Wednesday, October 31, 2012

my rules




#memang kita kawan..sama2 p kelas..gelak2..makan2 kat kafe sekali.. kekadang hangout sama2..
tapi.........sorry to say... jangan ganggu saya ketika saya berada dalam bilik!! dah mmg lagu ni perangai..bilik saya, privasi saya.. xsuka org datang lepak2,nk berbual2, mengumpat2,datang join tgk aku online apa,baca apa,tgk citer apa... pleaseee... xsuka!!
KECUALI, : dskus untuk asaiment,nak tanya hal penting,memerlukan khdmat nasihat, jika anda dijemput, my famly/bff..
sorry..bukan berlagak..tp that's me..!!!!! bukan kata tak boleh datang terus.. singgah kejap,say hye2... xperlu nak duduk,baring2 atas katil aku, citer mcm2..kena pulak time masa xsesuai..baru balik kelas,malam,hujung mnggu time nak rehat...

#paaaaaaalinggg xsuka, bila datang tengok time aku online..chatting dengan kawan2..sbuk plak tanya..sape tu,kenal kt mana..chat pasal apa..bla..bla..

#setakat kita bersama spanjang hari ,1 kelas, 1 group,bukanlah dkira bff lagi ya.. yes,aku senang untuk baik dengan orang..tp amatlah susah n sukar n payah untukku RAPAT dan declare as my BFF,teman sehati sejiwa..(selama 21 tahun hidup ni...just 2 orang je,aku blh anggap as BFF... yang lain baik2 sayang sahaja jelah walaupun pada zahirnya nmpk rapat... )

#bukan senang untuk aku bercerita pasal diri aku kat org.. wlaupun laju saja kau cerita..pasal diri..femly,sanak saudara..tp xbermakna aku kena citer jugak... thanks kerana selesa untuk brcerita denganku..insyaAllah apa2 yang perlu drahsiahkan,akanku amanah.. tp mntak maaf,aku bukan seorang yang mudah untuk bercerita pasal diri aku,famly,masalah mcm tu je pada org..!!hanya beberapa insan terplih..sprt y dnyatakan diatas..


*yes,bilik aku sentiasa berkunci..time aku rehat,tdo,makan,ngadap laptop..so??? faham2 kanlah.. adakala kita nk bersndrian..bukan 24jam kita kena berteman,, bukan tidak menghargai kawan,menghrmati tetamu,,tp........sendri fikirkan lah~~!! ^^

Sunday, October 21, 2012

Psikologi Problem?


Assalamualaikum...

Sesak nafas? nafas pendek2? rasa macam bernafas tu xlepas,xpuas? sakt atau tekanan bahagian dada??
sape yang pernah,sedang melalui simptom2 ni??
yes i did... sebelum tu.. baca artikel dibawah ni dulu :

---------

Di sini saya sertakan beberapa sebab sakit dada dan karakter spesifik yang berkaitan :
1. Masalah Jantung
• Dada terasa bagai ditekan-tekan (pressure), sesak (fullness), ketat (tightness)
• Terasa panas ( searing pain) di bahagian dada dan merebak (radiate) ke belakang, leher, dagu, bahu dan tangan (lebih spesifiknya ; tangan kiri)
• Nafas pendek dan penat setelah melakukan aktiviti biasa yang pada asalnya tidak mendatangkan sebarang kemudaratan
• Sakit dada yang menyebabkan terjaga dari tidur
• Sakit dada yang dapat dikurangkan dengan meninggikan / menambah bilangan bantal semasa tidur
• Sakit yang mengambil masa beberapa minit, kemudian hilang, dan kemudiannya menyerang semula dengan intensity yang lebih kuat (serangan kedua lebih sakit daripada serangan pertama)
• Nafas menjadi pendek, berpeluh secara tiba-tiba, pening dan loya
• Sakit pada mana-mana bahagian badan
• Badan menjadi letih tanpa sebab yang nyata
• Kulit kebiru-biruan
• Bengkak kaki

1. Bukan masalah jantung

• Masalah system pencernaan :
-Rasa terbakar (burning sensation) di bahagian belakang di tengah-tengah dada
-Rasa masam atau rasa makanan keluar semula kedalam mulut
-Mempunyai masalah menelan makanan
-penghasilan air liur yang berlebihan
-rasa mual, pening, dan muntah

• Masalah system pernafasan :
-sakit dada secara tiba-tiba
-nafas pendek ketika melakukan aktiviti mahupun ketika rehat
-batuk dan berkahak (mungkin batuk berdarah)
-sakit seperti dicucuk-cucuk pada bahagian dada (sharp pain)
-denyutan jantung menjadi kencang
-Sakit dada yang bertambah baik atau buruk dengan perubahan posisi badan
-Sakit dada yang bertambah teruk apabila anda batuk atau menarik nafas dalam

