Tuesday, September 20, 2016

W - Two World

Sape tengok cerita ni?
K-Drama, tajuknya W (Two Worlds).

Cerita ni baru tamat minggu lepas. dan aku baru habis tengok semalam last episod tu. Dan rasa nak review drama ni berdasarkan feeling aku. Feeling yang tak sama macam orang lain. haha.

sebelum tu, sinopsi cerita ni lebih kurangnya ialah kehidupan dalam dunia yang kita hidup ni lah, dengan dunia komik. Yes, dalam komik.
Ayah kepada watak utama, seorang pelukis komik. Dia buat cerita mengenai seorang pemuda, watak utama iaitu Hero lah kiranya as Kang Chul. Cerita dalam komik tu bermula bila ibu, bapa, adik2 si Kang Chul ni mati di tembak.
Dan ada watak villain lain yang put blame on Kang Chul. Sebab tak jumpa pembunuh. Memang tak jumpa sebab pelukis komik tu tak letak siapa pembunuh tu. Tiada muka. Sebab dia just buat cam tu, untuk jadikan watak Kang Chul sebagai seorang yang kuat. Yang boleh jadinya cerita, bila heroin (Anak kepada pelukis tu), boleh pulak dia masuk dalam dunia komik tu dan selamatkan hero si Kang Chul tu tiap kali ayah dia nak matikan watak Kang Chul.
tu jelah yang aku boleh cerita kot. Malas nak menaip cerita detail pulak sebab tak ada mood.

Sebab..endingnya bagi aku tak sampai di hati aku. Kisah cintanya juga tak sampai menusuk kalbu aku. Mula-mula excited tengok. rasa lain dari yang lain. ok lah, not bad sebenarnya cerita ni. nama pun drama, dan khayalan. Tak ada logik kan macam mna dunia komik watak-wataknya boleh hidup kan. Nama pun drama, sape kesah. Aku ok je dengan cerita tak logik ni. Tapi untuk W ni, aku expect lebih sikit sebab ceritanya lain dari yang lain.

Endingnya hero dalam komik boleh bersama dengan heroin, sementara bapak heroin ni masuk dalam dunia komik tu dan menghilang. Tak boleh nak terima rasanya ending tu. Ramai jugak yang suka sebab hero-heroin boleh bersama kan. yelah, memang la aku pun kalau boleh nak gitu lah. Hero dan heroin patut bersama. Tapi kenapa perlu korbankan di bapaknya??? kenapa?? ayah kot. dia manusia hidup. Bukan watak dalam komik. Emo kan?hahaha.. kadang-kadang aku rasa tak suka jugak, bila heroin terlalu obses dengan cinta dia pada watak komik tu.Kartun.

Apa nak buat. nama pun drama. Dari awal pun cerita tak logik. So endingnya pun boleh jadi tak logik jugak. just aku kecewa tu la, how ayah dia boleh masuk dalam duni komik tu dan mati gitu. bukannya ayahnya jahat. owh, bapak dia tu yang berlakon watak selfish dalam Train to Busan. sampai ke jadi zombie tetap nak ke Busan. hahaha. k lah. itu aje nak meluahkan. banyak lagi drama aku nak tengok ni. byee.

Hasil carian imej untuk w two worls

Wednesday, September 7, 2016

Kita pilih apa yang kita nak

.
2 days ni aku log out Fb, Instagram. Tak bukak, biar noti pun tak naik, so that aku tak perlu buka. Sebab aku ni, bukak nak tengok noti untuk aku je, pastu mula la, setengah tak sudah. Scroll wall, baca itu ini yang kadang2 tu benda tu tak de bagi faedah. Tak berniat nak baca pun, tapi terrbaca juga sebab godaan tengok headline, gambar, kuasa viral. Huh.

Whatsapp tu tak masalah sangat, sebab mesej untuk kita dalam tu, dan tak beban mana pun sebenarnya. Melainkan naik noti daripada group2 dropship yang aku join. Urusan jual beli, kelas niaga..biasa lah, tak ganggu sangat pun untuk aku.

Aku decide malas dah nak habiskan masa di FB baca kisah viral orang. Masuk Instagram stalk ntah sape sape. Kadang2 memang tak berniat pun nak tengok dia tu. Tapi bila lalu update dia, eh tetiba la kalau terrmenarik g bukak profilenya dan scroll tengok update dia dari 3,4 tahun lepas. Tak gila namanya.

Dan rasa tenang sangat 2 hari ni. Aku bukak, baca, tengok apa yang aku nak je. Aku google apa-apa lah yang aku suka, baca blog travel, masak, tips kurus.haha. bukak you tube tengok kdrama, tengok my boys yang lama aku abaikan itu JYJ esp my Yoochun. Best la wei. Cuba try. Aku challenge korang no fb, no insta, no twitter. Rasa macam, sangatt lah ada life. Dah lama tak rasa macam ni. Sebelum ni rasa tertanya2 jugak, sape aku ni? Aku buat apa ni? Aku kerja apa ni?..haha.

