Nasi Lemak pertama 2019. Nasi lemak tu biasa tapi yang special ialah nasi lemak mak buat. Dah lama tunggu mak buat nasi lemak ni, akhirnya harini ada. Kalau tanya semua orang kata nasi lemak paling sedap ialah yang mak dia buat. Memang pun kan. Apa apa masakan jelah, walaupun yanh dekat kedai rasa sedap jugak..tapi tetap yang mak kita masak lebihh sedap. Walaupun orang lain makan biasa je. Mungkin sebab power of kasih sayang dan keikhlasan tu. Kalau kita guna resepi yang sama macam mak buat pun, ikut sukatan betul2..tetap rasa tu berlainan. Mungkin sama tapi berbeza.
Cerita nasi lemak ni, dulu mak pernah buat nasi lemak untuk dijual. Bukan nak puji mak sendiri,tapi hakikat lah..mak aku masak sedap. Hahaha.. adik beradik dia,sepupu2 kalau balik datang tuju makan kat rumah ni. Time raya pun, makan kat rumah ni tak boleh tolak. Siap ada yang rquest suruh buat pape. Kalau jual pun laku. Tapiii.. satu kelemahan ialah mak tak confident nak menjual. Darah meniaga tak menurun kot. Especially kalau direct selling, bukak gerai ke apa. Memang tidakk lah. Risau kot makanan dia tak sedap, risau itu ini. Senang cerita tak yakin. Tapi dulu, dalam umur aku 5,6 tahun kot. Mak kena paksa jual nasi lemak ni. Arwah pak ngah(atuk saudara), buka kedai makan. Dan mintak buatkan letak dekat kedai dia. Bungkus siap2 subuh tu, then pak ngah datang ambik. Laku jee.. ramai suka. Tapi tetap tak nak bagitahu tu dia buat. Suruh pak ngah bagitahu orang lain yang hantar nasi lemak tu. Meniaga disebalik tabir konsepnya. time tu ayah pun ambik order kawan2 pejabat dia jugak. Permintaan banyak.. tapi gitulah, jenis tak suka meniaga. Tak nampak peluang tu.
Mak lebih suka buat makan2,jamu2 orang masjid gitu je. Just story, ada kenangan jugak tolong mak membungkus nasi lemak kecik2 dulu. Macam dalam tv tu..haha. ntahla,aku menolong ke mengacau. Xingat. Mungkin tolong2 masukkan nasi yang dah dibungkus dalam bekas je kot. Rasanya tak dibenarkan tolong2 bab lain sebab mak memang strict gilaaa bab kebersihan. Anak kecil mintak dijauhkan dari dapur,time orang masak..nak2 kalau masak nak bagi orang luar makan. Bab rambut paling utama.. betul2 kena jaga. Even sampai sekarang pun. Aku yang dah besar panjang tetap kena marah. Masuk dapur tanpa ikat rambut kemas2 kena makan bebel. Walaupun bukan nak masak,duk dekat sinki pun kena..katanya nanti rambut berterbangan masuk. Padahal kalau masak untuk diri sendiri relax jelah aku masak sambil lepas rambut mengerbang. Tapi kalau masak untuk ramai2 memang ikut pesan quenn emak tu.
Jujurnya aku 27 tahun sebulan ni tak pernah lagi buat nasi lemak sendiri. Caranya tu tahu. Tapi buat sendiri tak. Tak tahu la kalau buat sendiri menjadi ke tidak. Teringin nak buat sendiri versi pedas. Sebab memang aku hantu makanan pedas kan. Tapi sambal bilis tu style ganu kelate ni manis. Kalau belah luar aku pernah makan sambal dia pedas. Mungkin sebab guna cili kering lain. Sini banyak guna cili kering tomato tu..less spicy. Xpedas langsung pada lidah aku. Yang cili kering satu lagi tu pedas. Apa nama ntah,lupa. Boleh tahu beza biji dia kecik2. Kalau aku buat sambal bilis pakai cili tu memang tak ramai lah blh makan dalam rumah ni. Maybe next time, buat untuk diri sendiri.
Btw cerita makan tak habis. Dessert sebelum tidur. Caramel pudding... tuang susu cair. Perghh...berlemak2. Bila nak kurus ni??
No comments:
Post a Comment