• Masalah otot dan tulang :
-Sakit pada bahagian dada sewaktu anda menekannya dengan tangan
-sakit dada apabila menarik nafas dengan dalam
-nafas pendek (untuk mengelakkan sakit dada jika bernafas dalam-dalam)
-mengalami jangkitan kuman atau demam pada masa-masa sebelum sakit dada

• Psikologi (tekanan diri)
-sakit dada menyusul selepas perasaan takut muncul
-denyutan jantung menjadi kencang
-nafas menjadi pendek
-berpeluh berlebihan tanpa sebab

• Kanser
• Organ dalam badan pecah
-sakit pada bahagian badan atau dada secara tiba-tiba dan merebak kebelakang
-bahagian depan badan menjadi keras (abdominal rigidity)
Bila anda perlu berjumpa dengan pengamal perubatan?
BILA-BILA MASA ANDA BERASA SAKIT PADA BAHAGIAN DADA.
Anda tidak perlu membuang masa memikirkan sebab sakit dada anda. Anda juga tidak perlu risau jika anda tidak didiagnosikan dengan apa-apa penyakit setelah melalui pemeriksaan.
TERUS KE HOSPITAL dan NYATAKAN ADUAN ANDA!

Rawatan di rumah sementara dalam perjalanan ke hospital
1. Jika anda mengesyaki ianya serangan jantung berdasarkan karakter-karakter symptom yang spesifik, terus mengunyah pil aspirin 160mg (maksima). Anda perlu mengunyahnya sebelum menelan untuk penyerapan dan tindak balas ubat yang cepat
2. Jika anda mengesyaki ianya seranganpada salur pencernaan ; acid di bahagian perut yang menyebabkan inflamasi pada esophagus, sila mengambil antacid.

Secara konklusinya, anda perlu terus mendapatkan pemeriksaan dan rawatan doctor, samada rawatan di rumah member kesan ataupun tidak

Bagaimana untuk mendapatkan penjelasan yang optimum dan rawatan yang berkesan sementelah anda melaporkan diri ke hospital?
Sila LAPORKAN kepada doctor:
1. Symptom-simptom yang anda alami. Jika boleh, nyatakan rentetan symptom yang anda alami secara kronologi sehinggalah symptom yang paling terbaru yang menyebabkan anda mengambil keputusan untuk mendapatkan terus rawatan dari hospital
2. Nyatakan latar belakang kesihatan anda dan keluarga seperti apa- apa penyakit, ubat yang diambil.
3. Nyatakan jika anda mengalami apa-apa kecederaan pada bahagian dada
4. Nyatakan kehidupan peribadi anda juga seperti apa-apa perubahan yang berlaku dalamm hidup seperti masalah keluarga, peperiksaan, dan lain-lain
Sila BERTANYAKAN kepada doctor :
1. Apakah kemungkinan- kemungkinan yang menyebabkan saya sakit dada?
2. Apakah ujian kesihatan yang perlu saya lakukan?
3. Perlukah saya tinggal di hospital untuk pemeriksaan lanjut?
4. Apa rawatan yang saya perlu jalani buat masa ini?
5. Apa rawatan dan ujian lanjutan yang saya perlu jalani pada masa akan datang?
6. Apa yang perlu saya lakukan dan elakkan apabila saya pulang ke rumah?
7. Perlukah saya berjumpa doctor pakar?

Ujian yang perlu anda laksanakan apabila mendapat pemeriksaan di hospital
1. ECG (paling basic dan perlu)
2. Ujian darah

Apabila keputusan ujian menunjukkan tanda-tanda yang mengkhuatirkan, doctor akan menyarankan beberapa ujian lanjutan ;
1. X-ray
2. Ujian tekanan (stress test)
3. CT scan
4. MRI
Rawatan
Doktor akan mengesyorkan rawatan yang sesuai berpandukan sebab sakit dada. Rawatan hendaklah dilaksanakan sekaligus dengan pencegahan untuk mengelakkan serangan sakit dada untuk kesekian kalinya.

