Posts

Showing posts from September, 2016

W - Two World

Image
Sape tengok cerita ni?
K-Drama, tajuknya W (Two Worlds).

Cerita ni baru tamat minggu lepas. dan aku baru habis tengok semalam last episod tu. Dan rasa nak review drama ni berdasarkan feeling aku. Feeling yang tak sama macam orang lain. haha.

sebelum tu, sinopsi cerita ni lebih kurangnya ialah kehidupan dalam dunia yang kita hidup ni lah, dengan dunia komik. Yes, dalam komik.
Ayah kepada watak utama, seorang pelukis komik. Dia buat cerita mengenai seorang pemuda, watak utama iaitu Hero lah kiranya as Kang Chul. Cerita dalam komik tu bermula bila ibu, bapa, adik2 si Kang Chul ni mati di tembak.
Dan ada watak villain lain yang put blame on Kang Chul. Sebab tak jumpa pembunuh. Memang tak jumpa sebab pelukis komik tu tak letak siapa pembunuh tu. Tiada muka. Sebab dia just buat cam tu, untuk jadikan watak Kang Chul sebagai seorang yang kuat. Yang boleh jadinya cerita, bila heroin (Anak kepada pelukis tu), boleh pulak dia masuk dalam dunia komik tu dan selamatkan hero si Kang Chul tu tiap ka…

Kita pilih apa yang kita nak

.
2 days ni aku log out Fb, Instagram. Tak bukak, biar noti pun tak naik, so that aku tak perlu buka. Sebab aku ni, bukak nak tengok noti untuk aku je, pastu mula la, setengah tak sudah. Scroll wall, baca itu ini yang kadang2 tu benda tu tak de bagi faedah. Tak berniat nak baca pun, tapi terrbaca juga sebab godaan tengok headline, gambar, kuasa viral. Huh.

Whatsapp tu tak masalah sangat, sebab mesej untuk kita dalam tu, dan tak beban mana pun sebenarnya. Melainkan naik noti daripada group2 dropship yang aku join. Urusan jual beli, kelas niaga..biasa lah, tak ganggu sangat pun untuk aku.

Aku decide malas dah nak habiskan masa di FB baca kisah viral orang. Masuk Instagram stalk ntah sape sape. Kadang2 memang tak berniat pun nak tengok dia tu. Tapi bila lalu update dia, eh tetiba la kalau terrmenarik g bukak profilenya dan scroll tengok update dia dari 3,4 tahun lepas. Tak gila namanya.

Dan rasa tenang sangat 2 hari ni. Aku bukak, baca, tengok apa yang aku nak je. Aku google apa-apa lah …

Pahitnya mujahadah kerna syurga itu indah

Image
2.47am.

Normally time ni aku tak tido lagi. Tapi harini masuk tidur sebelum pukul12. Tapi bangun kul1.30 tadi sebab ada panggilan untuk ke toilet. Hihu.

Lepas tu godek2 hp jap, bukak instagram. Sekali lalu tengok update. Then, terstop dekat satu post. Tergaman, i cannot believe. Sedaya upaya untuk positif. Tapi still duk terfikir ni and tanya why..how. aku tak pasti kesahihannya.
Aku kan follow Safie Ilyas tu. Of course semua kenal dia kan. Ramai buat inspirasi atas penghijrahannya. Tapi malam ni aku bukak IG dia namanya dah bertukar balik jadi Sofea ilyas. Gambar pun dah tukar letak gambar dia jadi perempuan balik. Aku tak nak percaya, aku rasa itu hack. Tapi bila tengok lagi dia post video yang memang itu dia, ig dia, dan keputusan dia. Dia mintak maaf, katanya dia penat. Penat dengan cercaan, orang mengata dia.
Allah..betul tu dik. Nak berubah memang banyak halangannya, dugaannya. Ustaz2 pernah kata kan, bila nekad nak berubah tu memang yang turun hasut ialah ketua syaitan. Big bo…