Monday, February 17, 2014

strength

kekuatan tu sangat penting..
esp bila dilanda masalah,ujian,dugaan dan seumpama dengannya.
memang sangat-sangat memerlukan kekuatan itu.
untuk bangkit semula.. untuk meneruskan kehidupan.. untuk cuba lagi dan lagi.

biasa kita dengar dari kawan-kawan yang tengah dilanda masalah,ujian..
macam mana aku nak teruskan hidup?
aku tak kuat lagi..
doakan aku kuat..
berat sangat ujian..tak mampu nak hadapi..
mana nk cari kekuatan tu?

akhir-akhir ni memang ramai yang meluahkan perasaan.
dari kawan2 yang terpilih Allah turunkan ujian untuk dia.
dugaan untuk menduga kesabaran..
pengalaman getir untuk mematangkan diri..
ujian untuk menguji keimanan..

semua orang ada masalah.
tinggal saja cara masing-masing nak handle.
me too.. hari-hari ada saja "new experience"..
yang tetibe je datang, boleh downkan semangat, mood..
sampai rasa tak nak buat apa-apa..nak tidur je.
maybe secara zahir orang nampak macam happy.
bergelak ketawa..senyum..act like usually.
tapi dalam hati sape boleh teka?
kecuali yang soul nya kuat denganku..
kita boleh cakap, relax je,buat tak tahu..
tapi yang tanggung sape?
for me, kalau serabut2 sangat memang akan luah..
to my bffs.. (with Allah ofkos la kan.)
and cara paling best, balik kg..duk rumah.
tanpa cakap apa2 pun hati tenang tengok mak ayah,fam..
betul la, dengan tengok wajah mak ayah kita boleh pahala..

thats why bila kawan2 mengadu, rasa sangat memahami..
tadi jam 2.03 petang dapat sms "YaAllah, semoga Allah bagi aku kekuatan untuk aku tempuhi semua ini"
tahu masalah dia..apa yang dia rasa. walaupun kita tak dapat buat apa2..
tapi  sekurangnya jadilah pendengar..
pendorong untuk dia cari kekuatan tu..
kekuatan untuk dicari bukan ditunggu..
tak ada apa nak cakap..i'm not really good dalam perkara ni.
bukan kaunseling bertauliah untuk bagi terapi,nasihat.
tapi sekurangnya boleh mendengar.

untuk diri sendiri terutamanya,kawan2,or sesiapa yang dilanda dugaan and rasa tak kuat tu..

 just 1 word SABAR..
Allah sentiasa bsama-sama orang y sabar.. 
syukur lah kita dilahirkan dalam Islam, ada agama..ada Tuhan y kita percaya 100% dan as tempat pergantungan. tak adalah terkontang kanting kalau ujian melanda. just find HIM. insyaAllah akan dapat kekuatan tu.

walaupun rasa macam tak ada kekuatan, tapi sebenarnya ada.
Dia dah bagi just dlm bentuk y kita tak nampak and tak tahu mcm mana.
kalau tak, konfem dah tersungkur.
sekarang tengok diri sendiri.
alhamdulillah still bernafas kan? boleh berdiri?boleh berfikir dgn waras? still ada iman lagi?walaupun nipis,tebal ke.. still ada.. 
yes itulah tanda kekuatan kita tu still ada. doakan moga lebih kuat,kuat n kuat.


positifkan diri anda,cari kekuatan tu..
kekuatan yang memang ada dlm diri.
tapi kekadang kita y menidakkan kehadiran beliau.. 
sebab?? nk kata diri tu lemah..lemah..lemah.. 
sebab diri sendiri yang tak mahu bangkit! 
dats why jadi lemah sampai tak boleh teruskan hidup.
and paling penting do the best and serahkan 100% padaNya.. 
He know apa yang terbaik untuk kita.. YAKIN!!

(kata-kata yang ditulis untuk mendorong diri sendiri yang terutamanya, dan perkongsian untuk semua yang sedang mencari kekuatan... ^__^)

Have faith in Allah forever and ever, dunia akhirat.. 



No comments:

Giveaway Time by Aishah Badrulhisham

Hai... another giveaway. Jom join. Semoga berezeki..aminn. Click gambar diatas untuk join ya...