Sunday, July 31, 2011

SALAM RAMADHAN !!

Assalamualaikum... salam 1 Malaysia..1 Islam..!!...


Alhamdulilah..kalau dipanjangkan umur olehNya..esok same2 lah kita menyambut Ramadhan al-mubarak.. huhu..cepat je masa berlalu.. baru je rasa puasa tahun lepas.. malam dh start solat terawih... sama2 la jugak kita mengimarahkan rumah Allah.. ni kata2 untuk aku lah jugak yea.. hahha.. insyaAllah kalau boleh nk pegi solat terawih full kali nie.. kalau boleh la.. n cube dibolehkan.. peluang sekali je setahun.. tahun depan belum tentu kita boleh berjumpe dengan ramadhan lagi.. bulan yang mulia.. penuh dengan rahmat.. bulan Allah... bukan setakat tahan dahaga,lapar je kan puasa ni.. byk kelebihan2 lain,rahsia2 n hikmah nya..so..aku pun xnk ckp pnjg..xde niat pulak nk bagi ceramah ke apa..sebba aku pun dlm golongan org2 yang masih belajar n cube nk buat bende2 nie smua..jadi nasihat menasihati, tegur menegur n saling memperingati itu amalan mulia.. sebab tu jugak la akan menyedarkan diri yang serba kekurangan ni kan... hehhee..

sedapnyeee...aiskrimmm......!!!


Tahun nie agak sedey n emo skit la... puasa kat u.. tahun lepas aku xingt plak aku puasa kat mana untuk 1st day... kat umah rasanya..xpun sempat bersahur kat rumah..huhu.. sedey2... berbuka puasa nga femily n makan masakan mak adalah moment paling best...!!!!.. lauk 2 meja.. hak2... xpe2.. nnti sempat gak seminggu puasa kat umah..n kalau xde hal tiap2 minggu aku boleh balikk... jadi disebabkan xsempat sambut 1st puasa kat umah n untuk sepanjang 3minggu puasa kat hostel nie.. maka terjadilah proses penyejatan,pendinginan, pemejalwapan, pendidihan dan seterusnya pemejalwapan sehingga akhirnya terlaksana proses pengetinan,pembungkusan bla..bla..bla... hahahhahaa...... jeng..jeng..jeng.....~~~~
hahhahaha... tu dia... gaya macam org duk obersea kan..???kan??.. nga sambal bilis, serunding..n makanan tmbhan len.. airtangan ibu katakan..dpt rasa sikit pon xpelah..kurang rindu meleleh skit.. *gaya cakp mmg..mmg mcm duk jauh kan aku nie..watnye dlm ngeri gakk*..huhu.. ade kesahh??,,, walaupun hostel blakang rumah sekalipun..selagi xleh balik berbuka kat umah..gnielah keadaanya.. lalalalalala~~~

Dikesempatan ini jugak ak nk minta maaf kat smua..bukan tunggu raya je nk mnta maaf.. nk puasa pun kene mnta maaf..sama juga dengan persiapan,., persiapan puasa pun kene se gah persiapan raya.. xg2??.. haha..ok2... sorry pada y ad terasa..aku tersalah apa2..sengaja ke x..dlm mimpi atau dlm alam nyata.. ni penting untuk kite menjalani ibadat puasa dengan tenang,aman n sejahtera..hehe.. kalau dh ramai sgt org berdendam kan..mcm xbest lah nk beramal ibadat.. ape2 salah kite nga manusia..dengan manusia la kita mnta maaf kan.. so semua, minta maaf sorry mianhe...!!!.. :-)



SELAMAT BERSAHUR..SELAMAT BERPUASA..SELAMAT BERBUKA PUASA..SELAMAT BERTERAWIH N SELAMAT MAIN MERCUN... !!!!.. --pesanan dari ketua kampung--

Friday, July 29, 2011

anak angkasawa!!

SOPHEA ISABELLA BINTI DATUK DR SHEIKH MUSZAPHAR SHUKOR...
hahhahahaahha,.
baru tahu, DATIN DR HALINA dah bersalin 21hb/julai lepas...
TAHNIAH untuk dr sms n dr halina.. 
comel gilerrr baby nye...tembam..

kata dr sms, nama sophea tu sebab dr halina suke y bermakna cantik..
kalau isabella pilihan dr sms, sempena nama pejuang islam..
siap dah pilih nama untuk anak kedua lagi.. sophea isadora.. hohoho..
pe2 pun tahniah sekali..moge baby sihat n jadi angkawasan wanita pertama malaysia plak.. ;-)

mc sape agak2 eh,,,

kecik2 dh pndai wink.. ;-)
sumber pic- fb dr sms fanclub

Saturday, July 23, 2011

Giveaway Dari Korea @fasihah.com !!!

excited..excited.. hahahahaha..
dapat sertai contest lagi..kali ni taruhan dia adalah brg korea??KOREA..!!..hhee
dah tau ak gilerr korea kan..

