje mau post pic y dh brzaman ni (zaman Joseon).. hahahahahahaha..

that's Kyung Tak and Lee Gak.. Officer Guard and Crown Prince.. gambar ni JJ yang tweet,minggu lepas xsilap..gelak golek2 aku tgk.. 2 cerita yang bebeza..2 watak yang berbeza..2 stesen tv yang berbeza.. tapi dorang jumpa di set penggambaran yang sama(w/pun just statue).. JJ tweet kt bwah pic tu.. "Leegak, where's Park Yoochun??" (Yoochun dah habis film drama Rooftop Prince.. and Jaejoong tengah film drama Dr Jin..)

Actually nak citer.. kat Korea ni..dorang ada satu perkampungan.. kampung yang berlatar belakang kan zaman dulu2.. so,kat c2 lah dorang akan buat penggambaran untuk drama2 gnie.. sebab tu memang nampak real sangat bila tgk citer y zaman2 dulu..
Nama perkampungan tu adalah.... Korean Folk Village.. "The Korean Folk Village is home to numerous collections of
Korean cultural artifacts, providing an opportunity for Korean children to
experience and learn the culture of their a…