Saturday, June 9, 2012

K-pop ke aku??

Annyeonghasayo~~!!!
(tetiba pembuka kata dalam bahasa korea.. )

Okey..sebenarnya dah lama benda ni terbuku dalam hati aku ni..nak mencari masa untuk menulis serta meluahkan perasaan. so,kalau siapa2 yang terbaca entry aku ni..kalau anda seorang yang hard fan of k-pop..kipas susah mati..cakap apa pun memang akan menangkan jugak artis2 kesayangan anda,rasanya lebih baik tak payah teruskan baca my entry ni.. hehe.. just luah kan..ini adalah blog peribadi aku.. bukan menghentam,tapi hanya bagi pendapat.. peace ~V~... tapi kalau yang nak baca jugak..silakan..dan yang pasti tolong baca sampai habis..ketitik yang terkahir..~~!!!!1

Untuk yang mengenali..memang tahu la kan,aku minat semua benda pasal korea..layan drama korea..memang minat korean..lagu korea..suka makanan korea..suka negara korea.. Semua orang ada minat masing2 kan..

Tapi..sekarang semua duk kecoh pasal k-pop..k-pop..k-pop..~~!!! arghh..so..annoying okey..kenapa dah macam xterkawal ni?? media pun dah fokuskan pasal k-pop,siap ada ruangan dekat paper..iklan pun,ada je sangkut paut dengan korea..w/pun aku minat,tapi serius aku tak suka keadaan macam ni..dah trlalu melebih2.. dan yang paling kecoh pasal k-pop tu la..xterasa pun sebnarnya.. sebab?? aku bukan k-pop hard fan.. sebelum tu, tahu tak apa itu k-pop?? yang sebenarnya..aku pun kurang memahami.. hahhaha.. korean pop..yakni, k-pop tu adalah group2 penyanyi dari korea..

Sebelum tu..mahu bercerita sejarah aku dan korea..hahaha..ape,ingt tak ada sejarah?? kira mula2 jatuh cinta dengan korea la.. bila sekarang ni k-pop melanda Malaysia..semua budak2 duk minat n macam dah jadi trend..wajib minat artis korea..oh,tak kenal Suju, kau mundur..(blah la.. >__< ) ... dan disebabkan keadaan ni jugak yang buat aku rasa sakit hati.. why?? sebab aku minat korea bukan sebab trend..x de masa eh aku nak ikut budak2 remaja sekrang(ak dh dewasa) jadikan k-pop, k-drama,korean as trend.. aku minat korea, lonnnggggg time agoooo..~~!! tu,nk cakap betapa la dh aku kenal..

start tahun 2001/2002~~!!!! dah lbh 10 tahun tahun.. korang???huahuahua..
tahun tu aku dalam darjah 4.. orang lain duk main lompat getah,aku dah melayan korean..not just korea.. tapi Hong Kong,China,Thailand,Mexico,Philippine,
drama semua tu.. 
untuk korea, aku bermula dengan drama Winter Sonata xsilap..macam mana boleh terjebak tu,kurang pasti..tapi rasanya sebab aku duk melayan tv petang..start kul2.30-philippine, kul3.30-mexico, sambung kul4.30-thailand..sambung kul6 HK/China, n kul7 kot korea..ataupun kul6..dah xingat..tp area tu la..zaman budak2.. hahaha.. dari situ la kenal korean2 ni.. Won bin,Song seung hun,Park yongha, dll.. winter sonata, auntumn in my heart, successful story of a bright gurl, my luv pattzi,lovers in paris...dan seangkatannya.. follow citer korea sampailah sekolah menengah,pastu university.bila k-pop melanda malaysia,barulah ramai yang duk minat drama..mintak copy semua..tengok dorang layan winter sonata 2009,baru duk gila2 kan won bin,song sung hun,umur 20.. aku umur 10tahun dh menggedik kat mamat2 korea..hahhaa...ni citer pasal k-drama.. (so, aku minat korean ni bukan sebab trend skrang)~~!!

