Monday, December 17, 2012

lawak kampus

saje je bagi title tu... sehelai muka surat majalah lawak kampus pn ak xbaca.. ha3..
yang jadi popular nya xtahu kenapa..n aku xnak ambik tahu....!!!

tapi ni saje nk citer lawak kampus versi aku....
rasa mcm dah jadi krisis identiti pulak...
pasal masalah belajar ke...masalah xde masa,asaiment,test smua tu...
rasanya satu perkara yang perlu ada bagi kehidupan seorang mahasiswa..
kalau xde benda tu..baik balik kampung jelah...duk goyang kaki..xkisah pn sebenarnya pasal tu...n bila otak kita digunakan untuk masalah belajar, aku rasa macam seolah2 diri ini sangat beharga berbaloi untuk digelar pelajar...
tapi.....but.....
bila otak akal fikiran ni terpaksa pikir perkara yang xberkaitan...tu yang jadi agak saiko jugak la...seriusly,aku xsuka nak membebankan otak aku ni dengan perkara yang remeh2...dan yang xberkaitan dengan dengan diri aku sangat...
kat U ni,semua aku anggap kawan2 aku..yes..kawan2.. kawan jelah... sekadar kawan... setakat ni xberminat untuk mencari soulmate,sahabat karib, teman sejati, setia, sehidup semati... biar la org nk kata pn..
ada la kawan2 tu..setakat kawan baik..n y lebih baik sikit pn,ada sorang je.. sorang tu jelah tmpat untuk luahkan masalah kalau kat U nie... sbb kitaorg sama2 faham... time blaja..kita blaja.. time wat asaiment kita buat.. time naik bilik, rest..kita rest... xperlu la nk rest sesama..makan2 sesama time xperlu... ada waktu untuk makan sama2,jalan2... ada waktu! bukan selalu...!! kalau memerlukan untk citer apa2, kita ambik satu masa untk brcakap2... pas2 done..! balik rumah?? masa bersama famly n kekawan y len..kita smua ada life memasing kan...kami xkan kacau.. kecuali just msj2 tanya khbar,tu pun bila dah lama sangat x contact...
tapi (lagi)...
untuk yang lain... aku xberminat nak berkawan baik sangat..bukan sombong,xsudi... tp aku susah nk berkwan,nk percaya orang... kena ambik masa untuk mengenali seseorang tu,untuk aku tnjuk perangai aku,untuk dia trima diri aku seadanya....  mcm kawan2 yang rapat dengan aku..y selalu ak mention kat blog ni, mcm mira n t-hah, kitaorg brkwan dari form1... masa yang membawa kami untk terus rapat n rapat n selesa sesama sndiri... n ada persefahaman tu pnting... ada juga sorang lagi kawan yang ak brkawan dari form1 smpai skrang ni sekali.. 1 diploma,1 ijazah pulak, 1 kelas lagi...mmg berkwan ...tp xboleh untuk lebih baik lagi..setakat berkwan sahaja..bila aku rasa ak xselesa untk lebih rapat,ak xkan pergi... tp kawan baik aku kat U ni,y aku citer kat atas tu..mmg kitaorg satu sekolah dulu..tp xrapat pn..kenal g2 g2 je.. pas2 masuk diploma sekali..tahun 2 baru rapat...tp sebab lama2 brkawan, rasa ada persefahaman walaupun kami xde keserasian sama sekali... tp rasa mcm selesa dgn dia.. walaupun,tidaklah serapat mcm mira n t-hah tu..n tidaklah segala rahsia ak citer kat dia..just y perlu shaja..terutamanya masalah melibatkan dekat U nie... ! okey..baru pendahuluan tu... begitu gigih nk menjelaskan...sebb nk bagi faham untuk cerita yang dibawah2 nie.. ni nak meluahkan citer seorang kawan..yang pasti kawan2 ni bukan yang aku sebut diatas nie...tp ni,sekadar kawan..kawan sahaja...aku xboleh..n mmg xboleh nak berkawan rapat dengan dia,baik apatah lagi...dan dekat pn kalau blh tak mau.. setakat kawan sekelas,sama2 menyelesaikan tugasan kelas sama2... tu je...

ceritanya bermula.... ^^

untuk setiap manusia tu..aku tahu n faham... kita ada kelebihan dan kekurangan masing2.. cuba untuk menerima kelebihan dan kekurang masing2 tanpa nak mengungkit2... sekali kita mengata kelemahan orang... tersingkap jua kelemahan kita... tapi....sebagai manusia biasa juga, yang aku akui, aku bukanlah punya iman setebal orang lain..(ayat tetibe berubah jadi skema..hihi)... tapi aku punya kesabaran yang boleh dikatakan agak tinggi... bukan baik..tapi cuba untuk memahami orang lain...menerima kekurangangnya...walaupun seringkali,banyakali dan berkali2 terpaksa aku sakitkan hati sendiri,tipu diri sendiri untuk menjaga org lain.. sabar untuk ke 100 aku boleh lagi... tapi,bila untuk kali kesejuta, pertahanan aku runtuh.. bila hanya kita untuk menerima kekurangan orang... dan kadangkala, kelemahan tu,boleh diubah dan xpatut pada ada diri.. seorang y brcakap blh kata khbar angin..2 orang bercakap, blh kata fitnah, 3 org bercakap blh kata mengumpat.. tapi bila dah 10 orang kat perkara yang sama....itulah perangainya...
dah 3tahun kot aku sabar(ayat xformal dh kuar..bersedialah....!!)

