Posts

Showing posts from July, 2016

Ramen Samyang Super Spicy (RSSS)

Image
Kecoh pulak sekarang kan orang duk berchallenge pasal ramen korea tu.
Pedas nak mam**s katanyaaa. Budak-budak ni siap buat video bagai la masa tengah makan tu. Ada yang keluar air hidung, air mata. Pedasss sangat-sangat lah tu.

Maka aku insan yang suka makan pedas ni ofkos lah teruja nak try kan.
Nak rasa sikit ah pedas tahap mana tu. Meleleh air mata tak.
Sebab aku memang gila spicy food lah. Cili padi boleh je gigit-gigit manja.
Buat meggi, nasi goreng mee goreng ke konfem letak cili padi.
Apa-apa aku masak mesi nak pedas. Tapi kalau masak untuk family terpaksa lah ikut piawai yang telah disediakan bonda. Hahaha.

"jangan pedas sangat, ingat orang tua nak makan"
"Letak lado atas darat lah kekgih, jangan campur sekali"

hahaha..pesanan biasa lah tu.
Kalau masak lemak cili padi ke, tak blender cili padi sekali.
Tapi letak sebijik-sebijik cili tu.
Tapi kalau aku buat, aku blend je sikit lada, and ketuk-ketuk lada tu.
Apa kes kan buat masak lemak cili padi tak pedas???

Master or Work and Travel?

Image
Dilemma.
Antara ketiga persoalan tu semua bagi benefit untuk kita kan.
Kalau tanya jujur, aku nak travel je. haha.
Tak payah kerja, tak payah sambung belajar.
Tapi kalau tak kerja macam mana nak g travel kan? Bukan free nak travel or berjalan-jalan tu.

Kalau ikut impian aku, impian kita semua kot.
Aku nak buat semua tu.
Dulu plan lepas degree nak continue master sambil kerja sambil g jalan2.
Tamak kan? Tapi kalau tak buat sekarang bila?
Tapi, now aku tengah berkira-kira samada nak hold or ketepikan sambung master tu dulu.
Tak perlu sambung lagi.
Aku tak lah pandai sangat, tapi belajar tu suka.
Nak2 dalam bidang research, penulisan ni.
BUT bila aku buat master, aku kena continue PHD terus.
Sebab bidang dan minat aku lebih pada bidang research and education.
So, kalau setakat ambik master tak boleh jadi Lecturer. Mungkin boleh, tapi susah la sikit. That's why kena terus ke phd.
Kalau tak RUGI! Itu yang lecturer2 aku pun selalu pesan sebelum ni.
Semangat dan minat tu masih ada.
Tapi …

I'm Back with entry tertunggak sejak 3 tahun lepas

Image
Rindunyaaaaaaaaaaa. hahaha.
Rindu dunia blogging. sungguh.

Last update tahun ni bulan Januari lepas. Now dah bulan 7 kan.
Apa yang aku sibukkan? Ntahla.
Banyak cerita. Banyak benda nak luah, nak tulis nak kongsi.
Tapi tak sempat(?) nak masuk blog, nak menulis.
Walaupun hari-hari sebenarnya aku menulis. Kat IG, FB, Whatsapp tu.

Sebelum tu belum terlambat nak ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI untuk semua. Kawan-kawan blogger, fb and semua.
Walaupun blog ni sendu je. haha.
Tapi aku happy dengan blogging. Bila menulis sini rasa macam balik kampung je. Berlainan kalau aku menulis di Instagram atau Facebook. Lain sangat.
Sebab di blog aku lebih jujur, Jujur, Ikhlas dan puas hati menulis. sebab more to perkongsian, diari. Untuk aku sendiri.
Sebab bila aku baca entry aku dulu2, dari start blogging, banyak benda aku story sini, share pergi situ sini. Makan pizza nga kawan pun letak.
Bila baca balik rasa happy, tenang dan..tak tahu describe, rasa tulus sangat rasa dan penulisan tu.

Aku selalu k…