Friday, July 10, 2015

#Cabaran20Hari: Memori Raya 90-an/ zaman kanak-kanak

Aku lahir 1991..
Jadi pengalaman raya 90-an tu ada la.

Kalau dulu raya yang paling excited ialah nak shopping pakaian raya. Baju kurung memang awal2 disiapkan.
Sedondon lagi sebab aku 4 beradik perempuan. Lelaki sorang je, itupun lahir pada abad ke20 dh.
Biasa shopping pakaian tambahan untuk raya ke2,3.. Tshirt, seluar, kasut raya semua. Budak2. Sekarang xtahu la budak2 harini mcm mana. Sebab dah sellu dapat pakaian baru kan, mungkin tak rasa excited nak nak pergi shopping raya tu.

Pastu bab kutip duit raya lagi lah. Masing2 siap ada bag sendiri.
Letak duit yang dikumpul dalam tu.
Berjalan la nga sepupu sepapat kliling kampung. Selalu beria kalau pergi kutip duit raya ni time raya umah tok belah ayah aku.
Dapat rm1 dh gmbira. Banyak sangat dah tu rasanya.

Amalan ziarah menziarahi. Jumpa setahun sekali, jarang2..banyak benda diborakkan. Yang kecik2 main2 sekali. Main pondok2, kira duit raya ke.. Sekarang?? Semua sibuk dengan gadjet.
Gadjet.. Ada bagus. Tp ada buruk juga. Depend pada penggunaan.
Apa kata kalau raya kita letak ketepi gadjet tu. Bawak kamera je.. Tp tu la, kamera pun sekali nga hp. Apa blh buat..huhu...





No comments:

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..