Posts

Showing posts from May, 2013

AdaMu

Image
Merenung ke luar jendela..
Melihat kebesaranNya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniaNya di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Untuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku ada Mu Tuhan

kerna Kau Yang Satu
Yang setia bersamaku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Kutahu ku adaMu disisiku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu..

Ku tahu ku ada Mu Tuhan~~~


IMY

Image
rindu dengan my BFFs... xtahu nak cakap. kekadang kitaorg ni ada link yang sangat kuat..mungkin sebab dah lama berkawan.. dah lama xjumpa sama2. last raya cina ari tu kot. msj pun xlah sekerap dulu.masing2 sibuk..

tapi..hari ni sedikit sayu hati.bila masing2 msj ada problem..trmasuk aku sendiri.. ya,masalah tu biasa,semua orang ada masalah. tapi bila kita tak boleh nk tanggung sorang2, kita perlukan seseorang untuk luahkan. sedih sangat bila kita xboleh berada kat sebelah dia. even xdpt buat apa2 untuk selesaikan masalah tu,tapi dapat hilangkan airmata pun xpe. macam aku pun, dalam tengah kusut,serabut nak seseorang yang kita boleh share our burden. bukan xde kawan kat sini. tapi, memang sangat susah untuk aku rapat+baik dengan org. kena betol2 masuk.. dikira rapat+baik n masuk dlm BFFs list kalau aku boleh cerita kat dia setiap benda yang terlintas dalam hati n fkiran aku. tadi T-hah msj,pagi2 kot..walaupun x detail,tapi kita faham la apa masalahnya.. mira pun,dah 2,3 hari kitaorg du…

Puding Roti Chocolate Chipss Tiruan

Image
ni buat masa cuti sem awal bulan 4 lagi kot.. terliurrr tengok dekat blog kak D.. balik try..and sedapp!!(puji sendiri)..sebab tambah coklat chipss..rasa ala2 kebaratan sikit...

nak resepi sila lawat http://comatosewithbraindamage.blogspot.com/2013/03/puding-roti-kismis-madinah-bersulamkan.html  (ambik kauu..dia punya nama resepi tu...)

ni versi yang aku buat.. ^___^






boleh makan mcm tu je,atau makan dengan sos kastard.. untuk buat sos kastard tu senang jugak...adik aku ajar..
tepung kastard+susu cair+gula:masakkan bersama2=DONE!! tp tepung kastard xperlu banyak sangat, takut terlebih pekat..tapi bergantung lah pada keselesaan dan kegembiraan masing2 suka makan yang mcm mana!! aku mmg lemah dalam nk bagi sukatan2 ni2...



p/s-mcm pelik je aku panggil sos kastard, xingat biasanya kat umah aku pnggil ap ya??ke mmg sos kastard jugak..hmmm...

Stress??

Image
Program ni aku join bulan Februari lagi.. tapi suka hati la, baru nak update sekarang..!!

Nama program: 3M-Megenali, Memahami dan Mengurus Stress.. anjuran unit Kaunseling dan Kerjaya my Universiti la..(university oxford)hak2..

Apa itu Stress???? (aku bagi note2 yang aku salin jelah... ^^)
*Stress ialah bila masa ada sesuatu yang membebankan. *Stress boleh menganggu atau membina kehidupan seharian
ada 2 jenis stress.. pertama EUSTRESS- stress yang baik..yang membina.seperti tekanan untuk mencapai kejayaan.stress,tapi kita nak.. kedua, DISTRESS- stress yang membunuh, menganggu kehidupan. seseorang tu tak boleh nak menyesuaikan diri dengan keadaan tekanan itu dan boleh jadi merosakkan diri sendiri..(kes2 bunuh diri tu)
Tanda2 stress: emosi- tak stabil, bermuram, cepat marah, rasa sunyi dan murung. kongnitif- dari segi ingatan mudah lupa, hilang tumpuan, dan berfikiran negatif fizikal- mudah/selalu sakit, sakit dada(sesak nafas).. tingkah laku- makan lebih, mengabaikan t/jawab, pemakanan…

B.O.S.A.N

Assalamualaikum..

bosan yang teramat sangat nie... hujung minggu,cuti.........tapi xrasa enjoy pun. mungkin sebab air xde... mungkin jugak xde aktiviti best.mungkin jugak mood tengah so-so je nie...

jadinya...akanku update blog ni sebanyak mungkin...walaupun letak gambar je. banyak aktiviti2 lepas,minggu lepas ke, bulan lepas ke, bulan lepas ke...tetap nk citerrrr....nak menaip tanpa henti sampai boleh.blh up 10 entry ke... hihihi


VOTE

Image
Assalamualaikum.....


selamat mengundi untuk semua.. undi adalah rahsia.. tapi sebelum tu.... solat istikarah dulu,sebab kita berhadapan dengan pilihan.. segalanya Dia yang tentukan.. kadangkala benda yang kita rasakan baik, sebenar tidak disisiNya.. dan benda yang kita rasa tak baik, elok disisiNya... sesunggunya Dia Yang Maha Mengetahui.. so...solat istikarah,minta petunjuk, doa banyak2 moga nanti xkira siapa yang menang/naik..biarlah org yang diredhaiNya...insyaAllah... !




# INI KALI LAH @ LAIN KALI LAH ???? hehehe... ape2 pun,doakan yang terbaikk!! demi agama, bangsa dan negara!