1st tq to owner blog.. ..FASIHAH coz wat contest nie.. i like.. hehhee..

untuk maklumat lanjut sila ke page dia...

click
tq.. selmat join semua.. hrap2 dapt nie..hehe..

Thursday, July 14, 2011

Alhamdulilah

^_____________________^

Alhamdulilah.. tq Allah..
atas segala2 nya..
syukur kita padaNya mmg perlu setiap saat..detik kan..
tapi kekadang kita nie..manusia..
bila dapat sesuatu y kita nampak..nak..baru ingt..
same2 la kita bersyukur..setiap saat kita nie,selagi bernyawa..
setiap saat kita bernyawa nie..maknanya kita hidup lagi kan..
maknanya Allah still bagi kesempatan untuk kita berada atas muka bumi nie..
so..bersyukur la kita.. ^___^

dalam minggu nie.. Alhamdulilah..dapat berita gembira..
dalam hidup kita nie.. kekadang Allah bagi peluang..
wlaupun pada hakikatnya kita rasa kita dh xmampu..xkan dapat punye..
tp Dia yang tentukan segalanya.. kun fayakun..maka jadilah..
dan juga...
dalam hidup kita nie.. Dia bagi kita pilihan..pengalaman..
setiap pilihan yang kita buat..bagi pengalaman berbeza..
so..atas diri masing2..nk pilih y mana..
kekadang pulak.. Dia bagi kita rasa 2,2 keadaan..
tu pun gunekan aqal yang sihat..iman..hati mana yang terbaik..
bilan kita berada dlm situasi A..kita rasa xbest.,,
so..nk masuk situasi B..adekah situasi B tu best dari A??
bila masuk situasi B y kita rasa konon2 best tu..
barulah...ohh...mcm nie.. baik aku duk kat A..
tapi..kita dah wat pilihan cenggitu..terpaksa tempuhi gak kan..
pengajaran..or mungkin hukuman..
eh..tetibe..boleh masuk balik la dlm situasi A tu..
Alhamdulilah.. ^__^
lebey kurang mcm tu lah keadaanya..
Allah akan tentukan mana y terbaik untuk kita..
dlm hidup nie kita kena pandai buat keputusan..
sekali buat..xleh patah balik..melainkan dengan kehendakNya..
untuk kita belajar..as pengalaman..
dan untuk menghargai apa yang kita dapat..
bila kita terlepas dia..baru kita menyesal n hargai..
baru rasa..buruk2 dia..dia tetap terbaik untuk aku..
jangan ingat y kita rasa terbaik tu betol2 terbaik.. 

haahhahaha...
mcm serius kan ayat..
xde pape.. pengalaman hidup..
bila banyak bende kita tempuh lam hari2 kita..
so..boleh berkata2 la kan.. hehehe...
banyak je bende y aku nk cerita..y jadi..
nanti2 la dulu..step by step..
byk bende nk buat..
bai2.. assalamualaikum..!!


Sunday, July 10, 2011

MALAYSIA ku ..!!

SALAM 1 Malaysia.. 1 ummah Islam..!!

aisyy..ade ape sebenarnya nie eh..
pening giler tgk news2 semlm n ari nie.. sejak minggu lepas lagi kot..
ape nk jadi la semua ni..
BERSIH??apekah??.. perhimpunan haram ke halal ke aku xkesah ..
tp boleh x semua2 sila guna aqal n minda cerdik anda sblm buat nie..
ade baiknya n kepentingan nye..tp sila fikir kemaslahatan gak..
niat baik..cara??..pas2 tanya balik niat tu..untuk ape?? apekah sebenar2 nya betol niat tu nk menuntut keadilan n membersihkan ape y xbersih pada kerajaan?? kalau betol2 ikhlas alhamdulilah.. kalau just ikut org n untuk kepentingan diri..renung2 kan lah..ramai y susah sebab nie..

