Thursday, October 20, 2011

ada undang2 begitu kah??

sehari 2 orang duk kecoh pasal budak kat china y mati kene langgar tapi xde orang tlong kan..
semua dh baca rasanya nie..aku baca detail kat facebook.. 
kat cnie.. sini facebook razif yusof..ada member share..


oh..agak terkedu bila baca tu.. betul ke?? mcm tu ke undang2 kat china?
xleh tlong orang kalau x, t/jawab tu akan brpindah ke si penolong??
mmg zalim sangat la tu kan... biarkan orang mati...
nak salahkan orang awam sekiling tu xleh salahkan 100% jugak..
sebab tu undang2 dorang..mesti y nk tlong tu fikirkan pasal diri dia jugak..
contoh..kalau dia tolong.budak tu selamat n hidup..tp patah tangan..
jadinya,dia kene tanggung segala bil,sara hidup,kebajikan budak tu..
kalau keluarga budak tu nak tangn palsu,kene buat tngn palsu..kene beli ubat lagi..
kene bayat doktor...
mesti si penolong nie pkirkan diri dia,keluarga..dorang pun ade tanggungan kan...
y patot disalahkan 100% sape?undang2??undang2 xbersalah...tapi orang y menggubal undang2 tu...
ni undang y trmaktub kat perlembagaan dorang n bertulis ke just undang2 adat masyarakat sekliling?


seblm kite judge..sblm kite ckp banyak..kene cari kebenaran n fakta dulu..
try gak search pasal undang2 china tu..huhu.. undang2 malaysia pun xlepas ag blaja..haha..
kalau korang ade jumpe link undang2 china y ada trtulis pasal xleh tolong org ,kalau x kene tanggung mangsa tu..boleh la share2 ..ak ada cari gak..(google jelah mampu)..tapi xmenepati..(atau xfaham??hehhe).. n aku malas nk baca..nk faham..dh penat 3minggu duk membaca.. ;-) ... share2 je.. sharing is caring ..caring is blogger.. 

No comments:

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Jom join. Hadiah misteri ni.. Bukak blog tu, boleh dengar lagu Beauty and Beat ya... hehe..