Thursday, July 28, 2016

Ramen Samyang Super Spicy (RSSS)

Kecoh pulak sekarang kan orang duk berchallenge pasal ramen korea tu.
Pedas nak mam**s katanyaaa. Budak-budak ni siap buat video bagai la masa tengah makan tu. Ada yang keluar air hidung, air mata. Pedasss sangat-sangat lah tu.

Maka aku insan yang suka makan pedas ni ofkos lah teruja nak try kan.
Nak rasa sikit ah pedas tahap mana tu. Meleleh air mata tak.
Sebab aku memang gila spicy food lah. Cili padi boleh je gigit-gigit manja.
Buat meggi, nasi goreng mee goreng ke konfem letak cili padi.
Apa-apa aku masak mesi nak pedas. Tapi kalau masak untuk family terpaksa lah ikut piawai yang telah disediakan bonda. Hahaha.

"jangan pedas sangat, ingat orang tua nak makan"
"Letak lado atas darat lah kekgih, jangan campur sekali"

hahaha..pesanan biasa lah tu.
Kalau masak lemak cili padi ke, tak blender cili padi sekali.
Tapi letak sebijik-sebijik cili tu.
Tapi kalau aku buat, aku blend je sikit lada, and ketuk-ketuk lada tu.
Apa kes kan buat masak lemak cili padi tak pedas???
Tapi ni style terengganu, kelantan..biasa la.
Cek mek molek, cik manis-manis semua. Tak makan pedas.
Terkecuali aku la kot, tak berapa manis sebab tak suka manis, suka pedas. wawaaaaaa(Trademark Dato' Red ni..kahkah).

Ok, back to Ramen Samyang ni.
Aku beli yang 5 in 1 tu. Sebungkus ada 5 paket.
Alang-alang beli tak main la beli 1 atau dua je.
Aku beli dekat shoppee.my. rm30. Hahahaa..giler mahal.
Kalau 1 paket je around rm7.(Ni dapat beli 6 paket mee meggi Malaysia kot).
Demi cintaku pada kepedasan, pejam mata je bayorrr.
Beli bulan puasa haritu, kebetulan dapat untung niaga kan.
(IKLAN: Sape nak beli baju kurung, jubah, tudung, nak makanan coklat, sambal hitam boleh PM k.. hihii).


Ini rupanya..bungkusan besar, ada 5 paket dalam ni.


Ni paket kecik dalam tu. Halal k. jangan kata makan benda haram pulak. Ok, kalau nak debate isu halal haram ni panjang pulak kan, pergilah cari artikel, baca. And buat keputusan sendiri. Yakini sendiri macam mana. Kalau yakin,silakan. Tak yakin jangan. Aku yakin, aku makan. Ada benda jugak yang aku tak yakin aku tak beli. tapi ada yang yakin dia beli. No hal.


My review bila makan ramen ni?? Dah 3x makan.
2x buat macam biasa, rendam ramen tu, then gaul2 dengan paste.
And latest aku masak letak telur,sosej. Tapi still buat style kering.
Ramen ni buat macam mee goreng tu. Bukan sup berkuah.


Makan sambil tengok running man or korean drama memang bestt lah. Feeling2 duk korea gituuwww.

OK. Rasanya??Tahap Kepedasan??
Ya, memang rasa pedas. Bila start kunyah tu memang rasa la kepedasannya. 
TAPI bagi aku yang suka pedas ni, rasanya JUST NICE for me. Tak keluar air mata, air hidung pun. Rasa pedas tuu, tapi bukan tahap kritikal lagi bagi aku.
Mungkin pada orang yang tak tahan pedas memang meleleh lah.
Adik aku rasa 2 suap pun berdesit jugak dia.
For me..OK.SEDAP, tahap kepedasan dia sesuai dengan aku. Pedas yang aku suka. Kalau dapat pedas lagi pun boleh tahan lagi kot. Hahaha.

So, korang yang suka pedasss WAJIBBB try lah. Untuk kita test skala kepedasan kita tu. K bye. 

Ada sape nak bagi aku review makanan pape??Boleh PM k..hehee

Sunday, July 17, 2016

Master or Work and Travel?

Dilemma.
Antara ketiga persoalan tu semua bagi benefit untuk kita kan.
Kalau tanya jujur, aku nak travel je. haha.
Tak payah kerja, tak payah sambung belajar.
Tapi kalau tak kerja macam mana nak g travel kan? Bukan free nak travel or berjalan-jalan tu.