Aku buat ni sebab utamanya aku malas nak baca cerita orang, malas nak ambil tahu orang lain makan apa. Maksud aku orang lain tu, orang yang aku tak kenal, dan aku tak nak ambik tahu. Kalau orang aku nak peduli, tak de masalah. Nak tahu boleh mesej, ora buka fb, insta kejap dan direct ke profile dia. Gitu jela. Bukannya aku nak sekat semua, tak nak kawan dengan sape2.

Dan jugak, sometimes. Kita tend to bandingkan hidup orang dengan hidup kita. Punca orang tak puas hati dengan seseorang, dengki ke sebab macam ni lah. Tak boleh tengok orang lebih. Sifat manusia. Lumrah. Itu yang jadinya kuar nasihat2, mesej berantai jangan bagi orang show kebahagiaan, jangan upload pic makan, pic cinta, pic pergi melancong, pic kawen. Jangan upload, nanti orang yang tak de tengok dia sedih. Bagi aku, yes aku ngaku kekadang aku pun jeles tengok orang update benda yang aku tak ada. Jadi perlu ke aku mesej orang tu, larang dia jangan upload pape sebab aku tak suka?? Aku tak rasa molek attitude macam tu. Orang yang tunjuk tu belum tentu dia nak show off, riak ke apa. Dia nak share, mungkin ada member2 dia yang suka tengok. Macam aku pun ada aku suka baca update2 orang lain, member, family ke. Mana dorang pergi, makan apa, cerita apa. Tak semua lah aku rasa jeles. Aku, kita sendiri pun share kekadang tu kan apa yang kita ada, pergi pasar malam ke. So, kita boleh tunjuk, orangn lain tak boleh?? Sebab kita tak dapat macam dia? Wrong idea i think. Melainkan orang tu memang niat riak sungguh2, ada niat jahat. Itu berserahlah, halnya dengan Tuhan.

 Thats why la, aku decide aku yang kena pilih. Semuanya pada aku, pada diri sendiri. Kau nak tengok apa, nak baca pasal apa? Kau pilih sendiri. Jangan bagi orang suakan pape2 je pada kau, then kau tak puas hati, xsuka pada benda tu pastu mengamuk, makan hati, mengata, mengumpat dan sewaktu dengannya.

Elaklan makan hati sendiri. Makan hati ayam ok, tapi bahaya jugak untuk darah tinggi. Tapi aku lebih suka hati lembu, sebab dia cam cheww sikit. Haha.. melalut. K bye. Ingat, kau pilih apa yang kau nak tengok. Jangan salahkan orang kalau dia tunjuk apa yang kau tak nak tengok. Dia tak paksa kau tengok, baca kan?? So, tak nak tengok blah. Kata kata untuk diri sendiri tu.


Tuesday, September 6, 2016

Pahitnya mujahadah kerna syurga itu indah

 2.47am.

Normally time ni aku tak tido lagi. Tapi harini masuk tidur sebelum pukul12. Tapi bangun kul1.30 tadi sebab ada panggilan untuk ke toilet. Hihu.

Lepas tu godek2 hp jap, bukak instagram. Sekali lalu tengok update. Then, terstop dekat satu post. Tergaman, i cannot believe. Sedaya upaya untuk positif. Tapi still duk terfikir ni and tanya why..how. aku tak pasti kesahihannya.
Aku kan follow Safie Ilyas tu. Of course semua kenal dia kan. Ramai buat inspirasi atas penghijrahannya. Tapi malam ni aku bukak IG dia namanya dah bertukar balik jadi Sofea ilyas. Gambar pun dah tukar letak gambar dia jadi perempuan balik. Aku tak nak percaya, aku rasa itu hack. Tapi bila tengok lagi dia post video yang memang itu dia, ig dia, dan keputusan dia. Dia mintak maaf, katanya dia penat. Penat dengan cercaan, orang mengata dia.
Allah..betul tu dik. Nak berubah memang banyak halangannya, dugaannya. Ustaz2 pernah kata kan, bila nekad nak berubah tu memang yang turun hasut ialah ketua syaitan. Big boss nya. Senjata hasutan lebih kuat, canggih. Dari situ kena kuat..kuat..kuat dan doa sentiasa.

