Monday, August 6, 2012

Perantauan

Citer kecik2 dulu(xde lah kecik sangat..hahaha)..
bila bulan puasa ni..buka surat khabar..tengok ruangan "salam perantauan"..
ruangan yang students or yang bekerja kat overseas letak gambar dan bagi ucapan untuk keluarga kat Malaysia..sebab dorang tak boleh balik raya..
aku memang cukup teruja tengok..ni zaman sekolah rendah..habis surat khabar belek2 tengok ruangan tu.. tilik satu2 gambar dorang,sekali nga ucapan.. siap hafal nama universiti2 tu..kat England ada U apa,kat German ada U apa..
aku rasa masa tu,kira hebat saaaaaangaaatt la..dahlah study oversea..pas2 raya masuk surat khabar.. orang kampung tengok..wow!memang bangga..ni apa yang aku rasa bila tengok masa tu la..bukan kata orang2 yang post gambar tu rasa.. budak2 kan.. so,dah tanamkan cita2 dalam hati, nnti besar nk sambung study oversea..(mcm senang la kan,nk study luar negara ni).. naik sekolah menengah pun still tanamkan cita2 tu..nk p England yang utamanya.. apa y special nya pun aku xtahu..hahaha..maybe sebab kat paper,yang banyaknya student study kat England kot.. sampai la aku naik form3.. haaa..baru rasa langit tu tinggi ke rendah.. nk study kasi lepas PMR pun,nk pecah otak..plus,duk asrama masa tu..mmg berendam air mata(padahal,rumah nga asrama 5minit je)... terus,lama2 makin pudar and dah tak ingat dah cita2 aku nk study oversea..hahahaha..
dah lama tak layan ruangan tu..yelah, sejak 2,3tahun ni aku pun jadi perantau.. hahaha..(perantau la sangat..tiap2 minggu balik).. tapi,tahun ni sebab  free, rehat merantau jap..so,layan jugak la ruangan2 tu..tengok sorang2.. dulu2 tengok yang bagi ucapan tu,kira kakak/abang yang tua 5-10tahun lebih dari aku.. tapi now,bila tengok..eh,sama umur..adik2 pun ada.. oooo..member pun ada..kawan sekolah,kawan blogger,kawan facebook... ^^



dah citer pasal perantau2 ni.. semalam!!! wah..meriah, semua duk citer pasal Dato' Lee Chong Wei (DLCW).. aku tak de lah follow sangat sukan olimpik nie.. sokong tetap sokong..tapi ada penyakit gayat nk tengok sukan or apa2 pertandingan..nk2 yang diberi perhatian/harapan sangat.. bila DLCW menang separuh akhir,dan dapat ke peringkat akhir, aku dah happy dah..at least ada pingat untuk Malaysia.. tapi,untuk tengok dia beraksi di final xboleh.. sakit hati,sedih berganda2 kalau kalah.. kalau menang,baru aku tengok balik.. plus,yang semalam, lawan dia Lin Dan.. sape xkenal.. Lin Dan pun aku minat..hahahahaha.. tapi.... ofkos la DLWC no1.. so,bila kalah..okey je..terkilan jugak..tapi,masih berbangga..dia dah buat yang terbaik.. main 3 set..dengan beza mata set akhir pun just 2.. dalam permainan ada menang kalah kan..mcam2 mana pun kena ada juga sorang yang kalah..mana ada seri dalam badminton tu..~!!! apa2 pun,bangga dan berterima kasih untuk DLCW.. we proud of u!!!!! don't be sorry ;-)
just..yang jadi masalah and menyampah nya bila orang duk kutuk2.. kau duk depan tv,boleh la kan mengata..siap boleh ajar..salah smash g2..salah kedudukan g2.bla..bla..bla.. ok, ce ambik raket and pergi kat court tu,then lawan Lin Dan.. menang x???? korang kalau masuk olimpik tu, ntah tahap mana nk lepas..nak mengata tu,letak la situasi kita pada dia.. dan bergantung juga pada rezeki.. and...siyes menyampah giler juga bila orang main politik..pleasee la...sukan pun masuk politik ke apa.. bila dah xsuka tu,tak boleh nk buat apa dah kan.. cuba buka sikit minda tu..apa kata kita berlapang dada je dalam semua keadaan and situasi.. tak kira pihak mana yang buat,yang bagi cadangan apa2, sila la terima kalau itu membawa kebaikan..dan sila tolak kalau membawa keburukan..~~ bukan taksub pada satu2 pihak sahaja..tak de sape yang sempurna k.. oh,masuk politik pulak..sorry2..hahaha..!!! apa2 pun, tahnias Dato' Lee Chong Wei.. wira sukan negara.. and untuk atlet2 lain jugak.. esp yang bergama islam and mampu untuk berpuasa tu..~~ syabas!!!! ^_____^

ada juga kan bendera Malaysia naik kat depan berpuluh,ratus negara tu!


No comments:

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..