Saturday, January 26, 2013

Jangan memotong disebelah kiri ~!!

Petang tadi berlaku sedikit kemalangan kecil...huhu... yang pasti bukan aku la yang drive...kakak ak drive.. kalau aku drive,mngkin trjadi kemalangan besar la kot... nauzubillah... Alhamdulilah semua okey je,tapi biasa la terkejut xhilang lg.

tadi keluar nak cari barang sikit... pas2 masa nak masuk cabang ke kedai tu, jam...bersusun kete..so,nak lintas kena tunggu dulu..tapi,ada kete ni baik hati,and bagi kita masuk dulu.. belok kanan,nak masuk cabang tu... ddoommm!! tepi aku..ada motor datang rempuh..trkejut smpai xingat apa2 jap masa tu.. dia potong sebelah kiri... dahlah laju...tak kan xtengok kot, kat depan ada cabang,pastu,jalan jam.. slow2 la.. sila baca peraturan memotong dulu:

13) Momotong dengan cara yang betul dan menggunakan cermin pandang belakang sebelum membelok
- Berada di belakang (apabila ada halangan di hadapan dan akan menggunakan jalan di sebelah kanan).
- Melihat ke hadapan
  Pastikan tempat-tempat yang boleh memotong, tidak memotong di selekoh di garisan dua selari, dan pastikan tiada kenderaan yang datang dari arah hadapan atau jarak yang selamat untuk masuk semula ke kiri.
- Beri isyarat kanan
- Lihat cermin pandang belakang, tepi dan kawasan "Blind Spot".
- Menukar kepada giar rendah untuk menambahkan kekuatan untuk memecut.
- memotong di sebelah kanan, tidak boleh memotong sebelah kiri (kecuaili jika ada kenderaan di hadapan hendak membelok-ke kanan),
- Memberi isyarat kiri.
- Masuk semula ke lorong kiri dengan selamat (nampak kenderaan yang dipotong melalui cermin pandang belakang dan tepi baru bergerak ke kiri).
- Tidak memotong secara bahaya/ secara ZIG-ZAG.

sumber: http://www.fieldcon.org/view_news.php?news_id=4

tapi budak lelaki yang langgar datang mintak duit nak baiki motor dia..ramai saksi masa tu, semua kata mmg salah dia,sebab potong sebelah kiri..tapi tetap degil!!!,cakap tu jalan dia..dia xtahu pun ada orang nak masuk.. eh,yang kitaorg pun,mmg jalan kitaorg jugak.. tapi budak tu xdelah keras/gedebe sangat pun,just desperate nak duit,faham je,student kan.dia cakap,dia student lagi,nak balik tempat blajar ni,tp motor kena repair dulu,xde duit..huhu... oklah,xnak bergaduh mak aku bagi jugak sikit..sikit jelah..mak aku cakap, "kalau ikutkan ni,salah awak,tapi disebabkan keadaan kita sama2 xtahu,kira sama2 salah la,,sepatutnya saling memaafi je..kereta kita pun banyak jugak nk kena baiki ni... tapi, xpelah makcik bagi jelah,kira sedekah..."  xnak brpanjangan n cari gaduh..budak2 skrang ni kan mana blh jangka..huhu..

tapi..anggap jelah sebagai dugaan kan..muhasabah diri jelah..manusia kan,ada sifat mcm2..pelupa,tergesa2...kelemahan tu kita terima jelah.. dan untuk peringatan dimasa hadapan.. !! hope okey semua..walau xde kcederaan fizikal,tapi otak terkejut lagi..aku n akak xkesah la sangat.. tapi mak tu,dahlah ada darah tinggi..mudah pkir2..sblm ni pun,kalau adik beradik nak p mana2,mmg benda ni la selalu dipesan berulang2,kalau dia ada sekali dalam kereta,mmg mcm cikgu yang mengajar masa nak ambik lesen dulu la, xbrhenti bagi arahan.. "slow sikit..org kat depan tu..eh,kuning dah traffic light, tengok ada tanda awas ni...and banyak lagi...." ..dah skrang dah kena kan,walau sikit,mesti pasni mak mcm ada trauma2 jugak sebb 1st time terjadi.. hope okey semua...yang mana mengenali baca entry ni, jangan risau la..xde pape pun... just doakan biar semangat dari terkejut tu pulih.. ^__^

No comments:

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..