Monday, February 4, 2013

Maths+Me=Allergic





maaf lah ya kepada cikgu2 math or penggemar subjek matematik~!!! baguslah kalau pandai math.. but not me..huhu...
semalam nak download RM..pastu, tengok saiz dia.. 1000.18MB.. gila jap rasa.. tak pernah jumpa saiz tu..1000??maknanya 1000gb ke apa.. mana la reti nak convert2 semua ni.. mintak pertolongan dengan kawan2 facebook.. cehhh, mcm2 penerangan... tambah pening lagi,sebab akal aku xtercapai nak fikir.. jawapan: "sket lagi nak 1GB... sebab conversion kilo mega giga untuk bytes tak tepat2 10^3... biasanya 1024~" otak aku blh masuk sampai, "sket lagi nak 1GB".. yang ayat seterusnya..biar jelah..malas pikir..!!

berbalik kepada cerita aku and math ni.. rasanya memang lemah sejak sekolah rendah kot.. nak blh ke bundarkan no tu,sampai darjah4 baru reti kot.. tapi,naik darjah6 dah pandai dah...sebab dapat cikgu yang sangat best.. cikgu Wan Faridah.. nak terima kasih banyak2 kat dia.. tegas and best..!! memang dapat faham habis habisan dia ajar tu..mugkin sebab takut kot..and dia bagi banyak latihan.. kalau salah soalan2 senang,kena denda.. denda yang luar biasa..bukan rotan,berdiri atas kerusi ke apa..tapi kena menari gelek kat depan..uihh..malu la..nak2 kalau kita sorang je salah.. rasanya aku pun pernah kena kot,ingat2 lupa dah..tapi ramai2 lah.. so,dapat lah A math untuk UPSR...

namun begitu.......bila masuk je sekolah menengah...fail again..huk2.. tak boleh masuk langsung.. mungkin sebab cikgu??form1-2 dapat cikgu sama je..cikgu tu best,tapi xambik tahu sangat..buat latihan ke x..pas2 laju sikit..tapi xsalah cikgu la,aku yang salahnya..sebab xnak tanya,xrasa minat kot dengan nombor2 ni.. naik form3,lagi la...cikgu slow sikit..huk2..tapi boleh la sikit2..target untuk lulus je pmr.. hihi.. naik form4-5 lagi bestt!!!!!!!!!!!! cikgu lelaki..bajet sikit.. lagi la aku xblaja..diulangi, TAK BELAJAR~! masa maths adalah masa tidur..sama la dengan orang sebelah aku masa tu..tak lain tak bukan kawan baik nur amira..haha..sehati sejiwa..allergic dengan math.. berbeza dengan t-hah..dia otak maths+akaun..!! cikgu lelaki tu,memang aku ingat la..memang ingat...ingat sangat2 kata2 dia tu..disebabkan ramai dalam kelas aku ni susah pickup sikit maths(kitaorg kelas ekonomi..xde math tambah or akaun)..dia cakap "saya rasa awak semua ni,balik....dan buat solat taubat"!!!!! wow....terkesima jap.. macam terhina je rasa sebab xpandai maths ni..nak je cakap, tapi cikgu,subjek agama, bahasa arab, quran sunnah, syariah saya semua dapat A1 ~!! tapi sabo jelah~betul je apa cikgu tu cakap..mungkin ada tersangkut dosa2 mana yang maths ni xlepas2.. secara jujurnya,  dari form1-5, untuk subjek matematik, aku tak pernah dapat B~!!ya, xpernah dapat B sebab selalu dapat E,D,C~!! 30-40 markah tu kira tinggi lah.. tapi masa nak SPM tu, belajar la dengan kawan2..pilih2 soalan yang boleh score,hafal formula, cara nak kira semua tu.. untuk SPM, okeylah..lulus.. haha.. masuk U, memang aku tak pilih cos yang berkaitan dengan maths.. diploma dah lepas tanpa math.. now untuk degree,xjumpa lagi subjek math..akan datang tak tahu lah.. kalau ada pun,maybe yang basic2 jelah...

macam ni la rasa nk jawab time keluar soalan gnie!!!


sekarang ni..tahap matematik aku,tahap darjah6 jelah..sebab takat tu je yang aku dapat A and pandai..kira okey lah kan,pandai jugak basic2..tambah tolak darab bahagi, kira pecahan, peratus..basic untuk urusan muamalat harian..yang selebihnya sila jangan tanya..algebra,kira angle and adik beradiknya yang lain!!! pengakuan ikhlas jugak.. "saya tak ingat sifir"..hahaha... 1,2,10,11 lancar la.. 3,4 tahap sederhana..lambat sikit nak blh ke sifir tu.. sifir 6,7,8,9,12..out~!! ambik masa yang lama nak kira kalau tak de calculator.. . apa2 pun,setiap orang ada kelebihan dan kekurangan kan..ada yang tak suka mengarang,tapi aku suka..suka sangat soalan essay,dari soalan struktur or objektif... so,gunalah kelebihan masing2 tu untuk sama2 melengkapi kekurangan yang lain.. ^_______^


my love letter to math!

2 comments:

CiK Bella said...

Bella mmg minat gila ngan math dr thn4. Teim +math dulu, lau slh buat ke, slh semak ke, xsmpat buat ke,lmbat msuk kls ke,,, kami kna mnari mr loba-2. Tp, best. Mla2 malu. kdg2 kna battle lg. Rindu kls +math dulu

husna said...

masa sek rendah dulu mmg minat gak la..naik sek menengah je terus makin kurang..kurang.. haha... tp best la tgk org y terror math ni,congak2 g2 je.. otak kiri.. bagus lah untk bella..blaja rajin2..hehe

Internet

Dah lama tak lepak Cyber Cafe (CC). Now aku dekat CC. best lepak sini. Terasa keremajaan disini. Pagi2 ni tak ada orang sangat. Budak2 sek...