Kalau ikut impian aku, impian kita semua kot.
Aku nak buat semua tu.
Dulu plan lepas degree nak continue master sambil kerja sambil g jalan2.
Tamak kan? Tapi kalau tak buat sekarang bila?
Tapi, now aku tengah berkira-kira samada nak hold or ketepikan sambung master tu dulu.
Tak perlu sambung lagi.
Aku tak lah pandai sangat, tapi belajar tu suka.
Nak2 dalam bidang research, penulisan ni.
BUT bila aku buat master, aku kena continue PHD terus.
Sebab bidang dan minat aku lebih pada bidang research and education.
So, kalau setakat ambik master tak boleh jadi Lecturer. Mungkin boleh, tapi susah la sikit. That's why kena terus ke phd.
Kalau tak RUGI! Itu yang lecturer2 aku pun selalu pesan sebelum ni.
Semangat dan minat tu masih ada.
Tapi diri ni masih mahu berfoya-foya.
Sekarang setup bisnes online, rasa best pulak ngada bisnes ni kan walaupun belum maju. haha.

Tapi dunia akademik, bidang Antropologi aku kuat lagi dirindui.
Kalau sambung master maybe kena buat mode research jugak.
Boleh coursework, sebab tak payah pening fikir nak buat proposal.
Tapi aku kena committe dengan jadual kelas,exam pulak.
Kalau research masa kita free. Tapi lama sikit dan kena usaha lebih.
Kena istikharah lebih lagi ni.
Sebab semua suka.minat,
Tapi tetap kita kena tengok kemampuan, tahap kita.
Mak aku pun macam suruh hold dulu kalau nak sambung master sebab dia kata nampak letih sangat nak habiskan tesis degree aritu.haha.
Thesis degree tu bayangkan lah, kena siapkan dalam masa 4 bulan.
Kajian bukan yang rujuk buku je, tapi research betul.
Dahlah ada kelas lagi, program, exam semua.
Serius penat weh.

Cerita Thesis and Me degree haritu,
Aku buat pasal OKU. Sebab haritu praktikal dekat Pusat Pemulihan Dalam Komunit (PDK). So, buat tajuk mengenai pekerjaan OKU. Senang nak collect data dan nak faham sikit sebab masa yang ada memang terhad.
Ada ke tesis degree 4 bulan je nak siapkan?? Dulu time diploma aku buat gak tesis, start dari sem 4 lagi kot. Dah start cari tajuk semua tu. Sem 6 final.
Ni degree, last sem8, maka sem8 tu jugak baru cnfirm tajuk, confirm supervisor, kena siapkan dalam masa 4 bulan lebih kurang.
Nasib baik dapat supervisor ok. Cerewettt sangat, kepochi sangat tapi baikkkk,
Tahu siapa supervisor aku?? Mungkin ada yang kenal.
Korang kenal group nasyid All One suatu ketika dahulu? tak kenal?
Kalau lagu Bilal bin Rabah pernah dengar? Mesti ramai yang pernah dengar ni.
Supervisor a.k.a Pensyarah aku tu, salah seorang ahli group tu.
Dr Fadzil. hehe. Dia dulu study UIA, aktif dengan program2, sampai masuk kumpulan nasyid tu. Lagipun dia major komunikasi and about branding something la.
Sekarang tak aktif dah rasanya All One tu sebab semua ahli dah ada kerjaya masing2 kan.
Matilah aku kalau Dr dapat jumpa entry ni. Maafkan saya mendedahkan identiti Dr ya..hehe.. And terima kasih untuk tunjuk ajar, dan bagi saya A-. hahaha...jadiklah tu.

Ok berbalik cerita aku yang bersupervisorkan artis ni, rasa syukur sangat sebab Dr Fadzil jenis teliti, dia ajar betul2..sabar banyaakkkk...walaupun tiap minggu muka ni mengadap n datang bilik dia. Salah itu ini, dia rilex je komen, pangkah2, mintak tukar dan ajar apa yang patut. Tak pernah tinggikan suara, marah, jerkah ke apa. Syukur sebab ada member aku yang lain, ada yang jadi drama airmata dengan SV dorang. Kalau boleh master nak buat dengan Dr Fadzil ni, tapi takut tak kena sebab major dia dalam Komunikasi. Time degree aritu xpelah sebab belum kita specific bidang. Bila master, kita kena specific bidang kita nak and cari SV yang pakar bidang tu. Dan komunikasi bukanlah bidang major aku. Tak apelah, nanti master tu kita tengok macam mana, jadi ke tak. Ikut istikarah, petunjuk hati yang Allah bagi.




