Sunday, July 5, 2015

#Cabaran20Hari: kenangan terawih zaman kanak-kanak


Cerita pasal kenangan terawih time kecik2 dulu memang best.
Budak2 sekarang ni dah tak rasa kot.
Berpakat nga kekawan kat sekolah lagi, malam ni pergi terawih.
Ada yang pergi dengan mak ayah.
Yang rumah dekat2 ni berpakat pergi jalan kaki.
Tunggu dekat rumah, pastu jalan sekali.
Ingat dalam drama je?? itu semua realiti.
Budak2 zaman dahulu buat. Nak2 yang duk kat kg ni.
Seronokkk sangatlah.
Mak ayah ajak naik motor tak nak, nak berjalan nga kawan2.
Excited nak pergi terawih. Padahal bukan solat pun.
Solat lah Isyak tu..

Untuk terawih...
kitaorang dulu macam2 akal.
time2 sekolah rendah lah ni. Yelah, rasa macam banyak je solat.
Budak2 memang kena saf belakang masa tu.
Senang lah lagi nak ponteng solat.
Kami solat selang satu.
Solat 2 rakaat..pastu berhenti.. Pastu ikut balik.
Yang paling gila bila time x solat tu, duk main.
Bercakap, suka2.. apa lah yang disembangkan, aku pun xingat.
Pastu bila imam dah tahiyat akhir, kelam kabut pergi masuk saf.
Konon2...solat jugak.
Padahal dah buat bising dah tadi. Pandai nak cover..
Lagi best, duk mengusha jemaah lelaki.
suka je main selak2 tabir tu.
Bukan ada pakwe pun.haha...
nama pun budak2 kan.
tapi perasaan masa tu seronok lah.
Suka nak pergi terawih.

Bila dah makin besar tu, makin faham lah.
Umur 11 tahun ke atas dah tak main2.
Solat serius je..ikut semua rakaat. Xde ponteng2.
kalau ada pun sikit2 lah..
Tapi tetaplah duduk kat saf belakang tu.
Rasa macam budak2 lagi.
At the time yang aku rasa aku dah dewasa ialah bila dah boleh dduk depan.
Bila makcik2 dah tolak aku ke saf hadapan.
Rasa macam...wow!! nak dewasa ke aku ni..haha..
Sampai dah boleh duduk saf depan sekali.
Join tadarus al-quran.
How,,,masa berlalu cukup pantas.

Sekarang ni boleh kata jarang dah aku tengok budak2 jalan pergi terawih.
Dorang dah tak rasa fun ke dengan terawih tu ya??
Yela, terawih ni ada dalam bulan ramadhan je.
Nak salahkan sape?? Biasa la...dunia berputar.
Teknologi mengatasi segalanya.
Kalau pergi pun masjid, handphone xlepas. Pandai update je.
Kita dulu duk main2..ada yang main mercun la..
Lebih fun zaman dulu.
but.. wat to do kan....huhu...

1 comment:

. stnrsyfh. said...

Budak-2 sekarang tak rasa best dengan terawih sebab gajet 24/7.. Rugi-3
Jemput join segmen Yaya
http://stnrsyfh.blogspot.com/2015/07/segmen-memoir-of-ramadhan-by-yaya.html

Giveaway Time by Aishah Badrulhisham

Hai... another giveaway. Jom join. Semoga berezeki..aminn. Click gambar diatas untuk join ya...