Friday, January 1, 2016

move on

Assalamualaikum 2016.
rasa baru je type entry 2015 haritu.
rasa macam apa je la yang aku buat sepanjang 2015 ni.

Jalan yang aku lalui untuk 2015 tidak mudah jugak.
tapi berjaya lepasi jugak dengan izin Allah.
Allah datangkan ujian memang untuk uji kita. bukan untuk zalimi kita.
why not kalau kita tempuhi macam kita tengah demam final exam.
susah pun hadap lah dalam dewan tu. kerah la tenaga, otak jiwa segala untuk jawab. berjaya lepasi? Alhamdulillah.
kalau sangkut? jangan merungut. mungkin persediaan belum cukup. ambil pengajaran...do better next. jangan putus asa.
macam itu jugak ujian Allah untuk kehidupan kita.
iman tak kuat mungkin rapuh kesabaran, keteguhan untuk mengharungi. tapi kesusahan itu sebenarnya yang mengajar kita.

kenapa nak pertikai ujian Dia pada kita? seolah kita tak patut diberi ujian?
baik sangatkah kita?
sedangkan Nabi dan Rasul yang taat pada Dia pun diberi ujian maha hebat. so kita siapa kita yang solat subuh pun dinasour nak kata tak patut aku diberi ujian?
tak kata orang..aku lah tu.
ujian juga tanda dia ingat. mungkin jugak sayang...amin.
sayang lagi.ingat lagi pada kita...nak tarik kita balik dan ingat pada Dia.
syukur lah dengan ujian.

the moments bila kita diberi ujian tu paling nikmat bila kita terima,rasai!!
rasakanlah...
rasakan bila tekanan, hilang punca, terdesak.
rasa itu yang mengembalikan akal kita untuk balik cari penciptanya.
yang merayu2 meminta memohon pada Dia yang selayaknya.
itu hikmat..itulah nikmat.
perit...pahit ketika lalui. sabarlah sedikit..move..move..move!!
till hilang sendiri rasa-rasa sisa-sisa pahit.
kalau belum timbul rasa manis pun at least dapat rasa tawar pun okey lah dari pahit kan.

so..2016!!!
aku tak mintak untuk hilangkan segala ujian.
sebab itu kerja Dia. Tuhan kita. Allah.
Dia tahu lah apa yang baik. mungkin diberi ujian yang kita tak suka adalah baik pada kita.
just mampu berdoa agar tahun ni dan seterusnya di dunia dan akhirat ni, Allah pinjamkan secebis kekuatan untuk mengharungi segalanya.
may Allah bless us.
amin.

No comments:

Hati Kita

Ikhlas tu payah nak sembang. Macam mana ikhlas? Betul ke ikhlas? Tahap mana ikhlas tu?  Entah lah. Selalu...aku takut dengan setiap kata2, n...