Masa struggle siapkan tesis degree ni memang itulah peneman setia aku. Makan coklat je. Sebab kadang2 tak sempat makan. Makan tu tetap makan, tapi lewat sikit, terrrpaksa hold dulu. So, memang standby coklat tu. Time ni tak kisah dah gemuk ke apa ke. Asal aku tak pengsan. Tu masa kat rumah sewa, sama2 serabut dengan kawan aku. Penuh bilik dengan buku, artikel semua. Meniarap buat kat bawah je.

Ni masa kat rumah sendiri ni. Aku balik, lari dari rumah sewa sebab memang time ni kelas dah habis. Kira study week, tapi kitaorg memang tak ada study week la, semua duk gila kejar dateline tesis ni. Rasanya tak tidur betul2 seminggu kot. Buat sampai pukul 4,5 pagi. Malam sebelum aku submit draft tu tak tidur langsung.Haha..itu yang mak aku kata jangan sambung lagi master sebab dia jadi saksi kegilaan aku time ni.
 Final exam aku 2 paper je. And aku tak study mana. Tak sempat nak study sangat2. Jawab time final tu pun jawab jela. Rasa macam dapat B je. Tapi bila kuar result aritu Alhamdulillah dapat A semua..haha..mungkin lecturer bagi ihsan la kot, ni budak final year dah ni. Bagi la A kesian. kecuali tesis dapat A-. Tu pun aku syukur sangat lah.


Itu artikel dari kajian lepas, which is kajian aku hampir sama dengan dia and aku kena rujuk method, teori dia banyak lah. Dan kaedah research aku ni kuantitatif. Huhuhu.tak pernah terbayang akan buat kuantitatif yang penuh dengan number, subjek mathss banyak terlibat. Time belajar metod penyelidikan aritu memang aku tak ambik tahu pasal kuanti ni, tahu gitu gitu je. Sebab fokus nak buat kaedah kualitatif. And memang bidang aku banyak pakai kualitatif. Tapi, disebabkan aku dapat SV yang bidang komunikasi,dia punya kepakaran method ialah kuanti. And dia suruh kitaorg anak buah bawah dia pakai kuanti untuk lebih mudah dan cepat. Mudah bagi dia lah. Tapi memang mudah bagi yang faham and kaedah ni cepat jugak siap sebab dia just analisis data tu. Tapi tak apala, syukur sekali lagi sebab aku boleh belajar. Walaupun pening, nak nanges, memang nanges pun. Nak kira mean skala likert macam pic atas tu pun aku tak tahu. So, update kat FB, kekawan sana tolobggg. tq sangat2 pada yang bantu aritu. Then kena analisis pakai korelasi la apa. Yang aku tahu korelasi cari hubungan. Tu je. Nak kira, masuk data dalam SPSS semua NO. pergi la mengadap Dr F, walaupun seram sejuk takut kena marah. Dia tak marah, sindir jela.hahaha. Tapi dia ajar jugak. And banyak rujuk step by step dalam buku.



Finally!!!! DONE lah ni. Dr tengah sign tu. Kira diterima dan lulus. Masa ni pergi hantar yang jilid. Sebelum tu dah hantar yang belum hardcover tu, untuk dia cek and bagi markah. So masa aku masuk bagi yang dah dijilid ni sembang2 ngan dia. Dia dah bagitahu markah kitaorg. haha. sempoii.. Dia kata "korang punya saya bagi A- jela yaa,,kan bagi A solid nanti kena double cek dengan dekan semua(memang pun, ak pun tak nak A tu kalau orang lain cek nanti makin down markah).huhu..



Waa....rindu fakulti.. Fakulti Sains Sosial Gunaan (FSSG). tempat lepak. haha. 

 So, kesimpulannya macam mana? Apa yang perlu aku fokus sekarang ya? any idea tak? Semua minat. Semua aku nak buat. Tapi kena sedar limit kita jugak kan. Baru habis bulan 5 haritu.

Plan A: Start buat proposal master, cari SV and buat master, then cari kerja sambilan sebab pakai duit banyak jugak nanti. Pastu otak start kena kerah balik, baca, rujuk, kaji kajian lepas, artikel2 dan hadam 10x ganda dari degree haritu, do the research..works. And, ada ke masa travel? mungkin ada laa..g kg orang Asli. Fieldwork dengan geng sains sosial. hahaha. Tapi fakulti aku banyak berjalan overseas. Tapi berjalan dengan belajar la.. huhuuu.. penat weh.

