Wednesday, December 14, 2011

remove 1 put 2 ! HAPPY BIRTHDAY TO ME!!

WARNING!!!!!**********entry ni agak membosankan n berjiwang2...xperlu baca xpe..;-) ***************

Bismillahirrahmanirahim...
Assalamualaikum !!!
*hihihi...sopan tetibe*



today.. 13/12~~~~
u know??? my birthday today...hehehe...mcam budak2 je..
ari ni..genap umur 20tahun!!!!!.. dah xde dah 1 kat depan..terganti nga 2.. huhuhu..
sedih plak..tapi mcm ni lah kehidupan..umur makin bertambah..bukan berkurangan..dan semakin banyak tanggugjawab untuk kita..dah bergelar dewasa..tadi kat kelas ada ustaz nasihat, umur makin meningkat,makin terhad masa kita..ibarat piramid.. kehidupan masa kecil,bayi,kanank2,duk kat bawah sekali,ruang paling besar.. masa tu,kita just jadi anak kepada mak n ayah..dan tahu main je.. meningkat remaja,naik 1 tingkat lagi..t/jawab makin bertambah..dah jadi student..maybe ada pegang jawatan2 kat sekolah/university..t/jwb pada anak buah..dah ramai kawan..t/jawab pada sahabat2.. bila meningkat dewasa pulak,jadi pekerja.. t/jwab to majikan..keluarga..bila berkahwinan,lagi2 la besar..untuk suami/istri..keluarga mertua dan bila ad anak dah jadi mak n ayah..see..perhubungan n t/jawab kita semakin meningkat umur semakin bertambah..bila t/jawab dah bertambah,banyak benda y perlu kita buat..jadi,masa semakin terhad,masa semakin sempit.. tu diibaratkan seperti piramid..jadi,gunalah sebaik2nya masa y kita ada sekarang ni..kerana masa hadapan,kita xtahu berapa masa lagi y tinggal untuk kita.. masa untuk menjalankan t/jawab sesama manusia..dan paling penting,berapa lama lagi masa kita atas dunia ni??berapa lama lagi kita ada atas dunia ni sebelum berjumpa Dia Yang Maha Esa.. semua ni peringatan untuk diri aku sendiri jugak y terutamanya..
ibarat mcam ni la piramid hidup kita..!!
hari lahir ke20!! hehe.. mcm xcaya pun ada.. rasa baru je aku 10tahun dulu.. ingat lagi,masa aku darjah4, umur 10tahun..cikgu suruh buat 1 aim la kira.. dimana awak 10tahun lagi..bagaimana awak 10tahun lagi.. masa tu aku 10tahun,so +10, kira aim untuk aku pada umur 20 tahun.. akhirnya,sampai jugak aku ke umur 20tahun ni.. aim y aku tulis 10tahun lepas,aku ingat 1 je.. aku tulis,aku nak duk kat university..biasa la kan,impian budak2..rasa kalau dapat u tu,kire hebat la..padahal xlah semua hebat kan.. tapi pape pun,alhamdulilah, matlamat aku tu tercapai..akhirnya,berjaya jugak jejak kaki ke u sekrang.. walaupun tidak sehebat orang lain.. dulu cita2 gak,nak study luar negara..hehe..koya je.. tp pada akhirnya,aku disini, bukan setakat dalam negara, tapi dala negeri lagi..hehe.. its ok..alhamdulilah..!

Birthday..selamat hari lahir..sanah helwah..saegil chuckha..!!! hehe.tu je bahasa y aku tahu.. hihi.. tq semua y wish2 birhday to me.. tq banyak2.. my family, soulmate, bff, dbf, member2, geng fb,twitt.. xkira y call, anta msj,atau wish kat fb.. agak banyak la jugak kat fb tu..hah.penat mahu reply satu2.. bukan aku giler glemer,reply satu2 kat fb.. tapi aku hargai apa y dorang buat..walaupun just ucapan HB!!.. its okey... sebagai ucapan terima kasih n aku rasa aku perlu reply dorang n say thank you!!.. tq sekali lagi semua....

oh...tema besday aku tahun ni..hehe.. xde sambutan pape pun..saje,created tema.. SEMPOI.. sebab?? ahhahaa..sapa y kena nga aku semalam tahu lah.. soulmate..mira,thah..my bff nurul,yani,saparah.. n dbf member.. kalau mira n thah tu,dari petang 12.12 aku msj dorang kata bday aku esok.. haha..n suruh dorang wish tepat jam12..act aku pun xingat dah bday aku ari ni.. tibe2 petang semalm dapat msj dari celcom pasal besday..baru ingat..masa tu tengah msj2 nga thah.. terus aku mention besday ak ke dia.. n sent to mira tu.. jadi,terpikir la nk wat tema sempoi.. dah 20 tahun.. xmo lah duk wat senyap2,senyum2,pkir sape wish besday aku 1st.. eh,kawan2 aku ingat x..kalau xingt?? stress tauu... aku tahu la member2 aku.. geng aku 6orang ni.. aku je yang jenis ingt tarikh2 penting or besday orang..n tukang peringatkan org len..bese kalau besday aku,ak xingatkan lah.. maybe thah la y akan ingat atau saparah.. kalau 3 lagi tu..hmmm...lemah bab mengingat tarikh..xkesah je aku ni..sebab dah faham dorang.. thats why semalam aku tukar fikiran..gtau dorang awal2..n hasilnya..semua da wish.. kkk... mira??y susah sekali nk ingat besday kawan2..kul11.54 dah call aku..hihi.. xke bahagia wat g2??? tahun depan aku pakai tema ni lagi..no stress..no pressure..no bajet2..kkkk...



