Wednesday, October 6, 2010

PULAU KAPAS

"PENGALAMAN ADALAH GURU YANG TERBAIK"

30/9 1.2/10. ak ada camping kat pulau kapas..under ko- briged perdana.. last ko aku untuk diploma nie.. tnggu ijazah plak kalau nk ambix ko.. insyaAllah kalau ade rezeki.. act camping ni biasa la, mcm camping2 yang sebelum ni.. just kali ni teruja cos ni pertama kali dapat p pulau.. first time naik bot lagi.. ha3.. *jakun btol* mula2 naik, istighfar xbhenti.. yelah, air nie lebih mudah nk membunuh manusia.. nauzubillah..  

 
sebelum pegi..mcam 3 minggu nk g.. roti tu standby mlm2 kot lapar n bg ikan mkan nnti mase snorkling

kat jeti..nak naik bot

subhanaAllah..cantik kan

aku duk sebelah pakcik driver erk.. he3..

cantik sangat2 tengok kat tngah2 laut ni

 masa atas bot tu,  bila dah tengah2..hilang fear skit..tengok je laut..langit.. Ya Allah..subhanaAllah.. xtau nk cakap cam mane..betapa indah ciptaan Tuhan nie.. memang tenang sangat2..

dalam setengah jam g2, dah sampai kat pulau..first time jejak kaki, mmg tenang..sebab jauh dari bunyi kenderaan kat jalan..sunyi..damai sangat...
koya!!..sile abaikan.. he3..

member2

mendirikan khemah

malam menjelma..ha3..takut la jugak..tepi hutan..hu3..

first day xde apa2 sgt..dirikan khemah..group msak p masak..mandi..solat..pas isyak makan n ade aktvt skit..aktvt biasa je..ice breaking..n ape kebenda ntah 1 ag..kire cam pertolongan cemas kot.. dah name briged perdana kan.. hu3..n then tdo... lena lagi tdo mlm tu...

HARI KE-2

hari ke2 hari y dtunggu2..ha3.. cos nk snorkeling.. xpenah kan.. bila dapt peluang ni, mmg excited.. wlaupun aku agak takut..tp xpe..rase nak cuba lebih tinggi.. untuk sarapan turn group aku masak.. masak mihun goreng je.. he3.. dalam kul9 lbh naik bot p tngah laut y cari tmpat cantik untk snorkeling.. first, ats bot ok la..bila pakcik bhenti tngah2 laut mula gelabag..hu3.. cos camping sem lepas aku main tepi2 je.. tp xpe,doa byk1 n tawakal n hope xde pe2.. pakai life jacket..google..n mula turun.. mula2 bergantung kat bot..tp ngade2 p lepas..dh ketengah aku pegi..mula panik, cos rase nk tnggelam,*biasa la cos mula2,kite xleh imbang ag*..takut giler masa tu..tp cuba ingt ape y ak blaja dlm briged, "apa2 y berlaku jangan panik".. ok jangn panik.. cuba wat kuak rentang, kupu2 skit..akhrnye leh berenang g kat tepi bot..tarik nafas n tenangkan pkiran pas2 my roomate sound"husna,tengok bawah".. ak ni tngah takut2 ag,,cuba mnyelam tgk.. SUBHANAALLAH...!!!!!... xtau nk gmbrkan mcm mana.. mmg sangt2 cantik2 dasar laut tu.. penuh ikan2 berkeliaran..dengan batu karang.. on da spot aku terkejut,kaget, rase xleh angkat kepala.. sangt2 cantik.. ciptaan Allah..selama ni begitu banyak rahsia alam yang aku xtahu.. begitu banyak kekuasaan Allah yang aku xnmpak.. hu3.. tengok ikan2 tu, sangt la cantik..warna warni..bile aku pegang roti bagi..brkejaran diaorg datang makan n tergigit2 gak r tangan aku. mmg kenangan yang xleh lupe.. ni first time bg aku.. mgkin org lain lebih hebat,ak ni bru permulaan je,setakat snorkeling..hrap2 dpt peluang ag.. hmpir 2jam kat tngah laut, berenang dengan berani kesana kemari smpai letih dh xleh nk berenang..last panggil pak guard, dia dtg tarik.. ha3..*pegang jaket aku ke tau*.. ekek..naik2,loya semacam..pening.. hu3..

atas bot..kali ke2 naik dh berani pose..he3




gambar2 ni aku snap dri ats bot..kamera xde y boleh masuk air

google

abis je snorkeling ni balik...n rehat..mmg letih sangt.. pas2 mcm aktvt biasa la, sukan2..malm ade nightwalk..nasib dah ade pengalaman dulu..nightwalk sorang2.. tp y kat pulau kaps 1 group dlm 12 orang, sebab tutor xberani lepas sorang2, tempat tu agak "keras".. hu3,, mlm tu ade peserta kene timpa buah kelapa..tibe2 je jatuh,masa kitaorg duduk lpas kuar hutan.xtau la..nasib baik xde ape2, wat p klinik terus.. secara keseluruhan alhamdulilah la..smua ok.. pengalaman y manis n pengajaran y penting.. ENJOY.. layan...

rest

dimana2 sahaja aku pegi, xakan lupakan nie.. he3..

pulau kapas yang indah

no idea..ape name mkanan nie..ha3.. budak2 ni main buat je..

tenangkan fikiran

sarapan di tepi laut

bajet duk tinggi..ha3
bye2..

No comments:

Hati Kita

Ikhlas tu payah nak sembang. Macam mana ikhlas? Betul ke ikhlas? Tahap mana ikhlas tu?  Entah lah. Selalu...aku takut dengan setiap kata2, n...