Cadangan penulis
Di sini, saya ingin menyatakan bahawa keterangan pemeriksaan kesihatan yang saudari susulkan tidak terlalu terperinci.
Adakah saudari menjalani ujan ECG dan apakah keputusannya? Adakah saudari menyatakan dengan jelas simptom-simptom yang dialami kepada doktor? Saudari juga ada menyatakan bahawa doktor mendiagnosikan saudari mengalami jangkitan kuman pada tulang rusuk sebagai punca sakit dada, namun, sudahkan doktor tersebut membuat beberapa ujian untuk menyatakan TIDAK pada PUNCA UTAMA KEMATIAN iaitu SAKIT JANTUNG?
Di sini, saya mencadangkan agar jika saudari atau mana-mana kenalan mengalami sakit dada untuk kesekian kalinya, dan untuk mengelakkan saudari berjumpa doktor berulang-ulang kali di pusat rawatan yang berlainan untuk mendapatkan pemeriksaan yang berkesan demi mengenal pasti sebab sakit dada saudari, saya berharap, agar keterangan dan panduan ini sedikit sebanyak dapat membantu saudari mendapatkan rawatan yang optimum pada setiap pemeriksaan yang pertama. Wallahualam


p/s:mohon share and copy ya untuk tuan punya blog tu.. tak ada ruangan untuk komen atau tnggalkan pesan dekat blog tu.. tq.. ^^

okey..berbalik pada masalah aku tu...rasanya,mmg selalu kot jadi mcm ni..tp lama2 hilang.. kalau siang hari blh tahan lagi la.. tp time malam, nk tidur,mmg waktu yang mendebarkan..lepak atas katil pukul12... pukul 3,4 baru tido..tu pun lepas buat sedikit "treatment".. bila tidur..rasa mcm tekanan kat dada.. tarik nafas,mcm xlepas.. kena bernafas pendek2... 1 je cara nk bagi biar lega sikit tekanan kat dada n oksigen masuk,iaitu dengan menguap...paksa menguap..tp y seksa bila xdapat menguap...mcm xjadi..benda ni terjadi ikut masa jugak la.. terpaksa bangun kejap..minum air.. dan "treatment" special y aku buat... bukak laptop,pasang something yang boleh tenangkan diri..zikir Syamil, alunan2 y tenang, muzik y ulit tidur, and meditasi..rasanya,cara ni berkesan..

selalu jugak google pasal benda ni..nak tahu sakit apa..biasa,kalau kalau sakit dada atau masalah pernafasan orang kaitkan dengan jantung kan.. nauzubillah..mintak dijauhkan,wlaupun kekadang terpkir jugak.. lepas jumpa artikel yang atas tu,aku renung,cuba rasakan pada diri sendiri, rasanya, masalah aku adlah termasuk dalam sakit PSIKOLOGI.. huhuhu... sebab??
benda ni akan menyerang bermusim..dan pada ketika yang tertentu.. time tgk citer,baca novel ke, sembang2 dengan kawan dan time aku buat sesuatu yang mengembirakan,rasa macam ok je..bila xde nak buat apa2,time nk tidur tu, otak kosong, so datang pkir mcm2.. asaiment banyak,esok dalam kelas ada kena buat apa,esok kelas full,sempat tak nak study...dan len2... bila je pkir benda2 mcm ni,terus rasa semput dah...xdapat kontrol... sebab aku xde masalah batuk2, bengkak kat mana2 ke..loya,mual, demam.... tp dalam masalah psikologi tu,semua tanda aku alami..

• Psikologi (tekanan diri)
-sakit dada menyusul selepas perasaan takut muncul  (ya,bla pkir sesuatu yang menyesakkan,akan rasa tekanan tu)
-denyutan jantung menjadi kencang (yang ni xselalu la...)
-nafas menjadi pendek (selalu sangattt....)
-berpeluh berlebihan tanpa sebab (xselalu jugak...hehe)

rasanya ya la kot...aku ni,masalah psikologi kuat jugak...bukan masalah mental erk.. contoh,pasal kucing..ya,aku alah dengan kucing..time lepak2 kafe ke,dalam keadann biasa..tiba2 lalu kucing..lalu je pun...terus rasa mcm geli2 tekak,hidung, sesak nafas dah rasa..padahal,aku xrasa pun, bulu2 kucing tu boleh terbang dengan hanya beliau lalu je... dan,situasi ke2, aku duduk jelah kat mana2 pun.. ada kucing sebelah aku..dekat je..tp aku xperasan..duduk dalam berjam2..tp xde masalah pun.. yang jadi masalah,bila tengok...dats why,aku rasa ni just masalah pskologi.. 
apa2 pun, semua kuasa DIA.. harap2 dijauhkan dari masalah2 yang serius.. amin~
jagalah kesihatan sebaik mungkin... ^^


