Monday, February 18, 2013

Water

Segmen kesihatan sikit..!! Air sangat penting untuk body kita..semua tahu kot.. so,xperlu lah nak hurai pnjang2. hehe.sila la minum air banyak2. Air putih,air masak! bukan air milo,neslo,horlick..Boleh je minum air2 tu(horlic n coklat kegemaranku), tapi seimbangkan,jangan sampai 10gelas sehari..setakat 2gelas ok kot.. Yang selain tu,minum je air masak banyak2.. at least 2 liter. Aku tak boleh nak hadapi hidup sehari2 kalau tak minum air masak ni, paling2 xsempat or xde air pun, dalam 500-100ml~ tu pun sikit sangat,biasa 2-4L~ kalau x,rasa macam macam tersekat benda je kat tekak ni.letih lain macam,xde semangat.air masak atau dalam bahasa dipanggil Plain water. Bahasa buku orang panggil apa ya? air putih ke? aku biasa guna air masak jelah.dulu,housmate dengan budak johor, dia panggil air jarang? ingatkan apa air jarang tu,rupanya plain water ni la. Panggil air jarang sebab air tu jarang,lutsinar g2..boleh?haha.. sila la share dialek negeri korang panggil apa untuk plain water ni??? sepupu aku, yang kecik la ni, dia panggil "nak minum "putih-putih".. hihi...

Yang lecehnya,nak buat air masak ni..kalau kat rumah,tak pe,ada penapis air,tadah je cawan.kalau kat hostel ni,kena masakkan dulu(dalam heater la), pas2 sejukkan pulak..ambik masa 2-3jam jugak. dalam satu heater tu,muat lbh kurang 1.8L je pun..sehari,kena masak 2,3 kali air.. rajin ke xrajin,kena masak jugak..kalau x,pengsan xde air..!! kalau dah malas sangat,beli mineral water kat kafe ni..yang besar 1.5L dengan harga Rm2.. mahal jugak..tak selalu la beli..time rasa memang malas sangat2 or dahaga sangat2 beli..

Main point entry hari ni, just nak cerita aku beli 12botol air mineral..heheh..mukadimah je atas tu.. >_<

12+1
rupa 12 botol air~ extra satu atas tu dah habis,beli semalam..saje,malas nak masak air,nak sejukkan,nak masuk dalam botol lagi. So,beli jelah 1 kotak ni terus. Sangat jimat..!!berbanding beli 1, RM2.. tapi beli 12 botol ni,hanya dengan harga Rm13.90, kalau bahagi 12, dalam rm1.16 g2.. jimat sangat..rasa macam nak meniaga air la pulak, jual rm1.50..dapat untung 30sen pun ok dah..haha.. Yang jadi beban nya tadi, nak angkut 12 botol ni,bersamaan dengan 18Liter,berat tak tahu berapa,kira sediri.dari bawah ke tingkat 5!! diulangi, tingkat5! bilik aku tingkat 5, guna tangga,tak de lif..jauh sekali eskuleter.. Nasib baik roomate tolong angkut sekali..tapi,tetap berat..!!sangat gigih rasanya tadi..demi air!

#info sikit.. ada baca, setiap 25kg berat badan kita,memerlukan 1L air.. kalau 50Kg maknanya, 2L, kalau 75kg 3L..yang lain2,sila kira sendiri..tu sekurangya, kalau minum lebih lagi la bagus..! dan yang paling penting, air masak ni tidak mengandungi kalori..so,xperlu risau minum banyak2 pun..badan takkan naik..! istilah gemuk air tu,aku baca,sebenarnya adalah orang tu xcukup air.. "anda kata anda gemuk air?? solutionya, minumlah air dengan lebih banyak"! ^________^


4 comments:

Farah Waheda Wahid said...

jangan angkat berat2 sangat dear...x elok...

husna said...

tq ats nasihat tu kak..hehe.. ada jgak dengar,nak2 ppuan,xboleh angkt brg berat sgt..

ina said...

mcm tu ker..minum air byk bergantung pd berat bdn...

Iyraa Cariyno said...

jom memeriahkan segmen nie :)

http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/01/22th-birthday-giveaway.html

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..