Saturday, September 4, 2010

raya vs ibadat!!

Alhamdulilah, dah balik rumah, n semua family dah sampai.. hrap2 tahun ni dapat sambut raya dengan gembira, meriah n paling penting mendapat keredhaan Allah..


lagi tnggal lbh kurang 5 hari nk sambut raya.. semua pnduduk kat bumi ni y akan sambut raye, mesti dah mula membzikan diri masing2 untuk sambut raya.. tukar perabot, susun atur perabot kat umah so that, orang y dtg dpt suasana baru.. bukan apa takut tetamu dtg n kata, eh, same je cam raya tahun lepas, 10 tahun lepas.. ha3.. xkurang jugak yang nk menceriakan rumah dgn pasang lampu lip lap..(ngeri korang pnggil pe?ye la kan lip lap).. ni untuk memeriahkan suasana n malam2 mnjelang raya, cam ade perbezaan skit nga mlam2 lain..
selain tu, mmg ramai yang buat biskut raye(termasuk aku).. ramai gak sbenarnya yang beli, tunjuk2 je kan, xperlu penat2 buat, maybe lbh murah kot.. tp bg aku, kalau buat sndiri ni, dia lbh rasa kmeriahan nk raya ni, semangat tu ada.. suke buat, bila tgk org makan n suke.. bagi kat sedare mare, balik hostel leh kongsi nga member..dpt rasa kepuasan tu..

Tapi...walaubgaimanapun kita semangat nk mmeriahkan raya, tp jangn lupa t/jwab kita as hamba Allah.. kalauu tgk, akhr2 gnie la rmai yang xpergi masjid, solat terawih sbab bz nk wat persiapan raye, sepatut nya akhr2 ni la kita melipat gnda kan ibadat kita.. ramadhan just dtng sekali sethun, dgn beribu kberkatan , kebaikan y dlakukan akan dpt pahala berganda2, dan paling penting mencari lailatur qodar.. xslah untuk buat prsiapan raye ni, tp eloklah seimbangkan dgn ibadat n perlu lebh pada ibadat kita.. actually ni aku tujukan buat diri aku sndiri n as renungan bersama2.. aku pinjam kata2 junior aku jap(slalu bg tazkirah kat surau), "renung2 kanlah, fikir2 kanlah, selamat beramal.. ".. thanks..

No comments:

Hati Kita

Ikhlas tu payah nak sembang. Macam mana ikhlas? Betul ke ikhlas? Tahap mana ikhlas tu?  Entah lah. Selalu...aku takut dengan setiap kata2, n...