Saturday, July 28, 2012

Selera Ramadhan


bulan Ramadhan..puasa..memang bulan menguji banyak perkara..
kena tahan macam2 benda..
nk dengar lagu korea pun agak2 je rasa.. hahaha.. tapi dengar jugak la kan..>_<

tapi..sejak 2,3 tahun ni.. selera mengidam teringin nafsu makan di bulan ramadhan dah makin berkurang untuk aku.. esp untuk tahun ni..
biasa zaman budak2..remaja, berbuka ni nak makan cendol,nak kuih ketayap,nak ikan bakar,daging bakar,ayam golek, itik golek, lembu golek.. macam2 jugak la request untuk mak masak atau belikan..
tapi sekarang ni, ya, aku memang suka makan..tapi untuk puasa kali ni,. tak teringin nak makan apa2... sekarang ni pun,tertanya2 juga diri sendiri, aku nak makan apa?apa yang aku terliur?? apa?? no...tak tahu..tak ada.. untuk setakat ni la.. tak tahu la kan,kot2 esok teringin apa2 pulak..hati manusia mudah berubah..tapi sepanjang 8hari berpuasa termasuk hari ni, xde la lagi craving gila2..dan bukanlah jugak mati selera terus..setakat tengok tu,macam tengok air kelapa,sedapnyaa...tapi tak rasa wajib beli,nak jugak mcm2 mana pun,duk meleleh kat c2..x..
masuk berbuka pun,redha dengan apa yang ada.. dah tak rasa nak bersungguh2 ambil tiket no1.. berbuka dengan kurma+air memang dah keyang sangat.. tapi ambil la sikit nasi lepas tu,untuk energy,setakat setengah senduk je blh masuk..huhu.. tapi......kalau bersahur blh telan banyak pulak.. aku rasa aku yang paling berselera untuk sahur..even just dengan ikan goreng pun.. ^^
ini lah kan..yang dikatakan,bila umur meningkat tua..hahahaha.. -duk mengira detik berbuka,p bazar, beli semua jenis makanan yang nak,minum 10jenis air, pikir baju raya siap ke tak lagi-..benda2 ni semua still pikir,tapi bukan lah menjadi keutamaan..sebab ada lagi benda lain yang lebih penting untuk kita pentingkan.. hehehe..faham2 kan lah..

selamat berpuasa dan berbuka.. terawih dan sahur jangan lupa.. ^__^

No comments:

Hati Kita

Ikhlas tu payah nak sembang. Macam mana ikhlas? Betul ke ikhlas? Tahap mana ikhlas tu?  Entah lah. Selalu...aku takut dengan setiap kata2, n...