Tuesday, March 27, 2012

LIKE

like..like..like..like..


penyakit LIKE kat FB ni semakin hari semakin teruk..
kire mcm dah jadi trend.. asal tgk org naik status,gambar..teruss,, LIKE..
korang baca ke tidak apa y orang tulis tu? tgk ke tidak pic2 tu..

bukan kata xleh..aku suka je orang LIKE apa y aku upload...glemer sikit..lalala..
tapi.......
xsemua kita boleh like..
antra 2 je.. LIKE korang tu menyumbangkan kegembiraan atau kenyampahan orang..
atau kebencian orang..

status 1:
"alhamdulilah..dapat 25 A1 untuk spm"
like la berapa juta orang pun..memang xkesah..
tu menunjukkan kita sama2 tumpang gembira dengan dia..
ataupun ape2 jelah,status2 y merapu ke.. "nak makan la", "nak mandi la",
 "dekat korea skrang"..
silakan jelah like tu.. aku rasa xde masalah..

status 2:
"boleh tanya x semua,hospital xxx kat mana??"
yang ni bagi aku kalau korang like bersamaan dengan jawab soalan..xde hal.
tapi..korang LIKE sahaja,tapi xjawab..nmpk benar mmg jenis kaki like..
dah sah2 dia tanya soalan..ada tanda soal lagi.. kena la jawab..
kalau korang tahu,jawab.kalau xtahu jawab xtau or xperlu jwab ape2..
xpayah la nak like2 tanpa jawab..mmg akan mengundang sakit hati..
seolah2 kau like n suka dia tu duk terkial2 nak cari hospital.
aku mmg penah kena gnie..tanya soalan..y dapat 10like.. sakit nye hatii....
nak lebih senang cube imagine situasi kat luar nie..
kau jumpe kawan lama..n then tegur. hye siti, nak ke mana??
pas2 dia senyum je... sakit hati x??? padahal benda tu soalan...
ok..think postive..maybe siti sakit mulut.. huk2..
n think postive jugak..maybe y suka like status tnpa komen tu,jari dia sakit,xleh menaip..
+_________+


status 3:
"XXX telah meninggal dunia pagi ni..al-fatihah untuknya.."
yang ni pun kau LIKE ke??? huhuhuhu..
suka orang mati?? 
bermaksud korang suka atas kematian tu..n atas kesedihan orang y tulis ni..
ok..secara postive,pkir jelah..mungkin maksud org y duk like2 tu, dia sokong
untuk baca fatihah pada si mati.. hmmm..
walaupun aku rasa kau like tu tetap xkena.....
=__________=


kesimpulannya.. nak LIKE tu pun agak2 la..
tengok status tu mcm mana..pasal apa.. keadaan apa..
baca elok2.. kalau gambr pun..tgk lah betul2 gak..
gambar kanak2 sakit n tengah minta bantuan pun kau LIKE..!!mmg xkena..
ni y aku ckp secara umum..situasi umum..
n untuk peringati kat diri gakk..!!!!

3 comments:

♔Lady Ainaa♔ said...

Tp bg ena like ni bkn sekadar suke.tetapi persetujuan... Setuju bhw bnde tu trjadi jgak kt dri kite... Tp klu part yg cam meninggal tu mang lah x an... Lebih baik kite like dari tertulis bnde yg blh dtgkn pergaduhan.. Heee

B E N N said...

agree with lady ainaa. like bukan sahaja suka tapi setuju. like sebenarnya untuk tahu berapa orang yang alert status or ape2 yg di post bg admin page. elok juga tajuk like ni buat debat. hehe

husna said...

betul..like tu bersetuju. saya pun xkisah sebenarnya untuk status2 y umum..mcm y saya bagi contoh untuk status 1 tu.. y mcm contoh status ke3 tu pun,kalau seseorang tulis berita kematian dan minta sedekah kan al-fatihah,bagi saya kurang tepat nak like.. baik kita komen,ucap takziah dan baca al-fatihah..tgk pada status tu lah..ad y boleh like n ad y tidak.. untuk yang pertanyaan bagi contoh status ke2 tu,saya rasa xsetuju kalau just like tnpa komen.. facebook ruangan untuk kita berkongsi..kalau kita tengah urgent nk p mana2 xjumpe cari,mntak tlong kat facebook,semua duk pakat like tanpa jwab..akan sakit hati la.. baik jwab je,sorry xtahu.. pendapat masing2 kan.. tp pendapat lady ainaa n benn pun betul gak... bagus cadangan tu,nk buat perdebatan.. ^^

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..