Saturday, April 21, 2012

semangat "like" and "share"

hari ni banyak betol rumor2..
xkira la kat facebook ke,paper ke ape..
y penting,orang skrang suka sangat share benda y ntah betul ke tidak..

yang jadi aku rasa nk menulis pasal benda ni sebab tengok berita tadi kat facebook, y mengatakan Bob Kuman meninggal.. 3,4 hari ni kan Bob minta bantuan kewangan untuk merawat sakit dia tu...
memang la dia sakit..tp aku xdapat pkir,apa masalah orang duk sebar berita kata Bob meninggal dunia.. sedangkan dia ada lagi.. motif??

sebenarnya,bukan saja kes Bob, tapi semua kes2 la..
banyak y berlaku sekrang ni..xkira kehidupan biasa,dunia hiburan mahupun politik..
ada je "rumor", "gosip" atau mungkin boleh diktakan fitnah..
ni la dikatakan ,just menerima apa sahaja..pandang sekilas tajuk berita, or tengok orang tu sebelah mata..terus judge..percaya..pas2 sebar..
kalau benda tu meragukan n x betul lagi, selidik la dulu..betul ke tidak..
bukan main terima..n share 1 dunia..
sebab tu la kot orang kita mudah ditipu..sebab xnak mengkaji ..terima bulat2 je..

pas2 lagi satu..jenis y ckp awal2.. faham??
yang jenis "dengar guruh di langit, air dalam tempayan dicurahkan"..
baru je dengar guruh...tp dh mcm confident hujan akan turun..
segalanya kuasa Dia kan.. w/pun benda tu kita mcm confirm,tp bila2 masa je Dia Yang Maha Berkuasa boleh tarik balik.. last2 malu je kan.. huhu..

so,untuk kita semua,peringatan untuk aku jugak..
sama2 la muhasabah diri..adkah kita ni masuk kategori y menerima maklumat, like n share tanpa berpkir,tanpa mengkaji??
atau jenis y menerima maklumat,kaji n buat keputusan..??
waallahulam~~!!! ^^

No comments:

Giveaway Time by Aishah Badrulhisham

Hai... another giveaway. Jom join. Semoga berezeki..aminn. Click gambar diatas untuk join ya...