Plan B: Daftar master mode coursework (UKM bnyak), tak payah pening nak buat research, tapi still ada mini projek, assgmnt,kuiz, exam. mintak biasiswa, mintak duit mak bapak untuk tanggung blaja. Sebab coursework masuk kelas, macam degree jugak. So, nak kerja susah. melainkan buat bisnes, tapi sempat ke.huhu. dan terpaksa lupakan impian nak mengembara tu. dekat2 jelah boleh.

Plan C: Cari kerja je. Tak kisah apa2 pun. or buat bisnes ni. Aku duk kat kampung ni, tak kisah. Duk rumah mak ayah ada, kereta rembat yang mana ada. Dapat gaji 1k pun dapat bersih lah tak perlu bayar rumah sewa, kereta. Just pandai2 lah tolak bayar ptptn, minyak kereta, bagi mak ayah, simpan sikit2 untuk jalan2. sebab, sekarang dah jumpa partner in crime. Haha.. partner newbie travel. Kami plan nak start tahun depan, so kena start kumpul duit dalam masa 6 bulan dari sekarang.

Itu antara plannya. Mana satu yang akan dipilih nanti??huhu.. Tunggu petunjuk Dia. aku pun masih konfius. Kalau korang??

Saturday, July 16, 2016

I'm Back with entry tertunggak sejak 3 tahun lepas

Rindunyaaaaaaaaaaa. hahaha.
Rindu dunia blogging. sungguh.

Last update tahun ni bulan Januari lepas. Now dah bulan 7 kan.
Apa yang aku sibukkan? Ntahla.
Banyak cerita. Banyak benda nak luah, nak tulis nak kongsi.
Tapi tak sempat(?) nak masuk blog, nak menulis.
Walaupun hari-hari sebenarnya aku menulis. Kat IG, FB, Whatsapp tu.

Sebelum tu belum terlambat nak ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI untuk semua. Kawan-kawan blogger, fb and semua.
Walaupun blog ni sendu je. haha.
Tapi aku happy dengan blogging. Bila menulis sini rasa macam balik kampung je. Berlainan kalau aku menulis di Instagram atau Facebook. Lain sangat.
Sebab di blog aku lebih jujur, Jujur, Ikhlas dan puas hati menulis. sebab more to perkongsian, diari. Untuk aku sendiri.
Sebab bila aku baca entry aku dulu2, dari start blogging, banyak benda aku story sini, share pergi situ sini. Makan pizza nga kawan pun letak.
Bila baca balik rasa happy, tenang dan..tak tahu describe, rasa tulus sangat rasa dan penulisan tu.

Aku selalu kata aku suka menulis.
Memang suka menulis, aku bercerita dengan penulisan sebab aku tak bagus sangat nak bercerita dengan verbal, public speaking ni.
So banyak aku luahkan dengan menulis.
Tapi sejak 2,3 tahun ni aku tak banyak menulis, share segalanya disini,kat blog. Mungkin sebab ada instagram, fb kan? Instagram la kot punca salah satunya. Sebab kita dapat update pic direct dan tulis pape kat bawah tu kan. Share sana terus. Ya, memang aku update kat Instagram pape. Tapi sejujurnya tak ada kepuasan. Sebab rasa kurang telus. hahaha.. Rasa macam,hmm...rasa tak bebas. Walaupun blog ni public, dan instagram or fb aku private and hanya yang aku approve je boleh tengok. But still..rasa sini lebih selamat,selesa dan sentimental banyak.

Faktor sibuk belajar juga salah satu jarang update blog ni, dulu zaman diploma kurang sibuk. Masa banyak duduk dalam bilik hostel aje. Ngadap laptop.
Tapi masuk degree, aktiviti banyakkkk..tambah lagi duk rumah sewa. Sebilik dengan geng sendiri, ada pape kita cerita je kat member. so masa sendirian tak banyak. Kalau dulu emo, sedih bukak blog luah sini.

