Thursday, June 5, 2014

BOSS in PERLIS



8/5/2014. kami ke Perlis. atas sebab final assigment untuk subjek Evaluasi dan Pemantauan Sosial je. sampai ke Perlis pergi pantau. alasan je kan. padahal sambil2 tu nak jalan2 jugak. setiap sem kena ada jalan2 ni. kitaorg bertolak 8hb malam tu. 




tak pasti singgah masjid mana, tapi kat Kedah. sampai dalam pukul5.30. mandi, solat da bersiap terus. untuk ke destinasi yang pertama.



Kami ke UPP. Unit Pencegahan Penyeludupan. UPP ni dibawahnya termasuk sekali Kastam, PDRM. tugasnya adalah untuk handle kes2 penyelupan ni. penyeludupan barang ke, orang ke. kes2 pendatang asing semua tu. ada taklimat la pasal benda ni dan dapat sedikit info. berguna! mana tahu nanti kena kerja bahagian ni. and kami dibawa untuk lihat pendatang dari Rohingya. kesian sangat tengok keadaan mereka.ya, mereka masuk tanpa permit. tapi mereka perlukan perlindungan. mereka masuk ke Malaysia semata2 untuk mendapatkan perlindungan. betapa susahnya. moga dijauhkan negara kita jadi macam tu. tapi kami tak dibenarkan sama sekali ambil gambar. serius kesian tengok mereka. pegawai Upp tu cakap, nak kerja situ hati kena cekal. dia cakap ingat dorang ni kerja asyik tangkap orang je, tangkap pendatang, biar duduk ramai-ramai kat situ, pastu dihantar balik dan sebagainya je, ingat pekerja2 tu tak sedih ke,tak hiba ke. tapi sebab tugas, kena buat jugak. kalau aku la kan. memang tak sanggup, lepas je..pergila dikau, tinggal di bumi Malaysia ni,cari kerja dan duduk elok2. tapi ofkos la tak boleh buat macam tu. kena pikir pelbagai kesan.


lepas kat UPP, lunch, sang lelaki pergi masjid solat jumaat. perempuan rehat2 jap dekat homestay. kami stay dekat Arau. lepas tu secara santai2 ada aktiviti kat kampung tu. macam biasa la kan, gotong royong, lepak2, belajar budaya kampung kat sana. memang betol2 mencabar la. jalan kaki keliling kampung almost 20minit kot dengan cahaya matahari yang sangat terik. but it's ok la,pengalaman. kita ambil yang baik2 je.

ni baru betol2 mati katak

cantik pemandangan. walaupun tak ada padi.buka musim dia kot. tapi still..cantik






keletihan yang amat balik tu. dahlah malam sebelum atas bas tak boleh tidur. aku memang susah dan tak boleh nak tidur atas bas kalau pergi berjalan jauh2. setakat naik bas dari KT nak balik Besut tu tak de hal sejam lebih je. kalau perjalanan jauh memang susah. aku suka tengok pemandangan, tempat baru. nak tidur rasa sayang. even ualang alik dari KT-Besut-KT ni pun, time dekat penarik, ada pantai elok2 je tidur aku bangun semata2 nak nak tengok pantai walaupun tiap2 mnggu tengok. second reason tak boleh tidur kalau berjalan jauh sebab aku gayat.haha.. gayat atas bas kot dan kerisauan tu tinggi. rasa nak duduk sebelah driver je,nak tengok depan,apa yang berlaku. risau takut apa2 berlaku.

untuk dinner malam tu keluar makan tak tahu kat mana. ikut je orang bawak sebab penat sangat, tapi lapar sangat jugak. kami ber6 masuk kedai thai.


BEFORE
AFTER
balik terus tidur tak ingat dunia. akhirat insyaAllah ingat.hehe..
next day, hari ni lebih fresh dan santai. ni aktviti jalan2.

 kami ke Gua Kelam. my 1st time. okey la.. cantik tempat dia.. atas tu ada secret garden. atas lagi tak tahu la ada apa..













lepas tu ke padang besar. shopping2..



and bertolak balik!!! sampai KT around pukul2.. and tidoooo...zzzz..

No comments:

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..