Pasal K-pop pulak.. ohh..punn..aku minat bukan sebab trend.. bukti?? aku minat DBSK je.. SAHAJA.. so,kalau tanya budak2 Malaysia sekarang, sape yang dorang minat, ada x yang jawab DBSK?? uhh..sape tu..group lama..xkenal..lg bagus dorang xkenal..ada tu ada..mmg ramai jugak fans dbsk sini..tp mostly umur 20 tahun keatas..dan yang paling ramai umur 25tahun keatas..hihi.yang remaja belasan adalah sikit.. yang lain2 mmg xkenal n xminat dbsk.. sebab dorang xcuba nak tengok dulu..xpe,xkisah.. so,aku minat bukan sebab ikut orang minat...tp minat sebab aku mmg minat..n minat sebelum demam k-pop melanda Malaysia tu.. bila erk k-pop start menggil sini?? 2010?hmm..xtau..
 budak2 sekarang, just Suju,SHinee,snsd,infinite,...hmm..lagi2?? aku tak kenal sangat.. haha.. tu pun aku kenal sebab kat fb.. bila ada duk naik2 status,upload pic,tag2..so,tengok lah..n ingat lah nama2 group tu.. but suju aku kenal sekali nga dbsk..aku memang xtahu suju akan jadi fenomena kat Malaysia.. tapi,dari awal mmg xbrapa minat..tahu pun sebab dbsk member kawan baik nga suju member.. ok..xpayah citer panjang.. yang penting,nk cakap aku just minat drama korea.. dan DBSK..dan variet show korea(mmg best variety show korea!!)..dan tempat2 kat negara korea.. tu je.. so,kalau sebut pasal k-pop2 tu,xpayah la nk jeling2 aku..siyes xterasa..mesti korang akan kata..dahtu,dbsk bukan k-pop ke?? nope..dbsk bkan k-pop.. tp asian pop.. hahahaha.. aku xkira,ni pendapat aku,blog aku.. and ak nak cakap, k-pop fans adalah yang duk spazz semua group2 penyanyi korea tu.. dan kat Malaysia sekarang pun,orang kata demam k-pop..semua duk mengata..tapi bila tanya dbsk,xtahu pun..so,aku buat kesimpulan, dbsk xmasuk dalam list kpop kat malaysia..hak2..lagi bagus.. sekali lagi nak tegaskan, tolong jangan jeling2,msj2 aku nak ckp2 pasal fenomena k-pop kat malaysia ni.. aku xde sangkut paut...titik~!!! plus,skrang ni aku xdelah segila dulu... still minat,dan layan vid2 dorang..tapi berpada2 lah,xdelah duk menangis2 ke tringatkn dorang..aku lebih sayang kawan2(my cassie mate)y minat dbsk sekali tu..hihi..(statement yang buat my cassie frends terharu lagi..kah2)..dbsk aku minat depan laptop je.mmg meroyan la sambil2 tgk tu..tp bila bangun je keluar, dah normal..ingat pun,bukanlah menusuk kalbu..just sekali sekala,bila ada insiden y terlalu meninggalkan kesan(contoh:my micky dalam drama rooftop prince..sangat mmbuatkan ak meroyan okey...) si Micky Yuchun tu memang aku xboleh tnggalkan dia.trlalu special untuk dikatakan..opsss..stop..dah tersasar jauh.. hahaha..

Yang seterusnya,yang atas ni pendahuluan..bukan aku nak bercerita pasal sejarah aku n korean pun..tapi,pasal isu yang diperkatakan sekarang kat Malaysia ni.. demam k-pop, zed zaidi sound artis k-pop, imam muda sound fans k-pop..bla..bla..bla.. aku tengok,baca je.. xde rasa nak komen apa2.. sebab aku xterasa.. hahaha.. tapi,sekarang nak jugak menulis sikit2 pendapat aku..

