Tuesday, June 30, 2015

#Cabaran20Hari: Menu Wajib Bulan Puasa

Menu wajib bulan puasa???

Of course lah kena ada yang utama kena adaaa.....


AIR!!!!!! hahaha... (dalam gambar ni air detoks..)

mati lah aku tak ada air. Nasi xde baik. Tak kisah pon.. yang wajib air. Plain Water!!!! Air kosong.. air manis2 pun ak xlayan sangat.

Then, yang kedua:


tak rasa suasana puasa lah kalau tak ada kurma. Tak semestinya jenama Yusoff Taiyob tu ya.. apa2 pun xkisah. Ada yang x berapa suka kan kurma ni. Tapi aku ok je.. 

lagi?? ntah lah...kalau kata menu tu, lauk hari2 berlainan, Memang xde spesifik tiap hari sepanjang ramadhan kena ada ayam golek ke. NO. Sebab ada kan yang jenis memang kena ada lauk tu. Berbuka puasa je kena pastikan ada ayam goreng. Macam upin ipin.. haha..

Tapi kalau nak cerita pasal makanan yang time puasa ni selalu ada, lebih kerap daripada hari-hari biasa tu banyak lah. Such as:


Cendol... ntah. Kalau kat rumah ni tiap kali puasa maka cendol ni boleh dikatakan selalu ada. Walau tak hari2. Hari lain kalau feeling dia len kot. haha.. tu aku tambah dengan air kelapa bersama isinya sekali. Inovasi.. best!


nampak macam bahulu?? noo.. sama tak x serupa. i'm not sure lah macam mana nak eja dia ni. tapi sebutan dia dalam bahasa dialek tempatan aku ialah nekbat. Ke negeri lain panggil apa?? kuih ni disira dengan air gula. Bentuk dia ala2 bahulu lah, tapi tawar dengan itulah dia disira dan dimasak dengan air gula. Ni jumpa time ramadhan je ni. Bulan lain pun ada, tapi kurang. Atau kita tak rasa nak beli sebab rasa macam ni kuih ramadhan. 

Same goes to cendol, puteri mandi segala tu. Kita dah rasa macam kuih ramadhan. Tapi benda tu bagus jugak, sebab kita wujudkan keistimewaan ramadhan tu. Sebab sekarang ni kalau tengok kemeriahan ramadhan dah berkurang. Budak-budak hari ni pun x de rasa excited dengan ramadhan. Kita dulu dengar pengunguman puasa tu kemain excited, tunggu je depan tv. Still sekarang excited. Tapi budak2 hari ni, hmm...tengok gitu je. Xde respon "yeay" pon..hahaha.. 


1 comment:

Amanina Mads said...

jemput join GA kad raya :)

Giveaway Time by Aishah Badrulhisham

Hai... another giveaway. Jom join. Semoga berezeki..aminn. Click gambar diatas untuk join ya...