tu bab BERSIH..bab y xbersih pun lebey kurang sama gak..
xde cara len ke blh gune?? gune sembur2 mata tu semua..sekat jalanan lain..
pas2 y siap berhimpun sama nk lawan bersih nie..xke kite tu sama gak..
group PATRIOT kalu xsilap..anda2 semua marah BERSIH berhimpun haram ni..
dah tu why anda2 semua ikut sama wat group n berhimpun gak...
tu kata..2x5 semua.. semua org2 cerdik2 nie..pndai..berpelajaran tinggi..
tapi....itulah keadaannya..yang mangsa..rakyat kat bwah..

serius kata..aku mcm dah xpercaya dengan semua badan politik malaysia..
confius..xtau mana sebenar2nya betol..xde y betol2 betol..huhu..
xkire la apeparti pun..mcm sama je.. semua ikut kepala n kepentingan masing2..
yup..ade y betol kan..ada y xbetol..
aku just sokong mana y betul..xkire kerajaan buat atau pembangkang..
sekarang ni mcm terlalu ekstrim kot nga parti.. xkire parti tu buat ape..y baik ok la..
kalau y xbaik??sokong gak kan..menegakkan benang y basah..
1st time kot aku bercakp pasal pilitik..huhu.. 
tolong la yea..kasihani kami..nk2 student y nk blaja dengan tenang nie..
saya just nk keamanan..keadilan..  saya sayangkan MALAYSIA..!!
1 je aku nk..xleh ke semua parti bergabung n bentuk 1 negara dengan aman??masing2 bertolak ansur dengan ideologi memasing.. agama dihahulukan..politik,pendidikan..pembangunan..teknologi disekalikan..??
waallahualam..Assalamualaikum..


suara hati seorang mahasiswi

Saturday, July 9, 2011

THAT'S THE WAY IT IS

^_________^
Kekadang..time ase giveup..takot..xde semangt..risau..stress..bz..or pape jelah..
aku just manusia biasa..perlukan sesuatu nk naikkan semangt balik..nk letak hrapan balik.. untuk positif balik..untuk kuatkan hati.. doa,mengadu pada Allah..tu kata mmg semua org y beragama lakukan..antra bende len y boleh aku ase relax n semangt balik adalah masuk library, cari buku motivasi,cerita ke..bila kita bace akan rasa nk buat..nk buat..wlaupun kadang2 kejap je..tp its ok la..tu kene selalu baca buku.. selain tu aku suke dengar lagu y bagi semangt.. xkire r.. melayu,korea,bi,nasyid ke.. tp biasanya lagu bi la byk y lirik2 dia best untk bangkitkan semangt.. ni salah satunya feveret song aku.. thats the way it is..from celina dion..mmg suke lagu2 dia.. sape y tengah putus asa tu leh la layan ye.. okey... out lu.. doakan aku yea semua.. byk keje nk buat n nk kene settlekan..nk kene pkirkan.huhu... assalamualaikum..!!..


"That's The Way It Is" Celina dion

I can read your mind and I know your story
I see what you're going through
It's an uphill climb, and I'm feeling sorry
But I know it will come to you

Don't surrender 'cause you can win
In this thing called love

When you want it the most there's no easy way out
When you're ready to go and your heart's left in doubt
Don't give up on your faith
Love comes to those who believe it
And that's the way it is

When you question me for a simple answer
I don't know what to say, no
But it's plain to see, if you stick together
You're gonna find a way, yeah

So don't surrender 'cause you can win
In this thing called love

When you want it the most there's no easy way out
When you're ready to go and your heart's left in doubt
Don't give up on your faith
Love comes to those who believe it
And that's the way it is

When life is empty with no tomorrow
And loneliness starts to call
Baby, don't worry, forget your sorrow
'Cause love's gonna conquer it all, all

When you want it the most there's no easy way out
When you're ready to go and your heart's left in doubt
Don't give up on your faith
Love comes to those who believe it
And that's the way it is

When you want it the most there's no easy way out
When you're ready to go and your heart's left in doubt
Don't give up on your faith
Love comes to those who believe it
And that's the way it is

That's the way it is
That's the way it is, babe
Don't give up on your faith
Love comes to those who believe it
And that's the way it is.


Monday, July 4, 2011

nothing

nothing to cry..
nothing to laugh..
nothing to happy..
nothing to sad..
nothing..nothing..nothing..
nothing to say...because..i have nothing..




Hati Kita

Ikhlas tu payah nak sembang. Macam mana ikhlas? Betul ke ikhlas? Tahap mana ikhlas tu?  Entah lah. Selalu...aku takut dengan setiap kata2, n...