Macam kes sebelum ni lah, yang artis tu buat keputusan tak nak bertudung. Reason dorang berpatah balik ke jalan tu sebabnya hati tak kuat, sebab orang mengata jugak.
Dan dalam minggu lepas jugak, aku find out, tengo gambar seseorang yang aku kagum dia free hair. Dia study overseas, cantik, pandai. Aku suka tengok dia, kata2 dia, dia pakai tudung sebelum ni. Tapi tiba2 aku tengok adiknya up pic dia tak pakai tudung. Kat IG dia masih tak ada gambar tak pakai tudung tu lagi. Aku harap tak lah, mungkin haritu dia lepak2 dengan family tak pakai tudung. And hopee dia tak bukak sepenuhnya tudung tu.
Kita sebagai orang awam ni juga memang bagi peranan sebenarnya. Why not kita sentiasa sokong, bagi kata2 positif untuk mereka yang berusaha nak berubah ni. Kalau tak mampu diam.
Kalau dia buat salah, bagi semangat lagi bukan hentam. Orang nak berubah tak boleh jadi drastik terus. Kalau ada time dia silap langkah, jangan terus hentam. Sebab dengan hentaman itulah yang buat dia downn dan rasa macam, tak ada apa yang best bila aku berubah ni, tetap kena kutuk. Baik aku jadi macam dulu semula. Jaga-jaga lah bahasa, tulisan kita.

Aku doakan dia cepat2 kembali semula dengan jalan fitrahnya sebelum ni. Allah dah bagi hidayah. Tersesat sekejap, dan boleh ke jalan yang betul semula. Tolonggg sangat jangan kecam mereka2 ni seolah kau Tuhan boleh jatuhkan hukuman. Kita manusia biasa. Buat silap, taubat, esok iman lemah, buat lagi..tapi Allah sentiasa ada, menerima taubat kita. Ya, sebaiknya taubat nasuha dan tak akan buat lagi dosa2 itu. Tapi kalau terbuat lagi, ada rasa menyesal dalam hati, itu Allah sayang kita. Taubat lah walau banyak kali tewas, daripada langsung tak ada detik "aku berdosa".

Betul lah. Nak buat perubahan mudah. Tapi nak istiqamah susah. Jangan nak kata orang lain, tengok kita yang sekarang ni. Korang pakai tudung? Labuh mana? Stokin pakai tak? Baju longgar tak? Mulut,mata jaga tak? Yang laki, maim bola pakai seluar atas lutut ke bawah lutut? Mata jaga tak? Itu bab aurat, bab solat lagi lah. Awal waktu ke solat setiap waktu tu. Hari2, istiqamah ke?
Kalau ya, and anda berjaya semua tu Alhamdulillah. Doakan untuk kami yang belum mampu nak buat ni. Zohor tepat solat orang azan, asar dekat maghrib. Subuh gajah. Gitula..niat sentiasa ada, ada yang usaha juga kunci jam siap2, plan nak tahjud, nak ke masjid. Tapi kita manusia,tak sempurna. Pincang kiri kanan. At least terus mencuba, doa banyak2 kan. Moga istiqamah lah kita untuk setiap kebaikkan, dan sentiasa upgrade diri.

Aku sendiri pernah rasa, tak guna aku pakai pakai tutup2 litup semua, tudung labuh, baju longgar, pakai stokin tapi banyak lagi dosa. Solat hujung2, zikir tak istiqamah, al quran setakat sehelai dua, tak pun al mulk je baca dalam sehari tu. Rasa macam, ape bende la aku tunjuk kat luar macam solehah pakaian, tapi hakikatnya perangai, akhlak tak solehah mana. Jauhh. Rasa hipokrit. Tapi takkan dengan sebab tu aku nak tukar imej aku, bukak tudung, atau tukar tudung pendek, tak yah pakai stokin segala. Sebab untuk tutup aurat itu juga satu struggle untuk aku dulu. Nak labuhkan tudung, macam2 eksperimen. Nak kekal pakai stokinn sangat mencabar. Walau sekarang masih belajar, sebab turun g pasar malam depan rumah, tempat2 dekat2 ada time tak pakai.
Semuanyaa kita namakam proses kan.
Kita cuba. Diri tak berapa bagus, kita sedar Alhamdulillah, cuba untuk berubah. Tapi jangan nak tunggu akhlak kita 100% bagus baru nak cari tudung pakai. Macam juga kes orang pkai purdah, jilbab labuh tapi buat perangai gedik2. Kita kata, baik tak payah pakai tudung gitu, pakai jilbab perangai macam ni. Jangan!!. Kenapa kalau perangai tak elok, tak boleh nak belajar pakai tutup aurat? Sekurangnya dia dah mulakan step tu. Lama2 insyaAllah, kalau buat kerana Allah, slowly yang lain2 pun aku turut berubah lebih baik. Doakan sahaja.

Doakan aku dan mereka2 yang hati masih berbolak balik ni, untuk sentiasa kuat, istiqamah untuk berubah pada jalan yang haq. Doakan kami.

Ya Allah, ampuni dosa dosa kami, tetapkan hati kami dengan iman padamu. Hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, bangkitkan kami dalam iman, masukkan ke syurgamu dengan iman. Aminn.




Hati Kita

Ikhlas tu payah nak sembang. Macam mana ikhlas? Betul ke ikhlas? Tahap mana ikhlas tu?  Entah lah. Selalu...aku takut dengan setiap kata2, n...