lepas tadi baca 1 entry dari kawan aku yang mengulas pasal isu ZZ sound dekat twitter tu..pendapat aku pasal kes tu adalah.. sama macam kawan aku cakap..memang sama..itu lah yang aku nak cakap sebelum ni..so,xpayah tulis kat sini.. korang baca kat blog dia sudah..
sila CLICK SINI untuk baca pendapat dia..yang mana,sama dengan apa yang aku nak cakap.. (betol..xtipu)..nak2 yang bahagian pesanan2 penaja kat bawah tu..sila baca..ni just untuk kes pasal zz tu lah.. just aku nak tambah sikit..bagi aku,xde benefit langsung duk bergaduh pasal benda tu.. ada yang sokong dan ada yang bantah..bagi aku,sama jelah.. sokong ke bantah ke..diakhirnya,tetap menyokong benda hiburan.. bagai nak rak duk beremosi,sebab? hiburan.. bagi aku,biar jelah.. dan zz tu pun nak bela nasib sape?? bela nasib artis jugak kan..k-pop artis n malaysia artis, akhirnya bertemu dititik yang sama,iaitu mereka adalah artis,penghibur.. hihii... kalau zz marahkan k-pop, sebab nak bela nasib umat islam,okey,,bagus...perlu diperdebatkan..!! sangat perlu.. ni tidak..hmmm

Yang terjadi isunya sekarang,sebab semua duk fokus pasal k-pop.. sikit2 k-pop..padahal, kalau nak dikira, xkira korea ke,malaysia ke..indo,japan,china,america- pop, tu semua hiburan jugak.. sama jugak..

selingan: ad jugak yang aku rasa kelakar,bila ada yang duk menghentam k-pop artis, sebab sexi..datang pkai pants.. hahhaha.. alah,kisah apa, dorang dh terang2 bukan islam..mana tahu halal haram,xpernah belajar,xpernah diberi pelajaran tentang islam.. sepatutnya,tanya n kisah lah pada artis2 malaysia,yang mana sah2 islam tu,tp pakai sama jugak dengan artis k-pop or barat tu.. hihihi..

Dan..yang nak minat tu..minat lah..tp, xpayah nak kecoh giler2.. pas2 bila yang alim ulama' mula menegur,korang sound baik..apa yang dorang cakap betol semua.. kita akui jelah..mmg benda ni melalaikan..hiburan mmg lagho..xbanyak pun sikit.. termasuk aku jugak..tapi,jangan sampai nak menegakkan benang yang basah..yang salah tetap salah.. "yang haq tetap haq,yang batil tetap batil".. pandai la kita bawak diri.. 

Dan yang xsuka pun,..jangan terlalu menghentam kami..cubalah memahami.. setiap orang punya alasan trsendiri..samaada alasan tu boleh diterima pakai atau tak.. dalam banyak keburukan pun, still ada satu,dua kebaikan..semua orang ada addict dia masing2..just bayangkan kalau orang lain menghentam kegemaran anda? ye..menegur itu sangat perlu..saling memperingati sangat penting.. terima kasih.. tapi, ada caranya..ada bahasanya..ada gayanya.. setiap orang ada latar belakang yang berbeza,kisah hidup yang berbeza,hati yang berbeza.. jadi, selamilah hati mereka,kehidupan mereka, sebelum menegur.. kalau menegur dengan cara yang sinis,perli,kesat, siapa yang boleh menerima kan.. satu je aku nak cakap, jangan anggap semua orang ada pengatahuan yang sama dengan apa yang anda ada.. boleh jadi,perkara yang anda tahu,dia tak tahu..~!! memang ayat aku agak berkias.. tak mahu nak mengkhususkan apa2 contoh dan keadaan..ini secara umum.. ^___^

Bagi aku, memang dunia adalah melalaikan..not just hiburan.. kerja yang berlebihan jugak melalaikan.. hiburan yang berlebihan jugak melalaikan.. tidur yang berlebihan jugak melalaikan.. bersukan yang melebihkan jugak melalaikan.. pesanan untuk diri aku sendiri la ni.. belum cukup baik dan sempurna untuk aku nasihatkan orang..hanya berkongsi pendapat apa yang aku fikirkan.. apa yang penting,kita sedar apa yang kita buat..kita jaga batasan,berpada2 dalam apa yang kita buat..letakkan Allah dihadapan..islam no1.. rasulullah idola kita.. dan sedar diri kita siapa..dimana kita berada~~~!!!! ^_____^

Sekian terima kasih...





tambahan: i do like anothers k-pop ( like BB,2NEI,n etc.. tapi, just setakat dengar lagu yang best2.. n tgk g2 g2..do not misunderstanding..!! but, truly, i'm just cassiopeia..~~!! ^^

11 comments:

Natasya Alhabsyi said...
This comment has been removed by the author.
K O R I E said...

panjang lebar entri die nih ;)

huhu yoochun dlm rooftop prince mmg smart deh!

husna said...

korie- hehe..sekali brcerita kan..kena pnjang..
yup...hensem,comel..semua ada..