dan satu benda penting y aku nk mention kat cnie.. adalah pasal2 wish2 korang.. tq.. mcam biasa,wish2 besday, may Allah bless u..moge pnjang umur..murah rezeki..sukses always.. amin~~harap2 dimakbulkanNya.. semalam,aku teringat,ari tu chat2 nga kakak hani n feez.. hani unni ckp,ni ustazah dia la y cakap.. sepatutnya..pada hari lahir kita.. insan y perlu kita raikan adalah ibu kita..sebab dia y melahirkan kita..dan untuk ayah jugak..yang membesarkan kita,smpai kita bertemu dengan birthday kita every year.. kalau bukan sebab dorang,adakah kita ada kat dunia ni??adakah kita mampu untuk hidup smpai waktu ni?? cukup2 terkesan..aku rasa xadil.. kita dirai..ada party..ada hadiah..wish2..(bukan bermaksud,kita xperlu dirai..jagn salah faham),tapi mak ayah pun kita jangan lupa.. at least ucapan terima kasih untuk mereka.. n wish aku untuk mak n ayah aku..walaupun semlm ada msj gak,tapi just ringkas...
1- tq mak sebab lahirkan anakmu ini...
2- tq mak sebab susukan anakmu ini..
3- tq ayah sebab cari rezeki,bagi makanan,pakaian,tempat tinggal untuk anakmu ini..
4- tq mak n ayah sebab besarkan anakmu ini..
5- tq mak n ayah sebab bagi pendidikan dunia n akhirat untuk anakmu ini..
6- tq..mak n ayah sebab doakan anakmu ini...
tsk..tsk..sayu plak rasa... 20tahun dah hidup..bukan mudah untuk mak n ayah besarkan kita.. 20tahun bukan tempoh masa y pendek.. 20tahun bukan segalanya lancar.. terlalu banyak perngorbanan mereka.. aku mengaku..aku bukan anak y baik n solehah..kecik2,degil jugak..menjawab jugak..pernah pkir negatif jugak.. tapi bila dah besar,dah duk berjauhan..baru kita faham.. aku cuba untuk jadi anak y baik..cuba..n cuba.. tapi kekadang,jadi jahat jugak..jadi menyakitkan hati mak ayah jugak.. tapi,jauh di sudut, i kita xbermaksud nk buat tu kan.. desakan hati,nafsu,keadaan sekeliling n diri sendiri y xmampu xkawal perasaan..maafkan ku..!! huhuhuhu......i wish,mak ayah aku moga dalam rahmat n lindungi Allah..dipanjangkan umur untuk aku boleh berjasa mereka..dimurahkan rezeki..diampunkan segala dosa2 mereka..amin~~!!
kalau tanya wish aku plak...untuk diri sendiri...
1- moga Allah panjangkan umur aku: ya..bila kita mati,dibumi mana kita mati..semua dah ditetapkan Allah..xdapat diawalkan atau dilewatkan walaupun sesaat.. kita xtahu bila..tapi doa,harapan aku, moga Allah menetapkan bilanya ak berjumpa denga Dia dalam keadaan bersedia..cukup bekalan..cukup segalanya untuk mengadapNya.. sebab ke2,aku nak terus berada bersama keluarga aku..untuk mak ayah aku.. setakat 20tahun ni..ak xdapat bagi apa2 untuk mereka..xde..pendidikan?x..ak xcemerlang mcm org lain.. cukuplah sekadar sederhana.. at least,sepanjang hidup aku ni..ak nak buat sesuatu untuk mak n ayah aku.. nk bagi duit,harta,anta dorang p haji,semua tu impian..tapi xpasti adakah ak mampu..serius cakap,aku blaja xpandai, xpenah dapat dekan..xpenah dapat anugerah kat u nie.. result sekadar cukup makan n lulus.. ijazah belum tentu ak dapat sambung x.. sekarang,just boleh berharap,aku berdoa untuk mereka..kalau aku xdapat blaja tinggi2 pun xpe..xdapat keje best2 pun xpe..aku xkahwin pun xpe..tapi..bagi lah ruang n masa untuk aku jaga mereka..amin~~ (bukan ayat bajet baik..xkisah la kalu korang nak kata aku bajet baik pun..tapi sejujurnya,ikhlas dari hati aku).. ^__________^
2-aku harap diberi keampunan segala dosa2 aku..dosa besar,dosa kecik..yang aku sengaja atau x.. dibersihkan hati aku dari segala y mungkar.. didekatkan cahayaNya.. amin..
3-kejayaan di dunia dan akhirat.. kejayaan dalam segala2nya.. amin~~

MY EVERYTHING!!!





p/s : next entry nak review best gift for me.. bukan gift bersifat material la.. 

1 comment:

K O R I E said...

hepy bufday to u!
May Allah bless you.

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..