sangat sakit hati..and teramat sakit untuk aku menghadap dia sorang!! just yang pernah kena dengan dia faham! kalau sape nk kena..boleh tinggalkan no phone...n silakan berkawan! ya, dari luaran,dari jauh nmpk dia sangat baik,bijak n sopan santun...!! aku akui,dia baik...mmg baik... tp kebaikan dia tu kekadang buat org xselesa...n timbul masalah di kemudian hari bila ada kes ungkit mengungkit!!  pertama, sangat2 sensitive.. kawan2 y len pn ada y sensitv,tp ada had nya.. dia snsitv,nk sakit hati sorang2 xpe jugak...tp menyebabkn org len turur serba salah..kalau masalah besar xpe la,,, ni...
contoh situasi 1 : a-kwan aku.. c-dia
A buat air... bagi rasa..
c-manis sangat la..
a-ye ke?? husna,ce rasa..
aku- manis gak..tp ok je..blh dtrime!
pengakhiran cerita disebabkan kes air tu, dia terus senyap n naik bilik, xbercakap2 smpai ke pagi esok..!! kes air je kot...!buat air trlbh manis,xde masalah... dia xsuka manis xde masalah.. ak bg komen pn bkn sebelahkan sape2..sbb mmg bnda tu benda xpenting sangat... baru satu... 3tahun terpaksa berkawan dgn dia.. skurangnya sekali seminggu akn brlaku benda2 mcm nie... skurangnya...! kalau x,hari2.. sehari 2,3kali pn blh jadi..kira la berapa ratus kali dah hati ak n kekawan y len tersentap! tapi.......atas dasar kawan..senyap je.. cuba bawakkan bersabar n positive thinking again pasal benda ni..terima sahajalah kekurangan dia..sbb kita pn ad kekurang.. tapi....masalah ke-2!!
suka mengata orang..walaupun sikit..(xpasal2 ak pn termengata dia sama).. terlalu mudah sangat nak menghukum org n mengata... selalu saje pndang negatf kat orang len...duk saje jalan2..tngk ada kawan sekelas bawak kereta.. dia- "baru bawak kereta,dah berlagak"  aku- *&^@*(...wat the....aku xnmpk kot mana yang berlagaknya...kawan tu xbuat pape pn,just bawak kereta..biasa la..dia mampu.. kau mampu,kau bawak la jugak..ni jenis dengki namanya,xleh org lebh dari kita... duk saje jugak...mmg ada, wajib n cnfirm,akan ada skurangnya 1 nama y akan dia cerita tntang keburukan..even kawan dia sndiri..ni benda y aku xleh accept.. sem1 dia kawan nga org len..sem2 dia lari kawan nga org len.. sem3, dia lari mai kawan dgn geng aku..padahal xrapat pn sblm tu.. dia brkawan ramai nga org..depan bukan men baik..blakanggg..mengata..bila org tu,xikut apa y dia nk..n xkena pada pndangan dia..kawan y dia baik masa sem 1,2 dulu pn duk mengata..ak xnmpk masalah pn.. dan y lebih teruk,bila dia masuk geng2 aku dulu..boleh dia p mengumpat dengan sesama kitaorg..contoh,dlm geng2 aku ni, adalah dalam 5,6 org..bukanlah geng2 berpuak2..tp kawan y agak kita dekat sikit dari org len.. dlm 5,6 org ni,dia ada xpuas hati nga salah sorang,dia blh dtang citer ke aku pasal kawan baik aku... bengong x bengong... (saki ati sangat dah rasa).... dsebabkan sem 3 dia 1 bilik nga kawan baik (A) tu...datang citer nga aku, ckp dia xgembira duduk sebilik nga A, mcm2 keburukan dia citer..bayang perasaan aku?? A aku kenal dulu dari dia.. n yang paling best,bila dia citer, "aku xsuka.. A selalu mcm nk berlumba2 wat amal ibadat nga aku..aku mengaji,dia ngaji..aku solat hajat,dia solat hajat" !!! siyes,rasa nak pengsan masa tu jugak...baru sikit..banyak lagi...kalau citer satu satu, mmg blh buat smpai part1000000 la...
