Wednesday, January 4, 2012

apa yang kita buat

dah tabiat atau sifat semulajadi.. xtau lah..
mmg mulut kita kot suka brcakap2..
isu kecik jadi besar..jadi sorang tau..jadi tahu 1 dunia..
xkire tu benda baik atau x..benar atau x..

.
banyak benda y orang duk cakap2 n tulis sekrang kat laman masing2..
ada banyak matlamat orang nk sebar citer2 gnie..
1-untuk memberitahu org ramai..n as iktibar..
2-saja2 dia..nak luahkan perasaan or bagi pendapat dia sendiri..
3-nak sesakkan trafik blog dorang..bile y view..banyak income masuk..

okey..y 1,2 xkisah la kan..atas niat masing2..
tapi y ke3 tu buat aku terkilan n sedih..penuh je kat fb link2 pasal tu..
untuk apa,sampai post link y sama,promote entry tu dua belas kali sehari???
ada y aku bukak..dengan xmalu,dia mengaku sendiri,saje untuk sesakkan trafik..
xmalu ke?? anda menjatuhkan maruah orang lain..(betul,y dia mmg salah)..tapi kita nie??
perlu ke buat mcm tu..sebar 1 malaysia.. dia still ada mak ayah..ada keluarga..
kalau keluarga dia baca??kau duk maki hamun dia tu??
berbaloi ke dapat income dengan entry2 g2..esp sekrang nie kes ariff n amalina.
boleh je nak tulis,sebab tu hak masing2 kan..blog sendiri..xde sape boleh halang..
tapi,blh x jangan sebarkan link kau tu..n buat semata2 nak dapatkan trafik??

mcm kes amalina tu..bila orang duk citer2..duk maki hamun amalina..ckp mcm2..
nyesal jadikan kau idol,kau mmg bla..bla,,bla... ..
plz la..dia tu ada mak ayah kat malaysia nie.. daripada 1 masalah,jadi 10 masalah..plus nasi tambah lagi.
aku rasa dia dulu biasa2 je..dengan pakaian,tudung pun ala2 bienda..mcm gadis bandar y len2..
dia just dianugerahkan kelebihan dari segi akademik..bijak dalam belajar..
so,bila kes dia kat sana y seperti org duk citer2 tu..hmm..ye,banyak pengaruhnya kat sana..
amalina dulu kita xtau mcm mana..kita just tgk dia kat tv,paper.. apa y dia buat belkang kamera?
kita xtau..mungkin tu mmg diri dia dari dulu..
aku xnak ulas pnjang..takut nnti ada y salah anggap kata aku sokong amalina..no,bukan aku sokong dia..
tapi..nak kita ni sendiri..jangan jatuhkan hukuman mengikut apa y kita lihat..
apa y baik dari dia,kita ikut,ambik contoh..
y xbaik..kita buang..dan doakan untuk dia biar berubah kearah kebaikan..
masa hadapan kita,kita xtau apa y aku terjadi kan..jadi berhati2 lah..
nak mengata,nak bercakap lebih2,ingt2 lah diri kita,keluarga kita..
kita xada ramalan mcm ramalan cuaca..
jangan bercakap takbur,jangn rasakan diri kita terlalu baik untuk mengata n menilai orang lain..
daripada kita duk mencaci menghina 24jam pun,xkan mengubah apa2 pun..
lebih baik berdoa..moga2 dia sedar apa y dia lakukan xbaik n berubah..
atau kalau nk menasihat..tegur lah dengan cara y baik n personal..bukan mencaci dengan terbuka..
waallahualam..afwan..

No comments:

Hati Kita

Ikhlas tu payah nak sembang. Macam mana ikhlas? Betul ke ikhlas? Tahap mana ikhlas tu?  Entah lah. Selalu...aku takut dengan setiap kata2, n...