Now aku dah tamat degree. Yeaa, Alhmadulillah.Harap sangat dapat update blog selalu macam dulu.
Banyak benda nak cerita ni, aktiviti2 aku dari tahun 2014 lagi ada banyak yang best. Korang nak baca tak kalau aku update??? Walaupun dah lapuk?? Hahahaha... best kot aktviti aku tu.
Pergi kg orang Asli... ada bberapa perkampungan orang Asli aku pergi dulu, sempat update sikit je aritu.
Pergi dekat gelendangan/homeless, g Langkawi, g main lumpur la.
Best tak wei???hahaha.. itulah kehidupan as student Antropologi.
Cerita Annual Dinner nak?? kahkah.
And,,,last April aku g Indonesia. Bukan g berfoya2 ok, tapi belajar jugak..program mobiliti student. cehh, cam hebat bunyi. Padahal banyak g makan je sana.

Lagi...cerita bestfriend kahwin. Yang ni sedih sikit nak cerita..tapi it's ok lah. Redha je and doakan kebahagiaan dorang.Aminn. Moga ada bahagia untuk aku jugak. Eh bahagia je ni. Hidup ni dah rahmat Allah bagi ni. Dapat bernafas, makan, berjalan, bergelak ketawa ni. Bukan bahagia lagi ke?? Nikmat mana lagi kamu nak dustakan?? (Tanya diri sendiri ok...).
Cerita apa lagi ya?? Owhh, Tesis and Me. How struggle aku nak siapkan tesis. Masa tertekan buat tu, laju ayat lalu dalam kepala ni nak update blog, nak luahkan konon, tapi tak terbuat sebab the end aku terpaksa meluahkan penulisan pada tesis. haha.

Story lepas habis belajar?? Macam menarik jugak untuk diceritakan nanti. Aku habis bulan 5 haritu. And till now, belum menganggur sepenuhnya lagi.
Ada rezeki je selalu untuk aku buat kerja, dan dapat duit rm100-200 tu.Hahaha. Tak banyak, tapi ok lah lepas beli benda kehendak, makanan2 untuk diri sendiri kan. Kerja apa? Nanti la citer kan.
And aku start buat bisnes online gak sikit2. hehe.. Nak start fokus gak ni, sebab sebelum ni buat sambil2 je. Now ada masuk kelas online, kelas berbayar untuk belajar bisnes. Start in love dengan dunia bisnes ni. Tapi tetap kena cari kerja makan gaji gak. Tak kisah kerja apa,.minat nak kerja taska, kat kedai ke...sebab malas masuk office, hadap protokol. haha.. tengok la nanti bab cari kerja tu. Huhuhu..

Cerita raya pun kena cerita gak ni. Dari raya 2013 kot aku tak update sini. haha. Melampau pulak nak update semua. Aku cuba lah slow2 update mana yang perlu. Perlu untuk aku share and as a reminder untuk aku sendiri. Macam panjang dah tulis ni. Inilah aku, bila dah menulis susah nak stop. Itu baru pendahuluan, belum masuk entry betul, isi, penutup semua. Hope betul2 dapat update semua tu. Hope aku rajin hari2 masuk blog ni. menulis.

Ada yang rindu aku? nak tengok perKEMBANGan aku?? hahaha.
sangat kembang dengan jayanya sekarang ni.



2 gambar atas ni 2014. Taklah kurus. Tapi better than....

THIS... Mac 2015. hahaha...

Mei 2015

Akhir tahun 2015. Time praktikal, bahagia duk rumah. Macam donut. kahkah


April 2016


Mei 2016


Raya 10 hari lepas. And sure harini lebih kembang berbanding semalam. hahaa.

Wey..korang jangan nak zoom2 gambar tu eh. Aku dah setting paling small. Kalau tak nak kena heart attack jangn cuba2 nak zoom sebab tu gambar2 antara gambar jujur tu. Biasala kann...kita sebelum upload tengok dulu, pilih gambar y terbaik, yang rasa nampak kurus, cantik, putih and gojes. Tapi gmbar atas2 ni aku main letak je tanpa tengok lighting, tanpa plih yang mana nampak kurus ke apa. dah tua2 ni malas dah nak nampak cantik untuk manusia. haha.

k.bye. Jumpa lagi. Doakan aku betol2 update citer2 yang aku gebang atas tu k. luv u all.. kawan lama, kekasih lama i love u all. Kawan baru, kekasih baru , hye all.. geng baru nak berkenalan blh komen.hahah..:-)

Internet

Dah lama tak lepak Cyber Cafe (CC). Now aku dekat CC. best lepak sini. Terasa keremajaan disini. Pagi2 ni tak ada orang sangat. Budak2 sek...