bukan mengata pasal A je..tp dengan aku sekali pernah dia mengata... okey la,ak bg letak nama geng2 aku.. A B C D E F...faham2kan jelah... kekadang tu,masalah remeh je pun dia nk mengata, contoh, bila dia mengata orang depan aku, aku akn balas "biarlah dia..." "biasala tu..xde y pelik pn" "eh,xlah...mmg perangai dia mcm tu..aku kenal..dia baik sangat"... so dia bengang..n p ckp B,xsuka citer apa2 kat aku..sbb aku xlayan dia..n slalu postv thinking...n bla..bla...bla...ada la y dia tmbh2 tu.. skrang ni,sbb dia jd 1 course dgn aku n housmate plak tu, tu y jadi selalu dtg dekat aku..kalau masa dip dulu,dia lbh rapat nga sorang lagi kawan aku..tp kawan ak tu,mmg dh xboleh g nga dia...sbb dia lah satu2 nya y dipanggil "kawan" tp telah buat dia menangis..kesian member tu...bg aku,kawan ak y tu sangat kuat...balik kg pn 1 sem tu, sekali,2 je..kluarga pn xsenang sangat..banyak jugak masalah..tp xpernah nk nanges or tnjuk kat org..tp dsebabkan dia ni,pasal tesis ke apa ntah sem lepas...dia boleh nanges gila2... untuk ijazah ni, geng2 ak ni trpecah kpd bebrapa cos..tp still baik.. n boleh pulak ak 1 cos nga dia..dugaan betol.. nasib baik ada sorang lg kawan ak tu,sekali.. dats why untuk skrang,dia selalu nk rapat2 n baik nga aku.. sorry la...aku xlayan!! tp mmg jenis xfaham bahasa... aku buat2 xfaham...!! tolong jangan bagi aku kesabaran habis..sekarang hilang sabar...pas2 blh jumpa balik kesabaran tu...tp kalau dh sabar aku hilang xjumpa2,habis la... 3tahun lbh lagi ni nak mengadap muka tu....!!!!!
dsebabkan aku housmate nga dia..senang la kuar masuk sebb bilik brdepan... i need privacy too..dahlah,aku mengadap muka kau kat kelas... jgn nk semakkan muka tu,dlm bilik aku yang aman bahagia ni..tmpat aku nk berehat.. kalau xpenting jangan datang! .. datang buat cara elok xpe jugak..ni datang, mengata org tu..mengata org nie..usha2 aku men fb,tgk citerr... menggesel2...ewwwww...rimasss..geliiiii!!!! tau kenapa..sebab dia lonely..xde sape nk berkwan...pas2 pndai pulak ckp, "xde sape nk brkwan nga aku..." tau pun...dh tgk ramai kawan2 kau tnggalkan kau..pkir la ape salah kita..ubah perangai tu sikit... lagi satu benda yang aku paling benci bila dia suka ganggu2 org...xpikir pn...malam sebelum test..aku duk study sikit2, boleh msj, tolong aku p kutip hutang dia nga org len..xke bengong otak aku..dahlah ari tu ada test..otak tengah serabut..balik malam,kena study untuk test esok plak..bkn dia xtau.. pas2 mntak tolong benda y xde kaitan nga aku plak... ce bayang, kau berhutang dengan A,, pas2 tetibe dtg si C y mntak hutang tu...rasa terhina x?? padahal benda tu atra korang A je..kenapa C blh tau n dtg mntak plak... len la kalau dh 10 kali dia mntak kau xbayar..siyesly xfaham...! smlm pn,aku xreti nk tolak ajakan org len..dia nak makan sekali.. benci giler kot..ak xsuka makan mengadap muka dia.. sorry to say.. lbih selesa makan sambil tengok citer2.. sekali sekala tu xpe la..smlm,ok la....aku redhakan diri je..walaupun xlalu makan.. sambil layan movie jugak..dahlah citer gangster2 yang mmg xkena nga jiwa aku.. habis je smua..citer tu pn habis..ingt nk balik la..dahlah guna laptop aku... ak nk kemas2 la,ambik buku,nk siapkan asaiment...boleh pulak pasang 1 lagi citerr.. panass gila hati..aku standby sambil belek2 buku..dengan word terpasang dh,nk sambung asaiment tadi..dia buat selambe lembu duk tgk citer.. dia kacau org nk buat keje xpe...tp kalau dia, habisla.. ~~ dah habis gila dah aku ni.... mmg xboleh nk buat baik sangat.....okey..malas nk citr panjang lgi... ya,aku pn dlm katogeri mengumpat jugak ni...tp aku pn manusia biasa..y biasa sangat2...ada rasa sakit hati n ada rasa nk meluahkan dgn cara mcm nie....!! nnti la..bila hati ni dh rasa sejuk sikit,ak padam balik entry nie... and satu lgi..aku n dia,secara fizikalnya,dari luar,mmg org nmpk mcm baik...tp aku tpaksa jelah buat baik..time aku baik ak baik..tp jaht,mmg jahat...!!sekian terima kasih.......... waallahualam~


p/s- satu jari menunding ke arah orng.. 10 jari menunding balik pada kita,,,!! same kes dengan dia.. dia mengata n selalu ckp xsuka org tu,ni..tp tanpa dia sedar, sbnrnya, ramai lgi y xsuka dia..!!

No comments:

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..