FarahinSabri said...

thx tolong promot blog..hak3!..
btol2 ape yg una ckp.."tak perlu menegakkan benang yang basah"..
asalkan tahu nak bezakan hiburan dan kewajipan,itu dah bagus..
kita kena pkir utk kedua2 belah pihak..kalu nk pikir utk diri sendiri je mmg habis laa..
bila kita fikir utk org lain jugak bru la kita bley berfikir dgn rational..
=D

fatimah wahidah said...

salam perkenalan..
tahniah kepada penulis kerana pengalaman anda sebijik-sebijik sama dgn saya..nak-nak yg part
'layan drama petang-petang dari hongkong sampai ke korea balik ke filipina kejap ke thailand'..hehe..tapi betullah kebnykn yang umur 20+ biasanya kenal korea disebabkan drama nak-nak masa tahun 2002 dulu..masa sekolah rendah,,by the way,sama umur ke kite?..budak-budak 13+ pulak minat k-pop dengan suju segala bagai tu..yang penting jgn sampai melalaikan kita daripada mnegingati SANG PENCIPTA

husna said...

fatimah wahidah-
salam perkenalan jugak.. ^^
umur saya 21 ..hhee..muda lagi kot.
betul..semua benda y kita nk buat ada hadnya n kena sedar diri siapa kita.. ^^

Maya said...

btul2...saya pun minat kpop...tapi x leh nak lebih2 sgt...nnt jadi lalai plk.. hehehe... btw..panjang btul cerite awk...hehe..nice to meet you..i follow u,u follow me http://yamarisaikhu.blogspot.com/

Nur Syuhada said...

sya pn Cassiopeia!!!sya amat mnyokong entry ini,,,,,hehehehe dh lma gak duk rsa mcm ni....betul betul betul....

chae chun said...

Ok masing2 ada pendapat masing2. I minat semua lagu, drama & film, food, culture n tempat di korea. I memang minat kpop dari dulu lagi. My first singer that i know n love if solo RAIN n if boyband i like TVXQ (TONG VFANG XIEN QI)/DONG BANG SHIN KI/TOHOSHONKI. Now banyak lagi artist i minat like super junior,shinee,b1a4,btob, infinite,u-kiss n banyak lagi.
BOYBAND LAGEND yang kita suka ofcoz H.O.T hehehe...walau dah lam dorang dah bubarkan tapi still love diarong punye song. Tambahan lagu2 H.O.T kan boyband kegemaran my oppa PARK YOOCHUN. Masa sekolah rendah dulu memang Yoochun suka giler siap buat kump dgn kawan sekolah dia.

chae chun said...

Ok masing2 ada pendapat masing2. I minat semua lagu, drama & film, food, culture n tempat di korea. I memang minat kpop dari dulu lagi. My first singer that i know n love if solo RAIN n if boyband i like TVXQ (TONG VFANG XIEN QI)/DONG BANG SHIN KI/TOHOSHONKI. Now banyak lagi artist i minat like super junior,shinee,b1a4,btob, infinite,u-kiss n banyak lagi.
BOYBAND LAGEND yang kita suka ofcoz H.O.T hehehe...walau dah lam dorang dah bubarkan tapi still love diarong punye song. Tambahan lagu2 H.O.T kan boyband kegemaran my oppa PARK YOOCHUN. Masa sekolah rendah dulu memang Yoochun suka giler siap buat kump dgn kawan sekolah dia.

husna said...

chae chun: yes.. saya pn minat pasal korea..kagum dengan negara dorang..culture smua.. tp kalau bab kpop2 tu..just gila dbsk je.. yang lain kenal jugak,tp xgila sangt.. just tengok g2 g2 dan dengar lagu best.. HOT pn ada layan jugak la..dengar lagu2 dorang,candy,we r da future, happiness..lgpun DBSK suka HOT,tu yang layan jugak..hehe..y xlebih2 mcm minat dbsk..

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..