**latest update (4/7/2015)
ya Allah..rupanya ramai yang mengalami masalah ni.
Entry ni aku tulis dulu saje2 nak share masalah diri dan aku rasakan ni masalah pelik lah bagi aku kan.
Tapi tengok komen, ramai yang ada masalah sama.
kena menguap dulu baru boleh tarik oksigen masuk semua.
dan ramai yang google pasal masalah ni.
aku sekarang ni...lepas 3 tahun artikel ni ditulis.
Rasa macam dah ok sikit dah masalah ni.
Rasa sesak tu dah jarang2 berlaku. ada lagi... kadang2 dia datang.
mungkin sebab tekanan, macam aku citer atas tu..psikologi problem,
dan mungkin sebab pencernaan jugak.
sebab...selalu bila lepas makan, nak sendawa dia kuar sekali dengan makanan.
ini masalah baru yang aku alami. susah.
rasa macam stress je, makan kuar balik.
penyelesaian dia, makan sikit2..kunyah lumat2. minu air suam,
aritu aku minum Ephyra.. just share ni,bukan jual..
aku minum sebab untuk kulit muka, nak hilangkan parut jerawat n konon nak flawless lah kan.
Tapi...Alhamdulillah, rupanya berkesan tu pada sistem pencernaan aku and masalah sesak nafas ni.
dah mudah nak sendawa tanpa muntah balik. Kira cam angin mudah lah nak kuar.
Nafas pun ok... not totally ok...tapi semakin baik.
mungkin boleh juga kalau nak cuba Ephyra tu. ikhtiar.

Then...pasal masalah sesak nafas ni ramai bimbangkan sebab jantung kan.
Macam yang artikel atas tu, boleh jadi jantung, boleh jadi bukan.
Kalau rasa simpton tu x ada bawah sakit jantung, alhamdulillah.
tapi tetap kena berhati2.
yang UTAMA sekarang ialah jaga pemakanan!!! seriously, aku banyak belajar pasal pemakanan sekarang.
Bila nak tidur, aku x boleh tidur telantang, dada jadi sempit, macam kena hempap. Kena mengiring, which is sunnah kan.. tak apalah.
tapi pemakanan kena jaga sangat. Cuba elakkan yang berlemak.
Risau benda tu sebenarnya yang boleh block sistem pernafasan kita,jantung kita.
yang mana mengalami masalah ni, boleh cuba jaga pemakanan tu and bersenam jugak,

1- sujud lama2 dalam solat atau buat senaman.

2-Minum air banyak2... sehari sekurangnya 2 liter. (aku belajar minum air masak 3,4 liter sehari. Best!!)

3-jangan tertekan. cuba elakkan tekanan. Sebab bila tertekan tu yang jadi masalah ni. Cuba buat benda2 yang menggembirakan.

we try... aku still fight lagi dengan masalah ni. Pelan2 juga nak cuba ubah lifestyle kepada yang lebih sihat. tapi kalau masalah korang teruk, baik jumpa doktor.
wallahualam. moga ada manfaat dari perkongsian entry ni.


Update 16/7/2016
Makin ramai yang share pengalaman sakit ni. hmm, hope bukan sakit lah. Tapi simpton.
Aku sekarang? Sekarang rasa macam kerap jugak kena nafas pendek2 ni. Tapi xlah teruk sampai tak tidur. Sebab dia just ganggu kejap2 je. No doubt, i think y utama sebab TEKANAN. kalau tengah stress, fikir banyak memang akan jadi sesak. And aku juga ni, kalau terlampau fokus buat sesuatu xingat nak bernafas. Boleh??haha.. Sedar2 macam rasa sesak, baru bernafas balik, itu pun kena tarik panjang2, and menguap. Now pun ada tengah alami masalah ni sebab fokus menulis kan. Tapi belum mengnggu kehidupan harian aku terlampau la. Still blh control.
Second, sebab kesihatan. Aku makin gemuk weyyy..haha. Penyebab jugak tu sesak nafas, rasa pendek2 nafas. Korang gemuk gak ke? Kalau tak, mungkin jugak sebab pemakanan macam aku citer atas tu.

Kesimpulanya, pada yang tanya aku samada masih alami benda ni. my answer is YES. masih ada. Tapi tak risau sebab aku tahu sebabnya. sebab stress and tak jaga kesihatan, tak jaga makan. Kejap jaga, kejap tak. bila nak insaf ntah.

tq y sudi share pengalaman tu, sudi kome. Maaf tak dapat reply sorang2, yang drop no phone pun aku tak dapat nak whatsapp sembang2 nga korang gak. Busy sikit and terlepas pandang jugak komen2 dalam entry ni. Moga kita diberikan kesihatan yang baik, sembuh dari segala kesakitan. Moga Allah permudahkan segalanya. Aminn.

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..